TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Ο πόλεμος της κοκαϊνης ανάμεσα στις συμμορίες του Μαυροβουνίου

"Η διπλή δολοφονία των 43χρονων Μαυροβούνιων Ιγκορ Ντέντοβιτς και Στεφάν Σταμάτοβιτς έγινε λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. της Κυριακής στην ταβέρνα "Η Βοσκοπούλα" στη Βάρη. Οι δράστες, τέσσερις τον αριθμό, μπήκαν στην ταβέρνα έχοντας μερικώς καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κασκόλ, σκούφους κ.ο.κ. Οι δύο απ' αυτούς πλησίασαν το τραπέζι όπου έτρωγαν οι δύο Μαυροβούνιοι μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και τους πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής. [...] Χθεσινά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ της Σερβίας συνδέουν τους δύο Μαυροβούνιους με την εγκληματική οργάνωση "Σκάλιαρι". (Καθημερινή, 21.01.2020)

 

 

"Κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής φεύγει εσπευσμένα για την Κέρκυρα, για να ερευνήσει τη δολοφονία των δύο ανδρών, μέσα σε αυτοκίνητο. [...] Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο Μαυροβούνιους που είχαν έρθει πριν από περίπου ένα μήνα στην Ελλάδα και ότι ένα τρίτο πρόσωπο είχε νοικιάσει για λογαριασμό τους την συγκεκριμένη εξοχική κατοικία στην Κέρκυρα. [...] Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως οι νεκροί είναι οι Baranin Alan Kožar και Damir Hadžić από την περιοχή Užice του Μαυροβουνίου και φέρονταν να ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης "Σκαλιάρι". Επιπλέον, σχετίζουν την περίπτωση της διπλής δολοφονίας της Κέρκυρας με εκείνη στις αρχές του έτους στη Βάρη." (Corfu TV News, 23.07.2020)

 

Ο πόλεμος της κοκαϊνης ανάμεσα στις συμμορίες του Μαυροβουνίου Facebook Twitter
Αυτός που χειρονομεί είναι ο Aleksandar Stankovic, ή "Αλμυρός μουγκός", αρχηγός των Janjicari Γενίτσαροι), μιας ομάδας βίαιων χούλιγκαν, οπαδών της Partizan., που συνέπραξε με τους Kavacki. Δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2016.

Ο πόλεμος της κοκαϊνης ανάμεσα στις συμμορίες του Μαυροβουνίου

Christian Lovis

Les Hommes de l'antimafia, 6 Ιουνίου 2020 

 *

Τον Φεβρουάριο του 2015, ο Goran Radoman, 37 ετών, δολοφονείται στο γκαράζ του στο Βελιγράδι, βγαίνοντας από την θωρακισμένη BMW του. Είναι η αρχή ενός πολέμου ανάμεσα στις εγκληματικές συμμορίες του Kotor (πόλη στις αδριατικές ακτές του Μαυροβουνίου): οι Skaljarski  (Škaljari ονομάζεται ένας δρόμος στο κέντρο του Kotor) εναντίον των Kavacki (το Kavač είναι ένα χωριό κοντά στο Kotor).

 
Ο εμφύλιος αυτός ξεκίνησε μερικές εβδομάδες νωρίτερα στην Ισπανία, με αφορμή την κλοπή 200 κιλών κοκαΐνης. Για την ενέργεια αυτή, ύποπτος θεωρήθηκε ο Radoman. Η δολοφονία του αποτελεί μόνο την αρχή μιας μεγάλης σειράς αντιποίνων (περίπου σαράντα θύματα) σε ολόκλρη την Ευρώπη (στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες) με σκοπό τον έλεγχο της εισαγωγής της κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική.

 

Συνέταιροι κατά το παρελθόν, οι δύο φατρίες χωρίστηκαν το 2014 μετά από την κλοπή της κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας. Ο πόλεμος αυτός, μέσα από το παιχνίδι των συμμαχιών, αποσταθεροποίησε ολόκληρο τον Βαλκανικό υπόκοσμο, αναγκάζοντας μερικούς αστυνομικούς και πολιτικούς να συμμαχήσουν με τη μία ή με την άλλη... Οι Kavacki συνεργάστηκαν με ομάδες χούλιγκαν, τους "Γενίτσαρους" (αρχηγός τους ο Aleksandar Stanković, μέχρι τη δολοφονία του το 2016) οι οποίοι συνδέονταν με ισχυρούς Σέρβους πολιτικούς. Μέλη των "Γενίτσαρων" ήταν στην ασφάλεια του Aleksandar Vučić στην τελετή που τον κατέστησε Πρόεδρο της Σερβίας. Ο γιος του Προέδρου, Danilo Vučić, είναι στενός φίλος του Aleksandar Vidojević, ενός από τους βασικούς αρχηγούς των χούλιγκαν. Οι Skaljarski, από την άλλη πλευρά, συνεργάζονται με μια ισχυρή συμμορία του σερβικού υποκόσμου, της οποίας ηγείται ο Filip Korać.

 

 

Ο πόλεμος της κοκαϊνης ανάμεσα στις συμμορίες του Μαυροβουνίου Facebook Twitter
Συλλήψεις χούλιγκαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Βελιγράδι τον Δεκέμβρη του 2017, μετά από σύρραξη ανάμεσα στους "Γενίτσαρους" και κροάτες χούλιγκαν πληρωμένους από τον αρχιμαφιόζο Filip Korać (άλλη μία παράπλευρη εκδοχή του εμφυλίου Skaljarski/ Kavacki). Φωτ. Beta/Branislav Bozic

 

Ο πόλεμος της κοκαϊνης ανάμεσα στις συμμορίες του Μαυροβουνίου Facebook Twitter
Αριστ., ο Darko Šarić, κάποτε πιο ισχυρός "νονός" της μαφίας των Βαλκανίων, με την πρώτη του γυναίκα Veronika. Δεξιά, ο αδερφός του Duško Šarić με τον γνωστό μπασκετμπολίστα Nikola Peković, ο οποίος πλήρωσε την εγγύηση του Duško Šarić όταν εκείνος κατηγορήθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

 

 

Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, οι εγκληματικές οργανώσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου έχουν δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο και εγκαταστήσει βάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία αφενός, αλλά και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Λατινική Αμερική. Ειδικότερα, οι Μαυροβούνιοι ειδικεύτηκαν στη μεταφορά κοκαΐνης μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το εμπόριο ναρκωτικών. Ωστόσο, το 2009, ο πιο σημαντικός νονός της μαφίας των Βαλκανίων, ο Darko Šarić, βρίσκεται στο στόχαστρο της επιχείρησης "Balkan Warrior", που διεξάγει η DEA (Drug Enforcement Administration) μαζί με τις αστυνομικές υπηρεσίες της Σερβίας, της Ιταλίας, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Διαφεύγει, αλλά συλλαμβάνετα τελικά στη Δομινικανή Δημοκρατία το Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια απελαύνεται στο Μαυροβούνιο και, από εκεί, εκδίδεται στη Σερβία όπου καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλακή τον Ιούλιο του 2015, και τελεσίδικα σε 15 χρόνια τον Δεκέμβριο του 2018. Η πτώση του δημιούργησε ένα κενό εξουσίας, που γρήγορα καλύφθηκε από την μαφία του Kotor, ως τότε ακόμη ενωμένη.

 

 

Ο πόλεμος της κοκαϊνης ανάμεσα στις συμμορίες του Μαυροβουνίου Facebook Twitter
Ο Darko Šarić.

 

Ο πόλεμος της κοκαϊνης ανάμεσα στις συμμορίες του Μαυροβουνίου Facebook Twitter
Αριστ., ο μαφιόζος Boris Petkov (στο μέσο) με τον νεαρό τότε και μετέπειτα Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ivica Toncev (δεξιά). Φωτ. OCCRP. Δεξ., ο γιος του Προέδρου της Σερβίας, Danilo Vučić (αριστερά), με τον Aleksandar Vidojević (μέσο), βασικό παράγοντα των "Γενίτσαρων", και έναν ακόμη άγνωστο άνδρα. Φωτ. KRIK

 

 

Έτσι το 2010, το πρωτοπαλίκαρο του Šarić, ο Dragan "Fric" Dudić, δολοφονείται στο Kotor από ένα μέλος της συμμορίας Skaljarski, τον Ivan Vračar. Ο boss των Skaljarski, ο Jovan Vukotić, καρπώνεται τότε ένας μέρος της εγκληματικής αυτοκρατορίας του Šarić. Αλλά μετά την "κλοπή" των 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία, η συμμορία  των Skaljarski διασπάται, με αποτέλεσμα η συμμορία των Kavacki να αυτονομηθεί. Καθώς οι Kavacki είχαν χρησιμοποιήσει μία αποθήκη των Skaljarski για να εισάγουν κοκαΐνη, οι Skaljarski, όταν το ανακαλύπτουν, εξοργίζονται. Οι Kavacki προτείνουν τότε μία αποζημίωση, την οποία αρνείται η κύρια συμμορία που "κατάσχει" το φορτίο. Είναι η αρχή του "σχίσματος" ανάμεσα στις συμμορίες του Kotor. Τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών πολλαπλασιάζονται, με πρώτο θύμα τον Radoman, έναν Skaljarski, τον Φεβρουάριο του 2015.

 

Την ίδια χρονιά, οι Kavacki στρατολόγουν τον Gregory Michael Ferraris, έναν 24χρονο Νοτιοαφρικανό που είχε προσπαθήσει να ενταχθεί στη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων (απορρίφθηκε λόγω εθισμού στην κοκαΐνη). Ωστόσο, ο Ferraris συναντά εκεί τον Aleksandar Marković, μέλος των Kavacki, ο οποίος του προσφέρει ένα "σύμβόλαιο" των 50.000 ευρώ: η αποστολή του είναι να σκοτώσει τον Goran Đuričković, ιδιοκτήτη παμπ και μέλος των Skaljarski. Όμως ο Ferraris συλλαμβάνεται, με γάντια και με ένα αυτοκίνητο με ψεύτικη πινακίδα, πριν ακόμα εκτελέσει το συμβόλαιό του. Αποφασίζει να τα πει όλα στον Εισαγγελέα ... Καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή και ο Marković σε 6 χρόνια. Ο "στόχος" Đuričković θα σώσει προς στιγμήν τη ζωή του, σε αντίθεση με έναν από τους στενούς του φίλους, τον πρώην βουλευτή του Μαυροβουνίου Saša Marković, που εκτελέστηκε το 2015. Ο ιδιοκτήτης μπαρ θα πέσει τελικά νεκρός λίγους μήνες αργότερα κάτω από τις σφαίρες του Srđan Popović, ενός ελεύθερου σκοπευτή που στρατολογήθηκε στην Republika Srpska, την Σερβοβόσνια περιοχή. Το 2016, ένα σημαντικό μέλος των Skaljarski, ο Dalibor Đurić, που εξέτιε μία ποινή φυλάκισης για εκβιασμό, πυροβολήθηκε από έναν άλλο ελεύθερο σκοπευτή, ενώ βρισκόταν στην αυλή της φυλακής Spuž κοντά στην Podgorica. Το 2016, ο αρχηγός των "Γενίτσαρων" (χούλιγκαν του Βελιγραδίου), ο Aleksandar Stanković, σκοτώνεται στο τιμόνι του αυτοκινήτου του. Δεν υπήρξε καμία σύλληψη σε αυτήν την υπόθεση, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών ταυτοποιούν δύο μέλη των Skaljarski ως δράστες της επίθεσης: τους Stevan Stamatović και Milić Minja Šaković.

 

Την επαύριο της δολοφονίας, ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών διακηρύσσει "τον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος"... στοχεύοντας όμως κυρίως τους Skaljarski και τους συμμάχους τους!

 

 

Ο πόλεμος της κοκαϊνης ανάμεσα στις συμμορίες του Μαυροβουνίου Facebook Twitter
Ο Jovan Vukotić με το μοντέλο Dejana Živković. Το 2018, δήλωνε "άνεργος". Κατηγορείται για μια σειρά από απόπειρες ανθρωποκτονίας, και από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές για εμπόριο ναρκωτικών. Φωτ. Instagram

 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο ποδοσφαιριστής Goran Lenac, που διατηρούσε σχέσεις με τους Kavacki, πυροβολήθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι από κάποιον γνωστό του, τον Nikola Mršić, την ώρα της προπόνησης στο στάδιο του Kotor. Ο Mršić, μέλος μιας συμμορίας που συνεργαζόταν με τους Skaljarski, θα συλληφθεί τον Μάρτιο του 2020 στη Σερβία. Τον Μάρτιο του 2018, ο Davorin Baltić, ένας Kavacki, σκοτώνεται στο αυτοκίνητό του σε ένα υπόγειο γκαράζ από δύο άνδρες οπλισμένους με τουφέκια εφόδου. Η συνεπιβάτης του, μία αστυνομικίνα, η Marija Nikolić, δεν τραυματίζεται καν... Μετά την επίθεση, θα διωχθεί επειδή φρόντισε να κρύψει το όπλο του Baltić. Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία, είχε παραστεί σε μία συνάντηση μεταξύ του Baltić και του Uroš Ljubojević, μέλους των "Γενίτσαρων".

 
Στις 4 Μαρτίου, ένας Skaljarski σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε κατά τη μεταφορά μιας βόμβας στα προάστια της Podgorica.  'Οταν το αυτοκίνητό τους εξερράγη τραυματίστηκε και μία περαστική. Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Jovan Vukotić, αρχηγός των Σκαλσάρσκι, συνελήφθη στην Τουρκία με ψεύτικο διαβατήριο: τον απελαύνουν στη Σερβία όπου κατηγορήθηκε για διακίνηση κοκαΐνης και ξεκαθαρίσμα λογαριασμών. Φοβάται τόσο πολύ ότι θα τον δηλητηριάσουν ώστε ζητάει από τη φιλενάδα του Maša Mišić να του φέρνει η ίδια τα φαγητά του. Τον περασμένο Δεκέμβριο, 4 άντρες συνελήφθησαν, επειδή προσπάθησαν πράγματι να δηλητηριάσουν το φάγητό του. Μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικοί, σταμάτησαν το όχημα της Mišić, ελπίζοντας να μπορέσουν να μολύνουν τα πιάτα, αλλά δεν βρήκαν παρά μόνο άδεια κουτιά: η νεαρή γυναίκα είχε πάει να πάρει τα πιάτα από ένα εστιατόριο.

 

 

 

 

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Jovan Vukotić εκδόθηκε στο Μαυροβούνιο όπου κατηγορήθηκε για κατοχή όπλων και απόπειρα δολοφονίας. 'Εχοντας αρκετά αποδυναμωθεί, η συμμορία προτίμησε να διασκορπιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου κι εκεί τα μέλη της αποτέλεσαν στόχο. Τον περασμένο Ιανουάριο, o Stevan Stamatović, που φέρεται να ήταν ένας από τους δολοφόνους του αρχηγού των "Γενιτσάρων" Aleksandar Stanković, και ο Igor Dedović, που θεωρείτο ο νούμερο 2 των Skaljarski, δολοφονήθηκαν σε ένα εστιατόριο στα προάστια της Αθήνας, μπροστά στα μάτια των γυναικών και των παιδιών τους. 'Ισως το μοιραίο πλήγμα κατά αυτής της εγκληματικής συμμορίας;

Christian Lovis

Ελβετός πρώην αστυνομικός, χειρίζεται σήμερα δικαστικές υποθέσεις.

 

Μτφ. Σ.Σ.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ