ΒΤS: ποιο είναι το κορεάτικο γκρουπ που σπάει όλα τα ρεκόρ στα charts

ΒΤS: ποιο είναι το κορεάτικο γκρουπ που σπάει όλα τα ρεκόρ στα charts Facebook Twitter
Οι BTS είναι οι τραγουδιστές Jin, Jimin, V και Jungkook και οι ράπερ Suga, J-Hope και RM. Φημίζονται για τη δεμένη σχέση και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας που έχουν μεταξύ τους.
0

Στην ασιατική αγορά της ποπ, που είναι από τις πιο ελεγχόμενες, οι BTS, το επταμελές συγκρότημα από τη Νότια Κορέα φαντάζουν κάτι σαν επανάσταση. Στα κορεάτικα τους ξέρουν ως Bangtan Sonyeondan, που σημαίνει αλεξίσφαιροι πρόσκοποι (sic). Είναι γνωστοί και ως Bangtan Boys ενώ το BTS βγαίνει από το Beyond the Scene.


Οι BTS είναι οι τραγουδιστές Jin, Jimin, V και Jungkook και οι ράπερ Suga, J-Hope και RM. Φημίζονται για τη δεμένη σχέση και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας που έχουν μεταξύ τους, όπως επίσης και για το τεράστιο και φανατικό fan club τους, το BTS Army (από το Adorable Representative MC for Youth).


Είναι το πρώτο συγκρότημα που καταφέρνει να περάσει τα σύνορα της χώρας του και να κάνει παγκόσμια επιτυχία, κατακτώντας τρεις φορές την κορυφή του Billboard με τρία διαφορετικά άλμπουμ σε λιγότερο από έναν χρόνο. Το μοναδικό συγκρότημα που είχε πετύχει κάτι ανάλογο στα τσαρτ ήταν οι Beatles τη δεκαετία του '60. Ορισμένοι ήδη στριφογυρνάνε στη θέση τους στο άκουσμα αυτής της είδησης.

Είναι το πιο μεγάλο όνομα σε δημοφιλία μετά τον Drake. H Ariana Grande και ο Justin Bieber δεν τους πλησιάζουν καν. Το περιοδικό Time τους έκανε εξώφυλλο και τους έβαλε στην λίστα με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα στον κόσμο αυτήν τη στιγμή.


Αυτό όμως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Σε μια εποχή που τα social media λύνουν και δένουν στην ποπ κουλτούρα, για τους συμπαθείς Κορεάτες έγιναν το απόλυτο εργαλείο για την πορεία προς την κορυφή. Το 2016 σε ένα άλλο υπό-τσαρτ του Billboard, όχι και τόσο γνωστό, το Billboard Social 50, βρίσκονταν στην κορυφή για 31 εβδομάδες. Πέρσι ήταν το πιο τουιταρισμένο όνομα στον κόσμο – και πρόπερσι και το 2016. Δεν θεωρούνται απλά, είναι το πιο μεγάλο όνομα σε δημοφιλία μετά τον Drake. H Ariana Grande και ο Justin Bieber δεν τους πλησιάζουν καν. Το περιοδικό Time τους έκανε εξώφυλλο και τους έβαλε στην λίστα με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα στον κόσμο αυτήν τη στιγμή.

ΒΤS: ποιο είναι το κορεάτικο γκρουπ που σπάει όλα τα ρεκόρ στα charts Facebook Twitter
«Έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας, γι' αυτό σας παροτρύνω να μιλάτε. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από πού είσαι, το χρώμα του δέρματός σου, η ταυτότητα φύλου. Μίλα εσύ, ο ίδιος. Βρες το όνομά σου και βρες τη φωνή σου».


Έχουν τόσο μεγάλη επιρροή που πέρσι μίλησαν στα Ηνωμένα Έθνη. Ένας στους 13 τουρίστες που επισκέπτεται την Κορέα, το κάνει χάρη σ' αυτούς. Για να μη μιλήσουμε για τις ορδές των δυτικών φαν που μαθαίνουν τη γλώσσα τους. Το άκουσα τελευταία και στην Ελλάδα. Μια γνωστή μου μίλαγε για την κόρη της που μαθαίνει κορεάτικα εξαιτίας της μουσικής τους. Το σημαντικότερο νέο, όμως, είναι πως ήταν από τους καλλιτέχνες κλειδιά που κατάφεραν να αυξήσουν τις παγκόσμιες πωλήσεις μουσικής στα 19 δισ. το 2018, έναν αριθμό που είχε να εμφανιστεί από το 2006.


Οι BTS είναι λοιπόν το πιο πετυχημένο boyband της τρέχουσας δεκαετίας μετά τους One Direction. Ίσως ένας λόγος της επιτυχίας τους να βρίσκεται στην άνθιση της ασιατικής κουλτούρας γενικότερα στον δυτικό κόσμο.


Πέρα, όμως, από όλα αυτά, η μουσική βιομηχανία της Νότιας Κορέας παραμένει προβληματική. Μοιάζει περισσότερο σαν ένα εργοστάσιο κατασκευής μουσικών ειδώλων προορισμένων για μαζική κατανάλωση. Μόνο που τα προϊόντα που παράγει είναι πολυμελή συγκροτήματα από νεαρά αψεγάδιαστα αγόρια και κορίτσια που στο πρόσωπο τους είναι μόνιμα τυπωμένο ένα τέλειο πλαστικό χαμόγελο, σαν να είναι κούκλες. Συχνά ακούγονται εφιαλτικές ιστορίες για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των παιδιών, για την ψυχική τους υγεία (κατάθλιψη και πολλές αυτοκτονίες) ενώ δεν λείπει και η σεξουαλική εκμετάλλευση με τη μορφή χορηγιών.

 

BTS - (Boy With Luv) feat. Halsey

 

Οι BTS μπορεί να έχουν αναρριχηθεί μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς της K-Pop, σε αντίθεση, όμως, με τις σκληρές πρακτικές της όπου οι ζωές των ποπ ειδώλων ελέγχονται μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, είχαν την τύχη να είναι μια επινόηση του βετεράνου στιχουργού και παραγωγού Bang Shi Hyuk και της σχετικά νεοσύστατης εταιρείας του Big Hit Entertainment που αποφάσισε να κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

Πιο συγκεκριμένα, γεννήθηκαν όταν ο Bang γνώρισε τον ηγέτη του γκρουπ, τον ράπερ RM το 2010 και εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο του στις ρίμες. Αν και μικρότεροι σε αριθμό από ένα συνηθισμένο idol γκρουπ που μετράει συνήθως 12 μέλη (οι BTS είναι μόνο 7), ως ένα αυθεντικό boyband σχήμα καλύπτουν κάθε γούστο. Δεν γνωρίζω αν πέρασαν από εξαντλητική εκπαίδευση από την τρυφερή ηλικία των 7 ή 10 ετών για να φτάσουν σε αυτό το σημείο χωρίς να είναι απαραίτητα εγγυημένη η επιτυχία τους στον ορίζοντα. Φαίνεται ότι το συγκρότημα σχηματίστηκε στην εφηβεία τους.


Ο Bang, όπως γράφει ο Guardian, έδωσε στα μέλη των BTS πλήρη αυτονομία στο να χειρίζονται το δικό τους Twitter αλλά και να ανεβάζουν βίντεο από το στούντιο τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τους έδωσε δημιουργική ελευθερία. Οι ράπερ του γκρουπ από την αρχή έγραφαν το δικό τους υλικό σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγής.

Στην περίπτωση των BTS δεν είναι επομένως τα πάντα κατασκευασμένα από πολυμελείς ομάδες που αναζητούν το απόλυτο χιτ. Με έναν τρόπο αυτό εξηγεί και τους συναισθηματικά ευάλωτους στίχους τους που διαφέρουν από τον σωρό και είναι γεμάτοι με κοινωνικά μηνύματα. Εμπνέονται από συγγραφείς όπως οι Χαρούκι Μουρακάμι, Ούρσουλα Λε Γκουίν, Γιουνγκ, Όργουελ, Έσσε και Νίτσε.

ΒΤS: ποιο είναι το κορεάτικο γκρουπ που σπάει όλα τα ρεκόρ στα charts Facebook Twitter
Φωτογραφία από την εμφάνιση του γκρουπ στα βραβεία Billboard 2019. Φωτο: Getty Images/Ideal Image


Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όταν πρωτοβγήκαν δεν έκαναν αμέσως χιτ. Παρόλα αυτά οι ζωντανές εμφανίσεις τους πρόδιδαν ένα σπάνιο χάρισμα – κάτι που δεν έχουν χάσει ούτε στο ελάχιστο, σύμφωνα με μαρτυρίες όσων έχουν βρεθεί σε συναυλία τους. Στην πορεία άλλαξαν τον ήχο τους από σκληρό old-school hip-hop και καθαρή ποπ με soul και ραπ στοιχεία.


Σε μια συζήτηση που είχα πριν από μερικούς μήνες με τον Γιάννη Πετρίδη για τα τσαρτ και την άνοδο του χιπ-χοπ, μου εξομολογήθηκε ότι αυτό που τον τρόμαζε περισσότερο ήταν η μεθοδευμένη επικράτηση των BTS και το τι θα σήμαινε αυτό για το μέλλον της mainstream μουσικής, μια επέλαση της κορεάτικης ποπ. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί; Πάντως, μετά τους BTS για πρώτη φορά ανέβηκε στα τσαρτ του Billboard και το πρώτο γυναικείο idol γκρουπ, οι Blackpink που προμοτάρουν το στυλ του «κακού κοριτσιού» αντί της δήθεν χαριτωμενιάς.


Η K-Pop είναι ένα μουσικό είδος που δεν ανήκει στις προτιμήσεις μου, αν, όμως, όπως και στην περίπτωση του ρεγκετόν, αυτά τα γκρουπ καταφέρουν να αλλάξουν το πρόσωπό της με την ξεκάθαρη στάση στη μουσική τους και στο image τους υπέρ της διαφορετικότητας, τα πράγματα δεν είναι και τόσο σκούρα στον ορίζοντα. Να θυμίσουμε μόνο ότι η κοινωνία της Νότιας Κορέας είναι από τις πιο πουριτανικές όσον αφορά τα LGBTQ δικαιώματα.


«Έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας, γι' αυτό σας παροτρύνω να μιλάτε. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από πού είσαι, το χρώμα του δέρματός σου, η ταυτότητα φύλου. Μίλα εσύ, ο ίδιος. Βρες το όνομά σου και βρες τη φωνή σου» είπε ο RM στην ιστορική ομιλία του γκρουπ στα Ηνωμένα Έθνη και άσχετα αν σου αρέσει ή όχι η μουσική τους, δεν μπορείς να μην τους παραδεχτείς σε αυτό.

 

Οι BTS στην ομιλία τους στα Ηνωμένα Έθνη

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM