Το Rolling Stone δηλώνει ότι δημοσίευσε μια κατασκευασμένη ιστορία ομαδικού βιασμού

 

Τον περασμένο μήνα το περιοδικό Rolling Stone δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «ένας βιασμός στην πανεπιστημιούπολη» από την Sabrina Rubin Elderly, το οποίο περιέγραφε έναν βίαιο ομαδικό βιασμό μιας γυναίκας με όνομα "Jackie" στο κτίριο μιας αδελφότητας του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Το άρθρο περιέγραφε επίσης την αποτυχία του πανεπιστημίου να ανταποκριθεί στην υποτιθέμενη επίθεση και την προβληματική προϊστορία του ιδρύματος, το οποίο έχει αντιδράσει σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις με αδιαφορία.

 

Το άρθρο ήταν αφορμή για πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Teresa Sullivan, υποσχέθηκε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και επανεξέταση των μεθόδων με τις οποίες το πανεπιστήμιο ανταποκρίνεται σε ισχυρισμούς για σεξουαλικά εγκλήματα.

 

Την Παρασκευή το Rolling Stone δήλωσε ότι διαπίστωσε ανακολουθίες σχετικά με τον βιασμό της Jackie και ότι έπαψε να πιστεύει στην ισχύ της ιστορίας της, μια συγκλονιστική υποχώρηση, λίγες μέρες μετά την υπεράσπιση του άρθρου από την αρθογράφο, Sabrina Rubin Erdely.

 

«Εν όψει των νέων πληροφοριών, τώρα φαίνεται να υπάρχουν ανακολουθίες στην εξιστόρηση της Jackie, και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η εμπιστοσύνη μας σε αυτή ήταν ατυχής», έγραψε o Will Dana, αρχισυντάκτης του περιοδικού στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

 

«Προσπαθήσαμε να δείξουμε ευαισθησία στην άδικη ντροπή και ταπείνωση που αισθάνονται πολλές γυναίκες μετά από μια σεξουαλική επίθεση και τώρα μετανιώνουμε την απόφαση να μην επικοινωνήσουμε με τους υποτιθέμενους θύτες, ώστε να ξέρουμε και την δική τους πλευρά. Παίρνουμε το ζήτημα στα σοβαρά και ζητούμε συγνώμη από όποιον έχει επηρεαστεί από την ιστορία.»

 

Λόγω μιας συμφωνίας που έκανε η Erdely με την Jackie, το Rolling Stone δεν προσπάθησε ποτέ να επικοινωνήσει με τον άντρα που η Jackie κατονόμασε ως κύριο ενορχηστρωτή του ομαδικού βιασμού. Σύμφωνα με το άρθρο της Erderly, ο κυρίως υπεύθυνος, ο "Drew", την περίοδο που συνέβη ο βιασμός, το Φθινόπωρο του 2012, εργαζόταν ως ναυαγοσώστης. Η αδελφότητα του πανεπιστημίου όμως είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένα μέλος εργάστηκε εκείνη την περίοδο στην πισίνα του πανεπιστημίου. «Από όσο είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε, κανένα μέλος της αδελφότητας μας δεν δούλεψε εκεί, σε καμία θέση», ήταν η δήλωση της αδελφότητας.

 

Η Jackie ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε σε ένα πάρτι που έγινε στο κτίριο της αδελφότητας, τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Η αδελφότητα ισχυρίζεται ότι εκείνο το σαββατοκύριακο δεν έγιναν πάρτι ή άλλου είδους συγκεντρώσεις κοινωνικού περιεχομένου. «Οι εορταστικές μας εκδηλώσεις, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πανεπιστημίου, λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά στο εαρινό εξάμηνο και όχι στο χειμερινό. Καλωσορίζουμε τα νέα μέλη στο τέλος κάθε άνοιξης. Επιπλέον, η τελετουργική σεξουαλική επίθεση δεν είναι μέρος της διαδικασίας και αυτή η κατηγορία είναι άθλια, και διαψεύδουμε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό αυτό.»

 

Η εφημερίδα Washington Post, η οποία έχει πάρει συνέντευξη από την Jackie αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αναφέρει ότι «η Jackie επιμένει στην δική της εκδοχή.»

 

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι στενοί φίλοι της Jackie πιστεύουν ότι «της έχει συμβεί κάτι τραυματικό, αλλά και αυτοί έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την ιστορία της», επειδή δεν έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν ορισμένα βασικά σημεία.

 

Για παράδειγμα, «ένα όνομα ενός από τους βιαστές, το οποίο η Jackie ανέφερε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, αποδείχτηκε ότι είναι παρόμοιο με το όνομα ενός φοιτητή που ανήκει σε μια διαφορετική αδελφότητα, και δεν υπάρχει κάποιος με αυτό το όνομα στην αδελφότητα που κατηγορείται», γράφει η Post.

 

Το Atlantic δημοσίευσε ποστ με τίτλο «το φιάσκο του Rolling Stone είναι θλιβερή είδηση για τα θύματα βιασμού», παρουσιάζοντας ένα γράφημα που δείχνει ότι μόνο το 2 με 8% των καταγγελιών για βιασμό αποδεικνύεται ότι είναι κατασκευασμένες, αλλά είναι αυτές οι καταγγελίες που φτάνουν στα πρωτοσέλιδα των μέσων και μένουν στη μνήμη του κοινού πολύ περισσότερο από τις αληθινές.

 

Όπως γράφει το Atlantic, oι δημοσιογράφοι έτσι κι αλλιώς διστάζουν να αναλάβουν ιστορίες σχετικά με βιασμό από πηγές των οποίων οι ισχυρισμοί είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν. Η επόμενη Jackie που θα αποφασίσει να μιλήσει – ακόμη και αν είναι εντελώς ειλικρινής – μπορεί να δυσκολευτεί πολύ να βρει έναν δημοσιογράφο που γράφει σε ένα περιοδικό εθνικής εμβέλειας. Και αν βρεθεί, το θύμα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για μια διαδικασία ελέγχου που θα είναι πολύ πιο παρεμβατική από αυτή του Rolling Stone, και επιπλέον θα βρεθεί στο προσκήνιο του internet, που είναι διπλά μεγεθυντικό.