Borderline Festival 2012

Facebook Twitter
0


 Αυτό το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Απριλίου έρχεται στη  Στέγη, ύστερα από τη πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση του την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο, το  Borderline Festival 2012.

Τι ακριβώς είναι αυτό το Φεστιβάλ; Έχει να κάνει κατεξοχήν με τη σύγχρονη μουσική, την αναμφισβήτητη μουσική αξία του θορύβου σε αντιδιαστολή με αυτό που θεωρούμε παραδεκτή μουσική φόρμα, την περιπλάνηση πάνω και πέρα από τα συμβατικά όρια που έχουμε συνηθίσει, την επικοινωνία και ανταλλαγή κραδασμών εν τέλει μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία και τη πολυμορφία της.

Με αυτά τα υλικά, τα κάπως "ανορθόδοξα" και πειραματικά οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν αυτό το διήμερο θα εργαστούν επιχειρώντας να αντλήσουν έμπνευση και να επαναδιαπραγματευτούν τα όρια μεταξύ θορύβου και μουσικής, εκεί όπου ο ακουστικός και ο ηλεκτρονικός ήχος εμπλουτίζονται και αλληλεπιδρούν αμοιβαία.

Στόχος των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι να κρατήσουν, όπου αυτό είναι εφικτό, αποστάσεις  τόσο από τη λόγια ακαδημαϊκή μουσική όσο και από την ποπ και να επιχειρήσουν μέσω του αυτοσχεδιασμού και της πειραματικής χρήσης της φωνής και των μουσικών οργάνων να ανιχνεύσουν καινούριες εκφραστικές φόρμες.

 

Στο φετεινό διήμερο, το πρώτο βράδυ θα εμφανιστούν ο Erdem Helvacioglou με το έργο του «Farewell to Istanbul» στο οποίο επεξεργάζεται τους ήχους της πόλης του και παρεμβαίνει στο ηχητικό τοπίο με το φουτουριστικό του όργανο TogaMan Electric GuitarViol.






Θα ακολουθήσει ο Βρετανός Trevor Wishart κεντρική μορφή της σύγχρονης αγγλικής μουσικής, με σημαντικό συγγραφικό, ερευνητικό και συνθετικό έργο από τη δεκαετία του ‘70 έως σήμερα, ο οποίος θα παρουσιάσει μια περφόρμανς για σόλο φωνή και δύο ηλεκτροακουστικά έργα.

Το δεύτερο βράδυ σειρά έχουν οι Spunk, με jazz και electronica αναφορές.  Οι Spunk, γυναικείο κουαρτέτο από τη Νορβηγία, δημιουργούν ένα ομοιογενές, ελεύθερης μορφής σύνολο ήχων με ποικίλες αναφορές, ρίζες των οποίων θα μπορούσαν να ανιχνευτούν στην τζαζ, το σύγχρονο πειραματισμό και αυτοσχεδιασμό, την ηλεκτρονική μουσική ή τη σύγχρονη σύνθεση και το ευρύτερο περφόρμανς. Τους συνοδεύει εικαστικά ο Έλληνας εικαστικός Ανδρέας Παλαιολόγος  με live drawings, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νορβηγία.







Τη σκυτάλη θα πάρει το ηλεκτρονικό και ηλεκτρακουστικό τρίο που αποτελούν οι Φλώρος Φλωρίδης (πνευστά), Carlos Zingaro (βιολί), Jean-Marc Montera (κιθάρα).   Τα μέλη του ηλεκτρονικού και ηλεκτροακουστικού τρίο Φλωρίδης/ Zingaro/ Montera βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής σκηνής του αυτοσχεδιασμού και της σύγχρονης μουσικής. Η ηχητική παλέτα των ακουστικών οργάνων τους έχει αναπτυχθεί, πρώτα σε ηλεκτρική και στη συνέχεια σε ηλεκτρονική κατεύθυνση.

Ο αυτοσχεδιασμός και η ελεύθερη κίνηση μεταξύ ηλεκτρονικού και ακουστικού θα είναι στο επίκεντρο της συναυλίας τους στο φετινό Borderline.





Borderline Festival 2012
7-8 Απριλίου 21:00 στη Μικρή Σκηνή

7 Απριλίου
Erdem Helvacioglou, από την Τουρκία
Trevor Wishart, από τη Βρετανία

8 Απριλίου
Spunk, από τη Νορβηγία
Φλώρος Φλώριδης / Carlos Zingaro / Jean-Marc Montera,
ηλεκτρονικό και ηλεκτροακουστικό τρίο από την Ελλάδα


Εισιτήριο ημέρας: 20 € | Φοιτ. 15 €
Εισιτήριο διημέρου: 24 € | Φοιτ. 18 € 
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: 
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00) 
Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ 
Λεωφόρος Συγγρού 107-109 
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00 

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ 
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση. 




0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ