1.

 

Γεια σου Χρήστο! Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτούς που μας ενοχλούν καλώντας σε σταθερό/κινητό για διάφορα πακέτα προσφορών;

Αθηνά

 

Αγαπητή Αθηνά,

Ο νόμος είναι σαφής εν προκειμένω: δεν επιτρέπεται να σου στέλνουν διαφημιστικά email αν δεν έχεις εκ των προτέρων δώσει ρητώς τη συγκατάθεσή σου. Ειδικά για τις τηλεφωνικές κλήσεις, απαγορεύεται να σε καλούν εφόσον δηλώσεις προς την εταιρία παροχής του τηλεφώνου σου (π.χ. ΟΤΕ) ότι δεν επιθυμείς γενικώς να δέχεσαι τέτοιες κλήσεις. Π.χ. στο link κατωτέρω θα βρεις οδηγίες για να κάνεις αυτή τη δήλωση εάν το σταθερό τηλέφωνό σου είναι του ΟΤΕ (αντίστοιχα έχουν και οι άλλες εταιρίες αν ψάξεις στο google) https://www.ote.gr/web/guest/registry-11;jsessionid=D1F960CFBFA8753F4C5165074AAA9DF7.node3_1_OTEGR

Εάν συνεχίσουν να σε καλούν αφού κάνεις τη δήλωση, τότε ο νόμος προβλέπει (υπό προϋποθέσεις) και χρηματικές ποινές για την εταιρία προώθησης προϊόντων που το κάνει.

 

_____________

 

2.

 

Αγαπητε κ. Γραμματιδη
νοσησα απο καρκινο στον τραχηλο, ευτυχως το προλαβα στην αρχη και δε χρειαστηκε κατι παραπανω απο το χειρουργειο αλλα ως γνωστον μια φορα καρκινοπαθης παντα καρκινοπαθης. Εργαζομαι σε τραπεζα με συμβαση αοριστου χρονου. λογω της θεσης μου υποχρεωνομουν σε εξοντωτικες υπερωριες-χωρις αποδοχες φυσικα, καθως ο ογκος της δουλειας που μου εχει ανατεθει δεν ειναι δυνατον να καλυφθει εντος του 8ωρου. Επιστρεφοντας μετα την αναρρωτική ενω κατέστησα σαφες οτι δεν ειναι δυνατόν να εργαζομαι με τη ιδια ενταση η αντιμετώπισή που εχω ειναι απάραδεκτη καθως η κατασταση ειναι η ιδια και χειροτερη. επειδη εχω δεχτει και εμμεσες απειλες για απολυση, υπαρχει καποιο νομικο πλαισιο προστασιας για τους καρκινοπαθεις;

Έλλη

 

Αγαπητή Έλλη,

Πρώτον σχετικά με την υπερωριακή απασχόληση, αυτή πρέπει να καταχωρείται στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του εργοδότη σου και να αμείβεσαι για αυτήν με προσαύξηση (20% για 1 επιπλέον ώρα την ημέρα και 40% εάν η υπερωριακή απασχόληση είναι πάνω από 1 ώρα την ημέρα).

Αν ο εργοδότης σου δεν τηρεί τα ανωτέρω (παράνομη υπερωρία) δικαιούσαι αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση προσαυξημένη κατά 80%, ενώ επιβάλλονται με σε βάρος του εργοδότη και κυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Σχετικά με την απόλυση: η απόλυση είναι δικαίωμα του εργοδότη. Όπως κάθε δικαίωμα, δεν είναι απεριόριστο και ανέλεγκτο, αλλά υπόκειται σε κάποια όρια. Γι’ αυτό και λέμε ότι οι «καταχρηστικές» απολύσεις (αυτές που ξεπερνούν αυτά τα όρια) είναι άκυρες. Δεν μπορείς να απολύσεις κάποιoν χωρίς να υπάρχει λόγος, είτε λόγος που να αφορά τον εργαζόμενο (π.χ. μη ικανοποιητική απόδοση) ή λόγος που να αφορά την επιχείρηση (π.χ. αναδιοργάνωσή της ). Πάντως, διάταξη νόμου που να απαγορεύει την απόλυση του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια ασθενείας του δεν υπάρχει.

 

_____________

 

3.

 

Αγαπητέ Κρις,
Γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση στο τι θεωρείται ως προσωπικό δεδομένο και τι όχι; Μία γυναίκα βάζει κρυφή κάμερα στην τσάντα της και βιντεοσκοπεί τον εαυτό της και τον εραστή της να συνευρίσκονται ερωτικά (ΧΩΡΙΣ την συναίνεση του συντρόφου της), χρησιμοποιεί το video για να τον εκβιάσει, φωτογραφία από το video κυκλοφορεί και σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας και τελικά το video ΔΕΝ θεωρείται αρχείο προσωπικού δεδομένου λόγω του ότι δεν ήταν προϊόν αρχειοθέτησης ή κάτι τέτοιο.

Επίσης, κάθε ημέρα ακούμε στα κανάλια ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ποδοσφαιρικών παραγόντων (ή όχι) χωρίς να φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι των καναλιών που τις δημοσιοποιούν έχουν κάποιο πρόβλημα με τον νόμο.
Από την άλλη, έχεις έναν άνθρωπο που ψευδομαρτυρεί (σήμερα) εναντίον σου και τον οποίον έχεις ηχογραφημένο σε κατ' ιδίαν συζήτησή σας πολλούς μήνες πριν την ψευδομαρτυρία του να συζητά (και ουσιαστικά να παραδέχεται) ότι αυτά που καταθέτει σήμερα εναντίον σου είναι ψέματα. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ηχογράφηση εναντίον του, γιατί θεωρείται προσωπικό δεδομένο.
Τι γίνεται ακριβώς σε αυτή την χώρα τέλος πάντων;

Γιώργος

 

Αγαπητέ Γιώργο,

Έχεις δίκιο και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Θα προσπαθήσω να απαντήσω συνοπτικά στα τρία θέματα που αναφέρεις.

Για το DVD: Είναι αλήθεια ότι αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση του πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού (το περίφημο DVD του «κομιστή»). Να διευκρινίσουμε εδώ κατ’ αρχήν ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο για την χρησιμοποίηση φωτογραφιών από το εν λόγω DVD σε κυριακάτικη εφημερίδα ενώ καταδικάστηκαν στο παρελθόν και οι υπεύθυνοι της εφημερίδας από τα δικαστήρια για την εν λόγω δημοσιοποίηση. Αυτοί που αθωώθηκαν ήταν αυτοί που έκαναν την μαγνητοσκόπηση και μετά περιέφεραν το DVD από δω κι από κει. Γιατί? Μα γιατί ήταν λάθος το κατηγορητήριο. Κατηγορήθηκαν για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων ενώ δεν εφαρμοζόταν ο νόμος αυτός εν προκειμένω αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν άλλες διατάξεις, αυτές που προστατεύουν την ιδιωτικότητα (που είναι διαφορετικό έννομο αγαθό από τα προσωπικά δεδομένα). Όμως σε ένα κράτος δικαίου οι κατηγορούμενοι δικάζονται με βάση το κατηγορητήριο με το οποίο έχει εισαχθεί η υπόθεση στο δικαστήριο και αν το κατηγορητήριο είναι λάθος τότε οι κατηγορούμενοι τη γλυτώνουν (ας πρόσεχε ο εισαγγελέας). Μην δυσανασχετείς: τα δικονομικά δικαιώματα του κατηγορουμένου δεν είναι τυπολατρίες, είναι εγγυήσεις δικαιοσύνης που προστατεύουν το άτομο από την πολιτεία (πάντα στο μυαλό μας το αξίωμα: «καλύτερα 100 ένοχοι έξω, παρά ένας αθώος μέσα»).

Για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ακούμε στα κανάλια: Προφανώς και πρέπει οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους και υπάρχει και το συνταγματικό δικαίωμα του κοινού για πρόσβαση στην πληροφόρηση. Ωστόσο, υπάρχουν κανόνες και νόμοι, ήτοι η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και οι κανόνες για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών. Το να καταστρατηγούνται αυτοί οι κανόνες με την διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών αποτελεί παράβαση του νόμου. Κι αν βέβαια επρόκειτο για μια συνομιλία π.χ. του Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα όπου συμφωνούσαν να κάνουν δώρο τη Ρόδο στην Τουρκία τότε ίσως θα μπορούσε ο δημοσιογράφος να υποστηρίξει ότι υπάρχει ένας οιονεί «λόγος άρσης του αδίκου» των πράξεών του αφού όφειλε να ενημερώσει το εκλογικό σώμα. Αλλά, οι συνομιλίες των νονών της νύχτας και του ποδοσφαίρου δεν αποτελούν νομίζω και τόσο ζωτική πληροφορία για την κοινή γνώμη. Αυτά βέβαια είναι γνώμες.

Για το τρίτο θέμα της ηχογραφημένης συνομιλίας: Αρκεί να σου πω ότι το Σύνταγμα κατ’ αρχήν απαγορεύει τη χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Επίσης δεν θα σου συνιστούσα να προσκομίσεις ένα τέτοιο αποδεικτικό μέσο και για έναν ακόμη λόγο. Ο νόμος προβλέπει ότι όποιος καταγράψει το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνομιλίας του ή της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Πρόκειται για κακούργημα.

_____________

 

4.

 

Εάν είσαι γιατρός στα ''τρώνε'' μόνο οι δικηγόροι και τούμπαλιν;

Γιάννης από Γαλάτσι 

 

Αγαπητέ Γιάννη,

Εάν είσαι γιατρός ή δικηγόρος στα «τρώνε» πρώτα και κύρια η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά οι τράπεζες και κατόπιν: οι γιατροί, οι δικηγόροι, τα σούπερ μάρκετ, οι κομμώτριες, τα καταστήματα ρούχων, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, τα ταξί, τα super market, τα delivery, οι μανάβηδες, οι προμηθευτές, τα ανίψια σου, οι γκόμενοι/-ες, τα μπαρ, οι ταβέρνες, τα καφενεία, τα βιβλιοπωλεία, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και (τα τελευταία ψιλά) τα γραφεία τελετών και οι κληρονόμοι.

_____________

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.