City Legal

1.

Καλησπέρα.
Ισχύει ότι εάν ένας αστυνομικός σε σταματήσει για μπλόκο βράδυ και δεν φοράει το φωσφοριζέ γιλέκο έχεις το δικαίωμα να μην σταματήσεις γιατί ουσιαστικά είναι υποχρεωμένος να το φοράει βάσει νόμου γιατί μπορεί να προκαλέσει ατύχημα;

Nikos

 

Αγαπητέ Nikos,

Σαφώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με τον Κανονισμό Στολής της Ελληνικής Αστυνομίας τα φωσφορούχα γιλέκα και χιτώνια φοριούνται τη νύχτα ή και την ημέρα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (πχ ομίχλη) από το προσωπικό των Υπηρεσιών Τροχαίας κατά τη διερεύνηση τροχαίων ατυχημάτων ή τη ρύθμιση κυκλοφορίας. Το λοιπό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. (Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατκή, Άμεση Δράση κλπ) δεν υποχρεούται να φορά τα φωσφορούχα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να μην σταματήσει σε μπλόκο της αστυνομίας, είτε οι αστυνομικοί φορούν είτε όχι τα φωσφορούχα. Η τήρηση του Κανονισμού Στολής είναι εσωτερικό θέμα της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν έχει ο πολίτης αρμοδιότητα να ελέγξει το ζήτημα.

_____________

 

2.

Ίσως το έχετε ξανα-απαντήσει παλιότερα (αλλά δεν το βρίσκω). Τη στιγμή αυτήν στην Ελλάδα πόσος είναι ο βασικός μισθός; Για πωλήτρια, 26 χρονών, για 8ωρο καθημερινά και εργασία και Σάββατο. Αν έχετε και καμία σχετική ιστοσελίδα να προτείνετε, καλοδεχούμενη!

Kiki

 

Αγαπητή Kiki,

Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα (σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) για τους άγαμους υπαλλήλους άνω των 25 ετών με προϋπηρεσία έως 3 χρόνια και χωρίς κανένα επίδομα (π.χ. επίδομα ταμειακών λαθών που δίνεται στους πωλητές εμπορικών επιχειρήσεων) είναι 586,08 ευρώ (μικτές μηνιαίες αποδοχές που δικαιούται ο υπάλληλος για εργασία 40 ωρών εβδομαδιαίως).

Επί των ανωτέρω μικτών αποδοχών υπολόγισε κρατήσεις ΙΚΑ (16,5% περίπου).Επίσης εάν κάποιος εργαστεί 48 ώρες (6 ημέρες επί 8 ώρες την ημέρα) θα λάβει αμοιβή με προσαύξηση 20% για τις 8 ώρες υπερεργασίας. Εάν όμως απασχολείται έτσι σε μόνιμη βάση, τότε χάνει το χαρακτήρα του έκτακτου, οπότε δεν θα θεωρείται υπερεργασία αλλά θα πρέπει να πάρει επαυξημένο μισθό.

_____________

 

3.

Πρόσφατα επισκέφθηκα απογευματινό ιατρό στο νοσοκομείο Χ. Μου είπε ότι πρέπει να υποβληθώ σε εγχείριση διαφράγματος, μου ζήτησε τα στοιχεία μου και με ρώτησε τι ασφάλεια έχω. Όταν του είπα ΙΚΑ μου ζήτησε το κινητό μου και είπε πως θα μου τηλεφωνήσει ο ίδιος. Μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή και μου ζήτησε 800 ευρώ για να με εγχειρήσει στο νοσοκομείο Χ. Από την στιγμή που είμαι ασφαλισμένος είμαι υποχρεωμένος να καταβάλω αυτό το ποσό? Και μάλιστα στον ιατρό, όχι στο νοσοκομείο?

Βασίλης

 

Αγαπητέ Βασίλη,

Κατ’ αρχήν αφαίρεσα το όνομα του όνομα του νοσοκομείου που αναφέρεις στο ερώτημά σου για ευνόητους λόγους.

Επί της ουσίας: όχι μόνο δεν πρέπει να καταβάλλεις τίποτα στο γιατρό αλλά αυτό που σου ζήτησε (το γνωστό "φακελάκι") είναι παράνομο και συνιστά αξιόποινη πράξη, φορολογικό αδίκημα και πειθαρχικό παράπτωμα. Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση στο τι μπορείς να κάνεις ώστε ο γιατρός να τιμωρηθεί  μπορείς να απευθυνθείς στην «Διαφάνεια Τώρα!», την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» για την καταπολέμηση της διαφθοράς είτε τηλεφωνικά στο 10190 είτε ηλεκτρονικά εδώ.

_____________

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.