Καλοκαίρι και περίοδος: 6 tips για να επιβιώσετε

Καλοκαίρι και περίοδος: 6 tips για να επιβιώσετε Facebook Twitter
Όσο περισσότερα ντους, τόσο το καλύτερο. Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος -που έτσι κι αλλιώς ανεβαίνει τις ημέρες της ωορρηξίας, αλλά και της περιόδου- σε φυσιολογικά επίπεδα.
2

Δεν υπάρχει μήνας του χρόνου που η περίοδος να είναι... καλά νέα για μία γυναίκα -εκτός κι αν έχει προηγηθεί σημαντική καθυστέρηση, οπότε αναθεωρούμε-, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες εκείνες οι μέρες μπορούν να μετατραπούν σε εφιάλτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, το αίσθημα κόπωσης που έτσι κι αλλιώς προκαλεί αυτή η λειτουργία του γυναικείου σώματος κάνουν πολλές φορές την καθημερινότητα ανυπόφορη. Αν όλο αυτό συνδυαστεί με τους πόνους, τις κράμπες, τα "όχι" και τους περιορισμούς σε συγκεκριμένα ρούχα (ο εφιάλτης των λευκών παντελονιών ξαναχτυπά!) και δραστηριότητες, τότε -βουαλά!- έχουμε μία μίνι κόλαση δωράκι αποκλειστικά δικό μας, τους πιο (υποτίθεται) ξένοιαστους μήνες του χρόνου. Υπάρχουν, όμως, μερικά tips που μπορούν να κάνουν την κατάσταση λίγο πιο ανώδυνη και περισσότερο υποφερτή και που απομακρύνουν την αγωνία ενός λεκέ, μιας λιποθυμίας και όλων εκείνων των ημερών που απλώς θέλουμε να κρυφτούμε τυλιγμένες αεροστεγώς μέσα στον καταψύκτη μας. 

Για πολλές γυναίκες το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτελεί αν όχι ταμπού, κάτι που απλώς δεν μπορούν να απολαύσουν, λόγω της ροής και όσων τη συνοδεύουν. Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι οργασμοί μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και τις κράμπες που η εμμηνόρροια προκαλεί.

1.

Λέμε "όχι" στα βαριά γεύματα και στο αλάτι 

Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού αυξάνουν το "φούσκωμα" που ούτως ή άλλως η περίοδος προκαλεί και οι αλατισμένες τροφές βοηθούν την κατακράτηση υγρών που κάνει πολλές γυναίκες να νιώθουν (και να είναι) πρησμένες σε όλο τους το σώμα. Μικρά ελαφριά γεύματα, φρούτα, λαχανικά και πολλά υγρά θα περιορίσουν το φαινόμενο, ενώ θα απομακρύνουν εκείνο το δυσάρεστο αίσθημα υπνηλίας και απερίγραπτης κούρασης που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ρίχνουν τις άμυνες του οργανισμού. Επίσης, μακριά από τηγανιτά, αναψυκτικά και πικάντικα εδέσματα εκείνες τις μέρες. 

2.

Συχνά μπάνια 

Όσο περισσότερα ντους, τόσο το καλύτερο. Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος -που έτσι κι αλλιώς ανεβαίνει τις ημέρες της ωορρηξίας, αλλά και της περιόδου- σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, το δροσερό νερό αναζωογονεί τις αισθήσεις που πέφτουν σε λήθαργο εκείνες τις μέρες και κρατά σε ετοιμότητα σώμα και πνεύμα. 

3.

Ήπιας έντασης άσκηση 

Μπορείτε να αποφύγετε το γυμναστήριο, αλλά επιλέξτε έναν έντονο περίπατο που θα διευκολύνει τη ροή και τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος -μαζί με ένα - δύο ήπια μυοχαλαρωτικά- για να αντιμετωπίσετε τους πόνους και τις απαίσιες κράμπες που κάνουν τις περισσότερες γυναίκες να πιστεύουν ότι θα κρατήσουν για πάντα, εκτός κι αν μείνουν καθηλωμένες στο κρεβάτι για αρκετές ώρες.

4.

Όχι αποτρίχωση ή άλλα extreme sports ομορφιάς εκείνες τις μέρες

Το αίσθημα του πόνου σε οποιοδήποτε σημείο του γυναικείου σώματος είναι πολύ πιο έντονο τις μέρες της περιόδου. Τα οιστρογόνα κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά -κατακλύζουν το σώμα σας, εν ολίγοις- και αυτό σας καθιστά απολύτως ευαίσθητες σε κάθε άγγιγμα, πόσω μάλλον στην επαφή ακόμη και με το τσιμπιδάκι των φρυδιών που λέει ο λόγος. Ακυρώστε τα ραντεβού με την αισθητικό για λίγες μέρες μετά. Δεν υπάρχει λόγος για άσκοπο πόνο.

5.

Ναι στη μεσημεριανή σιέστα

Αν έχετε τη δυνατότητα να κοιμηθείτε για 30 - 45 λεπτά της ώρας, κάντε το. Όχι περισσότερο από αυτό, όμως. Ο ύπνος στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες από απόλαυση και ξεκούραση για το σώμα μπορεί να μετατραπεί σε μία ανυπόφορη ημικρανία, δύσκολα διαχειρίσιμη ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μισή ώρα είναι αρκετή για να ανακτήσετε δυνάμεις και να συνεχίσετε τη μέρα σας. Ακόμη, όμως, κι αν το να ξαπλώσετε δεν είναι ακριβώς εύκολο, δοκιμάστε να μείνετε για λίγο μόνη σ' ένα σκοτεινό δροσερό δωμάτιο με τα μάτια κλειστά. Θα νιώσετε καλύτερα ή τουλάχιστον λιγότερο αβοήθητη απ' όλο αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας. 

6.

Το σεξ βοηθάει 

Για πολλές γυναίκες το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτελεί αν όχι ταμπού, κάτι που απλώς δεν μπορούν να απολαύσουν, λόγω της ροής και όσων τη συνοδεύουν. Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι οργασμοί μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και τις κράμπες που η εμμηνόρροια προκαλεί. Αν ο σύντροφος δεν έχει πρόβλημα με αυτό, οι γυναικολόγοι δεν έχουν κάποια αντίρρηση στο σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.  

7.

Ταλκ. Κάνει θαύματα

Όσο φιλικό κι αν είναι προς το δέρμα της ευαίσθητης περιοχής το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι σερβιέτες, οι ερεθισμοί λόγω της τριβής και της ζέστης είναι ένα μικρό ή μεγάλο βάσανο. Λίγη ταλκ -αυτή που χρησιμοποιούμε για τα μωρά- μπορεί να διατηρήσει την περιοχή δροσερή και προστατευμένη ή να ανακουφίσει από ήδη υπάρχοντες ερεθισμούς.

Με στοιχεία από Bustle.com, Women'SHealth.com

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT