Απιστία: Αποκαλύφθηκε ο λόγος που οδηγεί στο κέρατο – και δεν θα σου αρέσει!

Απιστία: Αποκαλύφθηκε ο λόγος που οδηγεί στο κέρατο – και δεν θα σου αρέσει! Facebook Twitter
Eκείνοι που δήλωσαν μεγαλύτερη απογοήτευση μέσα στη σχέση ήταν και εκείνοι που εκδήλωσαν σεξουαλική έλξη για κάποιο άλλο άτομο.
3

Όποιος έχει πέσει θύμα της, το γνωρίζει πολύ καλά: η απιστία είναι ένα από τα χειρότερα (και συχνότερα) δεινά που μπορεί να συμβούν μέσα σε μια σχέση.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως δεν «συμβαίνει» έτσι απλά και συχνά αυτό που προκαλεί τη διάλυση είναι όχι η απιστία αλλά η αιτία πίσω από αυτήν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός που απατά είναι ο φταίχτης και ο απατημένος, το θύμα, σωστά; Όχι και τόσο!

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, θα πρέπει να σκεφτείς διπλά την επόμενη φορά που θα βάλεις στο στόχαστρο τον «μουρντάρη» της υπόθεσης.

Οι αναλυτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους λόγους πίσω από την απιστία και τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι κερατώνουν, συχνά νιώθουν πληγωμένοι από τον σύντροφο τους.

Σε ένα από τα πειράματα περίπου 310 άτομα που βρίσκονται σε σχέση συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε το κατά πόσο νιώθουν απογοητευμένοι ή πληγωμένοι από τον σύντροφό τους αυτήν τη στιγμή, τη σεξουαλική έλξη μεταξύ τους αλλά και την πιθανή ερωτική έλξη προς ένα τρίτο πρόσωπο.

Ό,τι και να συμβαίνει, βέβαια, μέσα σε μία σχέση, είναι πολύ καλύτερα να την αφήσεις πριν να σχετιστείς με οποιονδήποτε άλλο – κάτι που φυσικά απαιτεί θάρρος και τόλμη.

Σε ένα άλλο πείραμα 130 συμμετέχοντες περιέγραψαν λεπτομερώς συμπεριφορές του συντρόφου τους που τους είχαν πληγώσει στο παρελθόν, ενώ ένα ακόμα group ελέγχου περιέγραψε την καθημερινότητά του.

Οι δύο αυτές ομάδες κοίταξαν φωτογραφίες ελκυστικών ανθρώπων και ζητήθηκαν να βάλουν στην άκρη εκείνους που θα επέλεγαν ως πιθανούς συντρόφους.

Εκείνοι που είχαν περιγράψει τις προηγούμενες απογοητεύσεις τους, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς έναν νέο ελκυστικό σύντροφο, από εκείνους που είχα περιγράψει απλώς την καθημερινότητά τους.

«Συνοπτικά, η έρευνά μας επέδειξε πως οι οδυνηρές συμπεριφορές ενός συντρόφου μειώνουν την επιθυμία του άλλου προς αυτόν και κατ'επέκταση, ακόμα και προσωρινά, τους οδηγούν στην αναζήτηση μιας σχέσης με καλύτερες προοπτικές» εξηγεί ο Gurit Birnbaum, Ph.D., καθηγητής στο Herzliya's Baruch Ivcher School of Psychology στο Ισραήλ.

«Όταν εμφανιστούν εσωτερικές απειλές σε μία σχέση, οι σύντροφοι γίνονται πιο επιρρεπείς στην έλξη και το φλερτ με κάποιον άλλο. Η σεξουαλική έλξη για κάποιον άλλο, σε τέτοια περίπτωση, προσφέρει ένα μέσο για να ξεπεράσουν την οδύνη».

Μήπως η αντιμετώπιση της κοινωνίας θα ήταν διαφορετική απέναντι στην απιστία, αν μαθαίναμε πως το άτομο που απίστησε περνά άσχημα μέσα στη σχέση του; Σίγουρα είναι μια ερώτηση που αξίζει να αναλογιστούμε.

Ό,τι και να συμβαίνει, βέβαια, μέσα σε μία σχέση, είναι πολύ καλύτερα να την αφήσεις πριν να σχετιστείς με οποιονδήποτε άλλο – κάτι που φυσικά απαιτεί θάρρος και τόλμη.

Στην τελική, όμως, αυτό που απέδειξε η παραπάνω έρευνα είναι πως τίποτα, ούτε καν η απιστία, δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη σχέση (αλλά και στη ζωή) και πως είναι σημαντικό, πριν να ρίξουμε το φταίξιμο σε κάποιον, να ενημερωθούμε καλύτερα.

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

 

Υγεία & Σώμα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Ένας άνθρωπος που δε γουστάρει πλέον/δε νιώθει καλά/έχει πληγωθει από τη σχέση μπορεί κάλλιστα να τη διακοψει και να βρει κάτι αλλο. Δε χρειάζεται να πιάσει το άλλο κλαδι πριν αφήσει το πρώτο, πληγωνοντας τον/την πρώτο του/της συντροφο. Ούτε χρειάζεται να λέει ψέμματα και να υποκρινεται. Η απιστία είναι συνειδητη επιλογή υποκρισιας και δεν δικαιολογειται αν ο άλλος θεωρεί τον εαυτό του καταπιεσμενο. Το πως προσπαθεί ο καθένας να δικαιολογηθει δεν ενδιαφέρει, ειδικά με περιτύλιγμα 'στατιστικής ανάλυσης-επιστημης' (sic).
Οι σχεσεις των ανθρωπων με τους νομους της προσφορας και της ζητησης. Με τον νομο του εαν περναμε καλα 'η οχι... Το μονο που μενει ειναι να κοτσαρουμε και ενα "ολα εχουν μια τιμη" και καταλαβαινουμε - μεσω των ποιων συμφερει ενας τετοιος κοσμος - γιατι υπαρχει τοση κραυγαλεα ανισοτητα σημερα. Θα εχει ενδιαφερον, επισης να οριστουν και οι λεξεις "οδυνηρες συμπεριφορες" και "απογοητευσεις" για να ξερουμε γιατι ποιο πραγμα μιλαμε ακριβως...