Πρέπει να πληρώσω φακελάκι στο γιατρό;

Facebook Twitter
5

 City Legal

1.

Καλησπέρα.
Ισχύει ότι εάν ένας αστυνομικός σε σταματήσει για μπλόκο βράδυ και δεν φοράει το φωσφοριζέ γιλέκο έχεις το δικαίωμα να μην σταματήσεις γιατί ουσιαστικά είναι υποχρεωμένος να το φοράει βάσει νόμου γιατί μπορεί να προκαλέσει ατύχημα;

Nikos

Αγαπητέ Nikos,

Σαφώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με τον Κανονισμό Στολής της Ελληνικής Αστυνομίας τα φωσφορούχα γιλέκα και χιτώνια φοριούνται τη νύχτα ή και την ημέρα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (πχ ομίχλη) από το προσωπικό των Υπηρεσιών Τροχαίας κατά τη διερεύνηση τροχαίων ατυχημάτων ή τη ρύθμιση κυκλοφορίας. Το λοιπό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. (Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατκή, Άμεση Δράση κλπ) δεν υποχρεούται να φορά τα φωσφορούχα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να μην σταματήσει σε μπλόκο της αστυνομίας, είτε οι αστυνομικοί φορούν είτε όχι τα φωσφορούχα. Η τήρηση του Κανονισμού Στολής είναι εσωτερικό θέμα της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν έχει ο πολίτης αρμοδιότητα να ελέγξει το ζήτημα.

_____________

2.

Ίσως το έχετε ξανα-απαντήσει παλιότερα (αλλά δεν το βρίσκω). Τη στιγμή αυτήν στην Ελλάδα πόσος είναι ο βασικός μισθός; Για πωλήτρια, 26 χρονών, για 8ωρο καθημερινά και εργασία και Σάββατο. Αν έχετε και καμία σχετική ιστοσελίδα να προτείνετε, καλοδεχούμενη!

Kiki

Αγαπητή Kiki,

Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα (σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) για τους άγαμους υπαλλήλους άνω των 25 ετών με προϋπηρεσία έως 3 χρόνια και χωρίς κανένα επίδομα (π.χ. επίδομα ταμειακών λαθών που δίνεται στους πωλητές εμπορικών επιχειρήσεων) είναι 586,08 ευρώ (μικτές μηνιαίες αποδοχές που δικαιούται ο υπάλληλος για εργασία 40 ωρών εβδομαδιαίως).

Επί των ανωτέρω μικτών αποδοχών υπολόγισε κρατήσεις ΙΚΑ (16,5% περίπου).Επίσης εάν κάποιος εργαστεί 48 ώρες (6 ημέρες επί 8 ώρες την ημέρα) θα λάβει αμοιβή με προσαύξηση 20% για τις 8 ώρες υπερεργασίας. Εάν όμως απασχολείται έτσι σε μόνιμη βάση, τότε χάνει το χαρακτήρα του έκτακτου, οπότε δεν θα θεωρείται υπερεργασία αλλά θα πρέπει να πάρει επαυξημένο μισθό.

_____________

3.

Πρόσφατα επισκέφθηκα απογευματινό ιατρό στο νοσοκομείο Χ. Μου είπε ότι πρέπει να υποβληθώ σε εγχείριση διαφράγματος, μου ζήτησε τα στοιχεία μου και με ρώτησε τι ασφάλεια έχω. Όταν του είπα ΙΚΑ μου ζήτησε το κινητό μου και είπε πως θα μου τηλεφωνήσει ο ίδιος. Μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή και μου ζήτησε 800 ευρώ για να με εγχειρήσει στο νοσοκομείο Χ. Από την στιγμή που είμαι ασφαλισμένος είμαι υποχρεωμένος να καταβάλω αυτό το ποσό? Και μάλιστα στον ιατρό, όχι στο νοσοκομείο?

Βασίλης

Αγαπητέ Βασίλη,

Κατ’ αρχήν αφαίρεσα το όνομα του όνομα του νοσοκομείου που αναφέρεις στο ερώτημά σου για ευνόητους λόγους.

Επί της ουσίας: όχι μόνο δεν πρέπει να καταβάλλεις τίποτα στο γιατρό αλλά αυτό που σου ζήτησε (το γνωστό "φακελάκι") είναι παράνομο και συνιστά αξιόποινη πράξη, φορολογικό αδίκημα και πειθαρχικό παράπτωμα. Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση στο τι μπορείς να κάνεις ώστε ο γιατρός να τιμωρηθεί  μπορείς να απευθυνθείς στην «Διαφάνεια Τώρα!», την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» για την καταπολέμηση της διαφθοράς είτε τηλεφωνικά στο 10190 είτε ηλεκτρονικά εδώ.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

5

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
παίδες καμιά ΑΝΟΧΗ είναι η σωστή έκφραση .τώρα να σας παρουσιάσω ένα σαφές διοικητικό -λειτουργικό κενό που πριμοδοτεί το χρηματισμό -δωροδοκία του δημόσιου λειτουργού ιατρού του ΕΣΥ.Το σύστημα λειτουργίας του ΕΣΥ δεν αποδέχεται την διαπροσωπική πελατειακή σχέση ιατρού ασθενή (που βέβαια είναι βασική στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας)καθώς υποστηρίζει την άποψη πως όλοι οι συμμετέχοντες στο ΕΣΥ ιατροί είναι εξίσου ικανοί να διεκπεραιώσουν το οποιοδήποτε περιστατικό και πως η παροχή γίνεται μόνο στο πλαισιο της εφημερίας (για τα επείγοντα)και του πρωινού τακτικού ιατρείου.Σκεφτείτε λοιπόν μια έγκυο που δεν επιθυμεί να γεννήσει τυχαία στο εκάστοτε εφημερεύον νοσοκομείο που διαθέτει μαιευτική κλινική με κάποιον μαιευτήρα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ως τότε,αλλά επιθυμεί να παρακολουθηθεί απο ένα συγκεκριμένο (γιατί τον εμπιστεύεται,έχει καλή προσωπική χημεία,βρίσκεται σε κλινική κοντά στο σπίτι της,έχει διεκπεραιώσει τον πρώτο της τοκετό κτλ).Εάν ο τοκετός της ξεκινήσει απογεύμα και σε ημέρα που δεν εφημερεύει ο ιατρός της επιλογής της ΔΕΝ έχει δυνατότητα να τον επιλέξει(ούτε αυτός ειναι υποχρεωμένος να επιτελέσει τον τοκετό) .Αυτό ακριβώς το κενό καλύπτει η παράτυπη πελατειακή συναλλαγή του χρηματισμού του ιατρού για να προσφέρει μια υπηρεσία που δεν είναι υποχρεωμένος υπηρεσιακά -νομικά να επιτελέσει αλλά και για να ικανοποιηθεί η επίτοκος(win-win situation).Eννοείται πως τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τη διεκπεραίωση περιστατικών εφημερίας και επειγόντων που απαιτούν χειρουργείο απο τους εφημερεύοντες ιατρούς.ί

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ