Κολυμπώντας στα δροσερά και σκιερά ποτάμια της Ελλάδας

Κολυμπώντας στα δροσερά και σκιερά ποτάμια της Ελλάδας Facebook Twitter
Καλαμάς ή Θύαμις, ποταμός μύθος, αγαπημένος του λόρδου Βύρωνα και τιμημένος από τον Θουκυδίδη, τον Στράβωνα και άλλους άγνωστους φυσιολάτρες των καιρών
2

Καλαμάς

Είναι το ποτάμι όπου έμαθα κολύμπι σε νηπιακή ηλικία. Παραλίγο να πνιγώ απ' την ορμή, το βάθος και την ταχύτητα του παγωμένου νερού, αλλά τελικά οι Ηπειρώτες έχουμε δίκιο που λέμε «όποιος σε ποτάμι κολυμπήσει για αρχή, η θάλασσα του πέφτει λίγη...».

Καλαμάς ή Θύαμις, ποταμός μύθος, αγαπημένος του λόρδου Βύρωνα και τιμημένος από τον Θουκυδίδη, τον Στράβωνα και άλλους άγνωστους φυσιολάτρες των καιρών, 115 χλμ. μακρύς, ελικοειδής, καθαρός όσο βαστάει, διασχίζει φαράγγια, πεδιάδες και βουνά, περνά κάτω από αμέτρητα χειροποίητα πέτρινα γιοφύρια, ποτίζει 65.000 στρέμματα γης, βρέχει αρχαίες ακροπόλεις και χωριά, προσφέρει σπίτι σε σπάνια είδη πουλιών, θηλαστικών και λουλουδιών σε όχθες και υγροβιότοπους.

ΠΟΥ ΝΑ ΧΑΡΩ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ;

Οι πηγές του είναι στο όρος Μιτσικέλι κοντά στο Μέτσοβο και, αφού περάσει από τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, εκβάλλει στο Ιόνιο.


ACT NOW!

Αν και θεωρείται καθαρό ποτάμι, ο Καλαμάς πυροβολείται ολοένα και περισσότερο από παράνομες αμμοληψίες, επιχώματα, απολήψεις νερού, κατασκευή φραγμάτων για άρδευση κ.λπ. κ.λπ. Μια ομάδα νέων παιδιών από Θεσπρωτία και Ιωάννινα έφτιαξε στο Facebook το Δίκτυο Προστασίας ΚΑΛΑΜΑΣ SOS. Μαζί τους!

Κολυμπώντας στα δροσερά και σκιερά ποτάμια της Ελλάδας Facebook Twitter
Το χωριό έχει ένα δημοτικό ξενώνα στον οποίο μένεις έναντι ελάχιστων χρημάτων, ίσως και δωρεάν, ανάλογα με την εποχή.


Στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων

Ένα απ' τα πλέον αυθεντικά ηπειρώτικα χωριουδάκια που δίνουμε αγώνα να χαρακτηριστεί «παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός» για την αρχιτεκτονική και την ιδιόμορφη πολεοδομία του, καθώς είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί την κίνηση των κοπαδιών απ' τα κατώγια των σπιτιών στις εξόδους του οικισμού και τα βοσκοτόπια. Σήμερα, δυστυχώς, πρόβατα ή κατσίκια απέμειναν ελάχιστα και τα συναντάς κυρίως λίγο πριν τη σφαγή τους το Πάσχα ή το Δεκαπενταύγουστο.

Αυτό που παραμένει είναι το ασφυκτικό πράσινο τοπίο. Το χωριό πνίγεται στην αγριοβελανιδιά και τα πλατάνια χαμηλότερα, στη σιδερένια γέφυρα του Καλαμά. Ακολουθήστε τις όχθες του ποταμού με εκκίνηση τη γέφυρα και βρείτε τις δικές σας καβάτζες με ψιλή άμμο ή βότσαλο, για κολύμπι γυμνοί στην ηπειρώτικη ζούγκλα. Πολλά καβούρια, πολύ ψάρι (τυλιανοί, πέστροφες), ηχητική αρμονία δάσους με ποταμό, τι άλλο να ζητήσεις; Δυνατό τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο), καθαρόαιμες ηπειρώτικες πίτες και τρελό φαγοπότι στο μοναδικό καφενείο-φαγάδικο του χωριού, όπου ζουν 20 άνθρωποι όλοι κι όλοι το χειμώνα, σ' αυτό της κυρά-Μαριάνθης, το Χοροστάσιο.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ;

Το χωριό έχει ένα δημοτικό ξενώνα στον οποίο μένεις έναντι ελάχιστων χρημάτων, ίσως και δωρεάν, ανάλογα με την εποχή. Ο δημοτικός ξενώνας έχει 2 δωμάτια που κοιμίζουν από 5 άτομα, συνήθως η χρέωση είναι 20 ευρώ, πείτε ότι σας στέλνει ο Αμυράς που κατάγεται απ' το χωριό και η κ. Τασία (26580 31483, 30379) θα σας 'ξηγηθεί σωστά!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΩ;

35 χλμ. δυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Από την παλιά εθνική Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας στρίβεις δεξιά, αφού περάσεις το χωριό Σουλόπουλο.


Στο Θεογέφυρο

Φυσικό θεόρατο γεφύρι που σχηματίστηκε μετά από τη διάβρωση που επί εκατομμύρια χρόνια προκαλούσε το ποτάμι σ' ένα θεόρατο βράχο που έφραζε τη ροή του. Βρίσκεται στο χωριό Λίθινο, στα 30 χλμ. Β.Δ. από τα Γιάννενα. Μην μπερδέψετε τη γέφυρα πάνω απ' το ποτάμι που περνάει το αυτοκίνητο με τη φυσική, είναι δίπλα δίπλα. Το καλύτερο είναι να αφήσετε στο παρκινγκ το αυτοκίνητο και να κατεβείτε τα σκαλιά μέχρι την κοίτη του ποταμού για να δείτε από κάτω το φυσικό αξιοθέατο. Ο δήμος εκεί έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με ξύλινα παρτέρια και κιόσκια για άραγμα και ρεμβασμό του ποταμού. Στο χωριό από πάνω πιείτε καφέ στο άκρως απέριττο κι αυθεντικό καφενείο με την τσίγκινη ταμπέλα «οδός Φαλάκρα».

Κολυμπώντας στα δροσερά και σκιερά ποτάμια της Ελλάδας Facebook Twitter
Το καλύτερο είναι να αφήσετε στο παρκινγκ το αυτοκίνητο και να κατεβείτε τα σκαλιά μέχρι την κοίτη του ποταμού για να δείτε από κάτω το φυσικό αξιοθέατο.


Στο Δέλτα

Ανάμεσα στη Σαγιάδα, το Ράγιο και την Ηγουμενίτσα απλώνεται αυτό το μοναδικό ποταμίσιο περιβάλλον με λιμνοθάλασσες, καλαμιές, παραποτάμια, υγρότοπους, λασπότοπους, αλμυρόβαλτους, υδρόφιλα δάση, φυσικά κανάλια, λουρονησίδες, θίνες, έλη με υφάλμυρα νερά!

Απαραίτητα τα κιάλια, οι φωτογραφικές μηχανές ή ό,τι άλλο προτιμάς για να χορτάσεις το θέαμα μπροστά σου: το Δέλτα σφύζει από ζωή, εκατοντάδες είδη ορνιθοπανίδας, ψαριών και υδρόβιων πλασμάτων ποζάρουν δήθεν αδιάφορα μπροστά στην ανθρώπινη παρουσία. Υπάρχουν παρατηρητήρια και πασσαλόκτιστες καλύβες ψαράδων. Φτάνεις οδικώς στα 2 χλμ. Β.Δ. από Ηγουμενίτσα ή με καΐκι από Σαγιάδα που συνεχίζει στο Δέλτα για ξενάγηση.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Λιμεναρχείο Σαγιάδας: 26640 51217

Δήμος: 26640 51045

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 2.7.2009

Ταξίδια
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 ορεινοί προορισμοί που δίνουν άλλο νόημα στις καλοκαιρινές διακοπές

Ταξίδια / 5 ορεινοί προορισμοί που δίνουν άλλο νόημα στις καλοκαιρινές διακοπές

Τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα και άλλα σπουδαία ορεινά σημεία τα έχουμε συνδυάσει με χειμερινές εξορμήσεις: πώς είναι, όμως, το καλοκαίρι; Η απάντηση ίσως κρύβει τον φετινό προορισμό των διακοπών σας
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια