Παγκόσμια πρωτοτυπία: στη σημερινή Ελλάδα τη λογοκρισία την εισηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος των δημοσιογράφων

Παγκόσμια πρωτοτυπία: στη σημερινή Ελλάδα τη λογοκρισία την εισηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος των δημοσιογράφων Facebook Twitter
5

Από τα Νέα online

Έχει δικαίωμα ένας εργαζόμενος να μη συμμετέχει σε μια απεργία, όταν διαφωνεί με τη χρησιμότητά της; Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, αν δεν συμμετάσχει, θα λουστεί τον χαρακτηρισμό του απεργοσπάστη και του «εργοδοτικού». Κι αν η «περιφρούρηση» (όχι υποχρεωτικά μέλη του σωματείου που απεργεί) τον πάρει χαμπάρι ενώ πάει να δουλέψει, εκτός από το υβρεολόγιο που θα ακούσει πιθανόν να φάει και μερικές ψιλές. Βία μεν, αλλά καλή βία - ταξική.

Έχει δικαίωμα ένας δημοσιογράφος να γράψει εναντίον μιας απεργίας αν θεωρήσει ότι αυτή η απεργία είναι βλαπτική - για τους εργαζόμενους ή και για το κοινωνικό σύνολο; Έχει. Θα του την πέσουν βεβαίως οι συνδικαλιστές, πιθανόν και συνάδελφοί του σε άλλα ΜΜΕ, αλλά αυτό είναι το παιχνίδι της δημοκρατίας. Να λες ελεύθερα, να προσπαθείς να τεκμηριώσεις τη γνώμη σου. Να διαφωνείς.

Έχει δικαίωμα ένας έλληνας δημοσιογράφος να διαφωνεί με μια απεργία που κήρυξε το σωματείο του; Οχι, λέει συλλήβδην η δεσπόζουσα συνδικαλιστική κοινοτοπία. Όχι, λέει και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού σωματείου της χώρας - που κλήθηκε να «δικάσει» και καταδίκασε τον συνάδελφο Πάσχο Μανδραβέλη, ο οποίος, σχολιάζοντας πριν μήνες τη μακρά απεργία στην ΕΡΤ, αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της κρατικής τηλεόρασης. Ναι μεν, λέει ο (εικονιζόμενος) πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, αλλά... Καταθέτοντας στο Πειθαρχικό, είπε ο πρόεδρος: «Έχει δικαίωμα [ο Μανδραβέλης] να εκφράζει τις (σ.σ. νεοφιλελεύθερες τις χαρακτηρίζει ο Τρίμης) απόψεις του, έχει δικαίωμα να λοιδορεί την ΕΣΗΕΑ και τους αγωνιζόμενους συναδέλφους του στην ΕΡΤ. Δεν καταλαβαίνω γιατί παραμένει στο Σωματείο».

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο πρόεδρος είναι υπέρ της ελευθερίας του λόγου του δημοσιογράφου, αλλά αν ο λόγος του είναι «νεοφιλελεύθερος», τότε είναι εναντίον του δικαιώματος του δημοσιογράφου να συνδικαλίζεται. Οπαδός του Βολταίρου δηλώνει ο κ. Τρίμης, αλλά έξω από την πόρτα της ΕΣΗΕΑ. Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα πρώτα μπαίνει το συμφέρον μιας κοινότητας συμφερόντων, μιας συντεχνίας και μετά η ελευθερία.

Η ελληνική δημοσιογραφία έχει χιλιάδες κουσούρια. Από τη Μεταπολίτευση και μετά, ωστόσο, ποτέ δεν είχε τεθεί δημοσίως θέμα λογοκρισίας. Ούτε ποτέ είχε εκφραστεί δημοσίως από συνδικαλιστή (πόσω μάλλον από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ) ότι το σωματείο καλύπτει μόνο όσους εργαζόμενους συμφωνούν με τις απόψεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας του.

Διαβάζουμε κάθε τόσο για συστηματικούς διωγμούς της δημοσιογραφίας σε ολόκληρο τον κόσμο, συχνά μάλιστα βγάζουμε κείμενα συμπαράστασης. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ότι στη σημερινή Ελλάδα τη λογοκρισία την εισηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος των δημοσιογράφων. Για να αποδειχθεί ότι τον Στάλιν πολλοί αποκήρυξαν αλλά τον σταλινισμό πολλοί και απ' αυτούς ενστερνίστηκαν.

Αρχείο
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Φιλλαράκι δηλαδή στην δημοκρατία που εσύ πιστεύεις κάποιος μπορεί να κάψει μια τράπεζα, να ληστεύσει, να σκοτώσει ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει τις αποφάσεις της συνδικαλιστκής σου παράταξης?Εσύ τι δεν καταλαβαίνεις.
Ο ψευδο-προοδευτικος ολοκληρωτισμος αποθρασυνεται συνεχως. Οι λογικοι πολιτες αυτης της χωρας θα το συνειδητοποιησουν πριν ειναι αργα; 'Η μηπως προτιμαμε την αφ' υψηλου κριτικη; Αν σημερα ο Μανδραβελης πρεπει να εγκαταλειψει το επαγγελματικο σωματειο του επειδη διαφωνει, αυριο ο "ενοχλητικος" ελευθερα σκεπτομενος πολιτης θα πρεπει να εγκαταλειψει τη χωρα; Και εμεις περιμενουμε στωικα να συμβει;
Για όλους αυτούς τους κοντυλοφόρους που παρουσιάζουν το σχόλιο τους ως είδηση και πνίγουν την είδηση , όμως, λέξη ε;Δηλαδή τι μου έχει προσφέρει, εμένα ως πολίτη ο κοντυλοφόρος που τιμωρήθηκε επειδή έκρινε τη δημόσια τηλεόραση ως αχρείαστη; Ε λοιπόν, το μόνο που μου έχει προσφέρει ειναι μια απορία. Δεν έχω καταλάβει, διαβάζοντας όσα άρθρα του κατόρθωσα να φτάσω ως τον επίλογο, σε ποια ακριβώς χώρα ζει.Εγώ, έχω σταματήσει να βλέπω ειδήσεις , αφού δε μου προσφέρπυν ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Οι απόψεις των "μεγαλοκοντηλοφόρων" μου είναι αδιαφορες. ΔΕΝ έχω τίποτα κοινό μαζί τους. ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ. ΔΕΝ μπορώ να ανέχομαι να με βρίζουν κάθε βράδυ επειδή μετά από δέκα χρόνια ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ) εξακολουθώ να αμείβομαι με χίλια ευρώ. ΑΥΤΟΙ λοιπόν που τριβελίζουν τα μυαλά μας , ένας εκ των οποίων , είναι και ο τιμωρημένος, δεν ενδιαφέρονται παρα μόνο για την πάρτη τους και τα αφεντικά τους.Τα παιδιά όμως που τρέχουν και αγωνίζονται για να φαίνονται αυτοι όλοι τους πρέπει να έχουν μια φωνή και ένα minimum απολαβών . ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΜΑΚΑΡΙ Η ΕΣΗΕΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ! ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΠΗΡΕΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΩ ΤΟ ΧΑΖΟΚΟΥΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ, ΜΕ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ!
Χρόνια τώρα αυτή ήταν πάντα η απορία μου σχετικά με τις απεργίες.Πάντα όλοι απαντούσαν ότι "είναι δικαίωμα του εργαζομένου να απεργήσει" και έχουν δίκιο. Τι γίνεται όμως με το δικαίωμα του εργαζομένου που δε θέλει να απεργήσει;Αυτό προφανώς δε μετράει και τόσο.Και υπάρχει και δικαιολογία άλλωστε: "Αν μέσα από τον αγώνα καταφέρουμε να κερδίσουμε, τότε και εσύ που δε θα απεργήσεις θα κερδίσεις από αυτό" ξεχνώντας πολύ βολικά ότι αν χάσετε θα χάσω και εγώ. Και είναι άλλο το να πιστεύεις κάτι, να πολεμάς και να χάνεις και άλλο να χάνεις, χωρίς να παλεύεις για κάτι που δεν πιστεύεις.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ