Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Η ιστορία του Πέτρου του Πελεκάνου στη Μύκονο

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΑΣΚΟΤ ΤΟΥ ΠΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

Ο  Πέτρος παίζει με μια γάτα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Θοδωρή Κυραντώνη, του ψαρά που σύμφωνα με το θρύλο του έσωσε και τον έφερε στη Μύκονο. Η φωτογραφία είναι του Dmitri Kessel, που στην Ελλάδα είναι γνωστός για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του κατά τα Δεκεμβριανά. ©  Dmitri Kessel / LIFE via Getty Images / Ideal Image
Ο Πέτρος παίζει με μια γάτα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Θοδωρή Κυραντώνη, του ψαρά που σύμφωνα με το θρύλο του έσωσε και τον έφερε στη Μύκονο. Η φωτογραφία είναι του Dmitri Kessel, που στην Ελλάδα είναι γνωστός για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του κατά τα Δεκεμβριανά. © Dmitri Kessel / LIFE via Getty Images / Ideal Image

Ο Πέτρος ο πελεκάνος (περ. 1952 - 2 Δεκεμβρίου 1985) ήταν ένας ροδοπελεκάνος που έγινε η επίσημη μασκότ του νησιού της Μυκόνου.

 

Στις 16 Οκτωβρίου του 1955 ένας ντόπιος ψαράς o Καπετάν Αντώνης Χαριτόπουλος τον μάζεψε από τη θάλασσα εξαντλημένο και ετοιμοθάνατο. Ήταν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του νησιού έβλεπαν ένα τέτοιο πλάσμα. Το τεράστιο πουλί προφανώς είχε χάσει το δρόμο του κατά τη μετανάστευσή του.

 

Τον υιοθέτησε ο ψαράς Θοδωρής Κυραντώνης ο οποίος και τον ονόμασε Πέτρο προς τιμήν του καπετάνιου Πέτρου Δρακόπουλου που είχε χαθεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Του προσέφερε περίθαλψη και αφού είχε πια αναρρώσει ο πελεκάνος έμεινε και σταδιακά έγινε μόνιμος κάτοικος του νησιού.

 

Διαβάστε την ιστορία του όπως την περιγράφει με την μοναδική της πένα η Ελένη Βλάχου στο βιβλίο της «Στιγμιότυπα» :

 

«Ο Πέτρος είναι ο υπ΄αριθμόν ένα πολίτης της Μυκόνου. Είχε πέσει λίγα χρόνια πριν από τον ουρανό, μικρό πουλί που δεν μπορούσε ν΄ακολουθήσει τους δικούς του στο μεγάλο ταξίδι προς τον Νότο. Ήταν ένα τσουβαλάκι από κουρασμένα φτερά χωρίς καμιά ελπίδα ζωής.

 

O ψαράς Θοδωρής Κυραντώνης με τον Πέτρο όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης γυρνούσε την "Παριζιάνα" στη Μύκονο το 1969.
O ψαράς Θοδωρής Κυραντώνης με τον Πέτρο όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης γυρνούσε την "Παριζιάνα" στη Μύκονο το 1969.

 

Η τύχη του ήταν πως τον βρήκε ο Θοδωρής, ένας αγαθός ψαράς που είχε ιδιαίτερη αγάπη και συνεννόηση με τα ζώα και το πήγε στο υπόγειο που ζούσε. Εκεί του έφτιαξε μια φωλιά σε μία κασόνα στρωμένη με χόρτο, το ζέστανε, το τάισε, του μίλησε, και σιγά-σιγά το μετέτρεψε σε φτερωτό σκύλο. Όπου Θοδωρής κι ο Πέτρος, που όσο μεγάλωνε τόσο έδειχνε πως έμοιαζε να ήταν φτιαγμένος για την Μύκονο, με την σωστή όψη και το σωστό χαρακτήρα. Κοινωνικός και ανεξάρτητος, κεφάτος και τεμπέλης, πάντα έτοιμος να υποδεχθεί τους ξένους και να τους ψυχαγωγήσει, τους άφηνε να τον χαϊδέψουν, στεκότανε υπομονετικά να τον φωτογραφήσουν. Η Μύκονος ήταν δικιά του, και τον άφηνε να ικανοποιεί ελεύθερα μιαν ακόρεστη όρεξη για φρέσκα ψάρια, που τα άρπαζε όπου ήθελε, όποτε ήθελε, από τις τράτες που έφθαναν στον γιαλό, από τα ψαράδικα της αγοράς, από τις ταβέρνες.

 

Mύκονος, 70s
Mύκονος, 70s

 

Σοβαρός και επίσημος, ντυμένος στα κατάλευκα χρώματα του νησιού, κάπου κάπου θυμότανε πως ήτανε πουλί, και άνοιγε τα πελώρια φτερά του και χανότανε στον ορίζοντα, συνήθως πάνω από την Δήλο.

 

Οι Τηνιακοί, που πάντα ζηλεύανε τη Μύκονο, και την ακατάληπτη γοητεία της, ζηλεύανε και τον Πέτρο, και μια μέρα, κάνανε το μεγάλο λάθος να τον απαγάγουν-πως ακριβώς τον πιάσανε, τον βάλανε σε κλουβί και τον πήρανε στην Τήνο, δεν εγνώσθη ποτέ. Είπαν τότε, ότι ο Πέτρος είχε βαρεθεί τη Μύκονο και ότι μόνος του είχε ζητήσει άσυλο στην Τήνο.

 

Αυτό συνέβηκε σε προεκλογική εποχή, τον Απρίλιο του 1958 και η αντίδραση ήταν καθαρά πολιτική. Η Μύκονος σήκωσε επανάσταση, δήλωσε αν δεν φρόντιζε η κυβέρνηση να επανέλθει ο Πέτρος, όχι μόνο δε θα κατέβαινε σε εκλογές, αλλά θα σήκωνε σημαία για εθνική ανεξαρτησία!

 

Τελικά, οργανώθηκε απελευθερωτική εκστρατεία. Ξεκίνησαν όσα καΐκια και βάρκες υπήρχαν στο νησί, επανδρωμένοι με πολεμοχαρείς Μυκονιάτες ηλικίας από οκτώ ως ογδόντα, έκαναν απόβαση στο νησί, βρήκαν τον Πέτρο και τον φέρανε πίσω σε θριαμβευτική υποδοχή με σημαίες και κωδωνοκρουσίες. Και η Μύκονος ψήφισε και κανείς δεν τόλμησε να αγγίζει πάλι τον Πέτρο».

 

Η Τζάκι Κένεντι, όταν πήγε στο νησί το 1963, εντυπωσιάστηκε από τον Πέτρο, γι’ αυτό και όταν γύρισε στην πατρίδα της, έστειλε ένα ζευγάρι πελεκάνων, τον Αλφόνσο και την Ωμέγα, από την Λουιζιάνα, για να κάνουν παρέα στον Πέτρο.
Η Τζάκι Κένεντι, όταν πήγε στο νησί το 1963, εντυπωσιάστηκε από τον Πέτρο, γι’ αυτό και όταν γύρισε στην πατρίδα της, έστειλε ένα ζευγάρι πελεκάνων, τον Αλφόνσο και την Ωμέγα, από την Λουιζιάνα, για να κάνουν παρέα στον Πέτρο.

 

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1985 το πτηνό πέθανε. Συγκεκριμένα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο το Νοέμβριο του 1985 ημέρα Παρασκευή που τον παρέσυρε κατά λάθος και μεταφέρθηκε αεροπορικώς και βαριά τραυματισμένος στη Θεσσαλονίκη όπου πέθανε. To πτηνό είχε χωθεί κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου και ο οδηγός του έβαλε μπρος χωρίς να το αντιληφθεί. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του πτηνού, το πουλί ήταν ηλικίας περίπου 33 ετών. Το πτώμα του πελεκάνου ταριχεύτηκε στη Θεσσαλονίκη έπειτα από παραγγελία του Δήμου Μυκόνου. Σήμερα υπάρχουν τρεις πελεκάνοι που ζουν στο νησί της Μυκόνου. Ένας από αυτούς ονομάζεται και αυτός Πέτρος.

 

©  James Burke / LIFE via Getty Images / Ideal Image
© James Burke / LIFE via Getty Images / Ideal Image

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Άντονι Κουίν ως Ωνάσης στη Μύκονο το 1978
Για τα γυρίσματα της ταινίας «O Έλληνας Μεγιστάνας»
 Η ασπρόμαυρη Μύκονος
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στο κυκλαδίτικο νησί μέσα από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
 Όταν η Μύκονος ήταν ένα ακόμη κυκλαδονήσι
Τα αθώα χρόνια του πλέον κοσμοπολίτικου νησιού
100 χρόνια στη Μύκονο
Σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του Jan Willemsen

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε από την αστυνομία ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας - Σπάνιες φωτογραφίες
Το 1965, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω.
Mια συγκλονιστική φωτογραφία από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Πίστευαν (όπως όλοι σχεδόν τότε) ότι θα επέστρεφαν σύντομα
«Μαριχουάνα»: Ο απαγορευμένος χορός της Λιλής Μπερδέ
Τα πλήθη συνωστίζονταν και γέμιζαν τα μέρη που εμφανιζόταν ώστε να δουν έναν χορό τόσο ακραίο και αισθησιακό που απαγορεύθηκε στην Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες.
Ένα απόγευμα με τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες της Εθνικής Κωφών Γυναικών στο μπάσκετ
Η προπονήτρια Αθηνά Ζέρβα και οι αθλήτριές της κρατούν τα μετάλλια και μιλούν για τις δυσκολίες που πέρασαν για να φτάσουν μέχρι εδώ και τους μύθους που υπάρχουν για τα κωφά άτομα στην Ελλάδα.
Σας γράφω από το Μάτι
'Ενα χρόνο μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, η Sophie Launay κάνει τον θλιβερό απολογισμό, θρηνώντας τους γείτονές της.
Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου: η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Έκανε αίσθηση στους φιλάθλους της εποχής το γεγονός ότι αγωνιζόταν με κοντό παντελονάκι.
Η Λήμνος το 1992
Μερικές ταξιδιωτικές σελίδες για ένα... τηλεοπτικό περιοδικό της εποχής
Τα μπάνια του λαού σε 10 σπάνιες φωτογραφίες
Οι Έλληνες μισού και πλέον αιώνα παρελαύνουν μέσα από τις φωτογραφίες της συλλογής Πολίτη με «υδρομοτοσυκλέττες» και ολόσωμα ριγέ μπανιερά...
Επίσκεψη στον Όρμο Σελόντα όπου εκτρέφονται τσιπούρες και λαβράκια
Επισκεφθήκαμε τις ιχθυοκαλλιέργειες του νομού Κορινθίας, εκεί απ' όπου ξεκινά η εκτροφή και η συλλογή των ψαριών για να φτάσουν στους πάγκους των σούπερ μάρκετ
Εντονες αντιδράσεις για τις πρώτες επιλογές των γενικών γραμματέων
Δύο αμφιλεγόμενες επιλογές προκαλούν δυσαρέσκεια στη βάση της ΝΔ
Σαμοθράκη: Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει
«Ζούγκλα», καταρράκτες, κατσικάκια και γυμνά κορμιά σε μια διαφορετική καλοκαιρινή Γη της Επαγγελίας
Σεϊχηδες της Ηπείρου  (2)
'Ενα πρόσφατο ρεπορτάζ στην περιοχή των Ιωαννίνων από το γαλλικό οικολογικό σάιτ Reporterre
8 facts για τη νέα Βουλή μέσα από κατατοπιστικά γραφήματα
Ποσοστά και έδρες κομμάτων, ηλικίες και επαγγέλματα βουλευτών, γυναικεία συμμετοχή ανά κόμμα και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την ΙΗ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο, όπως τα συνέλεξε το Vouliwatch
Tα συμμαχικά στρατεύματα αθλούνται στη Θεσσαλονίκη του 1916 - σπάνιες φωτογραφίες
Πώς πραγματοποιούνται όμως αθλήματα με περιορισμένο εξοπλισμό; Με λίγη δημιουργικότητα. Οι φωτογραφίες δείχνουν μερικά αθλήματα που σκαρφίστηκαν χρησιμοποιώντας ανορθόδοξα αντικείμενα.
MarineTraffic: Μια ελληνική εταιρεία επιδιώκει να γίνει το Google της θάλασσας
Η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία συλλογής δεδομένων θέσης πλοίων στον κόσμο είναι ελληνική, λειτουργεί με όρους Σίλικον Βάλεϊ, παράγει ποιοτικές θέσεις εργασίας και επεκτείνεται αθόρυβα σε θάλασσες και στεριές.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή