H συγκλονιστική μαρτυρία του Mohammad

H συγκλονιστική μαρτυρία του Mohammad Facebook Twitter
6

Από την MKO PRAKSIS

Το βίντεο αποτελεί μια από τις πολλές μαρτυρίες ασυνόδευτων ανήλικων που βρίσκονται σε συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου) η μαρτυρία του Mohammad δίνει φωνή σε εκατοντάδες παιδιά που βιώνουν συνθήκες εγκλεισμού και καταπατώνται τα δικαιώματα τους.

 

H συγκλονιστική μαρτυρία του Mohammad Facebook Twitter

Το Π.Δ. 114/10 προβλέπει ότι οι «Ανήλικοι που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται μόνο για το απαραίτητο χρόνο έως την ασφαλή παραπομπή τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων». Με πρόσφατη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου προβλέπεται δυνατότητα παράτασης της κράτησης έως και τους 12 μήνες.


Τα παιδιά δεν διώκονται για κάποιο αδίκημα που διέπραξαν αλλά στην ουσία εκτίουν ποινές. Προέρχονται από τρίτες χώρες και τελούν υπό κράτηση για παράτυπη είσοδο στη χώρα επειδή στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων. Βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς οικογένεια ή κηδεμόνα και χρήζουν διεθνούς προστασίας.


Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού:
WWW. UN.ORG


Άρθρο 27
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε παιδιού για ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής που να επιτρέπει τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή του.


Άρθρο 37 β
Κανένα παιδί να μην στερείται την ελευθερία του κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. Η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να μην αποτελεί παρά ένα έσχατο μέτρο και να είναι της μικρότερης δυνατής χρονικής διάρκειας.


Άρθρο 3
1. Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στα παιδιά, είτε αυτές λαμβάνονται από δημοσίους ή ιδιωτικούς οργανισμούς κοινωνικής προστασίας είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές ή από τα νομοθετικά όργανα, πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού.

• Έχεις αναρωτηθεί πόσα παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση;
• Πόσα δικαιώματα καταπατώνται;
• Έχεις σκεφτεί πόσες μαρτυρίες παιδιών μπορεί να υπάρχουν;
• Μπορείς να ακούσεις τις φωνές τους;


H συγκλονιστική μαρτυρία του Mohammad Facebook Twitter


PRAKSIS ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ


Από τον Αύγουστο του 2011 λειτουργεί στην Πάτρα από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS Κέντρο Ημέρας (Drop-In Centre) για την υποδοχή και υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων με σκοπό την καταγραφή, την ενημέρωσή τους και την παραπομπή τους σε αρμόδιους φορείς. Το στελεχιακό δυναμικό του Κέντρου αποτελείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ιατρό, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, νομικό σύμβουλο, κοινωνικούς διαμεσολαβητές) με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης, ψυχοκοινωνικής και νομικής συμβουλευτικής σε ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στην Πάτρα και χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, στο Κέντρο Ημέρας παρέχονται υπηρεσίες υγιεινής, ένδυσης, σίτισης (πρωινό και μεσημεριανό). Μέχρι τώρα έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 1.000 ανήλικοι ενώ κάθε μέρα επισκέπτονται το Κέντρο 20 με 25 άτομα. Το πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα ανήλικα λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Παράλληλα υλοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα που αφορούν τον αποκλεισμό, τις διακρίσεις και τις κοινωνικές ανισότητες.

Περισσότερα για το Κέντρο Ημέρας της PRAKSIS εδώ 

 


Η ομάδα του Κέντρου Ημέρας για Ασυνόδευτούς Ανήλικους στην Πάτρας (Drop-In Centre) επιμελήθηκε και οργάνωσε το βίντεο
Βίντεο –Μοντάζ: Μένανδρος Μανουσάκης

 

 

 

 

Αρχείο
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Μάλλον μαλώνουμε επειδή ολο αυτό το πράγμα με τα κέντρα συγκέντρωσεις σοκάρει. Γίνεται στο όνομα μας που πολλοί είμαστε παραπάνω από αντίθετοι ακόμα κι αυτοί που δε ξέρουν ή που ακόμα τα υποστηρίζουν αν ξέραν τι πραγματικά γινεται θα είχαν φρικάρει. Δυστυχως, δε εχουν γραφτεί ακόμα βιβλία ιστορίας που να τα διαβαζουμε σα μελλοντικές γεννιές και να λέμε μα καλά δε υπήρχε κανείς να κάνει κάτι για αυτους τους ανθρώπους...
Που να πάρει ο διάβολος, που να πάρει! Διάβασα με τόσο ενδιαφέρον και προβληματισμό αυτό το άρθο. Σαστισμένος μη ξέρωντας τι να σχολιάσω προχώρησα για να διαβάσω σχόλια άλλων αναγνωστών. Που να πάρει ο διάβολος, ούτε ένα σχόλιο; Ούτε ένα; Και αμέσως σκέφτηκα πόσο άδικο είναι να υπάρχουν τόσα πολλά σχόλια για τον... Notis...«• Έχεις αναρωτηθεί πόσα παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση; • Πόσα δικαιώματα καταπατώνται; • Έχεις σκεφτεί πόσες μαρτυρίες παιδιών μπορεί να υπάρχουν; • Μπορείς να ακούσεις τις φωνές τους;»...Σ.Σ.: Όλα αυτά προς το παρόν, ελπίζοντας πως θα υπάρξει το ενδιαφέρον και τα σχόλια άλλων αναγνωστών.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ