Για τον Ντοστογιέφσκι, τον Αϊζενστάιν, τον Τολστόι, τον Μαγιακόφσκι, τον Ραχμάνινοφ, τον Τσαϊκόφσκι, τον Σοστακόβιτς, τον Προκόφιεφ, τον Παρατζάνοφ, τον Πουντόβκιν, τον Στραβίνσκι, τον Καντίνσκι, την Ουλάνοβα, την Σαμοΐλοβα...Ο Μπαλαμπάνοφ έσπασε την αρμονία τους και γι' αυτό τιμωρήθηκε να μη ''βγει'' ποτέ εκτός συνόρων.

 

 

Τώρα που τα πληγωμένα δάση δηλητηριάζουν τους ανθρώπους, οι τέχνες γίνονται τερατογενέσεις και τα μπαλέτα Μπαλσόι τροφοδοτούν με δίμετρα κορίτσια τα διεθνή λαϊκά πορνεία...Ο Πρωθυπουργός Μεντμέντεφ χαρακτηρίζει τις ταινίες του Μπαλαμπάνοφ ''πορτραίτα των πιο δραματικών στιγμών στην ιστορία του Έθνους''.

 

 

Τώρα που με βλέμμα απλανές βγάζουν απ' το στόμα τους άφωνες χάρτινες κραυγές λογαριασμών, το χρήμα γλυστράει, πώς γλυστράει, κι ότι γλυστράει σαν τίποτα γλυστράει μέσα από τα χέρια τους, χέρια εξουδετερωμένα εργατικά...Οι κριτικοί της Ρωσίας χρήζουν τον Μπαλαμπάνοφ ''σημαντικότερο σκηνοθέτη των τελευταίων δύο δεκαετιών''.Η γιαγιά Ρωσία με αλτσχάιμερ στο τελευταίο στάδιο πεθαίνει...Μαζί της πρόλαβε πρώτος να πεθάνει ο σκηνοθέτης Αλεξέι Μπαλαμπάνοφ την 18η Μαΐου του 2013. Ήταν μόλις 54 ετών. Τον είπαν ''cult''. ''Ποιητή'', καλώς ή κακώς, δεν θα τον πουν ποτέ.