Πέτυχα κι εγώ πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Στέλιο Κούλογλου

Πέτυχα κι εγώ πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Στέλιο Κούλογλου Facebook Twitter
28

Πάντα μου άρεσαν οι μεγάλες εθνικές ιδέες. Η ανακατάληψη της Αγιάς Σοφιάς και η κόκκινη Μηλιά παλιότερα, το «κούρεμα» του χρέους πρόσφατα, μέχρι να απαγορεύσει το Βερολίνο στην κυβέρνηση να το εμφανίζει ως εθνικό στόχο. Τώρα έχουμε καινούργιο, το πρωτογενές πλεόνασμα. Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη φράση «πρωτογενές πλεόνασμα» 22 φορές. Μόνο τη λέξη «θα» επανέλαβε περισσότερο, 120 φορές ακριβώς.

Αποφάσισα έτσι να πετύχω πρωτογενές πλεόνασμα (ΠιΠι, για συντομία, από δω και κάτω) και σε οικογενειακό επίπεδο. Εμπνέομαι από το μότο των πρώην Αριστερών και νυν κρυφοσαμαρικών, που είναι τώρα με την Τρόικα: πριν αναρωτηθείς τι κάνει η κυβέρνηση για σένα, σκέψου εσύ τι κάνεις για την κυβέρνηση.

ΠιΠι σημαίνει να έχεις περισσότερα έσοδα απ' ό,τι έξοδα, βγάζοντας έξω την αποπληρωμή των δανείων και τους τόκους. Δεν υπολόγισα, λοιπόν, καθόλου το στεγαστικό δάνειο, παρότι η Τρόικα θέλει να ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς και να μου πάρει το σπίτι. Δεν το παίρνω προσωπικά: απλώς θέλουν να πέσουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να περάσει και ο Γερμανός συνταξιούχος ευχάριστα γεράματα.
Το οικογενειακό εισόδημα είναι 1.000 ευρώ τον μήνα. Τα έξοδα είναι: 500 ευρώ που πάνε στο φαγητό, 200 στους λογαριασμούς, 400 στα φροντιστήρια-σχολεία των παιδιών κ.λπ., 250 σε προσωπικά έξοδα, 300 σε φίλους από δανεικά που πρέπει να ξεπληρώνω κάθε μήνα, γιατί και σε αυτούς παρουσιάστηκαν ανάλογα προβλήματα, και 50 ευρώ στις εξετάσεις και στα φάρμακα της γιαγιάς. Το σύνολο εξόδων είναι 1.700 ευρώ, άρα το πρωτογενές έλλειμμα 700 ευρώ. Έπρεπε να κόψω 750 ευρώ, ώστε να εμφανίσω ΠιΠι 50 ευρώ.

Αποφάσισα να ακολουθήσω τη μέθοδο με την οποία κάνει φέτος ΠιΠι ο κ. Στουρνάρας, του οποίου εκτιμώ αφάνταστα τις ικανότητες. Είχε, παραδείγματος χάριν, προβλέψει το 2010, τότε που άρχισαν τα μνημόνια, ότι το 2013 θα είχαμε μπει σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης. Όπως εξήγησε και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν 3,8% και όχι 4,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τρόικας, που σημαίνει ότι ο Στουρνάρας σταδιακά δικαιώνεται.

Οι πρώτες περικοπές ήταν παιχνιδάκι. Έκοψα αμέσως τα 300 ευρώ που χρωστάω στους φίλους. Πήγαν να διαμαρτυρηθούν, αλλά τους αποστόμωσα λέγοντας ότι το ίδιο ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση, που παρακρατεί τις επιστροφές φόρων και τις εγγράφει στο ΠιΠι της. Ύστερα, σταμάτησα να πληρώνω τους λογαριασμούς, όπως κάνει το υπουργείο Οικονομικών, που έχει μηδενίσει τις δημόσιες επενδύσεις, γράφοντας την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας στο δικό του ΠιΠι.

Τα πράγματα ζορίσανε κάπως όταν περιόρισα τις δαπάνες για το φαγητό και τα υπόλοιπα μέλη διαμαρτυρήθηκαν, ρωτώντας τι θα τρώνε. Τους εξήγησα την αναγκαιότητα συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια και ότι από δω και στο εξής θα τρώμε μια φορά τη μέρα, ενώ το βράδυ θα κοιτάμε ειδήσεις και θα τρώμε ΠιΠι. Περιόρισα δραστικά τα έξοδα για σχολεία-φροντιστήρια και όταν τα παιδιά πήγαν να διαμαρτυρηθούν, τους έριξα μια επιστράτευση που τη θυμούνται ακόμη. Με βαριά καρδιά έκοψα και τα 50 ευρώ για τις εξετάσεις και τα φάρμακα της γιαγιάς. Έτσι, το ΠιΠι μου έγινε όχι 50 ευρώ, όπως είχα υπολογίσει, αλλά 75 και πάνω. Περιττό να μιλήσω για τον ενθουσιασμό που αρχικά επικράτησε στην οικογένεια. Παρά τις κακουχίες, έβλεπαν το δικό μου ΠιΠι, και κατ' επέκταση του Στουρνάρα, σαν να ήταν δικό τους.

Είναι αλήθεια ότι μετά από δυο-τρεις μήνες παρουσιάστηκαν κάποια προβληματάκια. Με τους φίλους που θέλουν τα δανεικά πίσω γίναμε μαλλιά-κουβάρια, επειδή δεν πληρώναμε τους λογαριασμούς μάς έκοψαν το νερό, το φως και τη θέρμανση, τα παιδιά έμειναν μετεξεταστέα στο σχολείο και η γιαγιά τα κακάρωσε, ένα θλιβερό γεγονός που όμως ελάφρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό και στον τομέα των εξόδων για φαγητό.

Στο τέλος ήρθαν και από την τράπεζα στην οποία χρωστάγαμε το στεγαστικό δάνειο, την αποπληρωμή του οποίου δεν είχα συμπεριλάβει, όπως θα θυμάστε, στους υπολογισμούς για το ΠιΠι, και μου είπαν ότι, εν τω μεταξύ, το χρέος είχε αυξηθεί. Δεν έφερα αντίρρηση - άλλωστε και ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε το Σάββατο ότι και το χρέος της χώρας έχει αυξηθεί, αλλά όχι και τόσο πολύ ώστε να το κάνουμε θέμα. Επειδή η κυβέρνηση, μετά από πιέσεις της Τρόικας, ξεπάγωσε τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ήρθαν να μας πάρουν και το σπίτι. Πεινασμένη, διχασμένη και εξουθενωμένη, η οικογένεια δεν μπορούσε να αντισταθεί ούτε για τα μάτια των παπαράτσι. Έτσι κάπως μείναμε με το ΠιΠι στο χέρι.

Στήλες
28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Πέραν κάποιων , προφανώς ηθελημένων,υπερ-απλουστεύσεων, το άρθρο είναι ολόσωστο. Ο αρθρογράφος περιγράφει αυτό που συμβαίνει: Το "μαγαζί" (εδω βάλτε οτι θέλετε, νοικοκυριό, προϋπολογισμός, κράτος κλπ) "μπαίνει μέσα". Συνέβαινε για πολλά χρόνια στο παρελθόν και χρεοκοπήσαμε σαν νοικοκυριά και σαν χώρα. Συμβαίνει και τώρα, απλά παρουσιάζεται συγκεκαλυμμένα και μεταφέροντας απαιτήσεις στο διηνεκές, με μύριους όσους λογιστικά ορθούς η εντελώς αυθαίρετους τρόπους. Δε μιλάμε άλλωστε για κάτι αξιόπιστο ώστε (για την Ελλάδα μιλάμε) να ακολουθηθούν διεθνή πρότυπα, η κάτι που έχει ξαναγίνει , έστω, στο παρελθόν, ώστε να αποτελεί τύποις ορισμό μιας κατάστασης η λογικής αντιμετώπισης μιας κρίσης. Η μήπως όχι? Για ξανασκεφτείτε το>: αν αυτό έχει γίνει πολλάκις και με ποια αποτελέσματα ασχέτως "παρουσίασης" του η τίτλου του εκάστοτε "προγράμματος". Το κρίμα όμως δεν είναι αυτό, το πραγματικά άσχημο είναι οτι οι πολλοί δε το καταλαβαίνουν. Και σίγουρα δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι γιαυτό. Η θέλουν να κάνουν κάτι εντελώς λάθος, ακριβώς επειδή δεν θέλουν ή/και αδυνατούν να συλλάβουν κάτι τόσο απλό, η αλήθεια είναι...
"Απλώς θέλουν να πέσουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να περάσει και ο Γερμανός συνταξιούχος ευχάριστα γεράματα."????Εγω Ελληνας ειμαι και δεν θελω να περασω την συνταξη στην Ελλαδα. Ειναι η παπαρια του "ζουμε στην πιο ομορφη χωρα του κοσμου" - σκεφτόμενοι την μια Μύκονο και οχι τα χιλια Πατήσια.
Όταν ήρθε η τράπεζα να σου πάρει το σπίτι λόγω χρέους, θα έπρεπε να της πεις ότι χωρίζεις τον εαυτό σε "κακό" και "καλό" - "υγιές" κομμάτι, θα φόρτωνες το κακό στο ελληνικό δημόσιο και θα έβγαζες ακόμα υψηλότερο ΠιΠι!
"Όταν τα golden boys της δημοσιογραφίας το παίζουν επαναστάτεςΟ Στέλιος Κούλογλου, λοιπόν, κάνει μαθήματα δημοκρατίας και επιτίθεται στον κ. Σαμαρά για την υπόθεση της ΕΡΤ. Του ίδιου καναλιού το οποίο τον έθρεψε και μάλιστα πλουσιοπάροχα επί πολλά χρόνια. Και μάλιστα, η μάσα του κ. Κούλογλου ήταν διαχρονική. Και επί ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, και επί ΝΔ την περίοδο 2004 -2008 αλλά και μετά, με τον Γιώργο στην πρωθυπουργία.Είναι ο ίδιος δημοσιογράφος που σε μια πενταετία πήρε για τις εκπομπές του πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο. Όσα παίρνει μια καθαρίστρια ή ένας οικοδόμος με απλά λόγια.Είναι ο ίδιος που κάθε μήνα για δύο εκπομπές του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» αμειβόταν με 17.500 ευρώ ενώ γερή μπάζα 7-8 χιλιάδες ευρώ έπαιρνε και η εταιρεία παραγωγής του για την εκπομπή «Θεματική Βραδιά».Και είναι ο ίδιος που καταγγέλθηκε από εργαζόμενους στο site του ότι τους πλήρωνε με μισθούς πείνας για εξοντωτικά ωράρια.Δεν έχει νόημα να μιλήσει κανείς για τα golden boys της δημοσιογραφίας που το παίζουν επαναστάτες. Ούτε για εκείνους που σκύλευσαν επί χρόνια στο δημόσιο πτώμα της ΕΡΤ. Σαν κάτι άλλους, ένα ζευγάρι της ενημέρωσης στην ΕΡΤ που έπαιρνε πάνω από 600 χιλ. ευρώ το χρόνο ή μια άλλη που το παίζει αντιμνημονιακή από άλλο κανάλι που έπαιρνε για ένα δίωρο πάνω από 200 χιλ. ευρώ το χρόνο. Όλοι αυτοί με μπροστάρη τον κ. Κούλογλου κλαίνε για την ΕΡΤ, αυτή που θέλουν να διατηρηθεί όπως είναι γιατί τη θέλουν δικό τους μαγαζάκι να μπαίνουν, να τρώνε και να φεύγουν.Όλοι αυτοί που δυσφημούν και τους χιλιάδες εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους για την οποία αμείβονταν με 1.000 ευρώ το μήνα.Πρέπει να υπάρχει και λίγη τσίπα κ. Κούλογλου."Δεν ξέρω αν ειναι αλήθεια η ψέματα απλα παραθέτω και μια άλλη αποψη που διαβασα
Ενδιαφερον αναγνωσμα, που ως ενα βαθμο περιγραφει την τρεχουσα κατασταση, η απουσια οπως εναλλακτικης λυσης αφηνει σημαντικο κενο στο κειμενο. Ποια ειναι η λυση? Να ξοδεψουμε ποιο πολλα απο αυτα που βγαζουμε?
Εγώ αν ήμουν στη θέση της συζύγου σας και το κάνατε αυτό, θα σας χώριζα και θα έπαιρνα από πίσω έναν άφραγκο – που δεν θα ΄βγαζε ούτε αυτά τα χίλια ευρώ – ωραίο και επικοινωνιακό νέο που θα ανέβαινε΄πάνω στο τραπέζι του σαλονιού, θα κρεμιόταν απ' τον πολυέλαιο σαν μαϊμού και θα μου δήλωνε: Αύριο κιόλας, θα έχω όσα λεφτά θες, μ' έναν νόμο.Και είμαι και σίγουρος πως θα με χειροκροτούσατε.
Δημοσιογράφος είναι που μου θέλεις και πρόταση.....έχουν φεσώσει τον κόσμο για να πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα.Περικοπές και φόρους ακόμα και σ αυτούς που με το ζόρι επιβιώνουν...εξόντωσαν την μεσαία τάξη......ασταδιάλα πια με τα αιώνια κομματικά σας.
Με απλά Ελληνικά .....το πρωτογενές πλεόνασμαhttp://www.euro2day.gr/news/economy/article/1127209/pos-htisthke-protogenes-pleonasma-ton-255-dis.html γιατί άλλο αν μας αρέσει ή οχι το ύφος Κούλογλουάλλο αν είμαστε κομματόσκυλα ή ξερόλεςκαι άλλο αν θέλουμε να μιλήσουμε σαν κανονικοί άνθρωποι για κάτι συγκεκριμένο!!το συγκεκριμένο στην περίπτωση μας είναι το Πρωτογενές Πλεόνασμαπως επιτεύχθηκε και τι σημαίνει η επιτυχία αυτήhttp://www.euro2day.gr/news/economy/article/1131130/eurobank-ta-pente-kleidia-gia-to-protogenes.html
περα από την παρανοια του τροπου υπολογισμου του ΠΠ ο συγγραφέας καπου ξεχνάει, μεσα στην πλακα, ότι θελει δεν θελει χωρις πρωτογενες πλεονασμα δεν γινεται ΤΙΠΟΤΑ. το λεει και ο βαρουφ αλλωστε.
Μήπως θα έπρεπε να σταματήσετε να προσπαθείτε να ρίξετε λάσπη σε όποιον λέει πράγματα που δεν σας βολεύουν;Αν έχετε επιχειρήματα, παραθέστε τα αλλιώς δεχτείτε αυτά που λέει.
Τι να σχολιάσω; Τι ακριβώς δεν με βολεύει; Νομίζεις περικοπές (και μάλιστα τεράστιες) στα εισοδήματα της οικογένειας μου στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει; Να γράψω και εγώ συναισθηματικές ιστορίες που απευθύνονται ή σε ανόητους ή σε παιδάκια του δημοτικού για να ισχυριστώ τι ακριβώς; Πως γίνεται στην πράξη να έχεις μεγάλο έλλειμμα και να διατηρήσεις το επίπεδο διαβίωσης σου όταν δεν σου δανείζουν (όσα τουλάχιστον θέλει ο Κούλογλου); Θυμόμαστε πόσα ξοδεύαμε πριν την κρίση;;; Θυμόμαστε πως διαθέταμε έλλειμμα 15.4% του πολύ υψηλότερου τότε ΑΕΠ; Ε βρες εσύ κανέναν να μας δανείζει όλα αυτά τα χρήματα με τους ίδιους όρους την ώρα μάλιστα που οι συριζοκαμμένοι μιλάνε (πάλι) για μονομερείς στάσεις.Όσο διαβάζουν ξένα μέσα αντιλαμβάνονται.
Αφού αναφέρεσαι στα ξένα μέσα ...κοίτα τι γράφει ένα από τα πιο έγκυρα για την χώρα μας...την μέρα που όλα τ΄ άλλα ποστ του αναφέρονται στην πιθανή επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία 28/8.........................................Ενα δεν μιλάει για αυτό και είναι για την χώρα μας Παρ΄ οτι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ..http://www.zerohedge.com/news/2013-08-26/despite-austerity-greek-debt-rising-its-fastest-rate-march-2010
Για να καταλάβω. Θεωρείς πως πλασματικό δεν έρχεται με περικοπές ενώ το πραγματικό έρχεται με επιπλέον δαπάνες. Επίσης πες μου (και ο Κούλογλου αν θέλει) αν γνωρίζεις την διαφορά μεταξύ ταμειακών λογαριασμών και λογαριασμών εσόδων-εξόδων.
Ή δε θες ή δε μπορεις να καταλαβεις....μια φορα ακομα...δεν συζηταμε αν πρεπει να γινουν περικοπες ή τι θα γινοταν χωρις αυτες..συζηταμε για το οτι παρουσιαζεται πλεονασμα στον προυπολογισμο του κρατους χωρις να ειναι η πραγματικοτητα.. Αν στο μαγαζι μου κανω εισπραξη μηνος δεκα ευρω και αφησω απληρωτο ενοικιο, ρευμα, τηλεφωνο, προμηθευτες κλπ θα σημαινει οτι εχω περισσευμα δεκα ευρω; Τωρα ασε τα εσοδα εξοδα και τους ταμειακους λογαριασμους...πλεονασμα σημαινει αφαιρω τις υποχρεωσεις μου απο αυτα που εισπρατω και το προσημο ειναι θετικο...οικονομικα σπουδασα αλλα αυτα τα καταλαβαινει και η γιαγια μου που εχει αγελαδες και οταν πουλαει το γαλα αφαιρει τη συντηρηση των ζωντανων συν τα μεταφορικα για να δει τι της μενει καθαρο στην τσεπη..ελεος με την εμμονη σου να διαφοροποιηθεις απο το πληθος για να δειξεις διαφορετικοτητα...
Η απαντηση σου επιβεβαιωνει και την ποιοτητα των επιχειρηματων σου και την ανοησια τη δικη μου να εμμενω στα αυτονοητα για καποιον που κινειται στα ορια του τρολαρισματος. Αν εισαι ανω των 18 απλα λυπαμαι γιατι η ψηφος σου μετραει οσο η δικη μου.
Η δική σου ποιότητα των επιχειρημάτων ποια ακριβώς είναι. Στο σχολιάκι σου "απόφοιτε οικονομικής σχολής" (πράγμα που αδυνατώ να πιστέψω - από ότι γνωρίζω λογιστική και εθνικούς λογαριασμούς διδάσκονται όλοι οι απόφοιτοι οικονομικών σχολών) τα κάνεις κουλουβάχατα. Άστο καλύτερα. Δεν θα χάσω τον χρόνο μου άλλο μαζί σου. Εγώ λυπάμαι αν όντως είσαι απόφοιτος οικονομικής σχολής (ποιας;;;;) που δεν καταλαβαίνεις ούτε τα βασικά.
Γιατι αμα σου πω σχολη θα με πιστεψεις; Ή εχω αναγκη να πεισω τον κανενα; Απλη λογικη να χρησιμοποιουσες δε χρειαζονται εξειδικευμενες οικονομικες γνωσεις. Τωρα αν η δημιουργικη λογιστικη που χρησιμοποιουν οι αποτυχημενοι διαχειριστες οικονομικων καποιων χωρων, εσενα σε καλυπτει, εγω ειμαι οκ με αυτο. Δε μπορω να σε βοηθησω αλλο. Καλυτερα να μη γνωριζες τιποτα, γιατι η ημιμαθεια σου σε κανει επικινδυνο.