Τσέλιος: Τα άγουρα χρόνια / Η ξύλινη αποθήκη με τις λιχουδιες

Facebook Twitter
0

Βαρύ το κλίμα στην Σαλονίκη αυτήν την εβδομάδα μετα την δολοφονία του Π Φυσσα, η πόλη ξέρει απο πολιτικές δολοφονίες και αισθάνεσαι το μούδιασμα στον αέρα της πόλης

 Ο Τσέλιος έστριψε ενα τσιγάρο και κατέβηκε προς την παραλία, αισθανόταν την μπόρα να πλησιάζει, έβλεπε κίολας τα μαυρά σύννεφα να έρχονται απο την Πιερία απέναντι. Κάθισε στην αγαπημένη του καβάντζα κοντα στο λιμάνι χαζεύοντας τους γερανούς και προσπάθησε να ξορκίσει την βροχή σκεπτόμενος μια παλία χαρούμενη ιστορία απο τότε που ήταν παιδί.

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 δεν υπήρχαν ούτε εκπομπές με διαγωνισμούς μαγειρικής για παιδιά, ούτε παιδικά μαθήματα ούτε τίποτα. Επίσης οι μαμάδες δούλευαν όλη μέρα, δηλαδή μαγείρευαν το βράδυ όταν εσύ κοιμόσουν ή νωρίς το πρωϊ όταν ετοιμαζόσουν να πας στο σχολείο. Τις μέρες που δεν δούλευαν, μαγείρευαν τις ώρες που τα παιδιά έλειπαν έξω. Ο Τσέλιος μπορούσε να ορκιστεί πως δεν θυμάται κανένα μεγάλο να μαγειρεύει. Θυμάται το φαγητό να σερβίρεται, τις μπριζόλες να ξεφουρνίζονται, την τούρτα με τα κεράκια αναμένα, αλλά η διαδικασία ήταν κάτι που έκαναν μέσα στην κουζίνα, πίσω από την κλειστή πόρτα «για να μη μυρίσει το σπίτι».

Μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη σε ένα μεγάλο σπίτι με αυλή, κήπο και μία μικρή ξύλινη αποθήκη. Η αποθήκη εκείνη εκτελούσε χρέη δεύτερης κουζίνας αφού οι μεγάλοι την χρησιμοποιηούσαν όταν δεν ήθελαν να λερώσουν την καλή κουζίνα του σπιτιού, όταν έπρεπε να κάνουν πράγματα αποτρόπαια όπως ξεπουπούλιασμα κλώσας από το χωριό, ή όταν έπρεπε να φτιάξουν πράγματα σε μεγάλες ποσότητες όπως μελιτζάνες γεμιστές με λάχανο και καρότο τουρσί.

Αυτές οι μελιτζάνες όσο νόστιμες ήταν άλλο τόσο μύριζαν βρε παιδί μου. Για να τις φτιάξουν έπρεπε να αναπροσαρμόσουν το timing της καλοκαιρινής μελιτζάνας και του χειμωνιάτικου λάχανου. Δύσκολο; Δε νομίζω -τη δεκαετία του ογδόντα τίποτα δεν ήταν δύσκολο. Ο τρόπος ήταν να κάνεις τουρσί τις μελιτζάνες στο τέλος του Αυγούστου και το λάχανο ένα μήνα αργότερα, στα τέλη Σεπτέμβρη δηλαδή. Μέχρι τότε οι μελιτζάνες ωρίμαζαν σε ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι με ξύδι και διάφορα αρωματικά, ενώ η μυρωδιά ήταν τόσο έντονη που μπορούσες να τη μυρίσεις από τη γωνία, μόλις έστριβες από το ζαχαροπλαστείο Νιόβη.

Η βρωμερή εκείνη αποθήκη ήταν το αρχηγείο της κατασκοπευτικής ομάδας ντετέκτιβ που ο Τσέλιος είχε οργανώσει με τον αδερφό του. Την οργάνωση αυτή την είχε εμπνευστεί από τα βιβλία με τις περιπέτειες των Πέντε Λαγωνικών και των Μυστικών Εφτά. Οι συναντήσεις γινόταν το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που η μαμά πήγαινε για χτένισμα στη Θωμαή την κομμώτρια και ο μπαμπάς συμπλήρωνε το δελτίο του προπό πίνοντας νες καφέ. Και αν όλα τα παιδιά θυμούνται τις ιστορίες με τα παιδιά ντετέκτιβ να συλλαμβάνουν τους κακοποιούς, αυτό που ο Τσέλιος ζήλευε -ακόμη τώρα μερικές φορές- είναι εκείνα τα γεύματα με τα μπισκότα, τα σάντουιτς και φυσικά τη τζιτζιμπύρα. Ήθελε να πιεί τζιτζιμπύρα.

Δεν ξέρω πως θα αισθανόταν η Enid Blyton αν ήξερε τι προβλήματα δημιούργησε στον πατέρα του Τσέλιου μέχρι να του βρει μερικά μπουκάλια από εκείνο το αηδιαστικό πράγμα. (Απογοήτευσις.)

Η ομάδα εκείνη δεν πρέπει να κράτησε και πολλά χρόνια. Βασίκα δεν υπήρχε αντικείμενο να ασχολήθεί κανείς. Η πόλη ζούσε σε ήρεμους ρυθμούς, η κυριά Νίτσα που έμενε από πάνω δεν είχε κάποιο σιχαμερό μυστικό, στο κοτέτσι της Δημητρούλας δεν υπήρχαν κρυμμένες λίρες,

 

μία φορά που παρακολούθησαν τη Λυγερή από το παράθυρο της κουζίνας δεν είδαν τίποτα παράξενο παρά μόνο την ίδια να καταβροχθίζει τις πατάτες μέσα από το τηγάνι. Η Αθανασία και η Κασία συνέχιζαν να είναι αγαπημένες γειτόνισσες, όπως και όλες οι κυρίες στη γειτονιά και να ανταλλάσουν μεταξύ τους μικρά πιατάκια με λίγη πίτα ή άδειες συσκευασίες μαργαρίνης με λίγα φασολάκια «για να δοκιμάσεις πως τα φτιάχνω Χρυσούλα μου και να μου πεις».

 

Plus! Οι τρόποι καλής συμπεριφοράς της γειτονιάς απαιτούσαν να μην επιστρέφει ποτέ κάποιος το σκεύος που είχε λάβει με το κέρασμα, άδειο. Αυτός ο κανόνας ήταν ικανός να οδηγήσει έναν κύκλο που δεν μπορούσε να σταματήσει ποτέ. Αρκεί κάποιος να έκανε την αρχή.

Ο Τσέλιος πριν ξεκινήσει την βάρδια του είπε να μαγειρέψει για τον εαυτό του

...ήθελε ενα  απο εκέινα τα αναζοωγωνητικά γευματά που ζητάς όταν δεν αισθανεσαι καλά ψυχολογικά. Τροφή για την ψυχή. Σε πέντε λεπτά το φαγητο του ήταν έτοιμο: φωλίες μπέηκον με αυγα στον φούρνο, με κρητικη γραβίερα, σπιτικό πέστο και μια φέτα ζυμωτο ψωμί απο την Κομοτηνή.

Η ρευστότητα του αυγού, η μυρωδία απο το μπέικον και το ψωμί με προζύμι έδιωξαν μαγικά τις άσχημες σκέψεις απο το κεφάλι του Τσέλιου

μέχρι να άκουσει την γνώριμη φωνή του αφεντικού να τον φωνάζει

<<Τσέλιο σήμερα ήρθε αυτός ο φάκελος για σένα με κούριερ,

πες μου που έμπλεξες πάλι;>>

 (συνεχίζεται)

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ