Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Το παραμύθι του «μεταρρυθμιστή» πρίγκηπα που ήταν εξαρχής αυταρχικός βάτραχος

Υπήρχαν και πριν τις δραματικές εξελίξεις της υπόθεσης του αδικοχαμένου Τζαμάλ Κασόγκι, σοβαρές ενδείξεις ότι ο 33χρονος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν ήταν αυτό που έδειχνε προς τη Δύση
Ο πρίγκηπας έχει ήδη υπάρξει πιο δεσποτικός από τους προκατόχους του ώστε οι σκοτεινές περιστάσεις σχετικά με την «εξαφάνιση» του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη δεν θα έπρεπε να σοκάρουν και τόσο πολύ.

 

Είναι νωπές οι μνήμες από το εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ στη Ρωσία ανάμεσα στους οικοδεσπότες και την Σαουδική Αραβία όπου η κάμερα στρεφόταν κάθε τόσο στην εξέδρα των επισήμων επιχειρώντας κοντινό πλάνο στον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενώ παρακολουθούσε πλάι στον Πρόεδρο Πούτιν τη συντριβή της ομάδας του την ώρα που οι σχολιαστές ανά τον κόσμο σημείωναν την συμβολή του στην άρση της απαγόρευσης της εισόδου γυναικών στα στάδια της χώρα του.

 

Κάποιοι όμως διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους, για να δικαιωθούν πικρά με τις δραματικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του αδικοχαμένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς επικαιρότητας. Ένας από αυτούς είναι και ο πολυγραφότατος Ινδός συγγραφέας (μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ο ψυχρός πόλεμος του ισλαμικού κόσμου: Σαουδική Αραβία, Ιράν και η πάλη για την κυριαρχία») και αναλυτής ζητημάτων Μέσης Ανατολής, Ντίλιπ Χίρο, το ακόλουθο άρθρο του οποίου δημοσιεύτηκε χθες στον Guardian με σκοπό να διαλύσει όσες ψευδαισθήσεις έχουν απομείνει για την μεταρρυθμιστική φύση του 33χρονου πρίγκηπα και διαδόχου του θρόνου...

― Δ.Π.

 

«Τον περασμένο Ιούνιο, όταν έληξε επιτέλους η απαγόρευση της «γυναικείας οδήγησης», το γεγονός χαιρετίστηκε ανά τον κόσμο ως μέρος της εκσυγχρονιστικής ατζέντας του διαδόχου Σαουδάραβα πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Μολαταύτα, οι αρχές της χώρας διέταξαν τις γυναικείες ακτιβιστικές οργανώσεις να μην κάνουν δηλώσεις σχετικά με την άρση της απαγόρευσης.

 

Το μήνυμα ήταν ότι επρόκειτο για ένα μεγαλόψυχο δώρο του Βασιλιά Σαλμάν και του γιου του και όχι για το αποτέλεσμα πολυετούς καμπάνιας από τις οργανώσεις αυτές, έντεκα μέλη των οποίων είχαν συλληφθεί μόλις πριν από έναν μήνα. Παρότι τέσσερις από αυτές απελευθερώθηκαν τελικά, οι υπόλοιπες επτά υπέβαλαν αίτημα κατάργησης του ισχύοντος συστήματος κράτησης, το οποίο μεταχειρίζεται τις γυναίκες ως ανηλίκους. Ακόμα παραμένουν υπό κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και αντιμετωπίζουν ποινή 25ετούς φυλάκισης.

 

Είναι προφανές ότι δεν επρόκειτο τελικά για πολιτική μεταρρυθμίσεων αλλά για συντήρηση του ίδιου αυταρχικού καθεστώτος. Είναι μάλιστα τόσες πολλές οι ενδείξεις που φανερώνουν ότι ο πρίγκηπας έχει ήδη υπάρξει πιο δεσποτικός από τους προκατόχους του ώστε οι σκοτεινές περιστάσεις σχετικά με την «εξαφάνιση» του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη δεν θα έπρεπε να σοκάρουν και τόσο πολύ.

 

"Πρέπει να αγοράσει ο κόσμος αυτό που πουλά ο διάδοχος πρίγκηπας;" αναρρωτιόταν στο εξώφυλλο της 5ης Απριλίου 2018 το περιοδικό Time
"Πρέπει να αγοράσει ο κόσμος αυτό που πουλά ο διάδοχος πρίγκηπας;" αναρρωτιόταν στο εξώφυλλο της 5ης Απριλίου 2018 το περιοδικό Time

 

Πριν από λίγους μήνες, 30 κληρικοί, συγγραφείς και διανοούμενοι φυλακίστηκαν επειδή εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στην πολιτική του Βασιλικού Οίκου του Μπιν Σαλμάν. Ήταν τότε ακριβώς που ο Κασόγκι, φοβούμενος δικαίως την άμεση σύλληψή του, διέφυγε στην Ουάσιγκτον.

 

Από τον Δεκέμβριο του 2016 του είχαν απαγορευτεί οι δημόσιες και τηλεοπτικές εμφανίσεις μετά την κριτική που είχε ασκήσει στον μόλις εκλεγμένο Πρόεδρο Τραμπ ενώ ακολούθως στα άρθρα γνώμης του που δημοσιεύονταν στην Ουάσιγκτον Ποστ κατέκρινε έντονα τον εμπορικό αποκλεισμό του Κατάρ από την κυβέρνηση του Ριάντ, τον εξαναγκασμό σε παραίτηση (που αργότερα ανακλήθηκε) του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και την καταστολή των αντιφρονούντων και των media.

 

Πριν από λίγους μήνες, 30 κληρικοί, συγγραφείς και διανοούμενοι φυλακίστηκαν επειδή εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στην πολιτική του Βασιλικού Οίκου του Μπιν Σαλμάν. Ήταν τότε ακριβώς που ο Κασόγκι, φοβούμενος δικαίως την άμεση σύλληψή του, διέφυγε στην Ουάσιγκτον.

 

Πριν από την άνοδο του Σαλμάν στο θρόνο, η μοναρχία της χώρας επέτρεπε κάποιο ζωτικό χώρο στους μη καθεστωτικούς κληρικούς Γουάχαμπι ενώ φρόντιζε να φιμώνει τους αντιφρονούντες πιο πολύ μέσω απειλών ή εναλλακτικά δωροδοκίας παρά μέσω της άμεσης καταστολής. Αυτή η «ήπια» συγκριτικά πολιτική εγκαταλείφτηκε καθώς ο Βασιλιάς Σαλμάν πήρε στα χέρια του όλα τα κέντρα εξουσίας, όχι μόνο στην κυβέρνηση – Άμυνα, Εθνοφρουρά, Υπουργείο Εσωτερικών, υπηρεσίες πληροφοριών – αλλά και εταιρείες όπως η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη πολυεθνική πετρελαίου στον κόσμο, καθώς και διάφορους κατασκευαστικούς ομίλους αλλά και την ραδιοφωνία και τηλεόραση. Για να στηρίξει αυτές τις κινήσεις, ο Μπιν Σαλμάν (καθ' υπόδειξη του πατέρα του) προκήρυξε το Νοέμβριο του 2017 μια φαινομενικά δημοφιλή εκστρατεία ενάντια στη διαφθορά θέτοντας υπό κράτηση και υποχρεώνοντάς τους να φοράνε στο πόδι βραχιόλια παρακολούθησης 326 επιχειρηματίες και πρίγκηπες στο ξενοδοχείο Ritz–Carlton του Ριάντ με την αιτιολογία ότι είχαν καταχραστεί περιουσιακά στοιχεία του κράτους.

 

Όσο για τις προφυλακισμένες ακτιβίστριες, λοιδορήθηκαν αλύπητα από τις κυβερνητικές εφημερίδες και η καμπάνια τους κατηγορήθηκε ως πράξη προδοσίας χρηματοδοτημένη από το Κατάρ. Τουλάχιστον ο αγώνας τους, χάρη στις επαφές τους με παγκόσμιους οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρέμεινε στη διεθνή επικαιρότητα.

 

Αντιθέτως, ουδείς γνωρίζει την τύχη των αμέτρητων κληρικών, συγγραφέων και διανοουμένων που κρατούνται επ' αόριστο χωρίς δίκη. Εξίσου άγνωστη είναι η μοίρα των 56 από τους κρατούμενους στο Ritz-Carlton που είχαν τη γενναιότητα να μην υποκύψουν στις απειλές και τους εκβιασμούς των κρατούντων και έχουν ήδη μεταφερθεί σε φυλακές υψηλής ασφάλειας, θύματα κι αυτοί ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος υπό την ηγεσία του 33χρονου Μπιν Σαλμάν.

 

Η ιστορία όμως έχει συχνά δείξει ότι η άγρια καταπίεση αντιφρονούντων οδηγεί αναπόφευκτα στη λαϊκή δυσαρέσκεια με δραματικές συχνά συνέπειες. Ο Βασιλιάς Σαλμάν είναι αρκετά μεγάλος για να θυμάται τι συνέβη στον Σάχη της Περσίας. Θα πρέπει ίσως να μοιραστεί τις μνήμες αυτές με τον πιο αγαπημένο από τους γιους του».

 

Επιμέλεια: Δημήτρης Πολιτάκης

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπήρξε ο τεράστιος Βασίλης Χατζηπαναγής ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;
Ένα βρετανικό σάιτ τον τοποθετεί στην κορυφή της σχετικής λίστας
Δρ. Αμάνι Μπαλούρ: Η ηρωϊδα Σύρια παιδίατρος τιμάται σήμερα στο Στρασβούργο με το βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ
Επέλεξε να μείνει στη σπαρασσόμενη χώρα της και να πολεμήσει με τα δικά της «όπλα», να παίξει τη ζωή της κορόνα-γράμματα, να προσφέρει χωρίς διακρίσεις, να μη διστάσει ακόμα και να συγκρουστεί κάποιες φορές με το ανδροκρατικό κατεστημένο.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ προειδοποιεί για "νεκρανάσταση" του ISIS σε Συρία-Ιράκ
Παρότι έχει με τη σειρά του δεχτεί καταγγελίες για διαφθορά και αυταρχικές μεθοδεύσεις, τόσο ο Αμπντάλα όσο και η χώρα του φαντάζουν πραγματική «όαση» αναλογικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή
Ονομάζομαι Θάνος Μούρραης Βελλούδιος και ουδέποτε έζησα ως φυτόν
ENA ΣΠΑΝΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ/ Η αυτοβιογραφική αφήγηση στο γηροκομείο λίγο πριν πεθάνει, του πρώτου Έλληνα πιλότου και φαντασιομέτρη συγγραφέα, έτσι όπως δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία το 1989. Ψηφιοποιείται πρώτη φορά για τη LIFO.
Κάρι Λαμ, η «Σιδηρά Κυρία» του Χονγκ Κονγκ
Η «Σιδηρά» Κάρι Λαμ είναι επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ από το 2017
Τζούλιαν Ασάνζ: Θα σβήσει στη φυλακή ο διάσημος ακτιβιστής;
Μολονότι ΟΗΕ, Διεθνής Αμνηστία, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια σειρά προσωπικότητες τον στηρίζουν, o Aσάνζ μοιάζει μάλλον ξεχασμένος από τον προοδευτικό κόσμο
Ο πρόεδρος Τραμπ ξανά αντιμέτωπος με πρόταση μομφής
H απομάκρυνση του Τραμπ από τον προεδρικό θώκο δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμα κι αν η πρόταση μομφής προχωρήσει.
Μπόρις Τζόνσον: Ο πρωθυπουργός - «κλόουν» που ανέλαβε να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ
Πριν γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον χρημάτισε δημοσιογράφος, βουλευτής, υπουργός Εξωτερικών και επί οκταετία δήμαρχος Λονδίνο
Γεώργιος Γκουρτζίεφ: βαθυστόχαστος, πρωτοπόρος διανοητής ή ταλαντούχος παραμυθάς;
Μυστικιστής, φιλόσοφος, πνευματικός δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικοσυνθέτης, ταξιδευτής, υπήρξε πνεύμα χαρισματικό που επηρέασε κόσμο. Εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό του (29/10/1949) πολλά ερωτήματα γι' αυτό τον «γητευτή ψυχών» παραμένουν άλυτα.
Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Έχουμε εξελιχθεί σε επιδημία για τον πλανήτη»
Είναι πασίγνωστος στους λάτρεις των ντοκιμαντέρ άγριας ζωής, όντας ο πρώτος διδάξας στο είδος. Ο υπερήλικας πλέον, αλλά με ζωντάνια εφήβου Βρετανός φυσιοδίφης, αφηγητής, κινηματογραφιστής και συγγραφέας παραμένει στο προσκήνιο όχι μόνο για τις νέες, πιο «στρατευμένες» σειρές του αλλά και για τις περιβαλλοντικές του πρωτοβουλίες και δράσεις.
Γλυκερία Μπασδέκη: «Έχω ειδικευθεί στις πτώσεις. Αξέχαστα ήταν!»
Μια συνέντευξη της ποιήτριας που ζει στη Ξάνθη περί νεότητος (και γήρατος)
Τζον Κλιζ: Ένας «προφήτης» που δεν ματαιώθηκε
Ο κορυφαίος κωμικός και συνιδρυτής των Monty Python έρχεται στο Ηρώδειο για ένα ξεχωριστό one man show, υποσχόμενος να επιβεβαιώσει αυτό που τον έκανε διάσημο: την ικανότητα να τα κάνει όλα άνω-κάτω χωρίς να χαρίζεται πουθενά, ούτε καν στον εαυτό του
Η καθημερινή ζωή μου με τον Τσαρούχη. Από τον Γιώργο Ορφανό.
28 χρόνια μετά το θάνατό του, ο μεγάλος δάσκαλος παραμένει ένα γοητευτικό αίνιγμα. Σε αυτήν την σπάνια, αποκλειστική μαρτυρία που μας επέδωσε το 2000, ο πιστός φίλος και μαθητής του, Γιώργος Ορφανός, σκιαγραφεί με χαρισματική ενάργεια την καθημερινή του ζωή δίπλα στον μεγάλο στοχαστή και καλλιτέχνη
Στέφανος Ροζάνης: «Ζήστε! Αυτό είναι επαναστατικό»
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα και καθηγητή φιλοσοφίας, γνωστό με το προσωνύμιο «αναρχικός φιλόσοφος», για την οικονομική κρίση, την παιδεία, τα social media, τον αναρχισμό, τα Εξάρχεια, τη ζωή, τον έρωτα και την αγάπη
Ο άγνωστος Νίκος Γκάτσος μέσα από τις αφηγήσεις της Αγαθής Δημητρούκα
Η στιχουργός, συγγραφέας και μεταφράστρια που έζησε στο πλευρό του ποιητή, μιλά για πρώτη φορά με τέτοια ειλικρίνεια και αμεσότητα για τη ζωή και τις συνήθειες του κορυφαίου Έλληνα στιχουργού και ποιητή.
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
svts svts 20.10.2018 | 17:52
Το να χάνει ένας άνθρωπος την ζωη του σίγουρα δεν είναι ευχαριστο και πόσο μάλλον οταν την χάνει με φρικιαστικό τρόπο έχωντας υποστεί φρικτά βασανηστήρια. Και αυτο σιγουρα ειναι καταδικασταίο.
Ωστόσο πρεπει να αναλογιστούμε οτι τα γεγονοτά μπρει να μην είναι έτσι αλλα να θέλουν να μας τα παρουσιασούν ετσι και ο δρακος να είναι καπου άλλου.. ο Διαδοχος του θρόνου πραγματικα έχει δώσει ελευθερίες στην χωρα που ο κλήρος τις θεωρεί αδιανοητές, ο ίδιος κληρος που έδινε μια σχετική ελευθερία στους αντιφρονούντες. Μιλάμε για μια βαθιά θρησκευομένη χωρα που μεχρι και πριν το διαδοχο ο κλήρος είχε την απολυτη εξουσια και ελεγχε τα πάντα, αυτο τωρα δεν υπάρχει αφου η δυναμή του περιορίζεται αισθητά και συνεχως..η αλλάγη στην κοινωνια δεν μπορει να περιγραφεί και να αποτυπωθεί με το δικαιωμα των γυναικων στην εργασία στην οδηγηση κλπ, δεν μπορει κανείς να καταλάβει πόσο προς το καλύτερο έχουν αλλάξει τα πραγματά αν δεν το εχει ζήσει απο κοντά. Αυτος ο ανθρωπος έχει δώσει μια πνοη αισιοδοξιας στους κατοικούς της χώρας του και ένα όραμα. Πρεπει να αναφέρω οτι οι νέοι ανθρωποι τον λάτρευουν.
Η σκέψη μου λοιπον είναι οτι αν ηθελες να οργανωσεις και να πραγματοποιησεις μια φρικτή πράξη θα το εκανες σε ενα σημειο που θα σε εβλεπε όλος ο κόσμος ή καπου που δεν θα σε εβλεπε κανεις; Μαλλον εκει που δεν θα σε εβλεπε κανεις.. πόσο μάλιστα όταν έχεις την δυνατοτητα, ολά τα μέσα και ολο τον εξοπλισμο να κάνεις κάτι τετοιο. Και θέλω να καταλήξω στο οτι όλο αυτο μήπως οργανώθηκε απο ολους τους επικριτές του έργου και του οραμάτος ή απο τον συντηριτικό κληρο που κρατούσε τόσα χρόνια την χώρα στο σκοτάδι, για να κατηγωρηθει αδικα ενας ανθρωπος που πραγματικα εργαζεται για ενα καλυτέρο αυριο για τους κατοικούς της χώρας του; Ενας ανθρωπος που αγαπά την χώρα του που έχει ένα όραμα για αυτη και πραγματικά την οδηγεί σε καλυτερες μέρες.. μηπως σαν ωριμοι λογικοί και πολιτισμλενοι ανθρώποι πρεπει να ψάξουμε τον δράκο και τον βάτραχο στην άλλη όψη του νομισμάτος
avatar Μαύρος Γάτος 22.10.2018 | 16:41
Βλέπε επίσης το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της ελληνικής έκδοσης της Monde Diplomatique "Επανάσταση στην «αντεπανάσταση» της Σαουδικής Αραβίας"

http://avgi.gr/article/10807/8995602/epanastase-sten-antepanastase-tes-saoudikes-arabias
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή