Κάποια συναισθήματα τα αναγνωρίζει και τα ταυτοποιεί κανείς τη στιγμή που τα νιώθει – ξέρεις πότε αισθάνεσαι θυμό, έκπληξη, ντροπή, ζήλεια. Μόλις πολύ πρόσφατα όμως οι αρμόδιοι επιστήμονες (ψυχολόγοι και ανθρωπολόγοι) επιχείρησαν να προσδιορίσουν και να δώσουν όνομα σε ένα από τα πιο υπέροχα συναισθήματα που βιώνουμε σε πλήθος διαφορετικών περιστάσεων. Σε μια επανασύνδεση λόγου χάρη με αγαπημένα πρόσωπα. Όταν κρατάμε για πρώτη φορά το νεογέννητο μωρό μας. Όταν κερδίζει η ομάδα μας έναν σημαντικό τίτλο. Όταν ακόμα λαμβάνουμε μέρος σε μια διαδήλωση ή όταν συμμετέχουμε στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων. 'Όταν ένα γατάκι σκαρφαλώνει πάνω μας, μας γλύφει το χέρι, κουλουριάζεται και αποκοιμιέται στο στέρνο μας.

 

Δεν είναι ακριβώς συγκίνηση, νοσταλγία, περηφάνεια, ενθουσιασμός, ευδαιμονία αυτό το συναίσθημα που μας προκαλεί ζεστασιά, ανάταση, βαθιά ικανοποίηση, ακόμα και ανατριχίλα. Είναι κάτι άλλο, το οποίο μετά από μια μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα από 19 διαφορετικές χώρες, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, αποφάσισαν να ονομάσουν 'kama muta' (काममूत), όρος δανεισμένος από τα αρχαία σανσκριτικά που σημαίνει «συγκινημένος/η από αγάπη».

 

Σύμφωνα με τα πορίσματα αυτής της έρευνας τα οποία συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό με τον τίτλο "Kama Muta: Discovering the Connecting Emotion" (Kama Muta: Ανακαλύπτοντας αυτό το συνδετικό συναίσθημα), το kama muta διαρκεί λίγο (καναδυό λεπτά το πολύ), όταν είναι έντονο όμως συνοδεύεται από κάποιες συγκεκριμένες σωματικές αντιδράσεις: ένα ασαφές αλλά θερμό συναίσθημα στο στέρνο, μούσκεμα των ματιών ή και δάκρυα, κόμπος στον λαιμό, ανατριχίλες.

 

Το kama muta σχετίζεται στενά με την αγάπη, αλλά δεν είναι το ίδιο. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα διάρκειας (μικρής ή μεγάλης), το kama muta είναι η στιγμιαία αίσθηση που εμφανίζεται μαζί με την σπίθα της αγάπης – ρομαντικής, πλατωνικής ή και θρησκευτικής ακόμα. Μπορεί να έχει να κάνει με ένα άτομο, με μια οικογένεια, με μια ομάδα, με μια κοινότητα ή με τον κόσμο όλο. Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση ευγνωμοσύνης για μια απρόσμενη τρυφερότητα ή για ένα θερμό καλωσόρισμα.

 

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την μελέτη τονίζουν επίσης τις θεραπευτικές ιδιότητες του kama muta. Όταν οι άνθρωποι νοιώθουν απομονωμένοι, ευάλωτοι, αποκλεισμένοι και ευπαθείς, το kama muta μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος. Οι ασθενείς που αισθάνονται kama muta με τους ψυχοθεραπευτές τους συχνά είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στην θεραπεία τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους συμμετέχουν σε ομάδες απεξάρτησης. Οι μετανάστες επίσης που βιώνουν την εμπειρία του kama muta με ανθρώπους από τη χώρα υποδοχής τους, προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα σε μια ξένη κουλτούρα.

 

Ακόμα και μια μικρή αλλά απρόσμενη εκδήλωση ευγένειας, καλοσύνης, γενναιοδωρίας ή τρυφερότητας μπορεί να είναι αρκετή για να πυροδοτήσει την εκχύλιση του kama muta: ένα ταπεινό αλλά συμβολικό δώρο, μια αγκαλιά, μια πρόσκληση σε δείπνο ή σε πάρτι, μια επίσκεψη στο νοσοκομείο... Το kama mupa είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν ξαφνικά δεν αισθάνεσαι ούτε ασήμαντος ούτε μόνος.

 

Με στοιχεία από το Aeon