Οι Mogwai είναι σχεδόν συνώνυμοι με το post-rock. Ελάχιστα συγκροτήματα είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένα με αυτό το ροκ παρακλάδι όσο αυτοί οι Σκωτσέζοι. Η μπάντα από τη Γλασκώβη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στο είδος της παγκοσμίως και από τις πιο αγαπημένες του ελληνικού κοινού.

 

Στα είκοσι τρία χρόνια πορείας της έχει κυκλοφορήσει 9 δίσκους και αρκετά EPs, έχει συμμετάσχει στη σύνθεση σάουντρακ πολλών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών και, κυρίως, δεν έχει σταματήσει να περιοδεύει σε ολόκληρη την υφήλιο, προσφέροντας με αμείωτη ένταση τη μοναδική εμπειρία των live της.

 

Αυτήν ακριβώς την εμπειρία θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε σύντομα με την επιστροφή τους στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με αφορμή αυτές, μίλησα στο τηλέφωνο με τον frontman του γκρουπ Stuart Braithwaite.

 

Στα είκοσι τρία χρόνια πορείας της, η μπάντα από τη Γλασκώβη έχει κυκλοφορήσει 9 δίσκους και αρκετά EPs, έχει συμμετάσχει στη σύνθεση σάουντρακ πολλών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών και, κυρίως, δεν έχει σταματήσει να περιοδεύει σε ολόκληρη την υφήλιο, προσφέροντας με αμείωτη ένταση τη μοναδική εμπειρία των live της. 

 

Όταν τον είχα συναντήσει στην Αθήνα πέρσι τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο μιας διαφορετικής φύσεως συνέντευξης ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός, ευδιάθετος και επικοινωνιακός. Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη τηλεφωνική συνομιλία φάνηκε κάπως νευρικός και βιαστικός, απαντώντας μέχρι και μονολεκτικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν δίστασε να ανοιχτεί πολιτικά και να σχολιάσει επικριτικά τα κακώς κείμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Αρχικά, συζητήσαμε για τη νέα κυκλοφορία των Mogwai, δηλαδή το επίσημο σάουντρακ του φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Kin», πίσω από το οποίο βρίσκονται τα αδέρφια Jonathan και Josh Baker.

 

«Η δημιουργία του ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις υπόλοιπες κινηματογραφικές μας δουλειές. Μας πήρε πολύ περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο και μας παίδεψε αρκετά, αλλά εν τέλει είμαστε πολύ ικανοποιημένοι σε σχέση με το πόσο καλά προσαρμόσαμε τη μουσική μας σε αυτό το νέο για εμάς περιβάλλον» εξηγεί ο Braithwaite.

 

O frontman του γκρουπ Stuart Braithwaite.
O frontman του γκρουπ Stuart Braithwaite.

 

Πράγματι, ενώ οι Mogwai έχουν αρκετή εμπειρία σε αυτόν το χώρο από τις δουλειές τους σε πιο πειραματικές ταινίες ή σειρές, όπως το «Atomic» ή το γαλλικό «Les Revenants», η συγκεκριμένη αποστολή ήταν από τη μια η πρώτη που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι και από την άλλη το πρώτο τους αμερικανικό blockbuster, μια ειδική κατηγορία από μόνη της.

 

Όταν το αναφέρω, ο Σκωτσέζος frontman μου επιβεβαιώνει πως αυτές ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις και γι' αυτό προσπάθησαν να αλλάξουν κάπως τον ήχο τους, κάνοντάς τον λίγο πιο «εμπορικό», χωρίς όμως να χάσει τη χαρακτηριστική σφραγίδα των Mogwai.

 

Μία από τις λιγότερο γνωστές πληροφορίες για τους Mogwai είναι πως, πέρα από τις ηχογραφήσεις νέων δίσκων και τις ατελείωτες συναυλίες, «τρέχουν» μια δισκογραφική, την οποία μάλιστα αγαπούν πάρα πολύ.

 

Μέσα από τη Rock Action Records, όπως ονομάζεται, οι Mogwai κυκλοφορούν τους δικούς τους δίσκους στην Ευρώπη, όπως επίσης και πολλών άλλων, κυρίως σκωτσέζικων συγκροτημάτων που έχουν ξεχωρίσει.

 

 

Mogwai - Party In The Dark

 

«Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη να τρέχεις μια δισκογραφική στις μέρες μας», σχολιάζει ο Braithwaite και συνεχίζει, «αλλά είναι κάτι που μας χαροποιεί πολύ και μας κάνει περήφανους. Μας προσφέρει δημιουργική αυτονομία και τη δυνατότητα να βοηθήσουμε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες μουσικούς της χώρας μας».

 

Έπειτα, τον ρωτάω αν η ψηφιακή εποχή έχει επηρεάσει την μπάντα και τη λειτουργία της δισκογραφικής. «Σίγουρα, η Rock Action έχει επηρεαστεί περισσότερο, αλλά υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ψάχνουν την αυθεντική εμπειρία στη μουσική. Μπορεί ο κόσμος να έχει, πιθανώς, λιγότερο χρόνο να ακούσει νέους δίσκους, αλλά στην αγορά δίσκων βασίζει ακόμα την αληθινή, συναισθηματική του σχέση με τη μουσική» μου απαντάει και ακούγεται αισιόδοξος.

 

Ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει εκ των έσω τον ροκ χώρο πάνω από είκοσι χρόνια, τόσο ως μουσικός όσο και ως υπεύθυνος μιας ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας, η άποψη του Braithwaite για τη σημερινή κατάσταση του ροκ σε έναν μουσικό κόσμο όπου κυριαρχεί το χιπ-χοπ έχει ενδιαφέρον.

 

«Μπορεί το ροκ να μην είναι πια η κυρίαρχη μουσική κουλτούρα των νέων, αλλά διατηρεί το στοιχείο του επικίνδυνου και του επαναστατικού. Υπάρχει καλή ροκ μουσική εκεί έξω, απλώς χρειάζεται να ψάξεις περισσότερο για να τη βρεις. Σήμερα, η μουσική και η τέχνη γενικότερα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλά υπάρχει κόσμος που σταματάει τον χρόνο και συνειδητοποιεί τις αλλαγές που αυτές προκαλούν μέσα του».

 

 

Mogwai - Coolverine

 

Από τις απαρχές του, το post-rock διαθέτει μια πολιτική φύση η οποία χαρακτηρίζει υπόγεια και τις δουλειές των Mogwai. Το επισημαίνω στον Braithwaite και τον ρωτάω σχετικά με τη θέση της μουσικής σε έναν κόσμο που κάθε μέρα γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής με την εμφάνιση ακροδεξιών ιδεολογιών και συμπεριφορών.

 

«Η μουσική εκφράζει αβίαστα ένα αίσθημα ελευθερίας όσο ελάχιστες άλλες μορφές τέχνης. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την ανθρωπότητα, η μουσική είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για να κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει πως στις μέρες μας διακυβεύονται πάρα πολλά».

 

Παραμένοντας σε πολιτικό κλίμα, δεν μπορούσα να μη θέσω το ζήτημα Brexit, ειδικά από τη στιγμή που στην άλλη μεριά της τηλεφωνικής γραμμής είχα έναν έντονα πολιτικοποιημένο Σκωτσέζο μουσικό.

 

«Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με αυτό που συμβαίνει. Η Σκωτία ψήφισε "όχι" στον Brexit, αλλά αυτό δεν το έλαβε υπ' όψιν του το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μία ακόμα απόδειξη πως η γνώμη της Σκωτίας παραγκωνίζεται σημαντικά. Ίσως πρέπει να παίρνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις σε τόσο σημαντικές υποθέσεις» μου απαντάει χαρακτηριστικά.

 

 

Mogwai - Mexican Grand Prix

 

Οι Mogwai ξεκίνησαν να παίζουν από πολύ νεαρή ηλικία και χωρίς την παραμικρή βοήθεια άρχισαν να ξεχωρίζουν. Τι συμβουλεύει ο Braithwaite νέους μουσικούς που ξεκινάνε τώρα μια ροκ μπάντα, σε αυτούς τους περίεργους για τον ήχο καιρούς;

 

«Θα πρέπει να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα live, να επικοινωνείτε με το κοινό σας μέσα από αυτά και να απευθύνετε τη μουσική σας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Κι αν είστε πραγματικά καλοί, πιστέψτε με, ακόμα και μέσα σε αυτό το ψηφιακό χάος θα ξεχωρίσετε. Ο κόσμος ψάχνει την αυθεντική εμπειρία και σημασία έχει να του την προσφέρετε».

 

Κλείνοντας, αναρωτιέμαι πώς ένα συγκρότημα που μετράει σχεδόν 25 χρόνια ζωής βρίσκει ακόμα την όρεξη να γράφει καινούργια μουσική, να περιοδεύει συνεχώς, να τρέχει μια δισκογραφική και να ασχολείται με τόσα διαφορετικά πρότζεκτ παράλληλα.

 

Ο Braithwaite μου απαντάει με ειλικρίνεια: «Σε μια μακρόχρονη σταδιοδρομία πρέπει να βρίσκεις νέους λόγους να αγαπάς αυτό που κάνεις. Εμείς, με κάποιον τρόπο, το πετυχαίνουμε ακόμη και πιστεύω πως φαίνεται στις συναυλίες μας».

 

Μοιάζει με μια υπόσχεση για τα επερχόμενα lives κι εμείς ανυπομονούμε να διαπιστώσουμε αν οι Mogwai μπορούν ακόμα να μας «πάνε κάπου όμορφα».

 

Info

Οι Mogwai παίζουν στο Principal Club Theatre (Θεσσαλονίκη) την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου με είσοδο 25-28 ευρώ και στο Piraeus 117 Academy (Αθήνα) το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, με είσοδο 28-30 ευρώ.