Η Ματούλα Κουστένη και ο Pepper 96.6 επιλέγουν τραγούδια για την Πτώση του Τείχους

Η Ματούλα Κουστένη και ο Pepper 96.6 επιλέγουν τραγούδια για την Πτώση του Τείχους Facebook Twitter
0

To τείχος του Βερολίνου και η πτώση του επηρέασαν όσο λίγα ιστορικά γεγονότα την ποπ κουλτούρα. Αυτό το Σαββατοκύριακο που συμπληρώνονται 30 χρόνια από εκείνη την βραδιά της ενοποίησης η Ματούλα Κουστένη (την ακούτε καθημερινά στη συχνότητα του Pepper, από τις 08:00 έως τις 10:00) επιλέγει τραγούδια ταυτισμένα με την άλλοτε διχοτομημένη πόλη. 

Sex Pistols

Holidays in the Sun

Ο ηγέτης του συγκροτήματος Johnny Rotten έχει εξηγήσει καλύτερα από όλους τί σήμαινε το Βερολίνο για εκείνους. Στην αυτοβιογραφία του "Rotten: No Irish, No Blacks, No Dogs" γράφει: «Το να βρίσκεσαι στο Λονδίνο εκείνη την εποχή μας έκανε να νιώθουμε σαν φυλακισμένους σε στρατόπεδο. Το μίσος κι η βία ήταν διάχυτα. Έτσι αναζητήσαμε για το τραγούδι μια φυλακή αλλού. Και η παρακμή του Βερολίνου ήταν ιδανική. Αυτό το κομμάτι αναφέρεται στην παραφροσύνη του Τείχους. Οι κομμουνιστές κοιτούσαν την ατμόσφαιρα τσίρκου του Δυτικού Βερολίνου και αυτή ήταν η εντύπωση τους για τη Δύση.

 

Pink Floyd

A Great Day for Freedom

Από το "The Division Bell" του 1994 (14ο άλμπουμ τους) ένα τραγούδι στο οποίο ο Ντέιβιντ Γκίλμορ περιγράφει -με γενναίες δόσεις ειρωνείας και αμφισβήτησης- πως γιόρτασε την μέρα της πτώσης: "On the day the wall came down/ they threw the locks onto the ground/ with glasses high we raised a cry/ freedom had arrived".

 

Elton John

Nikita

Εν μέσω Ψυχρού Πολέμου ο Βρετανός κυκλοφορεί ένα τραγούδι γεμάτο υπαινιγμούς, συνθεσάιζερ και τρυφερότητα που μιλούσε για έναν άντρα που ερωτεύεται μια φρουρό από την Ανατολική Γερμανία. Παρόλο που στο βίντεο κλιπ τον ανέφικτο έρωτα "ζουν" ο ίδιος και η ηθοποιός Anya Major, το κομμάτι είναι γραμμένο για τον σύντροφό του Bernie Taupin. Ο Ελτον Τζον το 1985 δεν είχε κάνει outing ακόμα, αλλά, υπαινίχθηκε όσα τον βασάνιζαν βάζοντας τίτλο στο τραγούδι ένα όνομα που στις ανατολικές χώρες είναι αντρικό. Στα φωνητικά στο βάθος, πάντως ακούμε τον Τζορτζ Μάικλ...

 

David Bowie

Heroes

Για την ιστορία δύο ερωτευμένων ανθρώπων που αναγκάζονται να ζουν σε έναν διαιρεμένο κόσμο έγραψε το 1977 και ο -ταυτισμένος με το Βερολίνο- Ντέιβιντ Μπάουι. Παρέα με τον Μπράιαν Ινο και τον Tόνι Βισκόντι ηχογράφησαν σε ένα στούντιο που βρισκόταν περίπου 500 μέτρα από το τείχος του Βερολίνου και με την Ανατολική φρουρά να τους ελέγχει από μακριά με τα κιάλια..

 

Iggy Pop

The Passenger

Ερωτική και η σχέση του Iggy Pop με το Βερολίνο. Αναζητώντας ησυχία, ανωνυμία και έμπνευση ο αμερικανός "αυτοεξορίστηκε" εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '70 για να φτιάξει τραγούδια, να καταγράψει τις στιγμές, να γίνει κομμάτι της ιστορίας μιας διαιρεμένης πόλης. Σε μια διαδρομή τρένου στον προαστικό του Βερολίνου γράφτηκε "Ο επιβάτης" (κυκλοφόρησε στο "Lust for Life" του 1977) με τον ευφυή Ιγκι να αποφεύγει στους στίχους τόσο την λέξη Τείχος όσο και το όνομα της πόλης...

 

U2

One

Λίγο μετά την Πτώση του Τείχους οι Ιρλανδοί καταφθάνουν στα θρυλικά Hansa Studios του Βερολίνου για την ηχογράφηση του "Achtung Baby" για να αφουγκραστούν και να εμπνευστούν από την επανένωση της πόλης. Παρόλο που το τραγούδι είναι σήμερα ένας ύμνος για τη μάστιγα του AIDS, το 1990 γράφτηκε για να εκφράσει με στίχους ο Bono όσα ξύπνησε μέσα του η ορμή της ενοποίησης.

 

Lou Reed

Berlin

Σκοτεινό, βαθύ, με στίχους που περιγράφουν με όρους τελετουργίας έναν έρωτα στη διαιρεμένη Γερμανία το άλμπουμ είναι στην πραγματικότητα μια τραγική όπερα για ένα καταδικασμένο ζευγάρι. Ο Λου Ριντ που ως τότε δεν είχε ζήσει το Βερολίνο καταφέρνει να περιγράψει μια αυτοκτονική σχέση βουτηγμένη στα ναρκωτικά, την κατάθλιψη, τη βία, το διχασμό.

 
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM