Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Τα sauté King Oyster μανιτάρια με κρέμα yucca αρωματισμένη με τρούφα, που είχαν μια λεπτή, υπέροχη γεύση και μια τέλεια ισορροπία. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση που λέει «δεν τρώω παραμύθια» και αφορά εκείνους που δεν εξαπατώνται εύκολα. Στην περίπτωσή μου, παρόλο που θέλω διακαώς να ανήκω στη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, κατάφερα να φάω παραμύθια συνειδητά και να μου αρέσει κιόλας.


Αυτό μου συνέβη όταν δέχτηκα το κάλεσμα στο νέο all-day στέκι της Άνω Γλυφάδας, Dumb Waiter, που δημιουργήθηκε γύρω από έναν όμορφο μύθο με κεντρικό ήρωα έναν διανοούμενο Βραζιλιάνο εκπαιδευτικό, λάτρη της τέχνης και της κουζίνας και μια Αγγλίδα έφηβο που υπήρξε προστατευόμενή του και συνεχίστρια του έργου του. Μια ιστορία που σκαρφίστηκαν οι Μαρία Καραχάλια και Γιώργος Σωτηρόπουλος, ιδιοκτήτες του μαγαζιού, για να δομήσουν ένα μενού που έχει βραζιλιάνικες επιρροές και να ξεκινήσουν ένα γευστικό ταξίδι που θα κάνει τη διαφορά και θα ιντριγκάρει τους καλεσμένους τους.

Μιλώντας με την Μαρία και τον Γιώργο κατάλαβα πως όλο αυτό το παραμύθι που δημιουργήθηκε για να δώσει ζωή στο μαγαζί τους, πηγάζει από τα τέσσερα παιδιά τους και τη διάθεσή τους να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν, σε πλήρη αρμονία, μικροί και μεγάλοι. Ίσως γι' αυτό το μαγαζί να μοιάζει με ένα θεατρικό σκηνικό που αντιγράφει τα δωμάτια ενός σπιτιού, με κορύφωση το ιδιαίτερο δωμάτιο/κουκλόσπιτο, όπου μπορούν τα παιδιά, από 1,5 ετών, να απασχοληθούν δημιουργικά υπό την επίβλεψη ανθρώπων που έχουν επιλεγεί αποκλειστικά γι' αυτόν τον ρόλο.

Στο μενού κάθε πιάτο προτείνεται με το αντίστοιχο κοκτέιλ του για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία. 

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Tο μαγαζί να μοιάζει με ένα θεατρικό σκηνικό, με κορύφωση το ιδιαίτερο δωμάτιο/κουκλόσπιτο, όπου μπορούν τα παιδιά, από 1,5 ετών, να απασχοληθούν δημιουργικά. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Το μενού του Dumb Waiter το έχει δημιουργήσει ο πολυτάλαντος και ανατρεπτικός Σταμάτης Τσίλιας, γνωστός από το Workshop by Aliento και όχι μόνο. Οι επιλογές του μενού είναι πολλές και εξαιρετικά εμπνευσμένες. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η πρώτη επαφή με το μαγαζί και την ανάλαφρη, λουλουδάτη διακόσμησή του δεν με υποψίασε καθόλου για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει στην κουζίνα του. Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι σε brunch ή χαλαρό comfort food αλλά δύσκολα θα πήγαινε το μυαλό μου σε πιάτα τόσο δημιουργικά, με εκλεκτές και προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες.


Και μια και είπα για το brunch, η αλήθεια είναι πως στο Dumb Waiter το έχουν υποστηρίξει σθεναρά με διάφορα πιάτα που πλέον έχουν ταυτιστεί στη συνείδησή μας ως αντιπροσωπευτικά του ελληνικού δεκατιανού. Έτσι, μπορεί κάποιος να βρει αβγά σε διάφορες μορφές, όπως ομελέτες ή αβγά shaksuka, και να απολαύσει μια tostada ή ένα croquet madame, στην πιο χορταστική εκδοχή τους. Εξαιρετικά πλούσια και γευστικά είναι και τα τρία σάντουιτς με ψωμί ciabatta, το ένα με χοιρινή ωμοπλάτη, το άλλο με σολομό και το τρίτο σε vegan έκδοση με λαχανικά σοτέ, μανιτάρια ψητά και φυτικό τυρί. Φυσικά, υπάρχουν και pancakes σε διάφορες γεύσεις όπως με κρέμα σοκοφρέτας ή με λευκή σοκολάτα και σάλτσα φράουλας καθώς και σπιτικό brownie σερβιρισμένο με milkshake. Για τους πιο μετριοπαθείς και προσεκτικούς, το γιαούρτι με granola ή αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή επιλογή.

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Θα βρείτε αβγά σε διάφορες μορφές στην πιο χορταστική εκδοχή τους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Εκεί, όμως, που θα ήθελα να σταθώ περισσότερο είναι στα πιάτα του κυρίως μενού. Πιστεύω, μάλιστα, ότι οι γευστικές επιλογές που προσφέρει το Dumb Waiter ανοίγουν ένα νέο γαστρονομικό κεφάλαιο στην Άνω Γλυφάδα.


Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια δροσερή σαλάτα με πράσινα λαχανικά, λάδι βασιλικού, καραμελωμένα καρύδια και mozzarella buffalo, που θα μπορούσε κάποιος να την απολαύσει και σαν κυρίως πιάτο, και συνέχισα με ένα πιάτο εμπνευσμένο από την Λ. Αμερική, τα σοτέ King Oyster μανιτάρια με κρέμα yucca αρωματισμένη με τρούφα, που είχαν μια λεπτή, υπέροχη γεύση και μια τέλεια ισορροπία. Εξαιρετικό βρήκα και το χοιρινό με τις τηγανητές γλυκοπατάτες και την κρέμα από κατσικίσιο τυρί. Σιγομαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο πάνω στις πατάτες, έλιωνε πραγματικά στο στόμα και δεν χόρταινες να το απολαμβάνεις. Τελευταίο δοκίμασα το hot dog του μενού με μοσχαρίσιο λουκάνικο, μαρμελάδα κρεμμύδι, iceberg, ελιές, κρέμα shriracha και κρέμα huancaina. Πολύ καλή επιλογή στο ψωμάκι του, με όμορφο δέσιμο των συστατικών του και εντυπωσιακό μέγεθος, είναι βέβαιο είναι ότι θα γίνει αγαπημένο πιάτο για πολλούς.

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Ρancakes με λευκή σοκολάτα και σάλτσα φράουλας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Στο μενού, βέβαια, υπάρχουν και άλλα πιάτα που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, όπως το ολόκληρο κοτόπουλο, ψημένο με τις ώρες, με γλάσο πορτοκαλιού και μέλι, ο ψητός σολομός με κρέμα από γιαούρτι, καραμελωμένα φουντούκια και carpaccio παντζάρι, τα χοιρινά παϊδάκια με μέλι, σουσάμι και κόλιανδρο, τα ραβιόλια λαχανικών σε βελουτέ αρακά και άλλα πολλά που σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις με την ευρηματικότητά τους.


Εξαιρετικό πλεονέκτημα του μαγαζιού είναι, ακόμα, η λίστα με τα κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Άρης Χατζηαντωνίου, φροντίζοντας να παραμείνει πιστός στη φιλοσοφία του Dumb Waiter με τη βραζιλιάνικη προσέγγιση στη γεύση. Στο μενού, μάλιστα, κάθε πιάτο προτείνεται με το αντίστοιχο κοκτέιλ του για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία.


Στο άμεσο μέλλον θα είναι έτοιμο και το παιδικό μενού για να έχουν και οι μικροί επισκέπτες τις δικές τους επιλογές. Έτσι, το Dumb Waiter δικαίως θα είναι ιδανικός προορισμός για όλη την οικογένεια, έστω και αν το βράδυ τα φώτα θα χαμηλώνουν και τις μουσικές θα αναλαμβάνει ο dj Robo.

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Δροσερή σαλάτα με πράσινα λαχανικά, λάδι βασιλικού, καραμελωμένα καρύδια και mozzarella buffalo, χοιρινό με τηγανητές γλυκοπατάτες και κρέμα από κατσικίσιο τυρί και το hot dog του menu με μοσχαρίσιο λουκάνικο, μαρμελάδα κρεμμύδι, iceberg, ελιές, κρέμα shriracha και κρέμα huancaina. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Dumb Waiter, Δημ. Γούναρη 137, Άνω Γλυφάδα, Τηλ 21 0960 0936, Facebook: Dumb Waiter, Instagram: dumbwaitergr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ