ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει τώρα εστιατόριο στην Αθήνα;

Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει τώρα εστιατόριο στην Αθήνα; Facebook Twitter
0



ΜΕ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ, επιμονή και συγκρατημένη αισιοδοξία, εκείνοι που έστησαν κάτι καινούργιο μέσα στην πανδημία μάς συστήνονται και εξηγούν την απόφασή τους να κάνουν τώρα το νέο τους βήμα.

Το εκλεκτικό ψητοπωλείο γνωστού σεφ

Ο Μιχάλης Μερζένης είναι ο σεφ που έχει συνδέσει το όνομά του με το ποιοτικό κρέας και τις premium κοπές μέσω της συνεργασίας του με τον Στράτο Δρακούλη (Dry & Raw).


Ο νέος του χώρος, που άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες και συζητιέται πολύ, είναι το Chicken Picnic. Εκεί θα βρεις ποιοτικό κοτόπουλο σχάρας, ζουμερό και ψημένο στην εντέλεια, παναρισμένο τηγανητό κοτόπουλο και μετρημένα συνοδευτικά: τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι, αγγουροντομάτα με τις ντομάτες ξεφλουδισμένες όπως στις παλιές, καλές ταβέρνες, βαρελίσια φέτα απ' τη Βυτίνα, τρεις χειροποίητες σάλτσες, καλαμπόκι στα κάρβουνα αλειμμένο με φρέσκο βούτυρο, κρασί που εμφιαλώνει ο ίδιος και ποπκόρν με φρέσκια τρούφα. Το φαγητό είναι διαθέσιμο μόνο μέσω delivery και take-away.


«Δεν ήταν στα πλάνα μου» λέει ο ίδιος. «Σχεδίαζα να συνεργαστώ με ένα ξενοδοχείο της Μυκόνου, τα σχέδια όμως ανατράπηκαν λόγω της κατάστασης. Κατά τη διάρκεια του lockdown, έστειλα μια μέρα μήνυμα για να πάω σούπερ-μάρκετ και βγήκα να με χτυπήσει λίγος αέρας. Πέρασα τυχαία έξω από τον χώρο όπου βρίσκεται τώρα το Chicken Picnic και είδα ότι νοικιαζόταν. Πήρα το τηλέφωνο χωρίς καν να έχω στο πρόγραμμά μου να κάνω δικό μου μαγαζί. Αφού τα βρήκαμε με τους ιδιοκτήτες, σκέφτηκα "τώρα τι κάνουμε;" Αλλά, αφού μπήκαμε στον χορό, θα χορέψουμε. Μετά από διάφορες σκέψεις, κατέληξα στο ψητοπωλείο. Ήθελα ένα μαγαζί με την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη, λαϊκό, αλλά με τη φιλοσοφία ενός καλού εστιατορίου. Το κατάστημα είναι αποκλειστικά για take-out και delivery. Υπάρχει ένα μικρό πάσο κι ένα τραπέζι με δύο καρέκλες που μας χάρισε ένας πελάτης ο οποίος ήθελε να κάτσει απέξω να φάει. Οι συνθήκες υπαγόρευσαν αυτή την επιλογή. Το φαγητό μας μπορείς να το πάρεις για το σπίτι, να το πάρεις και να πας σε ένα πάρκο ή και στο βουνό, που είναι εδώ κοντά».

Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει τώρα εστιατόριο στην Αθήνα; Facebook Twitter
Chicken Picnic, Γρηγορίου Θεολόγου 4, Καισαριανή, 210 7255002

Vegan παγωτό από ένα ζευγάρι Βερολινέζων στα Εξάρχεια

Η Claudia και ο Franz ασχολούνταν με την αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία αντίστοιχα και έμεναν στο Βερολίνο. Τώρα εφευρίσκουν νέες γεύσεις παγωτού κάθε μέρα για την πρώτη αποκλειστικά vegan τζελατερία της Αθήνας.


Με βάση το γάλα σόγιας, ρυζιού και βρόμης, στο Cats and Monsters, στα Εξάρχεια, παρασκευάζονται vegan παγωτά σε δεκάδες διαφορετικές γεύσεις: από «snickers», χαλβά σοκολάτα και γκοφρέτα φουντουκιού μέχρι τσίλι-σοκολάτα, σύκο-βανίλια, μηλόπιτα κ.ά.
«Κάναμε πολύ συχνά διακοπές στην Ελλάδα και πάντα λέγαμε πως όταν παίρναμε σύνταξη θα ερχόμασταν να μείνουμε εδώ. Μέχρι που μια μέρα είπαμε "ας μην περιμένουμε μέχρι τότε, ας πάμε νωρίτερα". Μας άρεσε να φτιάχνουμε παγωτό στο σπίτι στο Βερολίνο και είχαμε παρατηρήσει ότι δεν υπάρχει πολύ vegan παγωτό στην Αθήνα. Έτσι, πέρσι τον Ιούνιο πήραμε την απόφαση να κάνουμε παγωτατζίδικο στην Αθήνα ‒ κάναμε σεμινάρια παγωτού και ήρθαμε. Ήταν δύσκολη διαδικασία. Ψάχναμε καιρό το σωστό σημείο για το κατάστημά μας. Όταν βρήκαμε κάτι που μας έκανε, ήταν Ιανουάριος και δεν ξέραμε την έκταση που θα έπαιρνε η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Ενώ κανονίζαμε τις λεπτομέρειες για να έρθουμε στην Αθήνα, ξέσπασε η πανδημία. Δεν σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε, καθώς είχαμε αφήσει ήδη τις παλιές μας δουλειές και είχαμε βρει σπίτι στην Αθήνα. Έχουμε άγχος φυσικά με όσα συμβαίνουν, αλλά μπορώ να πω ότι η γραφειοκρατία μάς δυσκόλεψε περισσότερο από τον κορωνοϊό».

Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει τώρα εστιατόριο στην Αθήνα; Facebook Twitter
Cats & Monsters, Πατούσα 4, Εξάρχεια

Το ιταλικό εστιατόριο σε διατηρητέο αρχοντικό της Κηφισιάς

Σεφ του Monzu είναι ο Γιάννης Λιόκας με εμπειρία στην ιταλική κουζίνα (Nolita) και πορεία δίπλα σε καταξιωμένους σεφ (Andrea Berton, Elio Sironi).


Στο μενού θα βρεις κλασικές ιταλικές γεύσεις με νεωτεριστική προσέγγιση, πίτσα με πολύ καλή τεχνική, ριζότο, χειροποίητα ζυμαρικά κ.ά. Μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα του Monzu είναι ο τόνος Βresaola, που παρασκευάζεται σαν το ομώνυμο αλλαντικό και συνδυάζεται με τυρί stracciatella, σύκο και πέστο μαϊντανού, το σπαγγέτι «cacio e pepe», με πιπέρι σετσουάν και αρτεμισία, και το λιγκουίνι με ζωμό γαρίδας, σαφράν και ταρτάρ γαρίδας.


«Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο αρχοντικό της Κηφισιάς με έναν πανέμορφο κήπο και ο χώρος ήταν ένα στοιχείο που μέτρησε πολύ στην απόφαση να ανοίξουμε τώρα. Σίγουρα είναι δύσκολη περίοδος, το μέλλον είναι αβέβαιο. Υπάρχει ο κίνδυνος να μας κλείσουν αύριο πάλι. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις για το αν έπρεπε να ξεκινήσουμε τώρα κάτι καινούργιο, αλλά θεωρήσαμε ότι ήταν ευκαιρία, καθώς δεν συμβαίνει συχνά να βρίσκεις τον χώρο που θες, όταν τον θες. Είναι ένα στοίχημα, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει τώρα εστιατόριο στην Αθήνα; Facebook Twitter
Monzu, λεωφ. Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, 210 6200495
Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ