ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Άκης. Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα

Facebook Twitter
0

Άκης-Ανδρέας

Πριν καμιά εβδομάδα, καθώς κατέβαζα τα καλοκαιρινά, ανακάλυψα στο πατάρι ένα παλιό μπλοκ. Το εξώφυλλό του ήταν από καφετί δερματίνη και έμοιαζε παλιό και ταλαιπωρημένο. Στη θέα του ένιωσα ένα μικρό τσίμπημα, μια ενόχληση.

Ήταν το ημερολόγιο που κρατούσα όταν ήμουν έντεκα ετών.

Η ενόχληση έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν το άνοιξα και το ξεφύλλισα. Τα γράμματα ήταν μικροσκοπικά και ταξινομημένα με μίζερο τρόπο πάνω στις γραμμές. Έδειχναν έναν άνθρωπο δειλό, μαζεμένο, δίχως τσαγανό. Το περιεχόμενο των όσων έγραφα ήταν ακόμη πιο απογοητευτικό. Τίποτε το ενδιαφέρον δεν μπορούσε να βρει κανείς εκεί μέσα. Μόνο ανούσια, καθημερινά γεγονότα: 

"Πήγαμε εκδρομή στο Τατόι. Περάσαμε χάλια… Το μεσημέρι πήγα με το μπαμπά στο γήπεδο, στη Ριζούπολη. Απόλλων-ΑΕΚ 0-1. Το γκολ ο Θωμάς Μαύρος, με κεφαλιά..."

Καμία αναφορά σε κάποιο συνταρακτικό γεγονός. Καμία λέξη για κάποιο χτυποκάρδι, για κάποιον εφηβικό έρωτα...

Τι με συγκρατούσε από το να γράψω στο ημερολόγιό μου εκείνα που πραγματικά με ενδιέφεραν; Φαντάζομαι, η πιθανότητα να το ανοίξει κάποιο αδιάκριτο χέρι. Οι γονείς μου, η αδερφή μου, κάποιος φίλος που θα εκμεταλλευόταν μια στιγμιαία απουσία μου από το δωμάτιο για να μάθει τα μυστικά μου. Ίσως να μην ήθελα να εκτεθώ και στον ίδιο μου τον εαυτό... 

Ημερολόγιο Άκη

Αντίθετα από μένα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν είχε τέτοιου τύπου προβλήματα. Το δικό του ημερολόγιο είναι ενδιαφέρον και πλούσιο –τόσα εκατομμύρια άλλωστε υπάρχουν στις σελίδες του. Ο Άκης δεν μασάει τις λέξεις του. Γράφει με παρρησία για τα θέματα που τον απασχολούν. Δεν έχει ταμπού. Δεν είναι κρυψίνους. Δεν ανησυχεί μήπως κάποιος αδιάκριτος φίλος το διαβάσει. Δεν αφήνει το φόβο να δηλητηριάσει τη ζωή του.

Αυτή η ελευθερία διακρίνεται και στο γραφικό του χαρακτήρα. Άναρχος, δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Οι λέξεις φτάνουν μέχρι το δεξί μέρος του χαρτιού, κάτι που, σύμφωνα με τους γραφολόγους, δείχνει άνθρωπο της δράσης, της ταχύτητας.  Άνθρωπο που προχωράει μπροστά.

Συνήθως γράφει με κεφαλαία –δείγμα μεγάλης αυτοπεποίθησης. Γράφει όμως και με πεζά. Φυσικά σε πολυτονικό, αν και ούτε αυτό είναι απόλυτο. Στη μια λέξη υπάρχουν πνεύματα, στην άλλη όχι. Οι περισπωμένες άλλοτε είναι παρούσες κι άλλοτε απουσιάζουν. Τα μεγάλα πνεύματα δεν ακολουθούν τις νόρμες. Δεν εγκλωβίζονται σε κουτάκια. Δεν χρειάζεται καν να υπακούουν στην καθεστηκυία ορθογραφία. 

"Αποριπτική" (με ένα ρ) γράφει κάπου ο Άκης. "Θα σε αφίσω", γράφει κάπου αλλού. (Ίσως είναι ένας φόρος τιμής στις προεκλογικές αφίσες που τον βοήθησαν να ανεβεί τα σκαλοπάτια της πολιτικής).

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ύφος των όσων γράφει. Στα σημεία που αισθάνεται αδικημένος βγάζει το παράπονο στο χαρτί με τρόπο που συγκινεί. "Μετά από εβδομάδες και μήνες κοροϊδίας  που έψαχνες για διάφορες λύσεις μεταφοράς, δεν έστειλες τίποτε! Το απόλυτο μηδέν".

Ο συγγραφέας νιώθει ότι τον πνίγει το δίκιο του. Τον έχει πιάσει από το λαιμό και τον πνίγει. Όμως αυτός δεν κλαψουρίζει, δεν παρακαλάει. Διεκδικεί! Υπογραμμίζει τις λέξεις, πιέζει το στυλό πάνω στο χαρτί κι αυτό αφήνει μικρές μελανιές που δείχνουν την αποφασιστικότητά του. 


"ΑΠΕΤΩ ΤΩΡΑ", γράφει κάπου (ανορθόγραφα βέβαια, αλλά είπαμε, αυτά δεν έχουν σημασία). "ΖΗΤΩ ΛΕΠΤΑ ΤΩΡΑ!", γράφει κάπου αλλού. Προσέξατε; Δεν γράφει "λεφτά". Δεν αφήνει το φι να ευτελίσει το αίτημά του. Γράφει "λεπτά".

Με λεπτότητα. Αριστοκρατικά. Σταράτα. Αντρίκεια.

Να γιατί εγώ ανεβοκατεβάζω ακόμη τα καλοκαιρινά, ενώ αυτός έφτασε εκεί που έφτασε...

Έκρυψα πάλι το ημερολόγιό μου στο πατάρι και κατέβηκα. 

 Ημερολόγιο Άκη

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ