Παιδιά χαλαρώστε: Ήρθαν τα ελληνικά προϊόντα κάνναβης και μόλις τα δοκιμάσαμε!

Παιδιά χαλαρώστε: Ήρθαν τα ελληνικά προϊόντα κάνναβης και μόλις τα δοκιμάσαμε! Facebook Twitter
Η συγκεκριμένη κάνναβη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και στην ουσία συνιστάται ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό και καταπραϋντικό.
0

Περνώντας μια βόλτα από το αγαπημένο μου κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, το Groceristas στο Παγκράτι, το μάτι μου πέφτει πάνω σε ένα σακουλάκι που γράφει «Ακατέργαστοι Ανθοί Κάνναβης».

«Κρατάς το πρώτο ελληνικό βιολογικό τσάι από κάνναβη» με προλαβαίνει πριν καν τον ρωτήσω ο Παναγιώτης που τρέχει το μαγαζί. «Είναι ένα 100% φυσικό και βιολογικό προϊόν ελληνικής παραγωγής. Το καλλιεργεί ένας συνεταιρισμός από τον Βόλο, συγκεκριμένα ο Kannabio στην Κοκκίνα Μαγνησίας».

Ο Παναγιώτης με προτρέπει να το πάρω για δοκιμή. Είναι, λέει, ό,τι πρέπει για αφέψημα, άτμισμα ακόμα και μαγείρεμα. «Δεν θα την «ακούσεις» αν αυτό είναι που φοβάσαι» με καθησυχάζει.

Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει εδώ και τέσσερα χρόνια την καλλιέργεια «βιομηχανικής κάνναβης», της κάνναβης δηλαδή που περιέχει χαμηλές ποσότητες της δραστικής ψυχοτρόπου ουσίας THC.

Τα πρώτα χρόνια οι καλλιέργειες ήταν πειραματικές, μετά την πρόσφατη όμως ανακοίνωση της Πολιτείας σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη και την εν δυνάμει εναρμόνιση της Ελλάδας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, πολλοί αγρότες αλλά και καταναλωτές περιμένουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να έχουν κάνναβη που θα προορίζεται για ιατρική χρήση.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στην μνήμη και την πέψη αλλά και θετική επίδραση στην αυπνία, την ημικρανία, την ναυτία, σε χρόνιους πόνους, στην χοληστερήνη, στην αρτηριακή πίεση και στη ρύθμιση της στάθμης του σακχάρου.

Η κανναβιδιόλη - αλλιώς cbd- όπως λέγεται η ουσία την οποία περιέχεται σε αυτό το είδος της κάνναβης ενεργοποιείται, όπως λέει ο Παναγιώτης, με πρόσμιξη ελαίων ή γάλατος, καθώς και με ατμοποίηση ή θέρμανση.

«Στην ουσία αν πρόκειται να φτιάξεις ρόφημα, θα προσθέσεις σε νερό που βράζει μια μικρή ποσότητα ακατέργαστου ανθού κάνναβης μαζί με λίγες σταγόνες από κάποιο έλαιο ή γάλα.

Εμείς εδώ προτιμάμε το λάδι ή γάλα καρύδας γιατί έχει πολύ ελαφρύ άρωμα αλλά και το ελαιόλαδο ή το αγελαδινό γάλα μια χαρά δουλειά θα κάνουν.

Αφού τα βράσεις για λίγη ώρα όλα μαζί, θα τα κατεβάσεις από τη φωτιά και θα τα αφήσεις για λίγα λεπτά σκεπασμένα για να βγάλει η κάνναβη τα έλαιά της και έπειτα θα σερβίρεις.

Διαφορετικά μπορείς να την ατμίσεις ή να την καπνίσεις. Και σε συμβουλεύω να μην βάλεις καθόλου καπνό στο τσιγάρο για να είναι πιο υγιεινό».

Αυτά μου λέει ο Παναγιώτης κι εγώ κάθομαι και τον κοιτάω σαν χάνος, λιγάκι σαστισμένη ομολογώ, μια και μέσα μου πλανάται έντονα η αμφιβολία για το αν και κατά πόσο ισχύουν όλα όσα μου λέει.

Με ψυχολογεί με τη μια γιατί αμέσως μετά αρχίζει να μου λέει πόση μεγάλη προκατάληψη υπάρχει ακόμα σε σχέση με τα προϊόντα κάνναβης.

«Οι πιο πολλοί νομίζουν αν καταναλώσουν κάτι που έχει μέσα βιομηχανική κάνναβη θα "κάνουν κεφάλι" όπως θα έκαναν αν κάπνιζαν ένα τσιγαριλίκι. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, εξακολουθείς να έχεις διαύγεια.

Η συγκεκριμένη κάνναβη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και στην ουσία συνιστάται ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό και καταπραϋντικό.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στην μνήμη και την πέψη αλλά και θετική επίδραση στην αυπνία, την ημικρανία, την ναυτία, σε χρόνιους πόνους, στην χοληστερήνη, στην αρτηριακή πίεση και στη ρύθμιση της στάθμης του σακχάρου.

Κυρίως όμως αυτοί που αγοράζουν αυτούς τους ανθούς από το μαγαζί μας είναι άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

Στο Groceristas σερβίρουν και διάφορα άλλα προϊόντα με κάνναβη: Σούπες, σαλάτες αλλά και ροφήματα. «Μπορείς να την προσθέσεις κυριολεκτικά παντού», μου λέει με ενθουσιασμό ο Παναγιώτης.

«Μέχρι πρότινος είχαμε και μια γραβιέρα με κάνναβη, αλλά έχει καιρό να μας έρθει», μου λέει.

Αργότερα, όταν ψάχνω τα σχετικά με τη γραβιέρα βρίσκω ότι όντως οι ιδιοκτήτες του τυροπωλείου Τσέλιγκας Delicatessen στον Πειραιά, συγκεκριμένα ο ∆ηµήτρης Καµπάκης και η σύζυγός του, συνεργάστηκαν με ένα τυροκομείο στην ορεινή Αργολίδα και χρησιμοποιώντας την κάνναβη ως πρόσθετο συστατικό σε τυροκοµικά προϊόντα κυκλοφόρησαν αρχικά, σε περιορισµένες ποσότητες, μια γραβιέρα κάνναβης που ονόμασαν "Τσίλιγκο", και την οποία φιλοδοξούν να βγάλουν, στην συνέχεια, σε µαζικότερη παραγωγή αφού υπάρχει τεράστιο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Πριν κάποιες μέρες μάλιστα θυμήθηκα ότι δοκίμασα στο Παντολωλείο του κ. Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη ένα ωραίο αλοιφώδες τυρί, από το τυροκομείο Καϊδαντζή που έχει έδρα εδώ στην Αττική, ονόματι Σταμνοτύρι το οποίο έχει μέσα σπόρους κάνναβης.

Ψάχνοντας πάντως σχετικά με τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβη κατάλαβα ότι έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε THC, χαμηλότερη του 0.2%, και είναι τόσο μικρή ώστε αποκλείεται η ευφορική- ψυχαγωγική του χρήση.

Αντιθέτως οι ίνες, τα φύλλα, το λάδι και τα σπόρια του φυτού δίνουν τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία.

Οι σπόροι και το λάδι από κλωστική κάνναβη έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες.

Παιδιά χαλαρώστε: Ήρθαν τα ελληνικά προϊόντα κάνναβης και μόλις τα δοκιμάσαμε! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Groceristas, Σπύρου Μερκούρη 50, Παγκράτι

Τσέλιγκας Delicatessen, Π. Φύσσα 52, Κερατσίνι

Παντοπωλείο Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, πλ. Αεροπορίας, Ηλιούπολη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ