Τι γίνεται επιτέλους με τη δημόσια ούρηση;

Τι γίνεται επιτέλους με τη δημόσια ούρηση; Facebook Twitter
10

1.

Αγαπητέ κε Γραμματίδη,
αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με σκυλί γειτονικής μονοκατοικίας που βρίσκεται μόνιμα στην αυλή και γαυγίζει όλες τις ώρες της μέρας, δεν ασχολείται κανείς μαζί του και αυτό διασκεδάζει με τους περαστικούς είτε γαυγίζοντάς τους άγρια είτε γρυλίζοντας είτε αλυχτώντας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεκουραστούμε. Έχουμε ενημερώσει την ιδιοκτήτρια και έχει αδιαφορήσει. Επανειλημμένα έχουμε καλέσει την άμεση δράση αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι.
Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την ησυχία μας δεδομένου ότι η κυρία θεωρεί ότι το σκυλί είναι πολύ μεγάλο για να το έχει μέσα στο σπίτι της;
Σας ευχαριστώ.

Άλκηστις,

Αγαπητή Άλκηστη,

Όπως έχουμε ξαναπεί στο City Legal τα ζώα δεν επιτρέπεται να παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στην αυλή. Επίσης οι ιδιοκτήτες ζώων πρέπει να τηρούν τους κανόνες ευζωίας, τις υγειονομικές διατάξεις και τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας (να μην διαταράσσεται η κοινή ησυχία των περιοίκων). Ο Δήμος, εφόσον κληθεί, είναι αρμόδιος να επιβάλλει επί τόπου 300 ευρώ πρόστιμο ανά ζώο. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί εντός 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, τότε καλείται πάλι ο Δήμος και το πρόστιμο διπλασιάζεται κάθε φορά που έρχεται η υπηρεσία και βεβαιώνει συνέχιση της παράβασης.

_____________

2.

Καλημέρα κ. Χρήστο,
Μένω σε πολυκατοικία τα τελευταία 2 χρόνια(έχω άλλο ένα στο συμβόλαιο) και έχω πρόβλημα με τα κοινόχρηστα και το σπίτι. Μένω στο ισόγειο και το πετρέλαιο έρχεται 80 και 90 ευρώ το μήνα(δεν υπάρχει πρόβλημα στα χιλιοστά μου).Όμως εκτός του ότι άλλα κοινόχρηστα μου είχε πει ο ιδιοκτήτης(30 με 50 ευρώ-ανέβηκε το πετρέλαιο θα μου πεις) το σπίτι μου δεν είναι ικανοποιητικά ζεστό λόγω παλιών ξύλινων κουφωμάτων.
Μπορώ να αλλάξω σπίτι χωρίς κυρώσεις ή να κάνω κάποια ρύθμιση για τα κοινόχρηστα όπως να ζητήσω από τον ιδιοκτήτη μου να μου βάλει κλιματιστικά και να σταματήσω να χρησιμοποιώ την κεντρική θέρμανση ή να μου αλλάξει κουφώματα;
Σας ευχαριστώ.
Υ.Γ.:Είμαι προστατευόμενο μέλος και δεν δικαιούμαι επίδομα θέρμανσης.

Mary

Αγαπητή Mary,

Αρχικά, το γεγονός ότι σου είπε ο ιδιοκτήτες ότι τα κοινόχρηστα θα είναι 30-50 ευρώ και τελικά είναι 80-90 έχει σημασία μόνο εάν μπορείς να αποδείξεις ότι σου είπε ψέματα, εάν δηλαδή ήταν και στο παρελθόν 80-90 και αυτός σου το απέκρυψε. Εάν όμως ήταν όντως στο παρελθόν 30-50 ευρώ, τότε δεν υπήρχε πρόθεση να σε ξεγελάσει. Επίσης, όπως λες κι εσύ ανέβηκε το πετρέλαιο. Και όχι μόνο το πετρέλαιο, όλα ανέβηκαν.

Εάν γίνει δεκτό ότι τα παλιά κουφώματα και η μη επαρκής θέρμανση συνιστούν «πραγματικό ελάττωμα», δηλαδή ελάττωμα που εμποδίζει μερικά ή ολικά τη συμφωνημένη χρήση του διαμερίσματος, τότε έχεις δικαίωμα μείωσης του ενοικίου. Όμως, χάνεις αυτό το δικαίωμα εάν γνώριζες την ελαττωματικότητα αυτή κατά το χρόνο που υπέγραψες τη σύμβαση και εάν παρέλαβες το διαμέρισμα ανεπιφύλακτα ή εάν δεν διαπίστωσες το ελάττωμα από αμέλειά σου (εκτός αν ο ιδιοκτήτης σου υποσχέθηκε ότι δεν υπάρχει ελάττωμα ή αν αποσιώπησε το ελάττωμα με δόλο).

Επίσης εάν γίνει δεκτό ότι για το πραγματικό αυτό ελάττωμα ευθύνεται ο ιδιοκτήτης, τότε δικαιούσαι να καταγγείλεις τη μίσθωση και να αλλάξεις σπίτι.

Τέλος, σίγουρα μπορείς να ζητήσεις την αλλαγή των κουφωμάτων αλλά το να σου βάλει κλιματιστικό και να σε απαλλάξει από την κεντρική θέρμανση είναι λίγο αμφίβολο εάν μπορεί να γίνει χωρίς συμφωνία του ιδιοκτήτη.

_____________

3.

Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο για την ούρηση σε δημόσιο χώρο; Έχει τύχει να δω άτομα να ουρούν, και θα ήθελα να γνωρίζω με τι επιχειρηματολογία (πέρα από το αυτονόητο) μπορώ να τους προσεγγίσω, ή πού να απευθυνθώ. Κάποιες φορές πρόκειται για μεθυσμένους ενήλικες, με τους οποίους ο διάλογος είναι πιο... μάταιος, αλλά σε άλλες περιπτώσεις βλέπω γονείς να κρατούν τα παιδιά τους ενώ ουρούν σε κάποιο παρτέρι ή πεζοδρόμιο.

Όλγα

Αγαπητή Όλγα,

Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη δημόσια ούρηση καθ’ εαυτή. Η μόνη σχετική διάταξη είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «προσβολή δημοσίας αιδούς». Ο νόμος για την ακρίβεια μιλάει για «πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστη πράξη ή βάναυση προσβολή της αιδούς άλλου προσώπου με ακόλαστη πράξη». Προφανώς η ούρηση δεν εμπίπτει στον ορισμό της ακόλαστης πράξης. Όμως, η νομολογία για τους επιδειξίες έχει δεχτεί ότι η «δημόσια επίδειξη γεννητικών οργάνων» συνιστά ακόλαστη πράξη. Έτσι κάποιοι συγγραφείς υποστηρίζουν (χωρίς να είναι ομόφωνα αποδεκτό) ότι και η δημόσια ούρηση περιλαμβάνεται στον ορισμό, εάν γίνεται με «εξαγωγή» του γεννητικού οργάνου ώστε να είναι ορατό και εάν ο ουρών δεν λάβει κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα ώστε να μην γίνεται αντιληπτό το όργανό του από διερχόμενους ή περίοικους. Ειδικώς για τα παιδάκια, νομίζω ότι η θέα των οργάνων τους δεν προσβάλλει την αιδώ (τουλάχιστον κατά την αντίληψη του μέσου ανθρώπου που είναι αυτή που αφορά τη δικαιοσύνη). Επίσης, αν μιλούμε για περιπτώσεις αστέγων ή ανθρώπων με συχνοουρία ή άλλο θέμα υγείας που δεν μπορούν να κρατηθούν, πιθανώς να υπάρχει και αυτό που λέμε «κατάσταση ανάγκης» που αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης τους

Θεωρητικώς, θα μπορούσε κανείς να πει ότι εγείρεται ζήτημα με την ούρηση επί φυτών καθώς ίσως αυτά καταστραφούν ή με την ούρηση επί πράγματος που ανήκει σε τρίτον (π.χ. επί του παρκαρισμένου αυτοκινήτου σου). Αλλά ακόμη και τότε, είναι κρίσιμο το εάν υπάρχει στόχευση ή εάν γίνεται κατά λάθος («ξώφαλτσα»). Ενώ, οι μεθυσμένοι έχουν ούτως ή άλλως μειωμένη αντίληψη την ώρα της μέθης και άρα δεν είναι βέβαιο ότι η πράξη μπορεί να τους καταλογιστεί νομικά.

_____________

4.

Σε μια πολυκατοικία είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος κάτω στην πιλοτή όμως δε με αφήνουν να βάζω το αυτοκίνητο μου γιατί είναι όλα αγορασμένα. Έχει 9 θέσεις στάθμευσης για 14 διαμερίσματα. Εγώ τι δικαιώματα έχω στη πυλωτή? Μπορώ να βάζω το όχημα μου?

Μιχάλης

 

Αγαπητέ Μιχάλη,

Κατ’ αρχήν έχει σημασία να δεις τι προβλέπει (αν προβλέπει κάτι σχετικό) ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Κατά δεύτερον, ο νόμος προβλέπει καθεστώς συνιδιοκτησίας επί της «αυλής» της πολυκατοικίας (αν υπάρχει) και όχι επί της πιλοτής. Έτσι, εάν οι θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται στην πιλοτή έχουν «εγκύρως παραχωρηθεί», τότε ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και δεν μπορείς να τις χρησιμοποιείς χωρίς την άδειά τους. Τι εννοούμε όμως «εγκύρως παραχωρηθεί»?

Η χρήση συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης στην πυλωτή μπορεί να μεταβιβαστεί ενιαία μαζί με συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα). Τότε λέμε ότι ο χώρος στάθμευσης είναι «παρακολούθημα» του διαμερίσματος. Αυτή η μεταβίβαση είναι έγκυρη. Επίσης μπορεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας να λέει γενικά, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένα τις θέσεις στάθμευσης, ότι κάποια διαμερίσματα θα διαθέτουν χώρο στάθμευσης στην πιλοτή, ενώ κάποια άλλα δεν θα διαθέτουν. Κι αυτό είναι έγκυρο, ακόμη και αν η θέση στάθμευσης κάθε δικαιουμένου διαμερίσματος δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένα. Δικαίωμα στάθμευσης θα έχουν μόνον όσοι προβλέπεται στην συμβολαιογραφική πράξη να έχουν το δικαίωμα αυτό, δηλαδή όσοι πλήρωσαν για να έχουν θέση στάθμευσης.

Αλλά και στην περίπτωση της άκυρης παραχώρησης, όταν δηλαδή έχει συμφωνηθεί ότι ο ελεύθερος χώρος της πιλοτής θα ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα συγκεκριμένων συνιδιοκτητών (πράγμα που είναι άκυρο), και πάλι αυτή η άκυρη συμφωνία μπορεί να ισχύει με τη διαφορά ότι θα ισχύει όχι ως «μεταβίβαση κυριότητας» αλλά ως «συμφωνία παραχώρησης αποκλειστικής χρήσης» ή ως «πραγματική δουλεία». Άρα και πάλι, οι ιδιοκτήτες των «άκυρων» αυτών θέσεων στάθμευσης, θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης.

Μόνο σε πολύ ειδικές και περίπλοκες περιπτώσεις, έχουν δεχτεί τα δικαστήρια ότι η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης χώρων στάθμευσης είναι άκυρη και αυτό, επειδή συνέτρεχαν ειδικοί λόγοι.

Πιστεύω ότι πρέπει να συμβουλευθείς ένα δικηγόρο που θα δει τον κανονισμό και τη σύσταση οριζόντιας συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας και θα σου πει τι ισχύει στην περίπτωσή σου.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

10

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Γεια σου Χαρούλα, ο όρος είναι γαλλικός, piloti, και σημαίνει "σύνολο ξύλινων στύλων, βυθισμένων μέσα στο νερό ή σε ασταθές έδαφος". Στην αρχιτεκτονική, εννοείται το ισόγειο με κολώνες και χωρίς τοίχους, δηλαδή ελεύθερο, που επιτρέπει την ανύψωση του κτιρίου από το έδαφος. Ίσως σου έρχονται στο μυαλό ξύλινες κατοικίες στην Ασία ή σε εξωτικές περιοχές (Ειρηνικός ή Ινδικός Ωκεανός, πχ γιουρτ) Κοινώς, οι Έλληνες νομοθέτες εισήγαγαν τον όρο pilotis (και τον ελληνοποίησαν σε πυλωτή ή πιλοτί, κλπ). Ο στόχος ήταν η ενοποίηση του ακάλυπτου κήπου με το δρόμο, για τον καλύτερο αερισμό και αμεσότερη επικοινωνία, αλλά και εν μέρει απάντηση στο πρόβλημα της στάθμευσης.
Δεν τίθεται ζήτημα σεμνοτυφίας και μόνο. Τίθεται υγειονομικό ζήτημα πρωτίστως. Αυτός που ουρεί στο δρόμο, εκθέτει τα γεννητικά του όργανα για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Τα ούρα παραμένουν εκτεθειμένα πολύ περισσότερο.
Τα ούρα υγειών ατόμων είναι στείρα μικροβίων και δεν παθαίνεις τίποτα ακόμα κι αν τα πιεις. Ακόμα κι αν ο άλλος έχει ουρολοίμωξη, πάλι αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβιά του είναι μέσα του και πεθαίνουν όταν μείνουν εκτός σώματος. Γι'αυτό και δεν παθαίνεις ουρολοίμωξη από δημόσιες τουαλέτες. Εκτός βέβαια αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι πολύ dodgy και με το ζόρι να βάλεις τα ούρα κάποιου μέσα στην ουρήθρα σου! Τα κόπρανα από την άλλη μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Δεν είπα αυτό..ξέρεις μπορεί να γίνουν και τα δύο..έλεος δηλαδή.Αν δηλαδή η ιδιοκτήτρια το αφήσει μόνο του έξω από το σπίτι,το παρατήσει δηλαδή, θα μπορεί να κοιμάται..και θα κοιμάται και ήσυχη(?)
Μπορεί απλά να συννενοηθει με κάποια φιλοζωικη για την καταγγελία στο δημο. Να κκάνουν όλοι μαζί, και η φιλοζωικη και η γειτονιά . αυτοι και θα την ενημερώσουν και θα έχουν το νου τους για το ζώο.