Ένας μικροσκοπικός φούρνος που μοιάζει με φρεσκοψημένο ψωμί Facebook Twitter

Ένας μικροσκοπικός φούρνος που μοιάζει με φρεσκοψημένο ψωμί

0

Το αρχιτεκτονικό γραφείο I IN χρησιμοποίησε ζεστές, χρυσές αποχρώσεις για να διακοσμήσει το αρτοποιείο Pinocchio στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, το οποίο πουλάει το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα που φτιάχνει σε μινιμαλιστικά ράφια.

Με πλάτος μόλις 4,2 μέτρα, το Pinocchio βρίσκεται μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό Oguchi και έχει διακοσμηθεί έτσι ώστε να ταιριάζει με τις λιχουδιές που πωλούνται μέσα.

«Αν και ο χώρος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος, το κατάστημα ζήτησε να έχει μια ισχυρή ταυτότητα με την πρόσοψη και το εσωτερικό» δήλωσε το Ι ΙΝ.

«Οι ζωηρές ντεγκραντέ και οι απαλές υφές που εκφράζουν την ποιότητα και το χρώμα του ψωμιού απλώνονται τόσο εντός όσο και εκτός του καταστήματος. Εκφράζει την απαλή γοητεία του ίδιου του ψωμιού και επιτρέπει στον πελάτη να νιώσει τον κόσμο του ψωμιού με όλες του τις αισθήσεις».

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι έχουν βαφτεί σε μια χρυσή απόχρωση, όπως ο φλοιός ενός φρεσκοψημένου καρβελιού ή ένα αφράτο κρουασάν. 

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι έχουν βαφτεί σε μια χρυσή απόχρωση, όπως ο φλοιός ενός φρεσκοψημένου καρβελιού ή ένα αφράτο κρουασάν.

«Ένας γυψαδόρος που έχει κάνει θεατρικές και εικαστικές δουλειές συνεργάστηκε μαζί μας» είπαν οι αρχιτέκτονες. «Δεν είναι μόνο το έντονο χρώμα αλλά και η υφή της επιφάνειας που το κάνει να μοιάζει με φρεσκοφουρνισμένο ψωμάκι».

Ένας μικροσκοπικός φούρνος που μοιάζει με φρεσκοψημένο ψωμί Facebook Twitter
Φωτ.: Tomooki Kengaku

Το Pinocchio είναι γραμμένο με μια λεπτή sans serif γραμματοσειρά πάνω από την πλατιά πόρτα. Οι γυάλινες πόρτες είναι τοποθετημένες βαθιά στους χοντρούς εξωτερικούς τοίχους.

Στο εσωτερικό, το ταβάνι έχει βαφτεί ώστε να ταιριάζει με τους τοίχους που μοιάζουν με κρούστα.

Το αρτοποιείο έχει εμβαδόν 30 τετραγωνικών μέτρων, οπότε οι σχεδιαστές δημιούργησαν ένα λιτό εσωτερικό που εστιάζει στα προϊόντα.

Δύο σειρές ράφια από ξύλο τρέχουν κατά μήκος των τοίχων και των γωνιών. Προβολείς στην οροφή και κάτω από τα ψηλότερα ράφια λούζουν τα ψημένα προϊόντα με έναν απαλό φωτισμό.

Ένας μικροσκοπικός φούρνος που μοιάζει με φρεσκοψημένο ψωμί Facebook Twitter
Φωτ.: Tomooki Kengaku
Ένας μικροσκοπικός φούρνος που μοιάζει με φρεσκοψημένο ψωμί Facebook Twitter
Φωτ.: Tomooki Kengaku
Ένας μικροσκοπικός φούρνος που μοιάζει με φρεσκοψημένο ψωμί Facebook Twitter
Φωτ.: Tomooki Kengaku
Ένας μικροσκοπικός φούρνος που μοιάζει με φρεσκοψημένο ψωμί Facebook Twitter
Φωτ.: Tomooki Kengaku
Ένας μικροσκοπικός φούρνος που μοιάζει με φρεσκοψημένο ψωμί Facebook Twitter
Φωτ.: Tomooki Kengaku
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ