Έλεος με την τελετή έναρξης! Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο

Έλεος με την τελετή έναρξης! Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο Facebook Twitter
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο τιμώμενος σκηνοθέτης, Τζιμ Τζάρμους, στην Τελετή Έναρξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
2

Μέρες Εξώστη Β' θύμισε η χθεσινή έναρξη του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Γιούχα και άκομψη αντίδραση, αλλά εντελώς δικαιολογημένη, σε μια βραδιά στην οποία παραδοσιακά ασελγούν ευγενικά πολιτικοί με λογύδρια-κονσέρβες, άνευ πλοκής και σημασίας, μόνο και μόνο επειδή έχουν τη δυνατότητα, από το καταστατικό. Το κράτος πληρώνει, άρα οι υπουργοί μπορούν να ανεβαίνουν στο βήμα και να εκστομίζουν τις υποσχέσεις και τις ασαφείς δεσμεύσεις τους, λέει η παράδοση.


Μόνο που τα πράγματα άλλαξαν άρδην και όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει μία. Το τρομερό είναι πάντως, πως κάποιοι από τους πολιτικούς είναι ατρόμητοι- διότι δε μπορεί να έχουν τόση άγνοια κινδύνου. Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Πολιτισμού, ένας υφυπουργός αθλητισμού έβγαλε ένα speech που φαινόταν πως δεν ένιωθε, και μάλλον δεν καταλάβαινε. Όταν ανέβηκε τον χειροκρότησαν 4 άτομα από τα 1000 στην αίθουσα.


Με όσα είπε προκάλεσε κούραση, και την πλήρωσε ο επόμενος, ο ποιητής και καθηγητής, και σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα τέχνης, Δημοσθένης Δαββέτας. Προσπάθησε να αναλύσει απο που προέρχεται η λέξη φεστιβάλ και τι σημαίνει σινεμά, και αναιδώς κάποιος του φώναξε: Δεν ήρθαμε να δούμε εσένα, αλλά τον Τζιμ Τζάρμους. Ο κύριος Δαββέτας πάσχισε να πείσει την αίθουσα, πως μέσω της φιλιάς του με τον κριτικό Σερζ Ντανέ και της θητείας του Liberation, δεν είναι καθόλου άσχετος με το αντικείμενο. Είναι όμως, και με το παραπάνω. Διότι αν ήταν σχετικός κι ευαίσθητος, θα είχε πει καλησπέρα, ευχαριστώ και καληνύχτα, αντί να επιχειρήσει διάλεξη γνωριμίας, και μάλιστα με τη δασκαλίστικη εκείνη επιμονή που αντιστρατεύεται την συστολή του συγγραφέα. Μάλλον, δεν θα είχε ανέβει ποτέ στο πόντιουμ, καθώς δεν είχε τίποτε να πει, γι' αυτό και κατέβηκε πριν την ώρα του, νομίζω.


Επομένως, η γιούχα ήταν σωστή διότι οι ομιλητές, άκαιροι και φαύλοι, στο βήμα ενός θεσμού που παλεύει να κρατηθεί στις φουρτούνες, δεν έχουν θέση. Το ίδιο ισχύει και για τον σαφώς αγαπητότερο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος, αναμενόμενα, απέσπασε θερμότατο χειροκρότημα. Σινεφίλ και ενεργός στα περί του φεστιβάλ, είχε το ουσιαστικό δικαίωμα να πει και δυο κουβέντες παραπάνω, αλλά δεν χρειαζόταν. Μόνο ο παρουσιαστής οφείλει να συντονίσει, ο διευθυντής να καλωσορίσει και ο τιμώμενος σκηνοθέτης να εισάγει την ταινία του.

Έλεος με την τελετή έναρξης! Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο Facebook Twitter
Στην πρώτη σειρά του Ολύμπιον, Γιάννης Μπουτάρης, Τζιμ Τζάρμους και στην άκρη Γιάννης Ιωαννίδης


Δεν μου αρέσουν οι ανάγωγοι, οι οπαδικές ατάκες σε αίθουσες και εκφοβιστικές αγριάδες. Ωστόσο, έπιασα τον εαυτό μου να συμφωνεί απόλυτα με την αντίδραση, τη θυμηδία, ακόμη και με την αποδοκιμασία προς την μερίδα της πολιτικής ηγεσία που επιμένει να επικαλείται την "υποχρέωση" της να σκορπίσει λόγια του αέρα για να υπάρξει.
Ο Τζιμ Τζάρμους ήταν πυκνός και γεμάτος χάρη, πραγματικός κύριος, σεμνός και κατατοπιστικός μέσα σε 3 λεπτά για την σωτήρια ελληνική παρέμβαση στην ταινία (από τον άγγελο, όπως τον χαρακτήρισε, Χρήστο Κωνσταντακόπουλο). Χαρισματικός είναι ο ομιλητής που δεν τον χορταίνεις, γιατί δεν έχει καταχραστεί τη φιλοξενία του βήματος, ή εκείνος τον οποίο θαυμάζεις τόσο, που θέλεις να τον χειροκροτήσεις για το έργο που σου έχει προσφέρει. Ο Τζάρμους είναι και τα δύο. Και όντως, γι' αυτό συνέρρευσαν στο Ολύμπιον χθες οι θεατές, κι όχι για έναν ακόμη ανόητο, αυτόματα συντεταγμένο λόγο.


Δεν είναι αργά να απαγορευτούν οι λόγοι των πολιτικών στο Φεστιβάλ. Όχι με νόμο, αλλά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που είναι και της μόδας εσχάτως.

Οθόνες
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.