Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Αξίζει να κάνεις ακόμη και χιλιόμετρα για να δοκιμάσεις το γαλακτομπούρεκο του Μελιστάλακτου. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το Μελιστάλακτο

Βρίσκεται πάνω στην Πειραιώς, στα Καμίνια, σε ένα σημείο που δεν πάει το μυαλό σου ότι μπορεί να υπάρχει ένα τόσο ενημερωμένο ζαχαροπλαστείο. Δημιουργός του και υπεύθυνη για κάθε γλυκό που παρασκευάζεται στο εργαστήριό του είναι η pastry chef Αγγελίνα Μαρτίνου.

Το Μελιστάλακτο είναι ένας μικρός παράδεισος για όσους αγαπούν τα γλυκά. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν υπάρχει σαφής προσανατολισμός στις γεύσεις, απ' την άλλη, όμως, θα μπορούσε άνετα κάποιος άλλος να απαντήσει πως αυτό το ζαχαροπλαστείο έχει δημιουργηθεί για να ικανοποιεί κάθε επιθυμία.

Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις και ένα παραδοσιακότατο εκμέκ κανταΐφι με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί και μια εξελιγμένη πάβλοβα με παγωτό κρέμα και σπιτική μαρμελάδα με φρούτα του δάσους. Επίσης, η Αγγελίνα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις παρασκευές με στέβια για να μη στερούνται τα γλυκά όσοι αποφεύγουν τη ζάχαρη. Δοκιμάσαμε το μους με κρέμα σοκολάτα Valrhona και στέβια και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από το αντίστοιχο γλυκό με ζάχαρη.

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Δημιουργός και υπεύθυνη για κάθε γλυκό που παρασκευάζεται στο εργαστήριό του, είναι η pastry chef Αγγελίνα Μαρτίνου. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Βέβαια, δύο γλυκά κέρδισαν τις εντυπώσεις μας στο Μελιστάλακτο. Το πρώτο ήταν το γαλακτομπούρεκο με το βούτυρο γάλακτος και το χειροποίητο φύλλο. Με απαλή, αρωματική κρέμα και τέλειο σιρόπιασμα, αξίζει να κάνεις ακόμη και χιλιόμετρα για να το δοκιμάσεις. Το δεύτερο ήταν το μιλφέιγ που η Αγγελίνα φτιάχνει μπροστά στον πελάτη για να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο γίνεται. Πραγματικά, δεν νομίζω ότι έχω δοκιμάσει πιο νόστιμο και ισορροπημένο μιλφέιγ. Τραγανή σφολιάτα, απαλή κρέμα που δεν υπερβάλλει σε ζάχαρη και ένα σύννεφο άχνης συνεργάζονταν σε απόλυτη αρμονία και δημιουργούσαν ένα αέρινο γλυκό που το έτρωγα και δεν ήθελα να τελειώσει.


Στο Μελιστάλακτο, επίσης, θα βρεις απαλές τάρτες λεμονιού, χριστουγεννιάτικες μαρέγκες, χειροποίητα μπισκοτόσπιτα, τούρτες και cakes με εντυπωσιακό στολισμό, προφιτερόλ και μοσχοβολιστούς μπακλαβάδες, cake pops και πολλά ακόμη γλυκά. Όλα φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά, με μεράκι και αγάπη. Επίσης στο ζαχαροπλαστείο θα συναντήσεις και την Αγγελίνα που συγκινείται κάθε φορά που μιλάει για την δουλειά της. Την αγαπήσαμε ακόμη πιο πολύ γι' αυτόν τον λόγο.

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Δεν νομίζω ότι έχω δοκιμάσει πιο νόστιμο και ισορροπημένο μιλφέιγ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Μελιστάλακτο, Λεωφ. Αθηνών Πειραιώς 67, Πειραιάς, 210 4810091

Το Αμαρυλλίς

Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που άνοιξε το ζαχαροπλαστείο Αμαρυλλίς στην οδό Αφεντούλη στον Πειραιά από τον Μανώλη Κωνσταντινίδη, που μπορεί να μην ήταν ζαχαροπλάστης αλλά είχε μαγειρικό ένστικτο και είχε πάντα στο εργαστήριό του τους καλύτερους ζαχαροπλάστες. Τα ηνία στην πορεία ανέλαβε η κόρη του, Τασία Αγαλοπούλου, και στη συνέχεια προστέθηκε στην ομάδα και ο γιος της, Γιώργος.

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Πάστα ποντικάκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το Αμαρυλλίς είναι το ζαχαροπλαστείο που το ξέρουν όλοι οι Πειραιώτες. Συγκεκριμένα, μάλιστα, αν κάποιος τους ρωτήσει ποιο γλυκό θεωρούν το καλύτερο του, δεν έχουν συγκεκριμένη απάντηση και επιμένουν να ισχυρίζονται ότι όλα τα γλυκά του είναι περίφημα. Η αλήθεια είναι πως το Αμαρυλλίς έχει καταφέρει να διατηρήσει ακέραιη την ποιότητά του όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί το προφιτερόλ του να είναι διάσημο και να θεωρείται best seller αλλά το ίδιο περιζήτητες είναι και οι κλασικές πάστες του, όπως η σεράνο, η νουγκατίνα και το ποντικάκι, ένα από τα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας που έχει τους δικούς του φανατικούς θαυμαστές.

Τα τελευταία χρόνια στο Αμαρυλλίς, εκτός από τις κλασικές γεύσεις, μπορεί κάποιος να βρει και γλυκά εμπνευσμένα από τη γαλλική ζαχαροπλαστική, όπως η πάστα κάστανο, το τιραμισού-προφιτερόλ, το Bailey's ή τα πειραγμένα σου και εκλέρ με ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση. Προσωπικά, επειδή έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα παλιά ζαχαροπλαστεία, αγαπώ να απολαμβάνω τα νεγκράκια του, τα αμυγδαλωτά αλλά και τα τυλιχτά του παστάκια που έχουν γεμίσει χιλιάδες φοντανιέρες και έχουν πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες γιορτές.

Στην περίπτωση που το επισκεφθείς άμεσα, μην ξεχάσεις να πάρεις ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα με καρύδια και μπαχάρια, που φτιάχνονται με συνταγή από τα βιβλία του παππού, γιατί θα χάσεις. Είναι πραγματικά υπέροχα. Αν πάλι επισκεφτείς το ζαχαροπλαστείο αργότερα, δοκίμασε το αυθεντικό, ιταλικό παγωτό του, που επιμελείται με μεγάλο πάθος ο Γιώργος και μιλάνε όλοι για την πλούσια γεύση του.

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Στην περίπτωση που το επισκεφτείς άμεσα, μην ξεχάσεις να πάρεις ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα με καρύδια και μπαχάρια, που φτιάχνονται με συνταγή από τα βιβλία του παππού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Αμαρυλλίς, Λεωφ. Αφεντούλη 8, Πειραιάς, 210 4518144

Ο Μαστρονικόλας

Ο Παναγιώτης Μαστρονικόλας άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο το 1909 και στη συνέχεια το ανέλαβε ο γιος του, Ντίνος. Σήμερα η ιστορία συνεχίζεται από τους εγγονούς του, Γιάννη και Πάνο.

Η ιστορία του μαγαζιού είναι μεγάλη και παράλληλη με την ιστορία του Πειραιά. Άλλες εποχές και άλλες ανάγκες. Από τη μία ο παππούς γύριζε τις γειτονιές μοιράζοντας γάλα και γιαούρτι και από την άλλη δημιουργούσε τη συνταγή για το διάσημο γαλακτομπούρεκο που έκανε το ζαχαροπλαστείο γνωστό σε όλον τον Πειραιά. Το μυστικό της επιτυχίας του γαλακτομπούρεκου, φυσικά, βρισκόταν και βρίσκεται στο αγνό, πρόβειο γάλα που η οικογένεια επέλεγε πάντα με προσοχή. Μάλιστα, κάποτε διατηρούσαν και δικά τους κοπάδια για να ελέγχουν την παραγωγή, ενώ σήμερα συνεργάζονται με συγκεκριμένες στάνες που τους εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα.

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Το καλύτερο που μπορείς να προμηθευτείς είναι το υπέροχο γιαούρτι του, με την παχιά πέτσα και τις απαλές κρέμες του, αλλά και το καλύτερο πρόβειο βούτυρο, που συσκευάζει σε γυάλινα βάζα, για να φτιάξεις τα δικά σου γλυκά ή να το χρησιμοποιήσεις στην μαγειρική σου. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στον Μαστρονικόλα, όμως, δεν θα βρεις μόνο το γαλακτομπούρεκο. Αρχικά το καλύτερο που μπορείς να προμηθευτείς είναι το υπέροχο γιαούρτι του, με την παχιά πέτσα και τις απαλές κρέμες του. Μετά μπορείς να βρεις στο ψυγείο του ένα από τα καλύτερα πρόβεια βούτυρα, που συσκευάζει σε γυάλινα βάζα, για να φτιάξεις τα δικά σου γλυκά ή να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου.

Δικό μου αγαπημένο γλυκό από τον Μαστρονικόλα είναι το κανταΐφι. Υπέροχο φύλλο, γέμιση από αμύγδαλο και καρύδι και σωστό σιρόπιασμα, είναι το γλυκό που θέλεις να απολαύσεις στο κυριακάτικο τραπέζι, μόνο του ή με μια μπάλα παγωτό κοντά του. Και μια και μιλάμε για παγωτό, σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις το παγωτού του Μαστρονικόλα και δη το καϊμάκι με την αυθεντική ρετρό γεύση που κάνει τη διαφορά.

Στο ψυγείο του ζαχαροπλαστείου ανακάλυψα ακόμη δυο γλυκά που με ταξίδεψαν στον χρόνο και, πραγματικά, είχα να τα δω ή να τα γευτώ παραπάνω από δεκαπέντε χρόνια. Το ένα ήταν το κορνέ και το άλλο η γλώσσα της πεθεράς. Και τα δύο σε τεράστιο μέγεθος και γεμισμένα τόσο με κρέμα ζαχαροπλαστικής όσο και με σαντιγί, είναι τόσο λαχταριστά που δύσκολα θα τους αντισταθείς.

Αν πρόκειται να επισκεφτείς τον Μαστρονικόλα μέσα στις γιορτές, μην ξεχάσεις να πάρεις ένα μεγάλο κουτί με δίπλες. Φτιάχνονται με συνταγή που υπάρχει στην οικογένεια για παραπάνω από 200 χρόνια και είναι μελωμένες με άριστης ποιότητας μέλι.

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Δύσκολα θα αντισταθείς στο κορνέ και τη γλώσσα της πεθεράς. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Μαστρονικόλας, Καραολη Δημητρίου 68, Πειραιάς, 210 4123783

Ο Αντωνίου

Τελευταία στάση μας στον Πειραιά ήταν στο ζαχαροπλαστείο Αντωνίου στο Κερατσίνι. Είχα μάθει τα καλύτερα για το γαλακτομπούρεκό του και δεν γινόταν να μην το δοκιμάσω. Ενδιαφέρον έχει ότι δυσκολεύτηκα πολύ να εντοπίσω την διεύθυνσή του στο Internet. Αυτό, βέβαια, με ιντρίγκαρε ακόμη πιο πολύ. Και επειδή ρωτώντας πας στην πόλη, μίλησα με ντόπιους και κατάφερα να το βρω.

Τη στιγμή που περνούσαμε την πόρτα του, ο Ευάγγελος Αντωνίου γέμιζε με ρυζόγαλο καμιά σαρανταριά πλαστικά κεσεδάκια. Ο χώρος είχε γεμίσει από τη γλυκιά, παρηγορητική μυρωδιά παραδοσιακού εδέσματος που μας προκαλούσε να το δοκιμάσουμε. Σε δυο λεπτά βρέθηκε μπροστά μας ένα ξέχειλο κεσεδάκι, πασπαλισμένο με κανέλα. Η γεύση του αληθινή και υπέροχη. Το ρύζι σωστά βρασμένο, η κρέμα απαλή και η κανέλα από εκείνες με το πραγματικό άρωμα.

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Τη στιγμή που περνούσαμε την πόρτα του, ο Ευάγγελος Αντωνίου γέμιζε με ρυζόγαλο καμιά σαρανταριά πλαστικά κεσεδάκια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το ζαχαροπλαστείο, ελάχιστα τετραγωνικά. Το ίδιο και το εργαστήριο. Απλά πράγματα που φαίνεται να έχουν παραμείνει ίδια εδώ και δεκαετίες. Ο Ευάγγελος απίθανη φυσιογνωμία. Ελάχιστα πράγματα μας είπε για την ιστορία του μαγαζιού, που βρίσκεται σε εκείνο το σημείο πριν από τον εμφύλιο και η πρώτη του κύρια ασχολία ήταν το γιαούρτι με την ονομασία Δελφοί που ακόμα έχει ένθερμους υποστηρικτές. Και στην περίπτωση του Αντωνίου, η οικογένεια είχε κάποτε δικά της κοπάδια για να προμηθεύεται το γάλα. Σήμερα, ο Ευάγγελος συνεχίζει την παράδοση τόσο με το ρυζόγαλο και τις κρέμες όσο και με ένα γαλακτομπούρεκο που διατηρεί ζωντανή τη φήμη του.

Μαζί με την γυναίκα του, Έλσα, περνούν ατελείωτες ώρες καθημερινά στο εργαστήριο για να παραγάγουν μόνοι τους παραδοσιακά γλυκά όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ισλί αλλά και κλασικές πάστες ή σοκολατάκια που ανέκαθεν υπήρχαν στα συνοικιακά ζαχαροπλαστεία. Κάθε γλυκό του έχει τη νοστιμιά των γλυκών που γίνονται με αγνά υλικά. Δεν υπάρχει καμία φλυαρία στην εμφάνισή τους. Τα δοκιμάζεις και είναι σαν να ταξιδεύεις στον χρόνο, στο παλιό Κερατσίνι και στη γειτονιά.

Και ναι, το γαλακτομπούρεκό του είναι ένα μικρό, γευστικό θαύμα. Έχω μια παραξενιά και σιγουρεύομαι για τα γλυκά αφού τα αφήσω ένα βράδυ στο ψυγείο. Τη διαδικασία αυτή τη λέω «το τεστ της επόμενης μέρας». Το γαλακτομπούρεκο του Αντωνίου ή του Βλάχου, όπως ήταν παλιά το παρατσούκλι της οικογένειας, πέρασε το τεστ με μεγάλη επιτυχία. Και αυτό λέει πολλά.

Μελιστάλακτο, Αμαρυλλίς, Μαστρονικόλας, Αντωνίου: 4 κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά που ξεχωρίζουν Facebook Twitter
Κάθε γλυκό του έχει τη νοστιμιά των γλυκών που γίνονται με αγνά υλικά. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Αντωνίου, Ελ. Βενιζέλου 87 & Συνασσού 1-3, Κερατσίνι, 210 4617995

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Γεύση / Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Ο pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μας προτείνει τρεις γλυκές παρασκευές με μήλο που είναι ό,τι πρέπει, τόσο για καθημερινή απόλαυση όσο και για πρωταγωνιστικό γλυκό στο τραπέζι των γιορτών.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
«Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Γεύση / «Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Μέλος της dream team των Ελλήνων ζαχαροπλαστών, με πορεία σε εστιατόρια όπως το Funky Gourmet και το Opso του Λονδίνου, ο Μπάμπης Ζιντίλης μόλις άνοιξε τον δικό του χώρο στα νότια προάστια.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
H παριζιάνικη φλαν στο ολοκαίνουριο Ourse «τρέμει» ακριβώς όπως πρέπει

Γεύση / H παριζιάνικη φλαν στο ολοκαίνουριο Ourse «τρέμει» ακριβώς όπως πρέπει

Στο ζαχαροπλαστείο που μόλις άνοιξε στη Γλυφάδα θα βρεις αυθεντική flan parisién, μοναδικές τάρτες και άλλα κομψά γλυκά με την υπογραφή του κορυφαίου Σπύρου Πεδιαδιτάκη, γνωστού από τη θητεία του στη Σπονδή.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ