Αν αγαπάτε τις άγνωστες, παρεξηγημένες ελληνικές ταινίες, ο Αλέξης Αλεξίου σας έχει ευχάριστα νέα

Αν αγαπάτε τις άγνωστες, παρεξηγημένες ελληνικές ταινίες, ο Αλέξης Αλεξίου σας έχει ευχάριστα νέα Facebook Twitter
Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένα σημαντικό κενό: τουλάχιστον από τότε που σταμάτησαν τα αφιερώματα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο έργο συγκεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, ήταν σχεδόν αδύνατο να δει κανείς παλιότερες ελληνικές ταινίες. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στα γνωστά λαϊκά-εμπορικά φιλμ του '60 που προβάλλει κατά κόρον η τηλεόραση. Φωτο: Χρήστος Μαυρίδης
0

— Πώς προέκυψε η ιδέα για το αφιέρωμα;

Η ιδέα ανήκει στην Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Προϋπήρχε, βέβαια, ως σκέψη, αλλά και επιθυμία πολλών στον χώρο να οργανωθεί ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, αντιπροσωπευτικό των περασμένων δεκαετιών. Κι αυτό διότι, κατά τη γνώμη μου, κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένα σημαντικό κενό: τουλάχιστον από τότε που σταμάτησαν τα αφιερώματα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο έργο συγκεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, ήταν σχεδόν αδύνατο να δει κανείς παλιότερες ελληνικές ταινίες. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στα γνωστά λαϊκά-εμπορικά φιλμ του '60 που προβάλλει κατά κόρον η τηλεόραση. Τελικά, με πρωτοβουλία της ΕΣΠΕΚ και της Ελίνας Ψύκου φτιάχτηκε μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων (Ε. Ψύκου, Γιάννης Βεσλεμές, Αφροδίτη Νικολαΐδου, Αλέξης Αλεξίου) που δεν σχετίζονται με σωματεία και ενώσεις αλλά μοιράζονται την ίδια «πάθηση», το ενδιαφέρον για το καλό ελληνικό σινεμά (ναι, αυτό υπάρχει!). Μαζί αποφασίσαμε να στήσουμε την ιδιότυπη λέσχη της «Χαμένης Λεωφόρου» στον κινηματογράφο Άστορ. Το καλοκαίρι που μας πέρασε είδαμε και ξαναείδαμε ελληνικές ταινίες, πολλές ξεχασμένες, άλλες μη διαθέσιμες εδώ και χρόνια στο κοινό. Τσακωθήκαμε, διαφωνήσαμε, γελάσαμε και τελικά μάλλον συμφωνήσαμε.


— Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των ταινιών;

Συμφωνήσαμε, καταρχάς, στο ότι θα επικεντρωθούμε στο πιο άγνωστο ή «παρεξηγημένο» ελληνικό σινεμά των δεκαετιών του '60, του '70 και του '80. Ο λόγος απλός: η Ελλάδα, λίγο πριν και μετά τη χούντα και τη Μεταπολίτευση, διανύει μια θυελλώδη περίοδο μεγάλων αλλαγών και, συνεπακόλουθα, το σινεμά που παράγει τότε είναι αληθινά δημιουργικό και ρηξικέλευθο. Έχουμε τη γενιά του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου (ΝΕΚ) που έρχεται σε ρήξη με το κατεστημένο (το εμπορικό σύστημα της εποχής) αλλά και δημιουργούς που στο πλαίσιο της παραπαίουσας τότε βιομηχανίας παρήγαγαν έργο πολύ ιδιαίτερο και προκλητικό. Με άλλα λόγια, υπάρχει πλήθος αξιόλογων ταινιών που οι σημερινοί θεατές αγνοούν, καθώς δεν προβάλλονται ούτε στην τηλεόραση ούτε είναι διαθέσιμες π.χ. στο Ιnternet ή σε DVD.


— Τι είδους κόσμο προσδοκάτε να προσελκύσετε;

Νέο κόσμο που ενδιαφέρεται να ανακαλύψει το «χαμένο» κινηματογραφικό μας παρελθόν στη μεγάλη οθόνη και σε φιλμ 35 mm. Τους υποσχόμαστε ότι θα εκπλαγούν αλλά και θα διασκεδάσουν. Πέρα από τις προβολές, οργανώνουμε σειρά από συζητήσεις, μεταμεσονύχτια events και αρκετά πάρτι. Περιμένουμε, φυσικά, να συναντήσουμε και παλαιότερους σινεφίλ, αυτούς που θέλουν να ξαναδούν μετά από χρόνια εμβληματικές, δυσεύρετες ταινίες και να διαπιστώσουν αν αυτές συνομιλούν με το σήμερα.


www.facebook.com/HXameniLeoforosTouEllinikouCinema/

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ