Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Η ιστορία του Πέτρου του Πελεκάνου στη Μύκονο

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΑΣΚΟΤ ΤΟΥ ΠΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

Ο  Πέτρος παίζει με μια γάτα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Θοδωρή Κυραντώνη, του ψαρά που σύμφωνα με το θρύλο του έσωσε και τον έφερε στη Μύκονο. Η φωτογραφία είναι του Dmitri Kessel, που στην Ελλάδα είναι γνωστός για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του κατά τα Δεκεμβριανά. ©  Dmitri Kessel / LIFE via Getty Images / Ideal Image
Ο Πέτρος παίζει με μια γάτα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Θοδωρή Κυραντώνη, του ψαρά που σύμφωνα με το θρύλο του έσωσε και τον έφερε στη Μύκονο. Η φωτογραφία είναι του Dmitri Kessel, που στην Ελλάδα είναι γνωστός για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του κατά τα Δεκεμβριανά. © Dmitri Kessel / LIFE via Getty Images / Ideal Image

Ο Πέτρος ο πελεκάνος (περ. 1952 - 2 Δεκεμβρίου 1985) ήταν ένας ροδοπελεκάνος που έγινε η επίσημη μασκότ του νησιού της Μυκόνου.

 

Στις 16 Οκτωβρίου του 1955 ένας ντόπιος ψαράς o Καπετάν Αντώνης Χαριτόπουλος τον μάζεψε από τη θάλασσα εξαντλημένο και ετοιμοθάνατο. Ήταν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του νησιού έβλεπαν ένα τέτοιο πλάσμα. Το τεράστιο πουλί προφανώς είχε χάσει το δρόμο του κατά τη μετανάστευσή του.

 

Τον υιοθέτησε ο ψαράς Θοδωρής Κυραντώνης ο οποίος και τον ονόμασε Πέτρο προς τιμήν του καπετάνιου Πέτρου Δρακόπουλου που είχε χαθεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Του προσέφερε περίθαλψη και αφού είχε πια αναρρώσει ο πελεκάνος έμεινε και σταδιακά έγινε μόνιμος κάτοικος του νησιού.

 

Διαβάστε την ιστορία του όπως την περιγράφει με την μοναδική της πένα η Ελένη Βλάχου στο βιβλίο της «Στιγμιότυπα» :

 

«Ο Πέτρος είναι ο υπ΄αριθμόν ένα πολίτης της Μυκόνου. Είχε πέσει λίγα χρόνια πριν από τον ουρανό, μικρό πουλί που δεν μπορούσε ν΄ακολουθήσει τους δικούς του στο μεγάλο ταξίδι προς τον Νότο. Ήταν ένα τσουβαλάκι από κουρασμένα φτερά χωρίς καμιά ελπίδα ζωής.

 

O ψαράς Θοδωρής Κυραντώνης με τον Πέτρο όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης γυρνούσε την "Παριζιάνα" στη Μύκονο το 1969.
O ψαράς Θοδωρής Κυραντώνης με τον Πέτρο όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης γυρνούσε την "Παριζιάνα" στη Μύκονο το 1969.

 

Η τύχη του ήταν πως τον βρήκε ο Θοδωρής, ένας αγαθός ψαράς που είχε ιδιαίτερη αγάπη και συνεννόηση με τα ζώα και το πήγε στο υπόγειο που ζούσε. Εκεί του έφτιαξε μια φωλιά σε μία κασόνα στρωμένη με χόρτο, το ζέστανε, το τάισε, του μίλησε, και σιγά-σιγά το μετέτρεψε σε φτερωτό σκύλο. Όπου Θοδωρής κι ο Πέτρος, που όσο μεγάλωνε τόσο έδειχνε πως έμοιαζε να ήταν φτιαγμένος για την Μύκονο, με την σωστή όψη και το σωστό χαρακτήρα. Κοινωνικός και ανεξάρτητος, κεφάτος και τεμπέλης, πάντα έτοιμος να υποδεχθεί τους ξένους και να τους ψυχαγωγήσει, τους άφηνε να τον χαϊδέψουν, στεκότανε υπομονετικά να τον φωτογραφήσουν. Η Μύκονος ήταν δικιά του, και τον άφηνε να ικανοποιεί ελεύθερα μιαν ακόρεστη όρεξη για φρέσκα ψάρια, που τα άρπαζε όπου ήθελε, όποτε ήθελε, από τις τράτες που έφθαναν στον γιαλό, από τα ψαράδικα της αγοράς, από τις ταβέρνες.

 

Mύκονος, 70s
Mύκονος, 70s

 

Σοβαρός και επίσημος, ντυμένος στα κατάλευκα χρώματα του νησιού, κάπου κάπου θυμότανε πως ήτανε πουλί, και άνοιγε τα πελώρια φτερά του και χανότανε στον ορίζοντα, συνήθως πάνω από την Δήλο.

 

Οι Τηνιακοί, που πάντα ζηλεύανε τη Μύκονο, και την ακατάληπτη γοητεία της, ζηλεύανε και τον Πέτρο, και μια μέρα, κάνανε το μεγάλο λάθος να τον απαγάγουν-πως ακριβώς τον πιάσανε, τον βάλανε σε κλουβί και τον πήρανε στην Τήνο, δεν εγνώσθη ποτέ. Είπαν τότε, ότι ο Πέτρος είχε βαρεθεί τη Μύκονο και ότι μόνος του είχε ζητήσει άσυλο στην Τήνο.

 

Αυτό συνέβηκε σε προεκλογική εποχή, τον Απρίλιο του 1958 και η αντίδραση ήταν καθαρά πολιτική. Η Μύκονος σήκωσε επανάσταση, δήλωσε αν δεν φρόντιζε η κυβέρνηση να επανέλθει ο Πέτρος, όχι μόνο δε θα κατέβαινε σε εκλογές, αλλά θα σήκωνε σημαία για εθνική ανεξαρτησία!

 

Τελικά, οργανώθηκε απελευθερωτική εκστρατεία. Ξεκίνησαν όσα καΐκια και βάρκες υπήρχαν στο νησί, επανδρωμένοι με πολεμοχαρείς Μυκονιάτες ηλικίας από οκτώ ως ογδόντα, έκαναν απόβαση στο νησί, βρήκαν τον Πέτρο και τον φέρανε πίσω σε θριαμβευτική υποδοχή με σημαίες και κωδωνοκρουσίες. Και η Μύκονος ψήφισε και κανείς δεν τόλμησε να αγγίζει πάλι τον Πέτρο».

 

Η Τζάκι Κένεντι, όταν πήγε στο νησί το 1963, εντυπωσιάστηκε από τον Πέτρο, γι’ αυτό και όταν γύρισε στην πατρίδα της, έστειλε ένα ζευγάρι πελεκάνων, τον Αλφόνσο και την Ωμέγα, από την Λουιζιάνα, για να κάνουν παρέα στον Πέτρο.
Η Τζάκι Κένεντι, όταν πήγε στο νησί το 1963, εντυπωσιάστηκε από τον Πέτρο, γι’ αυτό και όταν γύρισε στην πατρίδα της, έστειλε ένα ζευγάρι πελεκάνων, τον Αλφόνσο και την Ωμέγα, από την Λουιζιάνα, για να κάνουν παρέα στον Πέτρο.

 

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1985 το πτηνό πέθανε. Συγκεκριμένα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο το Νοέμβριο του 1985 ημέρα Παρασκευή που τον παρέσυρε κατά λάθος και μεταφέρθηκε αεροπορικώς και βαριά τραυματισμένος στη Θεσσαλονίκη όπου πέθανε. To πτηνό είχε χωθεί κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου και ο οδηγός του έβαλε μπρος χωρίς να το αντιληφθεί. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του πτηνού, το πουλί ήταν ηλικίας περίπου 33 ετών. Το πτώμα του πελεκάνου ταριχεύτηκε στη Θεσσαλονίκη έπειτα από παραγγελία του Δήμου Μυκόνου. Σήμερα υπάρχουν τρεις πελεκάνοι που ζουν στο νησί της Μυκόνου. Ένας από αυτούς ονομάζεται και αυτός Πέτρος.

 

©  James Burke / LIFE via Getty Images / Ideal Image
© James Burke / LIFE via Getty Images / Ideal Image

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Άντονι Κουίν ως Ωνάσης στη Μύκονο το 1978
Για τα γυρίσματα της ταινίας «O Έλληνας Μεγιστάνας»
 Η ασπρόμαυρη Μύκονος
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στο κυκλαδίτικο νησί μέσα από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
 Όταν η Μύκονος ήταν ένα ακόμη κυκλαδονήσι
Τα αθώα χρόνια του πλέον κοσμοπολίτικου νησιού
100 χρόνια στη Μύκονο
Σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του Jan Willemsen

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναντήσαμε την πρώτη παναφρικανική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα
Μία εβδομάδα προτού δώσει τον πρώτο της επίσημο αγώνα, την ακολουθήσαμε σε μια προπόνηση σε ένα μικρό δημόσιο γήπεδο στο άλσος Βεΐκου.
Μια πρόταση έντιμου συμβιβασμού για την ψήφο εκτός επικράτειας
Να αφορά η δυνατότητα ψήφου εκτός επικράτειας μόνο την πρώτη μεταναστευτική γενιά και όχι τις επόμενες
Ράγκμπι γυναικών: Ένα απόγευμα με τη νεοσύστατη Εθνική Ελλάδος
Ένταση, ενθουσιασμός και τραυματισμοί σε ένα άθλημα που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες διπλασίασαν τα έξοδα για τα κατοικίδιά τους την τελευταία δεκαετία, παρά την οικονομική κρίση
Ξοδεύουμε 198 εκατ. ευρώ ετησίως για τις τροφές των κατοικίδιών μας
To φαινόμενο της «οικογενειοκρατίας» στη Βουλή από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα
Μια αποκαλυπτική έρευνα του Vouliwatch για τον αριθμό των βουλευτών που έχουν συγγενικές σχέσεις με βουλευτές ή υπουργούς του παρελθόντος.
Ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια, το πρώτο αντικαπνιστικό νησί παγκοσμίως
Η κίνηση για μια «Αστυπάλαια χωρίς τσιγάρο» διανύει ήδη τον πρώτο επιτυχημένο της χρόνο και επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του νησιού, τοποθετώντας στον πυρήνα του την ευεξία και την ανώτερη ποιότητα ζωής
Πεθαίνοντας το 2019 μέσα σε ένα ασθενοφόρο
Με αφορμή τον θάνατο της καθηγήτριας του ΠΑΜΑΚ κατά τη διάρκεια της διακομιδής της από τον Πύργο στα Γιάννενα, μιλούν στη LiFO ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Γιούλη Μαμμή
Προσφυγικό εξωτερικής, μεταναστευτικό εσωτερικής κατανάλωσης
Αν δεν πρυτανεύσουν η σωφροσύνη και ο περιορισμός της ξενοφοβικής ρητορικής, τότε μπαίνουμε σε δύσκολες θάλασσες.
Πώς ο τουρισμός μεταμόρφωσε την Αθήνα
Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Push» στο φετινό CineDoc εξετάζουμε το φαινόμενο της στεγαστικής κρίσης που πλήττει πολλές περιοχές της Αθήνας, καθώς και το πώς έχουν αλλάξει σημαντικά οι ισορροπίες στην αγορά κατοικίας.
 Πόσο αγαπάς το κατοικίδιό σου;
Ένας μικρός οδηγός με προτάσεις για να ζείτε καλύτερα με τους τετράποδους φίλους σας.
«Δεν βρίσκω να νοικιάσω…»: Airbnb και real estate στην Αθήνα
Η ραγδαία ανάπτυξη του Airbnb και του real estate στην Αθήνα απογείωσε τις τιμές, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στις ενοικιάσεις και αγορές σπιτιών και αναστατώνοντας τη ζωή της πόλης.
14 μέρη που ξέρουν από καλό καφέ
Ξεχωριστά χαρμάνια, έμπειροι baristas και υπέροχα μέρη στην Αθήνα και τον Πειραιά για αληθινό καφέ
Η Teleperformance Greece επενδύει στη διαφορετικότητα εδώ και 30 χρόνια
Φύλο, ηλικία, εθνικότητα, θρησκεία, κουλτούρα: Η διαφορετικότητά μας είναι αυτή που μας κάνει να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε και να αποκτούμε συναίσθημα και σεβασμό για τους άλλους.
8 τάσεις που θα καθορίσουν τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια
Πιο εξειδικευμένα γούστα, περισσότερο αυθεντικές εμπειρίες, υγεία και περιβάλλον διαμορφώνουν τις καινούργιες «φυλές» στην ψυχαγωγία.
Τσιγγάνικος γάμος στην Σαρανταπόρου
Φωτογραφίες: Γωγώ Γαλανοπούλου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή