«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Ενθουσιαστήκαμε με τη Mortadella e Pistachio, με φρέσκια μοτσαρέλα Fior di Latte, τυρί stracchino, μορταδέλα, κολοκύθι και τριμμένο φιστίκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το λένε Tarantella για να το θυμούνται εύκολα όλοι και βρίσκεται στο Περιστέρι, ένα τετράγωνο μακριά από την πολύβουη πιάτσα με τα καφέ, για να εξασφαλίζει την ησυχία που χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει το γεύμα του. Πίσω από τη διακόσμησή του βρίσκεται ο Άλεξ Πετράκης, ο μάγος που στήνει τα πιο θεατρικά σκηνικά σε μαγαζιά, με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό, ώστε να παρασύρονται οι καλεσμένοι σε έναν ιδιαίτερο κόσμο.

Το Tarantella ξεχωρίζει από μακριά. Στην είσοδό του ένα μικρό σιντριβάνι, που υπήρχε, απέκτησε την πατίνα του χρόνου για να θυμίζει fontana και οι ριγέ τέντες με τα χρυσά σιρίτια, σε συνδυασμό με τις κομψές, γύψινες ανθοστήλες αλλά και τις ζαρντινιέρες με τα κυκλάμινα, πρόσθεσαν έξτρα πόντους στο γοητευτικό αποτέλεσμα.

Δεν θα μπορούσα να πω ότι το Tarantella εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Μοιάζει να είναι ένας μικρός, ξεχωριστός κόσμος μέσα στη γειτονιά του, μια ευκαιρία για απόδραση ή μια μικρή δόση παραμυθιού που όλοι έχουμε ανάγκη. Εξάλλου, έχω την εντύπωση πως ο Άλεξ φτιάχνει τα μαγαζιά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μπορούν οι επισκέπτες τους να απολαμβάνουν κάτι εντελώς πλουραλιστικό και διαφορετικό, κάτι που να ξεσηκώνει τη διάθεσή τους και να μετατρέπεται σε εμπειρία.


Στο βάθος του Tarantella βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μπαρ. Στη σάλα του εναλλάσσονται ξύλινες και μαρμάρινες ροτόντες. Το πράσινο, υπέροχο μάρμαρο Τήνου προσθέτει σε πολυτέλεια και κομψότητα. Λίγο πριν από το μπαρ, μερικά κουπέ με κλασικούς δερμάτινους καναπέδες εξασφαλίζουν διακριτικότητα σε όσους επισκέπτες το επιθυμούν. Τα χρώματα, μέντα και βαθύ κόκκινο, ολοκληρώνουν τέλεια την εικόνα. Το Tarantella θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας.

Ξεκάθαρα, το μενού του Tarantella θέλει να είναι απόλυτα συνεπές με την ιταλική παράδοση. Κάθε πιάτο του, όπως τα σπιτικά νιόκι με μανιτάρια Λομβαρδίας, το σπαγγέτι aglio, olio e peperoncino ή τα ριζότι, είναι φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική συνταγή.


Στην πόρτα μάς υποδέχτηκαν ο Πέτρος Κέρμαλης, που τον ξέρουμε από το Yuzu και το La Casa Azul, και ο Παναγιώτης Γιαννόγλου, σεφ του Yuzu και του νέου ιταλικού. Συνιδιοκτήτες και μέλη της ομάδας, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το μαγαζί, δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το νέο τους εγχείρημα.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Πίσω από τη διακόσμησή του βρίσκεται ο Άλεξ Πετράκης, ο μάγος που στήνει τα πιο θεατρικά σκηνικά σε μαγαζιά, με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Το Tarantella θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


«Επιλέξαμε το Περιστέρι γιατί είναι η γειτονιά μας. Πιστεύουμε στη δύναμη που έχουν οι συνοικίες γύρω από την Αθήνα. Ακόμη και στην περίοδο πανδημίας που διανύουμε, τα συνοικιακά μαγαζιά δεν χτυπήθηκαν τόσο όσο τα μαγαζιά του κέντρου» μας λέει ο Πέτρος και ξέρουμε ότι έχει δίκιο. Πιστεύουμε, δε, ότι ένα καλό ιταλικό εστιατόριο έλειπε από το Περιστέρι. Φυσικά, το συγκεκριμένο είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γωνιά της Αθήνας, όχι μόνο για τη διακόσμηση του Άλεξ αλλά και για το άρτιο και σωστά δομημένο μενού που δημιούργησε ο Γιάννης Στανίτσας, ο βραβευμένος σεφ με τη σοβαρή και πολυδιάστατη γαστρονομική ιστορία.

Το Tarantella ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί, με καθημερινό brunch, το οποίο έχει επίσης ιταλική ψυχή. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο panini, το ένα με αυγά τηγανητά και προσούτo και το άλλο με προσούτo και πέστο βασιλικού. Στις υπόλοιπες επιλογές βρίσκεις αυθεντικά piadini σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές. Εξαιρετικά έξυπνη επιλογή τα piadini, καθώς δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού και αποτελούν βασικό κομμάτι της ιταλικής, καθημερινής κουζίνας. Πρόκειται για μια πίτα χωρίς μαγιά που φτιάχνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με κρέπα, αλλά με πιο ανάλαφρη γεύση. Ξεχωρίσαμε την piadina με καπνιστή γαλοπούλα, καβουρδισμένα καρύδια και γκοργκοντζόλα, αλλά και την άλλη, με σαλάμι πικάντε και μοτσαρέλα. Για όσους θέλουν κάτι γλυκό στο δεκατιανό τους, η piadina με μασκαρπόνε και σάλτσα από φρούτα του δάσους είναι σίγουρα μια λαχταριστή επιλογή.

Δοκιμάσαμε, επίσης, μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του καταλόγου που μας πρότεινε ο Παναγιώτης Γιαννόγλου που τρέχει το μενού με την υπόλοιπη ομάδα του. Ξεκινήσαμε με τα τραγανά arancini, τις κροκέτες από ριζότο με μανιτάρια του δάσους και τρούφα. Σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, είναι τα καλύτερα arancini που μπορεί κάποιος να βρει στην Αθήνα κι αυτό το λέμε με απόλυτη βεβαιότητα. Σωστό και γευστικότατο και το καρπάτσιο, μαρτυρούσε τη διάθεση της κουζίνας να προσφέρει πιάτα με εκλεκτές πρώτες ύλες.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, είναι τα καλύτερα arancini που μπορεί κάποιος να βρει στην Αθήνα κι αυτό το λέμε με απόλυτη βεβαιότητα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σωστό και γευστικότατο και το καρπάτσιο, μαρτυρούσε τη διάθεση της κουζίνας να προσφέρει πιάτα με εκλεκτές πρώτες ύλες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνεχίσαμε με πιο βαθιά βουτιά στην ιταλική κουζίνα και paccheri γεμιστά με λουκάνικο salsiccia και κρέμα πεκορίνο που έδινε στο πιάτο μοναδική ένταση και σπιρτάδα. Δεύτερη πάστα που έφτασε στο τραπέζι μας ήταν τα pappardelle με το ραγού. Και τα δύο ζυμαρικά, με το σωστό βράσιμο, την πλούσια γεύση και ποσότητα αλλά και την ισορροπημένη γεύση τους, κατάφεραν να μας μεταφέρουν νοητά στη γείτονα χώρα. Ξεκάθαρα, το μενού του Tarantella θέλει να είναι απόλυτα συνεπές με την ιταλική παράδοση. Κάθε πιάτο του, όπως τα σπιτικά νιόκι με μανιτάρια Λομβαρδίας, το σπαγγέτι aglio, olio e peperoncino ή τα ριζότι, είναι φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική συνταγή.


Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις πίτσες. Φανταστική ζύμη που θα ζήλευε και ο πιο άξιος πιτσαϊόλο της Νάπολης, σε έξι εκδοχές: είναι αναμενόμενο ότι θα αποκτήσει φανατικούς λάτρεις. Εμείς ενθουσιαστήκαμε με τη Mortadella e Pistachio, με φρέσκια μοτσαρέλα Fior di Latte, τυρί stracchino, μορταδέλα, κολοκύθι και τριμμένο φιστίκι, ένα γευστικό θαύμα που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις. Υπέροχη και η margarita με την μπουράτα, που έλιωνε στο στόμα.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σας προτείνουμε να απολαύσετε ένα από τα κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Γρηγορόπουλος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με ένα τιραμισού που είχε βάση brownies. Απαλό, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση, μας άφησε την πιο γλυκιά εντύπωση για το Tarantella. Εμείς, βέβαια, θα σας λέγαμε να παραμείνετε στο μαγαζί για να απολαύσετε ένα από τα κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Γρηγορόπουλος. Το Νegroni που ήρθε στο τραπέζι μας, με το άρωμα θυμαριού, ήταν πραγματικά εξαιρετικό.


Το Tarantella ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις το ταξίδι του και ξέρουμε ότι θα γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη, θέτοντας ψηλά τον πήχη στην ιταλική κουζίνα. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανυπομονούμε να ξαναγυρίσουμε κοντά του.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με ένα τιραμισού που είχε βάση brownies. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Tarantella, Αιμιλίου Βεάκη 9 & Ρούσβελτ Φραγκλίνου 8, Περιστέρι, 210 5785885, Facebook, Instagram

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ