Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα σ' έναν καταυλισμό Ρομά στον Τύρναβο

Ο φωτογράφος Βαγγέλης Κουσιώρας κατάφερε να περάσει το «άβατο» που ορίζουν τα τσαντίρια και απαθανάτισε μερικές αυθεντικές γιορτινές στιγμές

Ένα χιλιόμετρο περίπου έξω από την πόλη του Τυρνάβου, υπάρχει εδώ και χρόνια καταυλισμός των Ρομά, στον οποίο ζουν σήμερα 1.500 άτομα.

 

Ο φωτογράφος Βαγγέλης Κουσιώρας μπαίνει πριν από δύο χρόνια και φωτογραφίζει τη ζωή των ντόπιων τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ο ίδιος ζει μόνιμα στη Λάρισα, ωστόσο, συχνά-πυκνά περνά από κει με το αυτοκίνητο του.

 

Δουλεύει κυρίως ως ταξιτζής, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που βάζει τη φωτογραφική του μηχανή στο πορτμπαγκάζ, έτοιμος να τραβήξει κάτι που του προκαλεί ενδιαφέρον στον δρόμο.

 

Ένα βράδυ, λοιπόν, του προξενούν εντύπωση τα λαμπάκια και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μέσα από τα τσαντίρια και παίρνει την μεγάλη απόφαση να μπει.

 

«Δεν θα στο κρύψω, στην αρχή φοβήθηκα» σημειώνει ο Βαγγέλης Κουσιώρας. Την πρώτη μέρα δεν καταφέρνει να βγάλει σχεδόν καμία φωτογραφία, καθώς οι περισσότεροι είναι διστακτικοί.

 

Κανένα από τα σπίτια, όσο πλούσια ή φτωχικά κι αν είναι, δεν έχει κρεβάτια, με αποτέλεσμα όλη η οικογένεια να κοιμάται πάνω στις κουβέρτες και τα παπλώματα που έχουν βάλει στο πάτωμα και συνήθως γύρω από τη σόμπα.

 

Αυτό αλλάζει, όμως, όταν πηγαίνει την επομένη, με μερικές τους φωτογραφίες εκτυπωμένες για να τους τις δωρίσει. Τότε αρχίζουν να γίνονται πιο δεκτικοί.

 

Όσο περπατά στους χωματόδρομους ανάμεσα στα τσαντίρια, αρκετά παιδιά τον ακολουθούν από πίσω γελώντας. Είναι εκείνα που τελικά τον βάζουν και τον πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι. Αυτός είναι και ο στόχος του άλλωστε, να δει τη ζωή τους από μέσα.

 

Μέσα στον οικισμό, οι ανισότητες είναι ακόμη έντονες. Από μεγάλα διώροφα καινούργια σπίτια, μέχρι τσίγκινες καλύβες με τις ξυλόσομπες –δικιάς τους κατασκευής συνήθως– για να κρατάνε έξω το κρύο που κατεβαίνει από τα βουνά του Ολύμπου.

 

Η παρουσία των Ρομά και των Τσιγγάνων στην περιοχή δεν είναι πρόσφατη. Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι πρώτοι έφτασαν στον Τύρναβο ήδη από το 1674. Σύμφωνα με ιστορικά και λαογραφικά κείμενα των νεότερων χρόνων, μέχρι και τη δεκαετία του '80, οι περισσότεροι περιφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, ενώ ο πληθυσμός του οικισμού αρχίζει να αυξάνεται μετά τη βίαιη εκδίωξη από άλλες περιοχές.

 

Αυτό που παρατηρεί, όμως, ο Βαγγέλης είναι πως όλα τους τα σπίτια έχουν ένα κοινό. Κανένα τους, όσο πλούσια ή φτωχικά κι αν είναι, δεν έχει κρεβάτια, με αποτέλεσμα όλη η οικογένεια να κοιμάται πάνω στις κουβέρτες και τα παπλώματα που έχουν βάλει στο πάτωμα και συνήθως γύρω από τη σόμπα.

 

Χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν έχουν όλα τα σπίτια, καθώς υπάρχουν αρκετοί Ρομά στον οικισμό του Τυρνάβου οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι. Για όλους, όμως, οι μέρες των Χριστουγέννων είναι γιορτινές. Όπου και αν πάει, ακούει μουσική. Οι Ρομά αγαπούν την μουσική. Αγαπούν, όμως, πολύ και τη ρετσίνα. Ο Βαγγέλης Κουσιώρας δεν θα ξεχάσει ποτέ την εικόνα με τις στοίβες με τις νταμιτζάνες πάνω στα τραπέζια.

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Πηγαίνει στον καταυλισμό τρεις φορές. Έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο ο προσωπικός φωτογράφος των ηλικιωμένων, ακόμη και των μικρών κοριτσιών που όταν τον βλέπουν να έρχεται στο σπίτι τους, πηγαίνουν στο μπάνιο, φορούν τα καλά τους, βάφονται, βάζουν το κραγιόν τους και βγαίνουν για να τους κάνει το πορτρέτο.

 

Λίγο πριν φύγει, πέφτει σ' έναν αρραβώνα ο οποίος γίνεται εκείνη την ώρα στον οικισμό. Παρά το καταχείμωνο και το τσουχτερό κρύο, έχουν στρώσει τραπέζι έξω, τρώνε και πίνουν, την ίδια ώρα που η μουσική από τα δύο μεγάλα ηχεία ακούγεται, όπως θυμάται, ακόμη και από δύο χιλιόμετρα μακριά.

 

«Λατρεύουν τον χορό. Παρά τη φτώχεια τους χαμογελάνε, διασκεδάζουν και ζουν οικογενειακές στιγμές». Οι Ρομά, όπως παρατηρεί, παρουσιάζουν έντονους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ τους, καθώς οι περισσότεροι ζουν χρόνια μαζί σε μικρά σπίτια, παρέα ακόμη με τον παππού και την γιαγιά.

 

Δύο χρόνια μετά σκέφτεται να ξαναπάει. Αυτή τη φορά το Πάσχα, όταν οι καπνοί από τα κρέατα που ψήνουν «φαίνονται από χιλιόμετρα μακριά».

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

 

Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας
Φωτο: Βαγγέλης Κουσιώρας

Σπουδάζει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ και του αρέσει να γράφει για την Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο απομονωμένος καταυλισμός των Ρομά στο κέντρο της Ελλάδας
Πώς είναι η ζωή χωρίς νερό, ρεύμα και αποχέτευση στη μέση του πουθενά
Η LIFO στο γκέτο της Αθήνας όπου ακόμα και τα σκουπιδιάρικα πάνε με συνοδεία της αστυνομίας
Για τους κατοίκους της Νέας Ζωής Ασπροπύργου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα καμμένα πλαστικά είναι μια ιστορία απελπισίας χωρίς τέλος.
Μια κουβέντα για τους Ρομά
Είναι καλοί μεν οι Ρομά ως «διασκεδαστές» αλλά «φύσει» παραβατικοί οπότε μακριά από μας σε ό,τι άλλο, όπως παλιότερα (κι ακόμα εν πολλοίς) αντιμετώπιζαν τους μαύρους στην Αμερική;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην πετάς τα παλιά σου αντικείμενα, δώρισέ τα στη Ρέτο
Τα μέλη του συλλόγου Ρέτο, πρώην τοξικοεξαρτημένα άτομα που απεξαρτήθηκαν, παραλαμβάνουν από τα σπίτια μας τα παλιά μας αντικείμενα, τα αναπαλαιώνουν ή τα ανακατασκευάζουν και τα διαθέτουν προς πώληση.
Ιστορίες από όσους δουλεύουν νύχτα στη Θεσσαλονίκη
Ένας τραυματιοφορέας, ένας πρώην ναυτικός και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, ένας ταξιτζής και μία pole dancer «συναντιούνται» σε άλλες ζωές, τα βράδια.
Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη
Ο χώρος του κτήματος Ευταξία, παρά την απουσία συστηματικής χρήσης στην εποχή μας, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί έναν σημαντικό τόπο αναφοράς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας για το 2021.
Μια αυτάρκης οικο-κοινότητα ζει σε ένα μαγικό κτήμα στην Ανάβυσσο
Στο Evolving Cycles μια «πράσινη» κοινότητα ανθρώπων συμβιώνει μαζί με Σκυριανά αλογάκια και μια κατσίκα― τη Βανίλια.
Η οργάνωση Keys of Change αναλαμβάνει τη μουσική εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες
Η ΜΚΟ Keys of Change οργανώνει και στηρίζει σταθερές πλατφόρμες μουσικής εκπαίδευσης παιδιών που ζουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μέσα από τη μουσική.
Άννα Λόντου: Η προγονή και κληρονόμος του Γιώργου Σεφέρη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO
Η ζωή δίπλα στον Σεφέρη, η αυτοκτονία της Πηνελόπης Δέλτα, το σπίτι της οδού Άγρας και άλλες πτυχές μιας μυθιστορηματικής καθημερινότητας.
Ανδρέας Δρακόπουλος: ο άνθρωπος που κινεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιλά στη LIFO
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη LiFO, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μίλησε για τις δωρεές, την κρίση, την πολιτική, το προσφυγικό, την Πρωτοβουλία 2021 και για το τι θυμάται πιο έντονα από τον θείο του.
O ήλιος ανατέλλει ένα παγωμένο πρωινό στη λίμνη Πλαστήρα
Σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται κοντά στους 0° Κελσίου
15 λόγοι που αγαπάμε το Χαλάνδρι
To Χαλάνδρι είναι μια ολοζώντανη, αυτόνομη περιοχή που όχι μόνο ικανοποιεί απολύτως τους κατοίκους της αλλά ελκύει και επισκέπτες από άλλες περιοχές.
Η μαγεία της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου - σε νέες φωτογραφίες
Ο φωτογράφος Αντώνης Νικολόπουλος τράβηξε αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες, σε αυτόν τον ελληνικό τόπο, που έχει ακόμα κάτι από παράδεισο...
«Η Μάγδα Φύσσα έγινε μάνα όλων μας»: Μια συζήτηση με τις συνηγόρους της οικογένειας Φύσσα
Οι Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλούν στη LiFO, καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο πριν ανακοινωθεί η ετυμηγορία.
Στο Υπνωτήριο Αστέγων Θεσσαλονίκης 70 άνθρωποι βρίσκουν κάθε βράδυ ένα κρεβάτι να κοιμηθούν
Παρέχοντας τα στοιχειώδη σε ανθρώπους που βρέθηκαν στον δρόμο.
Ψυχραιμία, ακόμα κι ο Χατζιδάκις είχε «προσκυνήσει» κάποτε «σώβρακα και φανέλες»
Το πάθος του με το ποδόσφαιρο και ειδικά με τον Ολυμπιακό είχε εξομολογηθεί ο Μάνος Χατζιδάκις σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο «Φως των σπορ» το 1960, συντροφιά με τον Σάββα Θεοδωρίδη.
Η Αλληλεγγύη Λέσβου βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη γραμμή, σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες
Η Αλληλεγγύη Λέσβου (πρώην κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ) είναι μια ακτιβιστική πρωτοβουλία πολιτών με πολύπλευρη προσφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.
Το ολοζώντανο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Διαμαντής εξηγεί πώς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κατάφερε να γίνει πρότυπο λειτουργίας πολιτιστικού οργανισμού.
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
avatar Γράφων 24.12.2019 | 08:20
Τώρα, να τολμήσει κανείς να ρωτήσει για άδειες οικοδομής ή με ποιον πάροχο έχουν σύμβαση για το ρεύμα περιττό, ε;
Nexus6 Nexus6 24.12.2019 | 14:41
Προφανώς.
Όσο είναι βέβαια περιττό να ρωτήσει κανείς ποιο είναι το δηλωθέν εισόδημα των φορολογούμενων κατοίκων π.χ. της Εκάλης...
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή