Παγωτό με morfat στα άγουρα χρόνια

Facebook Twitter
11

 

Παρασκευή μεσημέρι και η πόλη βράζει. Ο Τσέλιος κοιτάει τις λάμπες στο μαγαζί μέχρι να περάσει η ώρα και να φύγει. Επιτέλους, είχε έρθει η ώρα να απολαύσει εκείνο το διήμερο ρεπό που του είχε τάξει ο αφεντικός... Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, όπου η ατμόσφαιρα απέχει παρασάγγας από το να θεωρηθεί ειδυλλιακή.

Τον Τσέλιο, όμως,,δεν τον πειράζει καθόλου... Η ισχυρή Ελλάδα του καθηγητή Σημίτη είναι πανταχού παρούσα: πεντακάθαρα λεωφορεία με wifi (not) περιμένουν να οδηγήσουν τον κόσμο στη θάλασσα.

Μετά το τέταρτο άσμα της εκ Χαλκιδικής ορμώμενης Πάολα Φωκά ο Τσέλιος άρχισε να ζαλίζεται, αλλά τελικά κατάφερε και βγήκε από τη δύσκολη θέση. Το σημαίνον του καψουροτράγουδου, που κάτι έλεγε για φάρμακα που θα έπερνε η ηρωίδα για να ξεχάσει την απωλεσθείσα αγάπη, τον οδήγησε στο σημαινόμενο, που ήταν η γιαγιά του, που από τότε που τη θυμάται έπαιρνε συνέχεια φάρμακα...

Ο Τσέλιος άφησε την υψηλή ανάλυση του παολοφωκισμού για κάποιον πιο θεωρητικό και επικέντρωσε τη σκέψη του εκεί όπου έπρεπε: στα καλοκαίρια που περνούσε με τη γιαγιά του στο χωριό.

Το καλοκαίρι ξεκινούσε την τελευταιά μέρα του σχολείου. Εκείνη η Παρασκευή δεν ήταν ίδια με τις άλλες. Η βαλίτσα με τα καλοκαιρινά είχε ετοιμαστεί αποβραδίς. Οι αποσκευές του καλοκαιριού περιελάμβαναν κοντομάνικα μπλουζάκια, σορτσάκια, σαγιονάρες, δύο τουλάχιστον μαγιό, καπέλο, μία μπλούζα με μανίκια μακριά και μια μεγάλη πετσέτα παραλίας. Επίσης, μερικά βιβλία, ένα μικρό τετράδιο, μολύβια, ένα χρωματιστό πλαστικό κύπελλο για το γάλα, ένα παγουρίνο, έναν μικρό φακό, ένα μικρό ραδιόφωνο και μία φωτογραφική μηχανή.

Το αυτοκίνητο, φορτωμένο με τις αποσκευές, τις ξύλινες καρέκλες για τη θάλασσα, την πράσινη ομπρέλα παραλίας, τη φουσκωτή βάρκα, το γκαζάκι για τον ελληνικό κι ένα σωρό άλλα χρειαζούμενα θα έφτανε στο παραλιακό χωριό αργά το απόγευμα. Εκείνο το απογευματινό μπάνιο θα ηταν ήταν και το πρώτο της χρονιάς.

Το πρώτο δείπνο, μετά το υπερθέαμα του ηλιοβασιλέματος,

στο καλοκαιρινό σπίτι θα είχε αβγά με φρέσκες ντομάτες και φέτα, ντοματοσαλάτα με ξεφλουδισμένη ντομάτα, πεπόνι και παγωτό κρέμα για το τέλος.

Ο Τσέλιος αγαπούσε τα καλοκαίρια και για έναν άλλο λόγο, το μποστάνι της γιαγιάς. O κήπος αυτός το καλοκαίρι έπαιρνε διαστάσεις τροπικής ζούγκλας, τα φασολάκια σκαρφάλωναν ψηλά στα καλάμια, οι ντοματιές έγερναν από το βάρος και τα κολοκυθάκια πλήθαιναν ανεξέλεγκτα. Τα φυτά αυτά είχαν ανάγκες επιτακτικές το καλοκαίρι. Το πότισμα έπρεπε να γίνει νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ενώ κάποιος έμπειρος έπρεπε να τσεκάρει καθημερινά μήπως και κάποιο μαμούνι είχε κάνει την εμφάνισή του. Η πρωινή αυτή συγκομιδή ήταν αυτή που θα καθόριζε τη σύνθεση του καθημερινού διαιτολογίου. Τα λαχανικά, βλέπεις, ήταν πολλά και έπρεπε να φαγωθούν πριν χαλάσουν. «Να τρώτε άπ' όλα τα φαγητά βρε!» έλεγε η γιαγιά, σερβίροντας το μεσημεριανό μπριάμ.

Μετά το μεσημεριανό φαγητό, έπεφταν όλοι για ύπνο και αυτό ήταν υποχρεωτικό. Ένα στρωμένο τραπέζι θα τους περίμενε όταν ξυπνούσαν. Καρπούζι, καφές, λεμονάδα και εκείνο το παγωτό που έφτιαχνε η μαμά. Για να το φτιάξει χρειαζόταν εκείνη την εμβληματική φυτική κρέμα της δεκαετίας του '80, χτυπημένη στο κίτρινο μίξερ με λίγο γάλα και μισό κουτάκι ζαχαρούχο. Το μείγμα θα πάγωνε στο ειδικά αγορασμένο μεταλλικό κουτί και θα σερβιριζόταν με λίγο σιρόπι από το γλυκό βύσσινο.

Το παγωτό με Μorfat

1 συσκευασία Μorfat
2 κούπες φρέσκο γάλα
1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα

Βάλτε τη συσκευασία στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια χτυπήστε την στο μίξερ (με ένα κίτρινο), προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα. Όταν το μείγμα είναι αρκετά αφράτο προσθέστε και το ζαχαρούχο γάλα. Βάλτε το σε ένα μεταλλικό δοχείο  και αφήστε το στην κατάψυξη να σφίξει. Μην παραλείπετε να το ανακατεύετε ανά τακτά διαστήματα. Μπορείτε να πρσθέσετε κακάο, στιγμιαίο καφέ, ξηρούς καρπούς ή μπισκότα και να το σερβίρεται με σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή σαντιγί.

Αρχείο
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
μόρφατ! Θεά! Ανήκει στην εποχή που έλεγε πχ μια συνταγή: κορμός: ένα πακέτο βιτάμ...κέηκ: ένα πακέτο βιτάμ...πίτα:ένα πακέτο βιτάμ..και κάπως έτσι διαμορφώθηκε ο αξιοζήλευτος σωματότυπος του σύγχρονου Έλληνα!!
Οκ, όταν ξαναδώ λάθος, δεν θα σχολιάσω τίποτα, ας το βρουν μόνοι τους. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με μια (πραγματικά λογική, εδώ τουλάχιστον) διόρθωση, αλλά δεν χρειάζεται να πατάτε και ΟΧΙ.
Στης μάνας μου την συνταγή είχε και πολλά αυγά και το παγωτό έμπαινε σε 3 στρώσεις στην μεταλλική του φόρμα: κάτω κάτω άσπρη (μόνο με το ασπράδι), κίτρινη (με τον κρόκο) και η πάνω πάνω με μπόλικο κακάο. Ήταν προς το σκληρό (ελλείψει παγωτομηχανής) αλλά πεντανόστιμο.