Απεργία την Πρωτομαγιά

Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας

Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει πανδημικές διαστάσεις σε όλο τον πλανήτη, αφορώντας περίπου 463 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Πολύ συχνά οι γιατροί που ασχολούνται με το διαβήτη αναφέρουν ότι όσα άτομα πάσχουν στον κόσμο, τόσοι είναι και οι διαφορετικοί τύποι διαβήτη, θέλοντας να τονίσουν την ιδιαιτερότητα της νόσου που μπορεί να εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους στο καθένα άτομο, γεγονός που έχει σχέση με ατομικούς παράγοντες (ηλικία, σωματικό βάρος, συνοσηρότητες, προσδόκιμο επιβίωσης κλπ.) αλλά και κοινωνικούς (επίπεδο υγείας, ασφαλιστική κάλυψη, πρόσβαση σε μονάδες υγείας κλπ.) [1, 2].


Παρ' όλ' αυτά, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Λέγοντας φυσικά «επιτυχημένη» εννοούμε το σωστό γλυκαιμικό έλεγχο με τα κατάλληλα φαρμακευτικά και μη μέτρα κάθε φορά, με στόχο την καλή ποιότητα ζωής του ατόμου με διαβήτη χωρίς μακροαγγειακές και μικροαγγειακές επιπλοκές.


Υπό αυτό το πρίσμα, σας παραθέτουμε εδώ 9+1 βήματα για να ζούμε καλά με τον διαβήτη μας:


1. Προσπαθώ να ακολουθήσω έναν πιο «μεσογειακό» ισορροπημένο τρόπο διατροφής περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος, γλυκών, κορεσμένων (ζωικών) λιπαρών & επεξεργασμένων τροφίμων. Τρώω από όλες τις κατηγορίες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, κρεατικά, ψάρια) χωρίς αποκλεισμούς.


2. Τρώω μικρά και συχνά γεύματα: 3 κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 μικρά (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου). Αποφεύγω να μένω πολλές ώρες νηστικός για να αποφύγω τις ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες. Επίσης, αποφεύγω το συνεχές τσιμπολόγημα, καθώς οδηγεί σε μεταγευματικές υπεργλυκαιμίες και απώλεια του γλυκαιμικού ελέγχου.


3. Προσπαθώ να ελέγξω το σωματικό μου βάρος περιορίζοντας ήπια τις θερμίδες που λαμβάνω καθημερινά. Στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες, διατροφές με αποκλεισμό μεγάλων ομάδων τροφίμων συνήθως έχουν προσωρινά αποτελέσματα, και στο βάθος του χρόνου οδηγούν σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους.


4. Περιορίζω την κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγω αλκοολούχα ποτά πλούσια σε σάκχαρα, όπως π.χ. λικέρ, ούζο, γλυκό κρασί κλπ. Η κατανάλωση αλκοόλ από άτομο με διαβήτη με άδειο στομάχι επιδρά στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές υπογλυκαιμίες.


5. Εντάσσω στην καθημερινότητά μου μια μορφή άσκησης που με ευχαριστεί, π.χ. περπάτημα 30 λεπτά/ημέρα. Αν θελήσω να κάνω πιο έντονη άσκηση συμβουλεύομαι το γιατρό μου.


6. Μετράω το σάκχαρο μου στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου. Προσπαθώ να αιτιολογήσω τιμές που αποκλίνουν από το αναμενόμενο και τροποποιώ τη συμπεριφορά μου. Παράλληλα, ελέγχω την αρτηριακή μου πίεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να επιβεβαιώσω ότι βρίσκομαι εντός των θεραπευτικών ορίων μου.

7. Φροντίζω καθημερινά την ατομική μου υγιεινή χωρίς υπερβολές με σκληρά φαρμακευτικά αντισηπτικά σαπούνια. Προσέχω τα πόδια μου και συμβουλεύομαι το γιατρό μου για όποια ανωμαλία βρω. Προσέχω πολύ τα υποδήματα που χρησιμοποιώ, επιβεβαιώνοντας ότι είναι στο σωστό νούμερο, όχι πολύ σφιχτά, όχι πολύ χαλαρά.


8. Διακόπτω κάθε μορφής κάπνισμα, εφόσον ο συνδυασμός κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία είναι καταστροφικός για τα αγγεία μου. Αν δεν μπορώ να υπερνικήσω μόνος μου αυτή την εθιστική συμπεριφορά, συμβουλεύομαι το γιατρό μου ή κάποιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος.


9. Λαμβάνω τακτικά τη φαρμακευτική μου αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου. Αν παρατηρήσω κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια ή έχω κάποιο προβληματισμό σχετικά με κάποιο φάρμακο το συζητώ με το γιατρό μου και μαθαίνω για τις εναλλακτικές επιλογές μου.


10. Πηγαίνω στα τακτικά προγραμματισμένα ραντεβού μου με το γιατρό μου όπου ελέγχω με ειδικές εξετάσεις την σωματική μου υγεία και την εξέλιξη του διαβήτη μου [2,3,4,5]

Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας Facebook Twitter

Η Sanofi, πιστεύει ότι η φροντίδα της υγείας πρέπει να είναι τόσο μοναδική όσο εσείς. Με εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες και ολοκληρωμένες θεραπευτικές λύσεις, στοχεύει στο να στηρίζει τους ασθενείς προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας για όλους όσους ζουν με διαβήτη.

Πηγές:
1. Diabetes Atlas, 9th Edition, International Diabetes Federation, 2019, https://www.diabetesatlas.org/en/, last accessed 21/10/2020
2. Κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του διαβητικού ασθενή, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, 2020,
https://drive.google.com/file/d/1L-zjpv1cYIWlItTDvlW_ljZR4q7esZkx/view ,last accessed
21/10/2020
3. Standards of Medical Care in Diabetes 2020, American Diabetes Association, Diabetes Care, Volume 43, supplement 1, January 2020
4. Evert A et al.,, Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report, Diabetes Care 2019 May; 42(5): 731-754
5. 2019 update to: Management of hyperglycaemia in type 2 diabetes, 2018. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD), Diabetologia 2020 volume 63, pages 221–228

 

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT