Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Η ιστορία του Πέτρου του Πελεκάνου στη Μύκονο

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΑΣΚΟΤ ΤΟΥ ΠΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

Ο  Πέτρος παίζει με μια γάτα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Θοδωρή Κυραντώνη, του ψαρά που σύμφωνα με το θρύλο του έσωσε και τον έφερε στη Μύκονο. Η φωτογραφία είναι του Dmitri Kessel, που στην Ελλάδα είναι γνωστός για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του κατά τα Δεκεμβριανά. ©  Dmitri Kessel / LIFE via Getty Images / Ideal Image
Ο Πέτρος παίζει με μια γάτα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Θοδωρή Κυραντώνη, του ψαρά που σύμφωνα με το θρύλο του έσωσε και τον έφερε στη Μύκονο. Η φωτογραφία είναι του Dmitri Kessel, που στην Ελλάδα είναι γνωστός για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του κατά τα Δεκεμβριανά. © Dmitri Kessel / LIFE via Getty Images / Ideal Image

Ο Πέτρος ο πελεκάνος (περ. 1952 - 2 Δεκεμβρίου 1985) ήταν ένας ροδοπελεκάνος που έγινε η επίσημη μασκότ του νησιού της Μυκόνου.

 

Στις 16 Οκτωβρίου του 1955 ένας ντόπιος ψαράς o Καπετάν Αντώνης Χαριτόπουλος τον μάζεψε από τη θάλασσα εξαντλημένο και ετοιμοθάνατο. Ήταν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του νησιού έβλεπαν ένα τέτοιο πλάσμα. Το τεράστιο πουλί προφανώς είχε χάσει το δρόμο του κατά τη μετανάστευσή του.

 

Τον υιοθέτησε ο ψαράς Θοδωρής Κυραντώνης ο οποίος και τον ονόμασε Πέτρο προς τιμήν του καπετάνιου Πέτρου Δρακόπουλου που είχε χαθεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Του προσέφερε περίθαλψη και αφού είχε πια αναρρώσει ο πελεκάνος έμεινε και σταδιακά έγινε μόνιμος κάτοικος του νησιού.

 

Διαβάστε την ιστορία του όπως την περιγράφει με την μοναδική της πένα η Ελένη Βλάχου στο βιβλίο της «Στιγμιότυπα» :

 

«Ο Πέτρος είναι ο υπ΄αριθμόν ένα πολίτης της Μυκόνου. Είχε πέσει λίγα χρόνια πριν από τον ουρανό, μικρό πουλί που δεν μπορούσε ν΄ακολουθήσει τους δικούς του στο μεγάλο ταξίδι προς τον Νότο. Ήταν ένα τσουβαλάκι από κουρασμένα φτερά χωρίς καμιά ελπίδα ζωής.

 

O ψαράς Θοδωρής Κυραντώνης με τον Πέτρο όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης γυρνούσε την "Παριζιάνα" στη Μύκονο το 1969.
O ψαράς Θοδωρής Κυραντώνης με τον Πέτρο όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης γυρνούσε την "Παριζιάνα" στη Μύκονο το 1969.

 

Η τύχη του ήταν πως τον βρήκε ο Θοδωρής, ένας αγαθός ψαράς που είχε ιδιαίτερη αγάπη και συνεννόηση με τα ζώα και το πήγε στο υπόγειο που ζούσε. Εκεί του έφτιαξε μια φωλιά σε μία κασόνα στρωμένη με χόρτο, το ζέστανε, το τάισε, του μίλησε, και σιγά-σιγά το μετέτρεψε σε φτερωτό σκύλο. Όπου Θοδωρής κι ο Πέτρος, που όσο μεγάλωνε τόσο έδειχνε πως έμοιαζε να ήταν φτιαγμένος για την Μύκονο, με την σωστή όψη και το σωστό χαρακτήρα. Κοινωνικός και ανεξάρτητος, κεφάτος και τεμπέλης, πάντα έτοιμος να υποδεχθεί τους ξένους και να τους ψυχαγωγήσει, τους άφηνε να τον χαϊδέψουν, στεκότανε υπομονετικά να τον φωτογραφήσουν. Η Μύκονος ήταν δικιά του, και τον άφηνε να ικανοποιεί ελεύθερα μιαν ακόρεστη όρεξη για φρέσκα ψάρια, που τα άρπαζε όπου ήθελε, όποτε ήθελε, από τις τράτες που έφθαναν στον γιαλό, από τα ψαράδικα της αγοράς, από τις ταβέρνες.

 

Mύκονος, 70s
Mύκονος, 70s

 

Σοβαρός και επίσημος, ντυμένος στα κατάλευκα χρώματα του νησιού, κάπου κάπου θυμότανε πως ήτανε πουλί, και άνοιγε τα πελώρια φτερά του και χανότανε στον ορίζοντα, συνήθως πάνω από την Δήλο.

 

Οι Τηνιακοί, που πάντα ζηλεύανε τη Μύκονο, και την ακατάληπτη γοητεία της, ζηλεύανε και τον Πέτρο, και μια μέρα, κάνανε το μεγάλο λάθος να τον απαγάγουν-πως ακριβώς τον πιάσανε, τον βάλανε σε κλουβί και τον πήρανε στην Τήνο, δεν εγνώσθη ποτέ. Είπαν τότε, ότι ο Πέτρος είχε βαρεθεί τη Μύκονο και ότι μόνος του είχε ζητήσει άσυλο στην Τήνο.

 

Αυτό συνέβηκε σε προεκλογική εποχή, τον Απρίλιο του 1958 και η αντίδραση ήταν καθαρά πολιτική. Η Μύκονος σήκωσε επανάσταση, δήλωσε αν δεν φρόντιζε η κυβέρνηση να επανέλθει ο Πέτρος, όχι μόνο δε θα κατέβαινε σε εκλογές, αλλά θα σήκωνε σημαία για εθνική ανεξαρτησία!

 

Τελικά, οργανώθηκε απελευθερωτική εκστρατεία. Ξεκίνησαν όσα καΐκια και βάρκες υπήρχαν στο νησί, επανδρωμένοι με πολεμοχαρείς Μυκονιάτες ηλικίας από οκτώ ως ογδόντα, έκαναν απόβαση στο νησί, βρήκαν τον Πέτρο και τον φέρανε πίσω σε θριαμβευτική υποδοχή με σημαίες και κωδωνοκρουσίες. Και η Μύκονος ψήφισε και κανείς δεν τόλμησε να αγγίζει πάλι τον Πέτρο».

 

Η Τζάκι Κένεντι, όταν πήγε στο νησί το 1963, εντυπωσιάστηκε από τον Πέτρο, γι’ αυτό και όταν γύρισε στην πατρίδα της, έστειλε ένα ζευγάρι πελεκάνων, τον Αλφόνσο και την Ωμέγα, από την Λουιζιάνα, για να κάνουν παρέα στον Πέτρο.
Η Τζάκι Κένεντι, όταν πήγε στο νησί το 1963, εντυπωσιάστηκε από τον Πέτρο, γι’ αυτό και όταν γύρισε στην πατρίδα της, έστειλε ένα ζευγάρι πελεκάνων, τον Αλφόνσο και την Ωμέγα, από την Λουιζιάνα, για να κάνουν παρέα στον Πέτρο.

 

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1985 το πτηνό πέθανε. Συγκεκριμένα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο το Νοέμβριο του 1985 ημέρα Παρασκευή που τον παρέσυρε κατά λάθος και μεταφέρθηκε αεροπορικώς και βαριά τραυματισμένος στη Θεσσαλονίκη όπου πέθανε. To πτηνό είχε χωθεί κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου και ο οδηγός του έβαλε μπρος χωρίς να το αντιληφθεί. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του πτηνού, το πουλί ήταν ηλικίας περίπου 33 ετών. Το πτώμα του πελεκάνου ταριχεύτηκε στη Θεσσαλονίκη έπειτα από παραγγελία του Δήμου Μυκόνου. Σήμερα υπάρχουν τρεις πελεκάνοι που ζουν στο νησί της Μυκόνου. Ένας από αυτούς ονομάζεται και αυτός Πέτρος.

 

©  James Burke / LIFE via Getty Images / Ideal Image
© James Burke / LIFE via Getty Images / Ideal Image

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Άντονι Κουίν ως Ωνάσης στη Μύκονο το 1978
Για τα γυρίσματα της ταινίας «O Έλληνας Μεγιστάνας»
 Η ασπρόμαυρη Μύκονος
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στο κυκλαδίτικο νησί μέσα από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη
 Όταν η Μύκονος ήταν ένα ακόμη κυκλαδονήσι
Τα αθώα χρόνια του πλέον κοσμοπολίτικου νησιού
100 χρόνια στη Μύκονο
Σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του Jan Willemsen

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επιδημία του COVID-19 ως σοβαρή ψυχοπιεστική συνθήκη για την τρίτη ηλικία - Οδηγίες για ηλικιωμένους
Το Υπουργείο Υγείας κοινοποίησε οδηγίες οι οποίες στοχεύουν να διασφαλίσουν την φροντίδα των ηλικιωμένων, να καθησυχάσουν τον φόβο και τα αισθήματα αβοηθητότητας, μοναξιάς, αβεβαιότητας, θλίψης και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στις προτεινόμενες και επιβεβλημένες οδηγίες προστασίας.
Δωρεά 100.000.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Για την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας, είτε σε κοινωνικό είτε σε οικονομικό επίπεδο.
Η «Κιβωτός του Κόσμου» και ο πατέρας Αντώνιος στέλνουν μήνυμα ελπίδας μέσα στην πανδημία
Ο πατέρας Αντώνιος, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της καραντίνας, δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία του και δηλώνει προσηλωμένος στον στόχο του να βρίσκει πάντα τον τρόπο να βοηθάει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ως καθηγητής: Τι λένε γι' αυτόν οι φοιτητές του
«Όταν τελειώσει όλο αυτό, θα γυρίσει στο Αττικό να βλέπει γιαγιάδες με χαμόγελο, γιατί έτσι είναι...»
Ιδιοκτήτες ακινήτων του Airbnb στην Ελλάδα παρέχουν δωρεάν φιλοξενία σε γιατρούς και νοσηλευτές
Προσφέρουν τα ακίνητά τους που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία, για διαμονή ή για λίγες ώρες ξεκούρασης.
Οι καθημερινοί ήρωες της μάχης με τον κορωνοϊό
Εκτός από τους μεγάλους ήρωες που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, υπάρχουν κι εκείνοι που διατηρούν την καθημερινότητά μας όσο πιο φυσιολογική γίνεται.
Μοδίστρες απ' όλη την Ελλάδα ενώνονται για να ράψουν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες
Οι Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης είναι μια πρωτοβουλία του εικαστικού Μάριου Ελευθεριάδη και του βιοτέχνη ενδυμάτων Κωνσταντίνου Τεκτονίδη στο πλαίσιο της οποίας ράβονται χιλιάδες μάσκες προστασίας που θα παραδοθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να διατεθούν όπου χρειάζονται καλύπτοντας ανάγκες.
Ένα δημιουργικό podcast για τα παιδιά που είναι κλεισμένα στο σπίτι
H Δάφνη Καρνέζη σκέφτηκε πως η δημιουργία ενός postcast για παιδιά είναι ένας εύκολος άμεσος τρόπος για να μοιραστούν τι κάνουν όσο είναι κλεισμένα στην καραντίνα και να ακούσουν ταυτόχρονα τις ιστορίες άλλων παιδιών απ' όλη την Ελλάδα.
Ο δύσκολος Απρίλης και η μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα
Ο κρισιμότερος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας μόλις ξεκίνησε.
O μονόλογος ενός υπαλλήλου σούπερ μάρκετ, αυτές τις μέρες
Πελατειακό αμόκ, «κατοχικό σύνδρομο» και άδειασμα ραφιών.
 Άοπλοι στο μέτωπο του υγειονομικού πολέμου
Οι νοσοκομειακοί γιατροί όλου του κόσμου αλλά και της Ελλάδας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19, μιλούν για τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στα πάντα.
«Πρόκειται να γεννήσω εν μέσω πανδημίας»: Μια ετοιμόγεννη γυναίκα εξομολογείται
Η σχεδιάστρια μόδας Κλέλια Ανδράλη προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία της και μας γράφει ένα κείμενο μια μέρα πριν μπει στο μαιευτήριο.
5 κομβικές ερωτήσεις για το μέλλον της οικονομίας στον καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου
Ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πιστεύει ότι πρωτίστως «πρέπει να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις όσο διαρκεί η κρίση και να μην καταρρεύσουν».
Μανώλης Γλέζος: Ο τελευταίος εμβληματικός αγωνιστής της Αριστεράς
Αποδήμησε στα 98 του χρόνια ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός που απέκτησε διεθνή αναγνώριση. Παραμένει όμως αθάνατος στις καρδιές όλων όσοι οραματίστηκαν κάποτε να αλλάξουν αυτό τον κόσμο.
Κορωνοϊός: Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο «μάτι του κυκλώνα»
Για κάποιους συμπολίτες μας, οι συνέπειες της πανδημίας φαντάζουν πιο απειλητικές κι από τον ίδιο τον ιό. Οι αλληλέγγυοι εθελοντές που επιμένουν δεν επαρκούν, ούτε οι δημοτικές δομές και υπηρεσίες.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή