Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΕΝΤΥΠΑ

Οι «γυναικωτοί» του Alarma!

Η ασύλληπτη καλτ του μεξικανικού περιοδικού Alarma!, με τραβεστί, πτώματα και τροχαία

 

Το Alarma!  ήταν το πιο κίτρινο περιοδικό που είχε βγει ποτέ στο Μεξικό- ίσως και στον κόσμο. Και μιλάμε για μια χώρα που το πάει το γράμμα. Ειδικότης του τα πτώματα. Ναός του το νεκροτομείο. Στα τροχαία, έφτανε πριν την αστυνομία, ειδικά στα πολύνεκρα. Βγήκε το 1963 και η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη (στην ακμή του πούλαγε 15.000.000 αντίτυπα) που αμέσως δημιουργήθηκαν τέσσερις ρέπλικες. Το 1986 το έκλεισε η λογοκρισία, αλλά επέστρεψε ως El nuevo Alarma! μέχρι το 2014, οπότε και έκλεισε οριστικά, επειδή πέθανε ο εκδότης του. 

 

Το σάιτ του έχει βέβαια κατέβει, αλλά με λίγη υπομονή μπορείτε να βρείτε κασαρισμένες μερικές σελίδες από την περίοδο της «παρακμής» του στο waybackmachine, εδώ!

 

Εντυπωσιάστηκα πολύ από το χτυπητό και σίγουρο lay out του. Ασπρόμαυρη φωτογραφία με φλασιά α λα Weegee, τίτλοι με κεφαλαία futura (στενεμένα fonts παντού) πάνω σε κίτρινο φόντο με οutline, μικρότερα κείμενα αρνητικά σε μάυρο φόντο, στιβαρό χτίσιμο εικόνας και bodytext ― σχεδόν αριστοτεχνικό, στην καλή του περίοδο.

 

Το αγνοούσα (όσο αρρωστάκι κι αν είμαι με τα περιοδικά), αλλά όταν το έμαθα μέσα από ένα  art project της Σουζάνα Βάργκας, το Mujercitos (που νομίζω μεταφράζεται Γυναικωτοί - απαξιωτικά σίγουρα), εντυπωσιάστηκα πολύ από το χτυπητό και σίγουρο lay out του. Ασπρόμαυρη φωτογραφία με φλασιά α λα Weegee, τίτλοι με κεφαλαία futura (στενεμένα fonts παντού) πάνω σε κίτρινο φόντο με οutline, μικρότερα κείμενα αρνητικά σε μάυρο φόντο, στιβαρό χτίσιμο εικόνας και bodytext ― σχεδόν αριστοτεχνικό, στην καλή του περίοδο.

 

Είναι βέβαια και το θέμα. Δεδομένου ότι όπου υπάρχει θάνατος ξεπετιέται και το σεξ (σαν λουλουδάκι που φυτρώνει στη ρίζα της αγχόνης επειδή, λένε, ποτίζεται από το σπέρμα του κρεμασμένου), στις σελίδες του Alarma! (δηλαδή του Αλάρμ!) υπήρχαν γυναίκες σε διάφορα στάδια γυμνότητας και κυρίως τραβεστί, που μόλις τα έπιασε η αστυνομία «σε βίλες οργίων», πεζοδρόμια κ.λπ. Το αξιοσημείωτο, αλλά όχι παράδοξο, είναι ότι oι συλληφθέντες δεν κρύβονται από το φακό, αλλά συνηθέστερα ποζάρουν πρόθυμα για λίγη δόξα στις σελίδες του δημοφιλέστερου περιοδικού της εποχής που είχε το παρατσούκλι Κόκκινος Τύπος, επειδή ήταν βουτηγμένο στο αίμα. Και μάλλον δεν δίνουν δεκάρα για τις λεζάντες και τους τίτλους, που τους κράζουν πατόκορφα.

 

Η Βάργκας το τερματίζει στη θεωρητικολογία περί φύλου και σεξουαλικών ρόλων στην μεξικανική macho κοινωνία (τα ίδια και τα ίδια- ζούμε σε μια γενικευμένη Documenta) καλύπτοντας με ένα χυλό βαρεμάρας το γαμάτο θέμα, την ευχαριστούμε όμως γιατί χάρη στο βιβλίο της που εκδόθηκε το 2015 από τον οίκο Editorial RM, μάθαμε αυτό το φρικώδες αριστούργημα της γραφιστικής.

 

Παραθέτω μερικές σελίδες του:

  

 

Όργια ομοφυλοφίλων.Εξώφυλλο. Δείτε πόσο μικρό είναι το πολυγωνικό λογότυπο με τις κούρμπες -απίστευτη σιγουριά! Αριστερά, η Μανώλα, δεξιά η Γιαννούλα.
Όργια ομοφυλοφίλων.Εξώφυλλο. Δείτε πόσο μικρό είναι το πολυγωνικό λογότυπο με τις κούρμπες -απίστευτη σιγουριά! Αριστερά, η Μανώλα, δεξιά η Γιαννούλα.

 

 

 

«Θέλω να είμαι γυναίκα» δηλώνει κι άλλος άντρας...
«Θέλω να είμαι γυναίκα» δηλώνει κι άλλος άντρας...

 

 

 

 

 

 

 

«Πιάστηκαν στην βίλα των οργίων...»
«Πιάστηκαν στην βίλα των οργίων...»

 

«Γεννήθηκαν άντρες!»
«Γεννήθηκαν άντρες!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Γυναικωτοί βλάσφημοι και κυνικοί...»
«Γυναικωτοί βλάσφημοι και κυνικοί...»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκδότης της LIFO και του LIFO.gr. Bασικές δουλειές: Τέταρτο του Χατζιδάκι, Ελευθεροτυπία. Περιοδικά που δημιούργησε: 01, (symbol). Βιβλία που εξέδωσε: Μοναξιές, Αντίο Παλιέ Κόσμε, Στον παλιό καταρράκτη. Το 2019 κυκλοφόρησε το «Ας φυσά τώρα» (https://www.lifoshop.gr/product/as-fysa-tora/).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 15 διαφορετικά περιοδικά που κυκλοφόρησαν επί δικτατορίας
Οι «άλλες» φωνές στην πολιτική, την Τέχνη και τα γράμματα
Η αληθινή ιστορία του ΠΑΛΙ και τα πνευματικά μαλλιοτραβήγματα των ελλήνων υπερρεαλιστών
Πουλικάκος, Νάνος Βαλαωρίτης, Κουτρουμπούσης και λοιποί -υπό το ανελέητο μάτι του συγγραφέα του Τρίτου Στεφανιού σε ένα μάλλον άγνωστο κείμενό του.
Η θλιβερή «φιλία» των Ελλήνων δημοσιογράφων με την Εξουσία
Μια παλιά, νοσηρή ιστορία που επιπλέον θεωρείται φυσιολογική.
Στο παλιό σπίτι της εφημερίδας «Εστία»
Στην Ανθίμου Γαζή 7, το 1992
Γιατί ο  δισεκατομμυριούχος Μαρκ Μπένιοφ αγόρασε το ΤΙΜΕ;
Ιδού τι απαντά στους New York Times, ενώ απολαμβάνει το μασάζ του...
Δημήτρης Γκιώνης: «Στη δημοσιογραφία πρέπει να είσαι πάντα μαθητής και δίκαιος άνθρωπος»
Ένας πρύτανης του πολιτιστικού ρεπορτάζ, που άφησε τη σφραγίδα του την Ελευθεροτυπία, καταθέτει τις πεποιθήσεις και τις ωραίες στιγμές της συναρπαστικής του καριέρας
Ο αφανής ήρωας πίσω από τα διάσημα εξώφυλλα του Andy Warhol για το Interview
Ένα νέο λεύκωμα τιμά τη δουλειά του Richard Bernstein που επί δεκαετίες αποδίδεται λανθασμένα στον ίδιο τον Warhol
Υπάρχουν 40.000 έλληνες εκατομμυριούχοι. Ε, ας υπάρχει και Vogue Hellas.
Λίγους μήνες πριν από το ανοιξιάτικο επαναλανσάρισμα της κορυφαίας έκδοσης μόδας στην Ελλάδα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη νέα αρχισυντάκτρια, αλλά και για την πραγματική δύναμη της ελληνικής αγοράς
Ραδιοτηλεόραση, το ψωραλέο free press που πληρώνεις χωρίς να σε ρωτήσουν
Τέτοια βλακώδης, ζημιογόνα έκδοση τερματίζει κάθε φαντασία. Την πληρώνουν βέβαια οι φορολογούμενοι.
Η Όλγα Μπακομάρου θυμάται στιγμές από τη συναρπαστική καριέρα της
Η δημοσιογράφος που διακρίθηκε, μεταξύ άλλων, για τις συνεντεύξεις της με τα κορυφαία πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη. Δέχτηκε όμως μια φορά, στη Γυναίκα τευχ.1162 του 1999, να αφηγηθεί ορισμένες συναρπαστικές της συναντήσεις.
 Άρης Σκιαδόπουλος: «Είμαι και του σαλονιού και του λιμανιού»
Γνώρισε τη δόξα των εφημερίδων πριν το «Αλήτες- ρουφιάνοι- δημοσιογράφοι». Πήρε συνέντευξη από κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής και διακρίθηκε στο ρεπορτάζ. Στο LiFO.gr αφηγείται την εντατική πορεία της ζωής του και της καριέρας του.
Το αμφιλεγόμενο, κόστους 15,6 εκατ. ευρώ barcode στο φως μιας έρευνας
Τα αρμόδια υπουργεία προκήρυξαν ένα πανάκριβο και αμφίβολο σύστημα για την συγκέντρωση των στατιστικών στοιχείων των πωλήσεων των εντύπων. Το συνδρομητικό σάιτ ερευνητικής δημοσιογραφίας Inside Story έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα.
Hara - Kiri: To "ανόητο και μοχθηρό" γαλλικό περιοδικό των '60s.
Το εξώφυλλο για το τεύχος Σεπτεμβρίου του Vanity Fair πουλάει κάτι – εκτός από αυτά που γράφει
Η Michelle Williams, ο οίκος Louis Vuitton και η αισθητική της συνεργασίας των εμπορικών ονομάτων
Ξεφυλλίστε τον αγγλόφωνο οδηγό της LiFO για την Αθήνα και τα νησιά
Μόλις κυκλοφόρησε η καθιερωμένη ετήσια αγγλόφωνη έκδοση 176 σελίδων για ένα αξέχαστο καλοκαίρι
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή