Πώς θα προστατέψετε τα μάτια σας από τη γύρη, τον κορωνοϊό και τις οθόνες

Πώς θα προστατέψετε τα μάτια σας από τη γύρη, τον κορωνοϊό και τις οθόνες Facebook Twitter
0

Με τον καιρό να συνεχίζει να είναι απρόβλεπτος, άλλοτε βροχερός, άλλοτε ηλιόλουστος, η άνοιξη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι γύρεις των δέντρων μαζί με τα άλλα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα ερεθίζουν (και) τα μάτια μας. Βέβαια, η φετινή άνοιξη είναι εντελώς διαφορετική γιατί δεν κυκλοφορούμε έξω, καθώς ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών και «μένουμε σπίτι».

Μπορεί οι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κυκλοφορία λόγω Covid-19 να μειώνουν την επαφή μας με τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων, αλλά η παραμονή στο σπίτι, που συνεπάγεται πολλές ώρες κοντινής όρασης μπροστά σε οθόνες-για δουλειά, αλλά και για ψυχαγωγία- εντείνει την ψηφιακή κούραση των ματιών και την ξηροφθαλμία, με αποτέλεσμα να εντείνεται η φαγούρα και ο ερεθισμός, ειδικά σε ανθρώπους που συστηματικά υποφέρουν από αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή άλλες ανοιξιάτικες αλλεργίες, όπως επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Στρατής Παροικάκης, διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών.

Είτε τσούζουν τα μάτια μας είτε όχι, έχουμε εντολή από τους λοιμωξιολόγους να μην τα τρίβουμε με τα χέρια μας, καθώς έχουμε μάθει από τον καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα ότι ο κορωνοϊός -η μεγάλη υγειονομική απειλή της εποχής μας- μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και μέσω του οφθαλμικού βλεννογόνου. Επιπλέον το τρίψιμο των ματιών εντείνει τον ερεθισμό, και τελικά τα μάτια κοκκινίζουν και τσούζουν περισσότερο, άρα δεν πετυχαίνουμε κάτι. Παράλληλα οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι όσες ώρες μένουμε κολλημένοι μπροστά σε οθόνες, σταματάμε ασυνείδητα να βλεφαρίζουμε με αποτέλεσμα τα μάτια μας να ξηραίνονται περισσότερο και να εντείνονται τα συμπτώματα της ψηφιακής οφθαλμικής κούρασης, δηλαδή η φαγούρα και το κοκκίνισμα.

Συμβουλές για υγιή μάτια


Να τι συνιστούν οι ειδικοί για να διαφυλάξουμε την υγεία των ματιών μας, καθώς η όραση είναι η πολυτιμότερη από όλες τις αισθήσεις.


Να χρησιμοποιούμε «τεχνητά δάκρυα», σε κολλύριο συστηματικά για να διατηρούμε τα μάτια μας ενυδατωμένα. Επίσης να κάνουμε λογική χρήση των οθονών. Η σύσταση «μένουμε σπίτι» δε σημαίνει «μένουμε κολλημένοι σε ένα τάμπλετ όλη ημέρα», ειδικά για τα παιδιά, καθώς πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούν τις υπερβολικές ώρες κοντινής όρασης στην παιδική ηλικία με πρώιμη έναρξη του καταρράκτη στην ενήλικη ζωή και μάλιστα σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Επειδή αυτή την εποχή διαβάζουμε περισσότερα βιβλία-για να περάσουμε ευχάριστα τις ώρες παραμονής στο σπίτι-να φροντίζουμε να έχουμε πάντα επαρκή φωτισμό και να εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας διατροφή με τρόφιμα πηγές κοροτενοειδών και ξανθινών που είναι εξασφαλίζουν γερή όραση. Τέτοιες τροφές είναι τα καρότα, όλα τα χρωματιστά λαχανικά (πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, κολοκυθάκι, παντζάρια) και τα φρούτα.


Αν χρησιμοποιούμε φακούς επαφής να τους βγάζουμε κατά διαστήματα και να αφήνουμε τα μάτια μας να ξεκουραστούν, χρησιμοποιώντας γυαλιά οράσεως, ενώ είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο (λόγω του κορωνοϊού) να είμαστε πολύ σχολαστικοί με τους κανόνες υγιεινής των χεριών και των φακών (καθαρισμός, τοποθέτηση στις θήκες).

Όταν βγαίνουμε έξω για άθληση, ψώνια στο σούπερ-μάρκετ (οποιαδήποτε από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες) να εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να εστιάζουμε μακριά το βλέμμα, για να ξεκουραστούν τα μάτια μας, που το έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη από την κατάχρηση οθονών. Δεν είναι σωστό να βγαίνουμε για περπάτημα ή δουλειές με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι και να κοιτάμε διαρκώς την οθόνη του, ειδικά τώρα που οι ώρες σε εξωτερικούς χώρους είναι περιορισμένες. «Τα μάτια μας έχουν ανάγκη να εστιάσουν μακριά και το οπτικό μας πεδίο να γεμίσει χρώματα» λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Στρατής Παροικάκης.


Επίσης όσοι υποφέρουν από αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν χωρίς ιατρική συμβουλή κολλύρια με κορτιζόνη, καθώς έρευνες της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Ομοσπονδίας φανερώνουν ότι η κατάχρηση αυτών των κολλυρίων ανεβάζει την ενδοφθάλμια πίεση και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμου γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια ιδιαίτερα ύπουλη οφθαλμική νόσος γιατί δεν δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα, ενώ προκαλεί μη αντιστρεπτή καταστροφή του οπτικού νεύρου η οποία αν αφεθεί στην τύχη της οδηγεί σε τύφλωση.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ