Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DO THE RIGHT THING

All For Blue: Η οργάνωση που προστατεύει τις θάλασσες και ενισχύει την οικολογική συνείδηση

Μια οργάνωση που διοργανώνει υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς και εργάζεται για την ενίσχυση την οικολογικής συνείδησης της νέα γενιάς.

Η All For Blue είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία των θαλασσών. Μέσα σε τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 227 τόνους απορριμμάτων, καθαρίζοντας χιλιόμετρα παραλιών και βυθών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ παράλληλα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

 

Αν επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα της οργάνωσης στο Διαδίκτυο, το πρώτο πράγμα που θα δει είναι η φωτογραφία μιας μηχανής μεγάλου κυβισμού, η οποία ανασύρθηκε ως σκουπίδι από τον βυθό της θάλασσας κατά τη διάρκεια κάποιου από τους υποβρύχιους καθαρισμούς. Σας κάνει εντύπωση; Κι όμως, από τις ελληνικές θάλασσες έχουν ανασυρθεί κι άλλα «περίεργα» ανάμεσα στα συνολικά 223.846 αντικείμενα που έχει αφαιρέσει μέχρι στιγμής η εν λόγω οργάνωση από τον βυθό: άπειρα ελαστικά αυτοκινήτων, είδη οικιακού εξοπλισμού (πλυντήρια, λεκάνες τουαλέτας, ξαπλώστρες, μίξερ και βραστήρες) αλλά και δομικά υλικά (τσιμεντόλιθοι, πλακάκια και τούβλα).

 

Μέσα από την εμπειρία που έχει αποκτήσει η ομάδα της All For Blue φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις καθαρισμού δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα μόλυνσης των ωκεανών. Αντιθέτως, η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες όλων μας είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

«Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που ανασύρουμε από τον βυθό, βέβαια, είναι τα πλαστικά μιας χρήσης και από τους παράκτιους καθαρισμούς, οι γόπες των τσιγάρων. Πιο συγκεκριμένα, έχει τύχει από μία και μόνο παραλία να έχουμε, μεταξύ των άλλων, απομακρύνει πάνω από 800 γόπες και 120 πλαστικά ποτήρια. Αυτό δείχνει ότι δεν ζούμε σε αρμονία με τη φύση, ούτε την προστατεύουμε, θεωρώντας ότι οι πράξεις μας δεν έχουν επιπτώσεις σε αυτήν» λέει η ιδρύτρια της All For Blue και χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια Υποβρύχιας Σκοποβολής, Κατερίνα Τοπούζογλου, η οποία, περνώντας πολλές ώρες στον βυθό λόγω της ενασχόλησής της με τα θαλάσσια αθλήματα, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη ρύπανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και θέλησε να κάνει κάτι γι' αυτό.

 

Αν επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα της οργάνωσης στο Διαδίκτυο, το πρώτο πράγμα που θα δει είναι η φωτογραφία μιας μηχανής μεγάλου κυβισμού, η οποία ανασύρθηκε ως σκουπίδι από τον βυθό της θάλασσας.
Αν επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα της οργάνωσης στο Διαδίκτυο, το πρώτο πράγμα που θα δει είναι η φωτογραφία μιας μηχανής μεγάλου κυβισμού, η οποία ανασύρθηκε ως σκουπίδι από τον βυθό της θάλασσας.

 

Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν την ομάδα της All For Blue είναι όλοι εθελοντές. «Η ομάδα μας αποτελείται από θαλάσσιους βιολόγους, γεωλόγους, περιβαλλοντολόγους, αθλητές της ελεύθερης κατάδυσης και επαγγελματίες δύτες» λέει η κ. Τοπούζογλου, η οποία παράλληλα τονίζει ότι τον σημαντικότερο ρόλο στην όλη προσπάθεια παίζει η εκπαίδευση της νέας γενιάς. «Αυτό που προσπαθούμε μέσα από τις δράσεις μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, ώστε να καταλάβουν ότι το περιβάλλον είναι στα δικά τους χέρια και ότι είναι ίσως η τελευταία γενιά που έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά για τη διάσωση και προστασία των θαλασσών».

 

Η ίδια τονίζει ότι η ανταπόκριση των μαθητών είναι συγκινητική. «Προσεγγίζουμε το θέμα του περιβάλλοντος ολιστικά, ξεκινώντας από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο διαρκεί μία ώρα, κάνοντας χρήση πολύ έντονου οπτικοακουστικού υλικού. Μέσα σε λίγα λεπτά τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιωματική δράση που ακολουθεί. Ύστερα από 157 δράσεις και προγράμματα έχουν δημιουργηθεί 18 ομάδες/πυρήνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που συνεχίζουν τις δράσεις μας. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας».

 

Όλες οι δράσεις της οργάνωσης είναι zero waste. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μόνο επαναχρησιμοποιούμενο εξοπλισμό, αποφεύγοντας τα πλαστικά μιας χρήσης. Τα απορρίμματα που βγαίνουν είτε από την παραλία είναι από τον βυθό διαχωρίζονται, ζυγίζονται και καταγράφονται σε παγκόσμια τράπεζα δεδομένων, ώστε κάθε χρόνο να έχουμε επίσημα αποτελέσματα. Επίσης, έχουμε ειδική ομάδα σε κάθε καθαρισμό, που αναλαμβάνει το μάζεμα των αποτσίγαρων. Οι μετρήσεις είναι απογοητευτικές, μια και οι γόπες είναι μακράν το πιο συχνό αντικείμενο που βρίσκουμε στους παράκτιους καθαρισμούς. Στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνα που έχει γίνει στο Ellen MacArthur Foundation έχουν δείξει ότι, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το 2050 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα απορρίμματα απ᾽ ό,τι ψάρια» λέει η κ. Τοπούζογλου.

 

H Κατερίνα Τοπούζογλου σε αποστολή στη Νότια Αφρική.
H Κατερίνα Τοπούζογλου σε αποστολή στη Νότια Αφρική.

 

Μέσα από την εμπειρία που έχει αποκτήσει η ομάδα της All For Blue φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις καθαρισμού δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα μόλυνσης των ωκεανών. Αντιθέτως, η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες όλων μας είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Αυτός είναι και ο λόγος που δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση της νέας γενιάς. Οι μικρές, καθημερινές, φαινομενικά ασήμαντες βελτιώσεις που επαναλαμβάνονται με συνέπεια σε βάθος χρόνου φέρνουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Απευθύνουμε έκκληση για αυστηρότερους περιορισμούς στα πλαστικά μιας χρήσης. Επίσης, ας σταματήσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί το περιβάλλον και ειδικά τη θάλασσα ως μια τεράστια χωματερή» καταλήγει.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει η οργάνωση όλα τα πλαστικά από τις δράσεις της μετατρέπονται με ειδική επεξεργασία σε δομικό υλικό και με αυτό δημιουργούνται κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι τοποθετούνται στις τάξεις των μαθητών που συμμετέχουν στις δράσεις. Μάλιστα, στους κάδους αναγράφεται το νησί από το οποίο προήλθε η πρώτη ύλη τους.

 

«Τα πλαστικά που έχουμε συλλέξει επιστρέφουν με αυτό τον τρόπο στις σχολικές αίθουσες, ως ενθύμιο αλλά και ως απόδειξη ότι κάθε προϊόν που αναπόφευκτα φτάνει στο "τέλος της ωφέλιμης ζωής του" μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να είναι βιώσιμο» λέει η κ. Τοπoύζογλου.

 

Οι επόμενες δράσεις της All For Blue θα γίνουν στις Κυκλάδες, στη Σύρο, στη Μύκονο και στη Ρήνεια, ένα νησάκι απέναντι από τη Δήλο, και από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν και πάλι τα σεμινάρια στα σχολεία.

 

H Ελληνίδα πρωταθλήτρια Αθηνά Κουτσοκώστα επί το έργο.
H Ελληνίδα πρωταθλήτρια Αθηνά Κουτσοκώστα επί το έργο.

 

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει τη δράση σας;

Με εθελοντική εργασία και οικονομική υποστήριξη, αγοράζοντας τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα μας από το eshop μας.

 

Social Media: Instagram, Facebook

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: meropik@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρόδος: Μαθητές και δύτες ανέσυραν 223 κιλά σκουπίδια από παραλία
Μαθητές και δύτες μάζεψαν 223 κιλά σκουπίδια από παραλία της Κρεμαστής στη Ρόδο
Στη Νίσυρο τα πλαστικά σκουπίδια μετατρέπονται σε πρώτη ύλη
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Νισύριο» εστιάζει στη δημιουργία ενός πιο «πράσινου» περιβάλλοντος διαβίωσης στο νησί.
Τα «απορρίμματα του κορωνοϊού» απειλούν τη Μεσόγειο - «Περισσότερες μάσκες από μέδουσες»
Συναγερμός από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα «απορρίμματα του κορωνοϊού»
Το Κοινωφελές  Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη πρωταγωνιστεί στη μάχη για να γίνει η χώρα plastic-free
Η διευθύντρια του ιδρύματος, δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου περιγράφει το όρομά τους για καθαρές θάλασσες και μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά.
Τι αλλάζει στα περιβαλλοντικά ζητήματα το επόμενο διάστημα
Η πρόσφατη υγειονομική κρίση ανέδειξε φωνές ξεχασμένες, από το παρελθόν, που προειδοποιούσαν, αλλά κανείς δεν τις άκουγε.
Από τι κινδυνεύουν οι ελληνικές θάλασσες; Η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου μάς μιλά από τους Λειψούς.
Η υδροβιολόγος και διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», κ. Αναστασία Μήλιου, που έχει κάνει τη θάλασσα σπίτι της, μας μιλά από τους Λειψούς για όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ζιζέλ έγινε 40 και φύτεψε 40.000 δέντρα
Το σούπερ μόντελ Ζιζέλ Μπούντχεν γιόρτασε τα γενέθλιά της φυτεύοντας 10,000 δέντρα για κάθε δεκαετία που βρίσκεται στη ζωή.
Ο Olafur Eliasson μιλά στη LIFO για το διαδραστικό του πρότζεκτ Earth Speakr
Earth Speakr: Ο διάσημος Ισλανδοδανός εικαστικός εξηγεί στη LiFO πώς η τέχνη μπορεί να έχει θετικό αποτύπωμα στο μέλλον του πλανήτη.
Oι άναστροι ποταμοί
Από την Στύγα και τον Αχέροντα της αρχαιότητας, μέχρι τα υποχθόνια ποτάμια της Νέας Ζηλανδίας που φωτίζονται από τις πυγολαμπίδες, η φαντασία των ανθρώπων εξάπτεται από τη σκέψη των νερών που διατρέχουν τα έγκατα της γης.
«WE SEA MORE»: Ένα πρόγραμμα για καθαρές θάλασσες και περιβαλλοντική ανάπτυξη
Η Nestlé Ελλάς και η Polyeco Α.Ε. συνεργάστηκαν για την ανίχνευση, καταγραφή και τη συλλογή απορριμμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
Τα νέα εργαλεία των δελφινιών της Αυστραλίας
Shelling και sponging, οι ασυνήθιστες τεχνικές που χρησιμοποιούν για την τροφή τους
Η Κρήτη ηλεκτρίζεται.  Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πράξη.
Με το δεύτερο και αποφασιστικό βήμα, τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, η Κρήτη αντιμετωπίζει οριστικά το ενεργειακό της πρόβλημα και γίνεται κόμβος όχι μόνο του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στη Νίσυρο τα πλαστικά σκουπίδια μετατρέπονται σε πρώτη ύλη
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Νισύριο» εστιάζει στη δημιουργία ενός πιο «πράσινου» περιβάλλοντος διαβίωσης στο νησί.
Σταυρούλα Αγγελοπούλου: «Η τεχνολογία αποτελεί κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη»
Η Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ μιλά για τους νέους στόχους και τη στρατηγική του ομίλου προς τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Κοίτα ψηλά: Όλα τα είδη πουλιών που ζουν στον ουρανό της Αθήνας
Ένας ενθουσιώδης παρατηρητής πουλιών, ο Λευτέρης Σταύρακας, μας ξεναγεί στον μαγευτικό κόσμο των κατοίκων των αιθέρων της πόλης μας.
Αιγίλοπας: Για να αρχίσουν να καλλιεργούνται ξανά οι ντόπιες ποικιλίες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών
Ο Αιγίλοπας όχι μόνο διασώζει παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων αλλά τις προωθεί στους αγρότες για να τις καλλιεργήσουν και να φτάσουν στο πιάτο μας.
Perrotis College: Το περιβάλλον στο επιστημονικό επίκεντρο
Οι έννοιες «κλιματική αλλαγή», «κυκλική οικονομία», «αειφορία», «προστασία του περιβάλλοντος» και «βιώσιμη ανάπτυξη» έχουν ενσωματωθεί στη γνώση που παρέχει το Perrotis College.
Αττική Οδός: Ο αυτοκινητόδρομος που σέβεται το περιβάλλον
Πιο «πράσινη» διαδρομή με αριθμούς
Πράσινες συμβουλές από τους ειδικούς της WWF και της Greenpeace
Απλοί τρόποι για να συμπεριφερόμαστε καλύτερα στον πλανήτη από τους ειδικούς της WWF Ελλάς και της Greenpeace Greece.
Το Κοινωφελές  Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη πρωταγωνιστεί στη μάχη για να γίνει η χώρα plastic-free
Η διευθύντρια του ιδρύματος, δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου περιγράφει το όρομά τους για καθαρές θάλασσες και μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά.
Μαργαρίτης Σχοινάς: Τώρα είναι η ώρα της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, γράφει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, που βρίσκει την Ευρώπη σε μια ιστορική στιγμή.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή