photo & photomanipulation Πάνος Μιχαήλ

 

 

Χθες έγινε με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παράστασης του Robert Lepage Far Side of The Moon στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η οποία συνεχίζεται μέχρι και τη Κυριακή.

 

 

Λίγο πριν την πρεμιέρα μίλησα μαζί του για μερικά από αυτά που συνθέτουν την εξαιρετική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί και τον φωτογράφησα για την lifo.

 

 

 

 

 

Πείτε μου μερικά λόγια για το έργο. Τι πραγματεύεται το Far Side of the Moon;

 

Κοιτάχτε, ο βασικός του άξονας έχει να κάνει με τη συμφιλίωση, την αλληλοκατανόηση και την αποδοχή. Όλο το έργο είναι μια μεγάλη μεταφορά. Η μάνα-φεγγάρι. Τα 2 αδέρφια-αστροναύτες, το φόντο του ψυχρού πολέμου, η τεταμένη αδερφική σχέση. 2 αδέρφια που παλεύουν το καθένα από τη δικά του σκοπιά για την αγάπη της μητέρας. Νομίζω πως είναι κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες οικογένειες και ο θεατής μπορεί εύκολα να ταυτιστεί. Το σημαντικό εδώ είναι με ποιο τρόπο ο Lepage έχει ενορχηστρώσει τις συνεχείς μεταβάσεις από το προσωπικό στο γενικό. Εκεί ακριβώς κρύβεται νομίζω η μαγεία αυτού του έργου. 

 

 

Πως γνωριστήκατε με τον Lepage;

 

Γνωριστήκαμε πριν αρκετά χρόνια σε μια παράσταση για την Edith Piaf. O Robert τότε δεν ήταν ακόμα αυτό που ξέρουμε σήμερα. Ήταν μια περίεργη, κάπως αλαφροϊσκιωτη φιγούρα που δεν είχε δείξει την δυναμική του. Παρακολουθώντας τον καθώς περνούσε ο καιρός χάρηκα πολύ που κατάφερε να βρει τον χώρο του και τον εαυτό του δημιουργώντας το δικό του σύμπαν και τις δικές του παραγωγές. Ξέρετε στην αρχή ήταν too much για πολλούς ο Lepage και δεν τον προσλάμβαναν στα projects τους. Ξανασυναντηθήκαμε στο Galileo Galilei. Και από τότε κολλήσαμε.

 

 

Πως ήταν η συνεργασία σας;

 

Με χρησιμοποιήσε σαν να ήμουν το alter ego του. Νόμιζω τώρα που το σκέφτομαι ξανά με αφορμή την ερωτησή σου πως ο Le page κατάφερε να κάνει τα καλλιτεχνικά ονειρά του την πραγματικότητα της ζωής του και κατάφερε να λειτουργήσει ξανά μέσα στη καθημερινότητα χάρη σ΄αυτή τη συνθήκη. Είναι ένα είδος ευλογίας νομίζω.

 

 

Μιλήστε μου για το ρόλο σας.

 

Παίζω και τα 2 αδέρφια-πρωταγωνιστές του έργου. Είναι κάπως διπολικό ως ψυχολογική κατάσταση αλλά νομίζω πως τα έχω καταφέρει να το ελέγχω. Ο ένας αδερφός είναι αυτό που θα ονομάζαμε ο moneymaker, πραγματιστής και βαθιά υλιστής. Ο άλλος έχει πιο πνευματικά χαρακτηριστικά, είναι πιο φιλοσοφημένος σε οτι έχει να κάνει με τη ζωή και το τι σημαίνει να αποτελείς μέρος ενός ευρύτερου όλου. Καταλαβαίνετε βέβαια τις συγκρούσεις που συνεπάγεται αυτή η διαφορά.

 

Τι σχέση έχετε εσείς με το χρήμα; 

 

Νομίζω πως πρέπει να υπάρξει ένας άλλος τρόπος πια  ανάμεσα σε μας και στο χρήμα. Έχει θεριέψει υπερβολικά η αδηφάγα και άπληστη πλευρά του συστήματος τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να βρούμε όλοι μας νέο τρόπο ζωής, το πιστεύω αυτό. Το βιώνετε και σεις στην Ελλάδα αυτό πολύ έντονα.

 

 

Ποιά είναι η γνώμη σας μιας και αναφερθήκατε;

 

Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί παντού και το να αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη πραγματικότητα και να επιχειρήσουμε ν' αλλάξουμε τους συσχετισμούς κάνει τα πράγματα για μας χειρότερα. Είναι αστείο τώρα που το σκέφτομαι αλλά ακόμα και μεις στο θέατρο μπορούμε να κάνουμε πράγματα χωρίς τόσα πολά λεφτά πια. Αφού το κατάφεραν οι αρχαίοι Έλληνες γιατί να μη προσπαθήσουμε και εμείς; Νομίζω πως έχουμε όλη τη διάθεση. Χρόνο δεν ξέρω αν έχουμε.

 

Είπατε χρόνο. Τι ρόλο διαδραματίζει ο χρόνος στη παράσταση;

 

Βασικότατο νομίζω. Κοιτάχτε, τα 2 αυτά αδέρφια νιώθουν το καθένα από τη δικια του σκοπιά πως δε μπορούν ουσιαστικά να ελέγξουν τον χρόνο που περνάει, το χρόνο που τους αλλάζει, τον χρόνο που θα τους χωρίσει από τη μητέρα, τον χρόνο που τα πάντα ορίζει τελικά. Για τον Αντρέ ο χρόνος είναι χρήμα. Για τον Φιλίπ δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχει όριο στο χρόνο. Για αυτό και λειτουργούν έτσι όπως λειτουργούν πάνω στη σκηνή. Φοβούνται πως ο χρόνος που περνάει φέρνει πιο κοντά την απώλεια. Και την αιώρηση στο κενό.

 

 

Η αγάπη τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά. Μπορεί να απαλύνει τις δύσκολες καταστάσεις που περνάνε τα 2 αδέρφια;

 

Εδώ έχουμε την αγάπη της μάνας. Και 2 αδέρφια που θέλουν, αποζητούν να αγαπηθούν απο αυτήν με τον ίδιο τρόπο. Αλλά αυτό ακόμα και όταν συμβεί δεν αφομοιώνεται με τον τρόπο που συμβαίνει. Ο καθένας τους εσωτερικεύει σύμφωνα  με το δικό του συντακτικό της αγάπης τα εξωτερικά ερεθίσματα. Αλλά κάπως έτσι δεν κάνουμε όλοι μας;

 

 

Θυμάστε τι όνειρο είδατε χθες βράδυ; Είχε να κάνει με τη παράσταση;

 

Xαχα, όχι. Νομίζω πως ονειρεύτηκα πως έκανα βόλτα στους δρόμους της Αθήνας. Η οποία όταν ήμουν μικρός έμοιαζε όντως για far side of the moon τώρα που το σκέφτομαι. 

>>>DATA

 

 

Robert Lepage / Ex Machina

 

[Far Side of the Moon]

 

12-16 Οκτωβρίου 20:30 στη Κεντρική Σκηνή

 

 

Εισιτήρια : 18-25-32 € | Φοιτ.-Νεανικό-65+-ΑΜΕΑ: 15 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: 
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ (Λεωφόρος Συγγρού 107-109)

Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.
   

www.tickethour.com


Εισιτήρια πωλούνται επίσης από 
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ 
τα καταστήματα PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΙΑΝΟΣ
και τα μηχανήματα Easy/Pay σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.