Η επιστήμη βρήκε το τρικ που αποκαλύπτει αν κάποιος σού λέει ψέμματα

Η επιστήμη βρήκε το τρικ που αποκαλύπτει αν κάποιος σού λέει ψέμματα Facebook Twitter
0

Κοίταξέ με στα μάτια και πες μου την αλήθεια! Μία ακόμα εμπειρική τεχνική, βγαλμένη από το εγχειρίδιο των μαμάδων' ανά τον κόσμο, χαίρει, πλέον, υποστήριξης από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η άμεση οπτική επαφή με κάποιον είναι αρκετή όχι μονάχα για να καταλάβεις αν σου λέει ψέμματα αλλά και για να τον αποτρέψεις από το να το δοκιμάσει. Και όχι, δεν είναι αποκλειστική υπερδύναμη των μαμάδων, την έχεις και εσύ!

Η νέα αυτή έρευνα θεωρείται πρωτοποριακή ακριβώς επειδή κατάφερε να αποδείξει επιστημονικά μία μέθοδο που, ασυνείδητα, όλοι χρησιμοποιούμε. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το University of Tampere, μία ομάδα ψυχολόγων αποκάλυψε πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέμματα, χρησιμοποιώντας ως μέσω ενός pc game. Οι αντίπαλοι στο παιχνίδι, κάθισαν σε υπολογιστές ο ένας απέναντι από τον άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν  εύκολα οπτική επαφή και να μπορούν να συνομιλήσουν. Καθώς έπαιζαν, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ματιών τους. Σύμφωνα με εκείνους λοιπόν, μία στιγμιαία ματιά του ενός στον άλλο ήταν αρκετή για να ανακόψει τα ψέμματα καθ'όλη τη διάρκεια. 

Όταν κοιτάζεις κάποιον στα μάτια αλλάζεις τη δυναμική της αλληλεπίδρασής σας και την μετατρέπεις σε κάτι βαθιά προσωπικό: σαν να ζητάς να αναλάβει ευθύνη για τις πράξεις και τη συμπεριφορά του.

Πέρα όμως από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες έχουν και μια ψυχολογική εξήγηση για την επιτυχία αυτού του τρικ. Βλέπεις, όταν κοιτάς κάποιον μες στα μάτια, προκύπτει μία ισχυρή σύνδεση, βαθιά ριζωμένη στη βιολογία από την εποχή που οι πρόγονοι μας επικοινωνούσαν χωρίς λέξεις. Γι'αυτό και, αν καταλάθος κοιτάξουμε κάποιον μέσα στα μάτια, έχουμε την τάση να στρέψουμε γρήγορα αλλού το βλέμμα. Η άμεση οπτική επαφή κάνει και τα δύο μέλη να αισθανθούν εκτεθειμένα. Όταν κοιτάζεις κάποιον στα μάτια αλλάζεις τη δυναμική της αλληλεπίδρασής σας και την μετατρέπεις σε κάτι βαθιά προσωπικό: σαν να ζητάς να αναλάβει ευθύνη για τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Η ευθύτητα αυτού του είδους είναι μία κίνηση εξουσίας και εμπνέει σεβασμό και υπευθυνότητα. 

Όσο για τον καλύτερο τρόπο να ξεσκεπάσεις έναν ψεύτη; Οι επιστήμονες έχουν απάντηση και σε αυτό. "Αντί να κατηγορήσεις κάποιον ότι λέει ψέμματα, τόνισε την αμηχανία τους, διαφορετικά θα γίνουν αμυντικοί και θα μεταθέσουν το φταίξιμο σε σένα. Πες κάτι σαν 'Παρατηρώ πως νιώθεις άβολα όταν με κοιτάς. Γιατί συμβαίνει αυτό;'" προτείνει η βραβευμένη ψυχολόγος Shannon Thomas. 

Δοκιμάζοντας ξανά και ξανά έναν τέτοιο, ήπιο τρόπο αντιμετώπισης μπορείς να χτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

Με στοιχεία από το elitedaily.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ