Χριστίνα Ανδρέου τι σημαίνει Kuakomekiki;

Χριστίνα Ανδρέου τι σημαίνει Kuakomekiki; Facebook Twitter
0

Χριστίνα Ανδρέου τι σημαίνει Kuakomekiki; Facebook Twitter
Η Kuakomekiki είναι μια μικρή εκδοτική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες από δύο αδέρφια, τον Στάθη και τη Χριστίνα Ανδρέου...

— Τι σημαίνει «Kuakomekiki»;

Η Kuakomekiki είναι μια μικρή εκδοτική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες από δύο αδέρφια, τον Στάθη και τη Χριστίνα Ανδρέου. Η εταιρεία αυτή εκδίδει ψηφιακά διαδραστικά βιβλία ή, αλλιώς, book apps για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το σύντομο story για την ερμηνεία του... γλωσσοδέτη Kuakomekiki έχει ως εξής: ψάχναμε μια λέξη για το όνομα της εταιρείας, μη κατοχυρωμένη, όμως όλοι τα έχουν σκεφτεί όλα τελικά. Και η φαντασία μας αποδείχτηκε τρομερά κοινότοπη. Οπότε, καταλήξαμε σε αυτήν τη λέξη, που αν και στο λεξικό δεν υπάρχει σχετικό λήμμα, ωστόσο μας ακολουθεί από τα παιδικά μας χρόνια. Στις «Τηγανίτες για τους Ντάλτον», από τη σειρά του «Λούκι Λουκ», ο καλόκαρδος ντεσπεράντο Άβερελ από τους αδερφούς Ντάλτον θέλει να μάθει πώς ρωτάνε στο Μεξικό «πότε θα φάμε;». Του λένε, λοιπόν, «cuando se come aqui?». Αυτός, όμως, το μόνο που μπορεί να προφέρει είναι... Kuakomekiki. Όταν, λοιπόν, έφτανε και στο σπίτι μας η ώρα της... πείνας, η ερώτηση που κυριαρχούσε ήταν: «Κuakomekiki?».

— Όταν λέμε διαδραστικό βιβλίο, τι εννοούμε;

Ένα ψηφιακό βιβλίο που διαβάζεται μέσω μιας συσκευής, όπως τα tablets ή τα smartphones. Oυσιαστικά, αποτελεί την εξέλιξη των πιο διαδεδομένων e-books και η βασική τους διαφορά είναι ότι τα book apps είναι αυτόνομα προγράμματα που τρέχουν απευθείας στη συσκευή, ενώ τα e-books χρειάζονται ειδική συσκευή ανάγνωσης, όπως το Kindle κ.λπ. Ως αυτόνομα προγράμματα, διαθέτουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από τα e-books. Για την ακρίβεια, οι δυνατότητες εξελίσσονται συνέχεια, όπως καθετί που σχετίζεται με ή εξαρτάται από την τεχνολογία και οι δυνατότητές του ποικίλλουν, ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς και τον προγραμματιστή που δουλεύει για την υλοποίησή τους. Μέσω της αφής ενεργοποιούνται «δράσεις» μέσα στο βιβλίο που απευθύνονται σε περισσότερες από μία αισθήσεις.

Ψάξαμε, λοιπόν, την ιδέα ενός βιβλίου-εφαρμογής για παιδιά προσχολικής ηλικίας και διαπιστώσαμε ότι σε Αμερική, Ασία, Σκανδιναβία κ.α. έχει ήδη τρομερή απήχηση και εξέλιξη το διαδραστικό βιβλίο. Έτσι, ξεκινήσαμε το ταξίδι.

— Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Από απόγνωση. Εργαζόμενοι χρόνια στον χώρο των εκδόσεων, φτάσαμε σε ένα αδιέξοδο. Η αγάπη για το καλό βιβλίο, όμως, συνέχιζε. Η έμπνευση, λοιπόν, ήρθε κοιτώντας τη δίχρονη κόρη μου, η οποία με ευκολία άγγιζε το tablet μου και μεγέθυνε φωτογραφίες, «γύριζε» σελίδες κ.λπ. Ψάξαμε, λοιπόν, την ιδέα ενός βιβλίου-εφαρμογής για παιδιά προσχολικής ηλικίας και διαπιστώσαμε ότι σε Αμερική, Ασία, Σκανδιναβία κ.α. έχει ήδη τρομερή απήχηση και εξέλιξη το διαδραστικό βιβλίο. Έτσι, ξεκινήσαμε το ταξίδι.

— Πόσες ιστορίες έχετε εκδώσει ως τώρα και με τι θεματολογία;

Έχουμε εκδώσει μία ιστορία και η δεύτερη θα κυκλοφορήσει από στιγμή σε στιγμή. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια δυνάμει σειρά βιβλίων με πρωταγωνίστρια ένα κοριτσάκι, τη Νέλλη, που χάρη στα φτερωτά της παπούτσια αναλαμβάνει να δώσει τη λύση σε διάφορες καταστάσεις, ώστε να γίνει πράξη το υπέροχο «τέλος καλό, όλα καλά». Βρίσκει, λοιπόν, για παράδειγμα τα χαμένα γυαλιά της κ. Μπατούλας της νυχτερίδας, στο κινέζικο βάζο της γιαγιάς Μαίρης, ανακαλύπτει το κρησφύγετο του Ρέμι, της μοχθηρής νυφίτσας, στη γέρικη βελανιδιά του δάσους, βοηθάει τον Χένρι τον πελαργό να παραδώσει το μωρό αλεπουδάκι στη μαμά του.

Χριστίνα Ανδρέου τι σημαίνει Kuakomekiki; Facebook Twitter
Η έμπνευση, λοιπόν, ήρθε κοιτώντας τη δίχρονη κόρη μου, η οποία με ευκολία άγγιζε το tablet μου και μεγέθυνε φωτογραφίες, «γύριζε» σελίδες κ.λπ...


— Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του ψηφιακού βιβλίου σε σχέση με το παραδοσιακό;

Τα book apps που φτιάχνουμε (δίγλωσση έκδοση σε ελληνικά και αγγλικά) δεν αναμετριούνται, ούτε ανταγωνίζονται το παραδοσιακό βιβλίο, τη σημασία και την ιστορία του. Πάνε σε άλλα μονοπάτια, καινούργια, διαφορετικά. Υπάρχει ζωντανή αφήγηση από επαγγελματίες ηθοποιούς και στις δύο γλώσσες, υπάρχει δυνατότητα ηχογράφησης της φωνής της μαμάς για να ακούει το παιδί το παραμύθι με μια οικεία φωνή, υπάρχουν extra εκπαιδευτικά παιχνίδια, υπάρχει η πολύπτυχη διάδραση σε κάθε σελίδα: μια μέλισσα που πατάς ζουζουνίζει και πετά, ένα σύννεφο αρχίζει να βρέχει, ένα καναρίνι κελαηδάει, μια κότα κακαρίζει, ένα πιάνο γεμίζει με νότες και μουσική την οθόνη...

— Ποια βιβλία ήταν τα αγαπημένα σου ως παιδί;

Η σειρά Ο μικρός βρικόλακας της Angela Sommer-Bodenburg, ο Μικρός Πρίγκιπας του Saint-Exupéry, το λεύκωμα της Sarah Kay, ο Κύριος Ουλτραμέρ της Ευγενίας Φακίνου και η Περιπέτεια του Σπερμούλη τoυ Xavier Antomarchi.

Χριστίνα Ανδρέου τι σημαίνει Kuakomekiki; Facebook Twitter
Έχουμε εκδώσει μία ιστορία και η δεύτερη θα κυκλοφορήσει από στιγμή σε στιγμή. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια δυνάμει σειρά βιβλίων με πρωταγωνίστρια ένα κοριτσάκι, τη Νέλλη, που χάρη στα φτερωτά της παπούτσια αναλαμβάνει να δώσει τη λύση σε διάφορες καταστάσεις, ώστε να γίνει πράξη το υπέροχο «τέλος καλό, όλα καλά»...

— Πόσα άτομα έχει η ομάδα;

Βασικά τρία: εγώ γράφω τα σενάρια, «σκηνοθετώ» τις ιστορίες και τρέχω για όλα τα διαδικαστικά, ο Στάθης γράφει τη μουσική, κάνει τον προγραμματισμό και τρέχει για όλα τα διαδικαστικά και η Μάρια Μπαχά ζωγραφίζει με τα πινέλα και τις μπογιές της και τρέχει για να δώσει ζωή και χρώμα στις ιδέες μας.

— Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Βγήκαμε πρώτοι ανάμεσα σε 50 χώρες στον διαγωνισμό TCABC που διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος TigerCreate στη Γερμανία. Θα πάμε τον Απρίλιο στη Διεθνή Έκθεση για το Παιδικό Βιβλίο στην Μπολόνια για να παραλάβουμε το βραβείο μας και να δείξουμε τη δουλειά μας, δηλαδή το διαδραστικό βιβλίο Betsy, The little witch chef: Horribly delicious! που μας χάρισε τη νίκη! Θα ολοκληρώσουμε, λοιπόν, αυτό το book app, καθώς είναι ένα μόνο μέρος του έτοιμο και θα προσπαθήσουμε, παράλληλα, να ολοκληρώσουμε και την έντυπη μορφή του. Θέλουμε να αντέξουμε στις αντιξοότητες και να συνεχίσουμε να... παραμυθιαζόμαστε για πολύ καιρό ακόμη.

Χριστίνα Ανδρέου τι σημαίνει Kuakomekiki; Facebook Twitter

Χριστίνα Ανδρέου τι σημαίνει Kuakomekiki; Facebook Twitter

Χριστίνα Ανδρέου τι σημαίνει Kuakomekiki; Facebook Twitter

www.kuakomekiki.com

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Διεθνή / Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση και τι προμηνύει το εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα; Μιλά στη LiFO ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ