Για τον σκηνοθέτη Άρη Κατσιγιάννη «τα όνειρα δεν μπαίνουν σε καραντίνα»

Για τον σκηνοθέτη Άρη Κατσιγιάννη «τα όνειρα δεν μπαίνουν σε καραντίνα» Facebook Twitter
Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες 22 μέρες της καραντίνας δούλευα πάνω σε αυτό το βίντεο. Άρα, απλώς κάνω edit, sleep, repeat.
0

Ο Άρης Κατσιγιάννης είναι freelance σκηνοθέτης και φωτογράφος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ωστόσο ταξιδεύει συνεχώς λόγω του επαγγέλματος αλλά και της αγάπης του για την εξερεύνηση νέων τόπων και πολιτισμών. Είναι 25 χρονών και ήδη το βιογραφικό του είναι γεμάτο αξιοσημείωτες συνεργασίες με πολύ γνωστές εταιρείες.


Πρόσφατα, εν μέσω πανδημίας, καταστροφολογίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας, ανάρτησε στο Ίντερνετ το συγκινητικό βίντεο «Τα όνειρα δεν μπαίνουν σε καραντίνα», που μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα απέκτησε χιλιάδες views. Οι εκπληκτικές εικόνες από ανθρώπους και μέρη της Ελλάδας σε συνδυασμό με το αισιόδοξο μήνυμα που περνάει το ολιγόλεπτο βίντεο βρήκαν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Αυτός ήταν και ο στόχος του Άρη, να μας κάνει να αισθανθούμε, έστω και για 4 λεπτά, λίγο πιο αισιόδοξοι.


Είναι εντυπωσιακό το ότι πολλοί, νέοι κυρίως άνθρωποι διαθέτουν αρκετά ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη και στέκονται με αισιοδοξία απέναντι στις δυσκολίες. Τέτοιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα εμπόδια ως σκαλοπάτια προόδου και αλλαγής. Έχουν θετική διάθεση διανοητικά και ψυχολογικά, προσεγγίζοντας διαφορετικά τα πράγματα. Τέτοιος άνθρωπος, πιστεύω, είναι ο Άρης. Αισιόδοξος, δημιουργικός, ταλαντούχος, που μέσα από τη ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου στον οποίο ζει βλέπει παντού την προοπτική της βελτίωση. Θέλησα, λοιπόν, να τον γνωρίσω καλύτερα.

— Πότε και πώς ξεκίνησες να κάνεις βίντεο; Θυμάσαι κάτι συγκεκριμένο που σε ενέπνευσε ώστε να ασχοληθείς με αυτή την τέχνη;

Πριν από 8 χρόνια άρχισα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία, δεν είχα σκεφτεί καθόλου το κομμάτι του βίντεο όμως. Σιγά-σιγά με ρώταγε όλο και πιο πολύς κόσμος αν κάνω βίντεο. Πολλοί συνεργάτες ήθελαν να τους φτιάξω βίντεο για διάφορες δουλειές. Για αρκετό καιρό έλεγα «όχι». Μια μέρα μετά από δύο χρόνια είπα να πω ένα «ναι». Ήταν σίγουρα μία από τις πιο σωστές αποφάσεις της ζωής μου. Πήγα και τράβηξα στα τυφλά. Χωρίς καμία εμπειρία είτε στο να τραβάω βίντεο είτε στην επεξεργασία των πλάνων ‒ δεν θέλω να θυμάμαι το αποτέλεσμα αυτού του βίντεο. Στην πορεία άρχισε να μου αρέσει όλο και πιο πολύ. Το βίντεο είναι ένας συνδυασμός εικόνας και ήχου που, αν γίνει σωστά, μπορείς να προκαλέσεις χαρά και συγκίνηση ταυτόχρονα. Κι αυτό για μένα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Μέσω αυτού του βίντεο θέλω να στείλω το καθολικό μήνυμα ότι τα όνειρα δεν μπορούν να μπουν σε καραντίνα, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον ιό και όλη αυτή την κατάσταση να σκοτώσει τα όνειρά μας. Αυτό πιστεύω πως χρειάζεται ο κόσμος αυτήν τη δύσκολη περίοδο, ένα θετικό και εμψυχωτικό πνεύμα.

— Τι σε ενέπνευσε να κάνεις το συγκεκριμένο βίντεο για την Ελλάδα; Τι μήνυμα θες να περάσεις στο κοινό;

Όταν έμαθα για την απαγόρευση κυκλοφορίας, είπα στον εαυτό μου: «Τι γίνεται τώρα; Τι κάνουμε τόσες μέρες κλεισμένοι μέσα; Μήπως πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι ωραίο αυτές τις μέρες και να περάσουμε ένα ωραίο και εμψυχωτικό μήνυμα στον κόσμο; Μήπως από κάτι άσχημο που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή να δημιουργήσουμε κάτι καλό;». Τότε θυμήθηκα πόσο υλικό έχω από την Ελλάδα. Έχω φτιάξει βίντεο για διαφορετικούς τόπους, αλλά ποτέ κάτι που να λέει μια ιστορία μέσα από τα μάτια της δικής μου χώρας. Ήταν μια ξαφνική αναλαμπή, μια ευκαιρία να ενθαρρύνω τους ανθρώπους παγκοσμίως και να χρησιμοποιήσω όλο αυτό το όμορφο υλικό που έχω μαζέψει.


Μέσω αυτού του βίντεο θέλω να στείλω το καθολικό μήνυμα ότι τα όνειρα δεν μπορούν να μπουν σε καραντίνα, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον ιό και όλη αυτή την κατάσταση να σκοτώσει τα όνειρά μας. Αυτό πιστεύω πως χρειάζεται ο κόσμος αυτήν τη δύσκολη περίοδο, ένα θετικό και εμψυχωτικό πνεύμα. Αυτό το βίντεο υποστηρίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό μήνυμα που δεν απευθύνεται μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλον τον κόσμο, αφού σκοπός μου είναι να μεταφέρω δύναμη και θετικότητα για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης.

— Με τι κριτήριο αποφάσισες να κρατήσεις τα πλάνα που βλέπουμε;

Τα πλάνα που επιλέχθηκαν είναι κυρίως πλάνα που μας έκαναν να ονειρευόμαστε τη ζωή μετά την κρίση. Πλάνα ανθρώπινης επαφής και επαφής με τη φύση. Πλάνα που διεγείρουν τα συναισθήματα και μας υπενθυμίζουν πόσο όμορφη είναι η ζωή στον πλανήτη μας, κάτι που στερούμαστε τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως.


— Πώς κατάφερες να συγκεντρώσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όλους αυτούς που μιλάνε στο τέλος του βίντεο;

Η συγκεκριμένη ιδέα προέκυψε αργά ένα βράδυ, όταν είχε τελειώσει όλο το υπόλοιπο βίντεο, αλλά μας έλειπε κάτι που θα άγγιζε και θα ένωνε όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως ‒ μην ξεχνάμε πως η κατάσταση είναι δύσκολη για όλο τον πλανήτη. Την επόμενη μέρα κιόλας επικοινωνήσαμε με γνωστούς και φίλους σε όλο τον κόσμο. Ήταν πραγματικά συγκινητική η προθυμία τους να βοηθήσουν.


— Είναι φανερό ότι αγαπάς τα ταξίδια και έχεις επισκεφτεί πολλά μέρη παγκοσμίως. Ποιο μέρος ξεχωρίζεις περισσότερο και γιατί;

Αγαπώ πάρα πολύ τα ταξίδια, μου αρέσει πολύ να επισκέπτομαι νέους τόπους, να ανακαλύπτω νέους πολιτισμούς και να γνωρίζω διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω ένα μέρος σε μια χώρα με τόσους όμορφους τόπους, αλλά θα πω τα ελληνικά νησιά.

Για τον σκηνοθέτη Άρη Κατσιγιάννη «τα όνειρα δεν μπαίνουν σε καραντίνα» Facebook Twitter
«Αγαπώ πάρα πολύ τα ταξίδια, μου αρέσει πολύ να επισκέπτομαι νέους τόπους, να ανακαλύπτω νέους πολιτισμούς και να γνωρίζω διαφορετικούς ανθρώπους».
Για τον σκηνοθέτη Άρη Κατσιγιάννη «τα όνειρα δεν μπαίνουν σε καραντίνα» Facebook Twitter


— Τι σε κρατάει αισιόδοξο σε μια τόσο δύσκολη περίοδο;

Η ελπίδα ότι όλα θα τελειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επίσης, το ότι, ακόμα και από μια δύσκολη περίοδο, μπορείς να πάρεις, να μάθεις και να εκτιμήσεις πράγματα. Πιστεύω ότι πάντα μπορεί να βγει κάτι θετικό, έστω και από τις πιο αρνητικές καταστάσεις.


— Πώς περνάς την περίοδο της καραντίνας; Τι σκέψεις κάνεις; Πώς νιώθεις που δεν μπορείς να κινηματογραφήσεις σε εξωτερικούς χώρους;

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες 22 μέρες δούλευα πάνω σε αυτό το βίντεο. Άρα, απλώς κάνω edit, sleep, repeat.

— Πιστεύεις ότι ο κόσμος θα προτιμήσει την Ελλάδα ως προορισμό για τις διακοπές του φέτος, μετά την καραντίνα;

Πιστεύω πως ναι, γιατί είμαστε από τις χώρες που είναι στην καλύτερη κατάσταση όσον αφορά τον ιό. Πήραμε αποτελεσματικά και γρήγορα μέτρα και αυτό θα κάνει τη διαφορά. Επίσης, η Ελλάδα έχει τόσο πολλά να δώσει: βουνά, θάλασσες, πανέμορφους και αληθινούς ανθρώπους, τέλειο φαγητό. Τι άλλο ζητάει ένας ταξιδιώτης;


— Συνέβη κάποιο σκηνικό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που έχει μείνει στη μνήμη σου;

Κάποια στιγμή στο βίντεο, στο 3.04, θα δείτε ένα πλάνο με ένα κοπάδι από πρόβατα. Υπάρχει μια πολύ αστεία ιστορία πίσω από αυτό. Όταν τραβούσα τη συγκεκριμένη λήψη με το drone βγήκε ο βοσκός με την καραμπίνα, επειδή τρομάξανε τα πρόβατα. Ήταν αστείο αλλά και πολύ τρομακτικό. Πάλι καλά δεν με πυροβόλησε.

— Τη δουλειά την επιμελείσαι όλη μόνος σου; Πώς οργανώνεις τα ταξίδια σου;

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο μόνος σου, χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Happiness is only real when shared, που λένε. Τη χαρά είναι πιο όμορφο να τη μοιράζεσαι, ειδικά με άτομα που αγαπάς. Θα ήθελα να σας αναφέρω, λοιπόν, ότι το team αποτελείται από τον αδερφό μου, Τηλέμαχο, τον κολλητό μου φίλο, Άρη, την Ιωάννα, με την οποία συνεργαζόμαστε πρώτη φορά και έκανε το copywriting και το voice over, και τον Χριστόφορο, που έκανε το sounds design. Τους ευχαριστώ όλους θερμά! Όταν τελειώσει η καραντίνα, έχουμε κανονίσει να το γιορτάσουμε.

Για τον σκηνοθέτη Άρη Κατσιγιάννη «τα όνειρα δεν μπαίνουν σε καραντίνα» Facebook Twitter
«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο μόνος σου, χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Happiness is only real when shared, που λένε».
Για τον σκηνοθέτη Άρη Κατσιγιάννη «τα όνειρα δεν μπαίνουν σε καραντίνα» Facebook Twitter

— Έρχεσαι σε επαφή με τόσο κόσμο μέσα από τις εικόνες που καταγράφεις... Υπάρχει κάτι που είδες ή άκουσες που σου έκανε εντύπωση;

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους που έχω συναντήσει μέσα από τη δουλειά μου είναι ένας κύριος από τη Μύκονο. Στο πρότζεκτ «Somewhere in Mykonos» μιλάει για το τι πιστεύει για τη ζωή. Είπε κάτι πολύ σοφό: «Θέλεις να σου πω ποια είναι η ζωή; Έρχεσαι, περνάς, βλέπεις και φεύγεις». Λόγια πολύ δυνατά, βγαλμένα από την εμπειρία της ζωής. Πρέπει να αδράξουμε τη ζωή λοιπόν.


— Τι ψιθυρίζει η κοπέλα στην αρχή του βίντεο;

«Φύσει γαρ άνθρωπος, ο βούλεται, τούτο και οίεται», μια φράση στα αρχαία ελληνικά που έχει ένα ιδιαίτερο νόημα και δένει με το καθολικό μήνυμα που θέλει να μεταφέρει το βίντεο. Σημαίνει: «από τη φύση του ο άνθρωπος, αυτό που θέλει, αυτό νομίζει».

— Ποιος ο συμβολισμός της φράσης αυτής;

Η φράση έχει διπλό νόημα στο βίντεο. Ακούγεται στην αρχή ώστε να προετοιμάσει τον θεατή για το μήνυμα που θα ακολουθήσει αλλά και για να τον βάλει στη διαδικασία να σκεφτεί πώς πρέπει να λειτουργεί αυτές τις δύσκολες στιγμές. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που νομίζουμε, αυτό ισχύει για εμάς. Εάν αυτές τις δύσκολες στιγμές, λοιπόν, είμαστε θετικοί και πιστεύουμε ότι θα περάσει κι αυτό, αυτό θα γίνει. Κι αν δεν γίνει, τουλάχιστον θα μας δώσει τη δύναμη να το πολεμήσουμε όσο χρειαστεί.

Το δεύτερο μήνυμα του βίντεο είναι ότι καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Και αυτό που πιστεύει αποτελεί τη δική του αλήθεια. Εάν όλοι υιοθετήσουμε ένα κοινό πιστεύω θετικότητας και αισιοδοξίας, τότε μπορούμε να ενώσουμε τη θετική μας ενέργεια και να κάνουμε απίστευτα πράγματα.


— Είναι τεράστιος ο άθλος σου να χωρέσεις σε ένα 4λεπτο βίντεο τόσα μέρη. Μπορείς να μας τα αναφέρεις;

Το βίντεο έχει πλάνα από πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας: Αθήνα, Χαλκιδική, Μάνη, Αμοργό, Μήλο, Ίο, Κρήτη, Λευκάδα, Αράχωβα, Βασιλίτσα, Πάρο, Μετέωρα, Χρυσή, Μύκονο, Ζάκυνθο, Περτούλι, Σάμο, Ορεινή Κορινθία, Ζαγοροχώρια, Ύδρα, Κέρκυρα, Κυπαρίσσια, Πάπιγκο, Σύρο, Σπιναλόγκα, Καλαμάτα, Νάξο, Βόνιτσα και Θεσσαλονίκη.


— Βγήκες να τραβήξεις πλάνα στην άδεια πόλη. Τι αντίκρισες;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ξαναδεί την Αθήνα έτσι. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ το δάπεδο στην πλατεία στο Μοναστηράκι, γιατί πάντα ήταν γεμάτη κόσμο. Μια απόλυτη σιγή και ένα πολύ παράξενο συναίσθημα. Όταν βλέπεις το κέντρο της Αθήνας άδειο και βουβό, ενώ έχεις συνηθίσει να το βλέπεις γεμάτο, συνειδητοποιείς ότι όντως κάτι δεν πάει καλά.

Για τον σκηνοθέτη Άρη Κατσιγιάννη «τα όνειρα δεν μπαίνουν σε καραντίνα» Facebook Twitter
Για τον σκηνοθέτη Άρη Κατσιγιάννη «τα όνειρα δεν μπαίνουν σε καραντίνα» Facebook Twitter
 

Άρης Κατσιγιάννης, Dreams can't be quarantined

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM