Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση

6 πρωτότυπες συνταγές χωρίς κρέας για να δοκιμάσετε αυτή την εβδομάδα

Ο σεφ Βασίλης Ζώης πειραματίζεται με διαφορετικά υλικά και προτείνει νόστιμες συνταγές χωρίς κρέας.

Οι σύγχρονες διατροφικές αντιλήψεις περιορίζουν το κρέας που καταναλώνουμε και σ' αυτό συμφωνούν μια σειρά ειδικών, διατροφολόγων, περιβαλλοντολόγων αλλά και οικονομολόγων. Εφόσον, λοιπόν, οι γνώμες είναι πολλές και τεκμηριωμένες, αυτό που χρειάζεται είναι να ξεπεράσουμε την αντίληψη ότι το φαγητό χωρίς κρέας υπολείπεται σε γεύση.

 

Εδώ τον λόγο παίρνουν οι σεφ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει πολλά δείγματα ευρηματικότητας σε αυτό το πεδίο. Δεν μιλάμε για vegan, ούτε καν για vegetarian πιάτα, αλλά για προσεγγίσεις που αξιοποιούν δημιουργικά έναν μακρύ κατάλογο υλικών, από τον οποίο απουσιάζει το κρέας.

 

Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεπεράσουμε την αντίληψη ότι το φαγητό χωρίς κρέας υπολείπεται σε γεύση.


Ο σεφ Βασίλης Ζώης έχει μια επιτυχημένη μαγειρική πορεία σε εστιατόρια ξενοδοχείων, ενώ τα τελευταία 12 χρόνια μαγειρεύει στην κουζίνα του εστιατορίου Άνετον (Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα), της οποίας ηγείται εδώ και εννέα χρόνια.

 

Ο Βασίλης αγαπά με πάθος τη μαγειρική και τα φρέσκα υλικά. «Λατρεύω το χρώμα και μου αρέσει τα πιάτα μου να έχουν εποχική διάσταση. Πειραματίζομαι με λαχανικά, φρούτα, σπόρους, όσπρια, μυρωδικά και μπαχαρικά σε φαγητά και σε σαλάτες για να πιάνω τις γεύσεις και τα χρώματα κάθε εποχής. Μου αρέσει ο κουρκουμάς που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου» λέει με χαμόγελο και προσθέτει: «Αγαπημένο μου υλικό είναι τα μανιτάρια. Είναι ευέλικτα, μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα και αντικαθιστούν το κρέας». Ο Βασίλης μπήκε στην κουζίνα του Άνετον και μαγείρεψε με δεξιοτεχνία πιάτα που ξεχειλίζουν από νοστιμιά.

 

Χόρτα εποχής τσιγαριαστά με ντομάτα, μυρωδικά, αυγά και κρουτόν φέτας

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. ζοχοί

300 γρ. καυκαλήθρες

300 γρ. σέσκουλα

30 γρ. ραδίκια

½ μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

3 ντομάτες κομμένες στα 4

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.σ. θυμάρι

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

1 κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένα

4 αυγά

Αλάτι, πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Για τα κρουτόν φέτας

150 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά ζάρια

Λίγο καλαμποκάλευρο

 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα χόρτα και αφήνουμε να στραγγίξουν.

 

Σε λεκάνη ρίχνουμε τις ντομάτες και μαρινάρουμε με αλάτι, θυμάρι και σκόρδο. Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά. Αποσύρουμε, πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ και περνάμε από σήτα. Κρατάμε λίγη ποσότητα για γαρνίρισμα.

 

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμυδάκι για 2 λεπτά και ρίχνουμε τα χόρτα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα.

 

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τα αυγά μάτια.

 

Για τα κρουτόν φέτας: Σε λεκάνη με νερό ρίχνουμε τη φέτα, τη στραγγίζουμε, τη ρίχνουμε σε λεκάνη με καλαμποκάλευρο και κοσκινίζουμε. Τοποθετούμε τη φέτα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά.

 

Σερβίρουμε τα χόρτα, επάνω τα αυγά μάτια και γαρνίρουμε με πολτό ντομάτας και κρουτόν φέτας.

 

Κεχρί με ψητά λαχανικά, κρέμα κολοκύθας και καβουρντισμένο πασατέμπο

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. κεχρί

4 μέτρια καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια

1 φινόκιο κομμένο στα 4

150 γρ. κολοκύθα κόκκινη κομμένη σε κύβους

300 γρ. κολοκύθα κόκκινη κομμένη σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο

Λίγο θυμάρι

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

250 γρ. ζωμός λαχανικών

150 γρ. καβουρντισμένο πασατέμπο

100 γρ. ποικιλία αποξηραμένων μανιταριών

1 σφηνάκι λευκό κρασί

3 κ.σ. ελαιόλαδο

100 ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε τα 300 γρ. κόκκινης κολοκύθας και τη μαρινάρουμε με αλάτι, σκόρδο και θυμάρι. Σε μπλέντερ ρίχνουμε την κολοκύθα και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να γίνει πολτός.

 

Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί τοποθετούμε τα καρότα, το φινόκιο και τα 150 γρ. κολοκύθα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 25 λεπτά.

 

Σε λεκάνη με χλιαρό νερό μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια με το κρασί για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και στραγγίζουμε. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.

 

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κεχρί 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κεχρί προσθέτουμε την κρέμα κολοκύθας.

 

Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τα ψητά λαχανικά, μανιτάρια και πασατέμπο.

 

ΤΙΠ: Το κεχρί είναι μια εναλλακτική ιδέα της παρασκευής ριζότο.

 

Πικάντικοι κεφτέδες με ρεβίθια, κινόα, φακές και γιαούρτι με αβοκάντο

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα και περασμένα από το μούλτι

150 γρ. κινόα βρασμένη και στραγγισμένη

150 γρ. φακές βρασμένες και στραγγισμένες

100 γρ. γιαούρτι

1 αβοκάντο

½ μάτσο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κούπες ηλιέλαιο

Λίγα φύλλα μέντας ψιλοκομμένης

Αλάτι, πιπέρι

1 καυτερή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένο

1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

 

Για τον χυλό

1 αυγό

1 πρέζα μπέικιν

Λίγο αλεύρι

 

Για γαρνίρισμα

1 φύλλο χωριάτικο κομμένο σε τρίγωνα

 

Εκτέλεση

Σε μπολ ρίχνουμε το αυγό, το μπέικιν, προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Σε μπολ πολτοποιούμε με πιρούνι το καθαρισμένο αβοκάντο, προσθέτουμε γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και φύλλα μέντας.

 

Σε ταψί τοποθετούμε το χωριάτικο φύλλο, περνάμε καλά με ελαιόλαδο και ρίχνουμε αλάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

 

Σε λεκάνη ρίχνουμε ρεβίθια, κινόα, φακές, αλάτι, τσίλι, μυρωδικά και τον χυλό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

 

Σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα και τηγανίζουμε απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι κεφτέδες.

 

Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με γιαούρτι και αβοκάντο και ψητά χωριάτικα φύλλα.

 

Τάρτα με μανιτάρια, πράσο, κατσικίσιο τυρί και μους από βασιλομανίταρα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

60 γρ. ζάχαρη άχνη

3 γρ. αλάτι

50 γρ. αυγό

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι

250 γρ. αλεύρι μαλακό

½ κ.γ. μπέικιν

 

Για τη γέμιση

1 πράσο μέτριο ψιλοκομμένο

1 μανιτάρι πορτομπέλο χοντροκομμένο

50 γρ. σιτάκε μανιτάρια

30 γρ. ποικιλία αποξηραμένων μανιταριών

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

80 ml κρέμα γάλακτος

Ασπράδι από 1 αυγό

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

4 φέτες κατσικίσιο τυρί

 

Για τη μους από βασιλομανίταρα

100 γρ. βασιλομανίταρα αποξηραμένα

1 σφηνάκι λευκό κρασί

1 σκελίδα σκόρδο

1 κλωνάρι θυμάρι

1 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 ml κρέμα γάλακτος

1 σφηνάκι κονιάκ

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Σε μίξερ με φτερό σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε αυγό, αλάτι, ξύσμα πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε αλεύρι, μπέικιν και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Σε βουτυρωμένη και ελαφρώς αλευρωμένη φόρμα στρώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς 7-10 λεπτά και αποσύρουμε.

 

Για τη γέμιση: Σε μπολ με χλιαρό νερό μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια για 2 λεπτά.

 

Χτυπάμε στο μούλτι την κρέμα γάλακτος με το ασπράδι.

 

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το πράσο, τα φρέσκα μανιτάρια για 5 λεπτά, ρίχνουμε τα μουλιασμένα αποξηραμένα και αφήνουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα. Γεμίζουμε την τάρτα, επάνω τοποθετούμε ροδέλες κατσικίσιο τυρί, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και αποσύρουμε.

 

Για τη μους: Σε μπολ με χλιαρό νερό και λευκό κρασί μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και στραγγίζουμε καλά με τα χέρια μας.

 

Σε βαθύ τηγάνι με βούτυρο και ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά και ρίχνουμε τα μανιτάρια, σκόρδο, θυμάρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, σβήνουμε με το κονιάκ και ρίχνουμε κρέμα γάλακτος και 50 ml από το νερό όπου έχουμε μουλιάσει τα μανιτάρια. Αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε σε μπλέντερ, πολτοποιούμε και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη επιπλέον κρέμα μέχρι να γίνει απαλή η μους. Βάζουμε σε κορνέ και γαρνίρουμε την τάρτα.

 

ΤΙΠ: Η ζύμη που θα περισσέψει φυλάσσεται σε μεμβράνη στο ψυγείο για 2 εβδομάδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γλυκιά τάρτα.

 

Σαλάτα με ψητά παντζάρια, λαχανάκια Βρυξελλών, κάστανα, κάππαρη, γραβιερομυζήθρα και βινεγκρέτ μπαλσάμικο με σταφίδες

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

4 παντζάρια

1 σκελίδα σκόρδο

1 κλωνάρι θυμάρι

150 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών

200 γρ. κάστανα βρασμένα

30 γρ. κάππαρη

30 γρ. καππαρόφυλλα

80 γρ. γραβιερομυζήθρα Αρκαδίας κομμένη σε κύβους

50 γρ. σταφίδες

10 γρ. ηλιόσπορος

10 γρ. κουκουνάρι

10 γρ. πασατέμπο

 

Για τη βινεγκρέτ

50 ml ξίδι μπαλσάμικο

40 γρ. σταφίδες μαύρες

1 δαμάσκηνο χωρίς κουκούτσι

150 ml ελαιόλαδο

30 ml νερό

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τα παντζάρια με τη φλούδα τους, αλατίζουμε, τοποθετούμε με σκόρδο και θυμάρι σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Αποσύρουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους.

 

Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό ελαφρώς αλατισμένο βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών για 10 λεπτά.

 

Για τη βινεγκρέτ: Ρίχνουμε σε μπλέντερ ξίδι, σταφίδες, δαμάσκηνο, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθούν και ρίχνουμε σιγά-σιγά ελαιόλαδο και νερό μέχρι να δέσει η σάλτσα.

 

Σερβίρουμε τα παντζάρια, τα λαχανάκια, τα κάστανα, γαρνίρουμε με βινεγκρέτ, κάππαρη, καππαρόφυλλα, γραβιερομυζήθρα, σταφίδες και σπόρους.

 

Κριθάρι, φαγόπυρο και στάρι, κουνουπίδι, παντζάρι, φιστίκια, αποξηραμένα φρούτα και σος σαγκουίνι με δυόσμο

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

100 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο

100 γρ. φαγόπυρο

100 γρ. κριθάρι

½ κουνουπίδι βρασμένο και κομμένο σε μπουκετάκια

2 παντζάρια καθαρισμένα, ψημένα και κομμένα σε κύβους

30 γρ. φιστίκια πράσινα

30 γρ. μείγμα αποξηραμένων φρούτων ψιλοκομμένων

 

Για τη βινεγκρέτ σαγκουίνι

Χυμός από σαγκουίνι

Ξύσμα από μισό σαγκουίνι

½ κ.σ. μουστάρδα απαλή

30 ml ξίδι λευκό ή λευκό μπαλσάμικο

Αλάτι, πιπέρι

Λίγα φύλλα δυόσμου

80 ml ελαιόλαδο

 

Για γαρνίρισμα

Φιλέτα από σαγκουίνι

Αποξηραμένα φρούτα

Φύλλα δυόσμου

 

Εκτέλεση

Βράζουμε το σιτάρι σε νερό για 10 έως 16 λεπτά και σουρώνουμε. Βράζουμε το φαγόπυρο σε νερό για 10 λεπτά και σουρώνουμε. Βράζουμε το κριθάρι σε νερό 25-30 λεπτά και σουρώνουμε.


Για τη βινεγκρέτ: Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ όλα τα υλικά της βινεγκρέτ εκτός από το ελαιόλαδο, που το προσθέτουμε στο τέλος σταδιακά, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.


Σε λεκάνη ρίχνουμε σιτάρι, κριθάρι, φαγόπυρο, παντζάρια, αποξηραμένα φρούτα και τη μισή ποσότητα από τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά.


Σερβίρουμε, περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και γαρνίρουμε με μπουκετάκια κουνουπιδιού, φιλέτα από σαγκουίνι, αποξηραμένα φρούτα και φύλλα δυόσμου.


ΤΙΠ: Με το κριθάρι, το στάρι και το φαγόπυρο μπορείς να συνδυάσεις ψάρι τσιπούρα ψητή ή τόνο.

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωμί ζυμωτό, λαχανόσουπα με ταχίνι, χταπόδι με φασολάκια και άλλες νόστιμες μοναστηριακές συνταγές
Ο σεφ Ιορδάνης Ηλιάδης παρουσιάζει 5 ευρηματικές συνταγές μοναστηριακής κουζίνας που αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα.
Η πραγματική πρόκληση για φέτος είναι να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος
Η Melissa Clark μάς προτείνει απολαυστικές συνταγές χωρίς κρέας
Oι νέες τάσεις στο αθηναϊκό φαγητό: Vegan τυριά και μπιφτέκια, delivery γλυκών, πίτσα και grill houses
Όλα τα γαστρονομικά νέα που συζητάμε και δοκιμάζουμε στην πόλη τους τελευταίους μήνες.
8 all day εστιατόρια με επιλογές για όλα τα γούστα
Καφές, σνακ και brunch το πρωί, γεύμα και δείπνο αργότερα: Αυτά τα εστιατόρια έχουν κάτι καλό να προσφέρουν όλες τις ώρες της ημέρας
Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας
Τέσσερα μέρη όπου μπορείς να γευτείς τα πιο αγνά και πεντανόστιμα υγιεινά σνακ, γλυκά και κυρίως πιάτα, χωρίς ενοχές.
H Αθήνα στις 10 πιο φιλικές για vegans πόλεις του κόσμου
Στην Αθήνα οι vegan έχουν πολλές επιλογές
Δίπορτο: Πώς γίνεται το καπηλειό της οδού Θεάτρου να είναι ακόμα το πιο γνωστό μαγαζί στην Αθήνα;
Ένα μεσημέρι με ρεβυθάδα και ψητά ψαράκια στο μαγαζί που τουρίστες και ντόποιοι κάνουν ακόμα ουρές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

So So So: Φανταστικό ramen στην Απόλλωνος
Εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει καταφέρει να φέρει μερικές από τις πιο αυθεντικές γεύσεις της ιαπωνικής γαστρονομίας στο στενό της Απόλλωνος, στο Σύνταγμα, διαμορφώνοντας ένα νέο street food trend στο αθηναϊκό κοινό.
13 μέρη που ανυπομονούμε να επισκεφθούμε ξανά για φαγητό και ποτό
Τα αγαπημένα μας spots ανοίγουν επιτέλους ξανά τις πόρτες τους.
Πώς να φτιάξεις εύκολα παγωτό σε βαζάκι ή σε σακούλα
Δύο συνταγές που μοιάζουν με σχολικό πείραμα θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις νόστιμο παγωτό εξπρές. Παράλληλα θα γυμνάσεις λίγο και τα μπράτσα σου.
Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ
Λίγα και απλά υλικά μπορούν να μετατραπούν σε αξιομνημόνευτα γεύματα. Ειδικά αν τα υλικά αυτά τα μεταχειρίζονται μερικοί από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο.
Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς
Ο διάσημος σεφ και κριτής του «MasterChef» περιγράφει τις δημιουργικές αναζητήσεις που του προέκυψαν μέσα στην καραντίνα, σχολιάζει το μέλλον της εστίασης και αποκαλύπτει τι θα δούμε προσεχώς στο επιτυχημένο τηλεοπτικό ριάλιτι μαγειρικής.
Πώς θα κλείσετε και πάλι τραπέζι στα αγαπημένα σας εστιατόρια
Το e-table δίνει τη λύση στην εστίαση στην μετά Covid-19 εποχή.
Αρσενικό Νάξου: Το τυρί που χαρίζει νοστιμιά στη ναξιώτικη κουζίνα
Τα πάντα για το παλαιωμένο, σκληρό στην υφή και αψύ στη γεύση τυρί που πρόσφατα εντάχθηκε στο μητρώο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Το Noma ξανανοίγει και σερβίρει μπέργκερ και κρασί χωρίς κρατήσεις
Το δεύτερο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν σταδιακά και στη Δανία, επιστρέφει ως υπαίθριο wine bar και σερβίρει μπέργκερ των 15 ευρώ.
Σαρδέλες: 6 συνταγές γι' αυτό το ταπεινό, πλην υπέρ-νόστιμο ψάρι
Ο σεφ Δημήτρης Νίκολης, από το λιμάνι της Νάουσας στέλνει χαιρετισμούς και τρόπους για να μαγειρέψουμε αυτά τα μικρά ψαράκια με τις μεγάλες γαστρονομικές δυνατότητες
Tέσσερις συνταγές με πρωταγωνιστές την πραλίνα και τα φρούτα
Ο chef patissier Θοδωρής Μωυσίδης του εστιατορίου Βαρούλκο Seaside δημιουργεί ωραίες γλυκές προτάσεις για τους αναγνώστες του LiFO.gr
Έξι συνταγές με φέτα, τη «βασίλισσα» της ελληνικής κουζίνας
Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης δημιούργησε έξι συνταγές που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις την άποψή σου για το κλασικό ελληνικό και παγκοσμίως δημοφιλές τυρί
4 συνταγές με υλικά που βρίσκεις μόνο την άνοιξη
H σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη φτιάχνει πιάτα που ταιριάζουν απόλυτα με την εποχή.
MasterChef: Η επεισοδιακή αποχώρηση της Κατερίνας
Άτομα που δεν μπορούν να συμβιώσουν σε έναν χώρο δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν μέρος σε ριάλιτι, που νοείται ως κατασκήνωση σε όλους τους τομείς, από το φαγητό μέχρι την προσωπική υγιεινή.
Ο θρίαμβος των σπιτικών μαγείρων
Με τα εστιατόρια κλειστά, οι κουζίνες των σπιτιών δούλεψαν υπερωρίες. Το χάρηκαν οι σπιτικοί μάγειρες, αλλά πιο πολύ το χάρηκαν όσοι απόλαυσαν τα νόστιμα φαγητά τους.
Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες
Ο σεφ Δημήτρης Βλάχος που έχει θητεύσει σε κουζίνες γνωστών εστιατορίων της Αθήνας ετοιμάζει για το LiFO.gr τέσσερις συνταγές που δεν σας θα δυσκολέψουν.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή