Οι γάτες της γειτόνισσας και η μόνωση της ταράτσας

1.

 

Καλησπέρα,
Στην πολυκατοικία όπου διαμένουμε ως ενοικιαστές, μια εκ των ιδιοκτητών διαθέτει κατοικίδια (γάτες). Δεν έχουμε φυσικά κανένα πρόβλημα με τα ζώα, όμως η ιδιοκτήτρια δεν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, με αποτέλεσμα η δυσοσμία να είναι μείζον πρόβλημα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ίδια αρνείται το πρόβλημα, ενώ στις (ουκ ολίγες) περιπτώσεις που έχει κληθεί το Υγειονομικό ή η Αστυνομία από τους ενοίκους απλά δεν ανοίγει την πόρτα, αγνοώντας τις όποιες γραπτές συστάσεις λαμβάνει στη συνέχεια από τους φορείς αυτούς.
Με δεδομένο πως το πρόβλημα είναι συνεχές, ενώ υπερβαίνει τα όρια της απλής ενόχλησης και φοβούμαστε πως λαμβάνει διαστάσεις απειλής για την υγεία, ποιά θα ήταν τα επόμενα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε νομικά;
Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Στέφανος

 

Αγαπητέ Στέφανε,

Στις πολυκατοικίες, επιτρέπεται να έχει κάποιος σκύλους ή γάτες με τις εξής προϋποθέσεις: α) τα ζώα πρέπει να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και όχι σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, β) τα ζώα δεν πρέπει να παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, γ) πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας και δ) τα ζώα πρέπει να έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά (με βάση το νόμο 4093/2012), να έχουν σημανθεί, καταγραφεί και να φέρουν βιβλιάριο υγείας. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να περιορίζει τον μέγιστο αριθμός των επιτρεπόμενων ζώων στα 2 ζώα ανά διαμέρισμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ζώων παραβαίνει τα ανωτέρω καλείται η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και βεβαιώνει επί τόπου 300 ευρώ πρόστιμο ανά ζώο. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί εντός 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, τότε καλείται πάλι ο Δήμος και το πρόστιμο διπλασιάζεται κάθε φορά που έρχεται η υπηρεσία και βεβαιώνει συνέχιση της παράβασης.

Το ότι δεν ανοίγει την πόρτα στην αστυνομία μπορεί να αντιμετωπιστεί προσφεύγοντας στον αρμόδιο εισαγγελέα. Απευθύνσου σε κάποιο συνάδελφο επ’ αυτού ο οποίος και θα σε συμβουλεύσει περαιτέρω.

_____________

 

2.

 

Στην πολυκατοικία μου αρνούνται να γίνει μόνωση στην ταράτσα. Μένουμε στον τελευταίο όροφο και υπάρχει κίνδυνος να μας πέσει κυριολεκτικά το ταβάνι εάν δε γίνει μόνωση. Τι πρέπει να κάνουμε; Ευχαριστώ.

Οι κινέζοι

 

Αγαπητοί Κινέζοι,

Εάν δεν υπάρχει κανονισμός στην πολυκατοικία που να προβλέπει κάτι διαφορετικό, όλοι οι συνιδιοκτήτες υποχρεούται να συνεισφέρουν στην συντήρηση και επισκευή των «κοινών πραγμάτων» της οικοδομής, μεταξύ των οποίων και στη μόνωση της ταράτσας. Ο διαχειριστής έχει υποχρέωση να προχωρήσει στη μόνωση και να επιμερίσει τη δαπάνη στους συνιδιοκτήτες. Αν ο διαχειριστής αρνείται ή αν δεν υπάρχει διαχειριστής, μπορείτε να ζητήσετε από το δικαστήριο να διορίσει άλλο διαχειριστή στην πολυκατοικία, ο οποίος θα κάνει τη μόνωση.

_____________

 

3.

 

Ο εργοδότης μου μου χρωστάει 4 μισθούς.
Είμαι ταμίας και αναρωτιέμαι αν θα υπάρχει πρόβλημα να πάρω χρήματα απο το ταμείο - και να εκδόσω φυσικά απόδειξη πληρωμής μου. Τι μπορεί να μου κάνει αφού ήδη μου χρωστάει?

Συμπληρωματικά, δεν είναι αναγκασμένος να μου δώσει πίστωση σε ότι αγορά κάνω απο το κατάστημά του - με σκοπό τον συμψιφισμό των οφειλών μας?

Απλήρωτος

 

Αγαπητέ Απλήρωτε,

Αν πάρεις χρήματα από το ταμείο διαπράττεις το αδίκημα της αυτοδικίας το οποίο (πλημμέλημα). Αλλοίμονο, αν όποιος μας χρώσταγε μπαίναμε σπίτι του ή στο μαγαζί του και παίρναμε μόνοι μας τα χρήματα που μας χρωστάει. Σε μια περίπτωση που ξέρω, οι υπάλληλοι που πήραν τις εισπράξεις για να εξοφληθούν χωρίς να ρωτήσουν τον εργοδότη καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλάκιση ο καθένας.

Ούτε είναι υποχρεωμένος να σου δώσει πίστωση ο εργοδότης σου – το κάνει μόνο εάν το θέλει. Το μόνο που είναι υποχρεωμένος να κάνει είναι να σε πληρώσει και εάν δεν το κάνει θα πρέπει να υποχρεωθεί δικαστικά.

_____________

 

4.

 

Με την κατασταση στους δρομους θα ηθελα να ρωτησω τι γινεται με τις καμερες στα αμαξια τα λεγομενα dash cams. Επιτρέπεται η καταγραφη βιντεο στο δρόμο? Στέκει σε δικαστηριο για καποιο συμβαν? Τροχαίο η αλλο?

Pandelis

 

Αγαπητέ Pandelis,

Η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει την καταγραφή με σταθερή κάμερα ή κλειστό κύκλωμα καμερών στραμμένων στο δρόμο ή το πεζοδρόμιο χωρίς γνωστοποίηση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς εάν στο υλικό που προκύπτει είναι εφικτή η αναγνώριση προσώπων ή αριθμών πινακίδων αυτοκινήτων τότε υφίσταται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Το ζήτημα της κάμερας στο αυτοκίνητο δεν έχει απασχολήσει ακόμη την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στο παραπλήσιο θέμα του Street View της Google πάντως, η Αρχή υιοθέτησε την άποψη ότι πρέπει να γίνει γνωστοποίηση και να τηρηθούν οι διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα.

Σχετικά με την προσαγωγή του υλικού στο δικαστήριο ως αποδεικτικό μέσο: στα μεν αστικά δικαστήρια υπάρχουν αποφάσεις που δέχονται τη χρήση του υλικού αυτού όταν υπάρχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον του διαδίκου που προσκομίζει το υλικό, ιδίως εάν τα γεγονότα που απεικονίζονται επηρρεάζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του (τις «έννομες σχέσεις» του όπως λέμε). Στα ποινικά δικαστήρια το υλικό αυτό γίνεται δεκτό εάν είναι το μοναδικό αποδεικτικό μέσο για την τέλεση αξιόποινης πράξης.

Συγγνώμη που δεν μπορώ να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι αλλά το θέμα είναι λεπτό.

_____________

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.