Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

H νέα μοναδική σήμανση της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Λουξεμβούργου

Η σήμανση που έχει σχεδιαστεί για την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι μια άμεση αναφορά στην αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Η σήμανση που έχει σχεδιαστεί για την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου (Bibliothèque nationale du Luxembourg) είναι μια άμεση αναφορά στην αρχιτεκτονική του κτιρίου. Οι προσεγμένοι εσωτερικοί χώροι αλλά και η εξωτερική πρόσοψή της αποτελούν αφετηρία για τη σήμανση, αφού αποτίουν φόρο τιμής στη δημόσια φύση και την προσβασιμότητα της βιβλιοθήκης. Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα εντοπισμού έχει σκοπό να αναδείξει τον χώρο και να κάνει την πλοήγηση μέσα σε αυτόν διαισθητική.

 

Αριθμητικοί και αλφαβητικοί κύβοι αποτελούν τα θεμέλια του συστήματος σήμανσης της βιβλιοθήκης. Κατά το χειρισμό τεράστιων όγκων πληροφοριών και των αυξανόμενων συλλογών των βιβλιοθηκών, είναι απαραίτητο το προσωπικό της βιβλιοθήκης να λειτουργεί απελευθερωμένο από άκαμπτα συστήματα και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εύκολα αλλαγές στις πινακίδες σήμανσης.

 

Το ευέλικτο σχέδιο σήμανσης, που αποτελείται από 25.000 κύβους ρητίνης, 6.000 ταμπλό και 2.400 αριθμητικούς χαρακτήρες ραφιών, επιτρέπει στο προσωπικό να προσαρμόζει ανεξάρτητα τις πληροφορίες ανάλογα με τις αλλαγές που γίνονται στις συλλογές της βιβλιοθήκης. Οι κύβοι ρητίνης, που είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικό υλικό, αντιπροσωπεύουν επίσης τη διαχρονικότητα της βιβλιοθήκης και τη μακρόχρονη παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στο μέλλον.

  

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο που είναι αφιερωμένες στην επιστημονική έρευνα και λαμβάνει τα δύο τρίτα της χρηματοδότησής της από ιδρύματα.

 

Το σύστημα ανίχνευσης στο σύνολό του είναι προσαρμοσμένο για να συμπληρώνει κάθε περιοχή της BnL. Οι κύριοι κατάλογοι της βιβλιοθήκης σχηματίζονται από μεγάλες πλάκες που παρέχουν άφθονο χώρο για προβολή πληροφοριών. Οι ανοιχτοί χώροι στην πολλαπλών επιπέδων βιβλιοθήκη επιτρέπουν στους επισκέπτες να εντοπίζουν γρήγορα περιοχές από μακριά με ελάχιστες πληροφορίες.

 

 

 

Η κατά παραγγελία γραμματοσειρά Bibliothèque έχει σχεδιαστεί σε μια σειρά τεσσάρων βαρών για να καλύψει τις διάφορες ανάγκες της βιβλιοθήκης. Το σύστημα σήμανσης αποτελείται από τρία μεγέθη χαρακτήρων: ένα είναι στο μέγεθος του ίδιου του κύβου για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, μεγάλοι χαρακτήρες προορίζονται για ανάγνωση από μακρινές αποστάσεις και μειωμένο μέγεθος γραμματοσειράς για τις σημάνσεις των ραφιών. Η οπτική γλώσσα εμφανίζεται σε μια μινιμαλιστική παλέτα ασπρόμαυρου με πινελιές κόκκινου χρώματος για τη δημιουργία καθαρών γραφικών.

 

Η ανάθεση του σχεδιασμού της βιβλιοθήκης στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έγινε στο γραφείο Bolles + Wilson μετά από διεθνή διαγωνισμό πριν από 16 χρόνια. Ενώ η βιβλιοθήκη βρισκόταν στο κτίριο Schuman, στο δυτικό άκρο της λεωφόρου John F. Kennedy, ζητήθηκε από τους αρχιτέκτονες να τη μεταφέρουν στο βόρειο τμήμα της λεωφόρου το 2014. Η βιβλιοθήκη των 75 εκατομμυρίων ευρώ μοιράζεται τώρα το Kirchberg-Plateau, στην αστική περιοχή του Λουξεμβούργου, με το μουσείο τέχνης Mudam του IM Pei, το Philharmonie του Christian de Portzamparc και το γραφειοκρατικό και οικονομικό κέντρο της ΕΕ.

 

Μέσα στην αίθουσα ανάγνωσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου. Φωτ.: ΒnL
Μέσα στην αίθουσα ανάγνωσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου. Φωτ.: ΒnL

 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο που είναι αφιερωμένες στην επιστημονική έρευνα και λαμβάνει τα δύο τρίτα της χρηματοδότησής της από ιδρύματα. Η BnL συλλέγει και καταγράφει όλες τις εκδόσεις που δημοσιεύονται στο Λουξεμβούργο και στο εξωτερικό σε σχέση με το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

 

Εκτός από περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια έντυπες εκδόσεις, η BnL προσφέρει στους επισκέπτες μια ολοένα αυξανόμενη συλλογή ψηφιακών δημοσιεύσεων, ηλεκτρονικών περιοδικών, ηλεκτρονικών βιβλίων και βάσεων δεδομένων έρευνας. Είναι επίσης πολιτιστικό σημείο συνάντησης και διοργανώνει τακτικά συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις για διάφορα θέματα.

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Η γραμματοσειρά «bibliothèque» εφαρμόζεται σε κύβους ρητίνης.
Η γραμματοσειρά «bibliothèque» εφαρμόζεται σε κύβους ρητίνης.

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL
Tο νούμερο του ορόφου. Φωτ.: ΒnL
Tο νούμερο του ορόφου. Φωτ.: ΒnL

  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα πρωινό στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής
Μέσα σε αυτήν κρύβονται θησαυροί: 500.000 βιβλία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, χειρόγραφα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό
Μια βιβλιοθήκη που θυμίζει σκουληκότρυπα
Ένα κτίριο που μοιάζει να αψηφά τον χώρο και τον χρόνο.
31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα
Ένας οδηγός με τους σημαντικότερους τόπους μελέτης της πόλης, τα ωράρια λειτουργίας τους και όλες τις χρήσιμες σχετικές πληροφορίες
Το Μουσείο Φρόιντ αποκαλύπτει για πρώτη φορά τα ιδιωτικά διαμερίσματα της οικογένειας
Τα δωμάτια του σπιτιού του Φρόιντ στη Βιέννη, που έμειναν κενά μετά την αναχώρησή του για το Λονδίνο, μετατράπηκαν σε μουσείο
Σε «καραντίνα» επτά ημερών τα βιβλία στην Φλωρεντία
Σε «καραντίνα» μίας εβδομάδας τα βιβλία στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας
Τι διαβάστηκε πιο πολύ στην καραντίνα - 4 βιβλιοπωλεία δίνουν τα στοιχεία τους
Πολυσέλιδα βιβλία, κλασική λογοτεχνία, δοκίμια που μιλάνε για πανδημίες και δυστοπίες αλλά και παιδικά αναγνώσματα ήταν τα ευπώλητα της καραντίνας, όπως μας εξηγούν οι άνθρωποι 4 μικρών και μεγάλων βιβλιοπωλείων της Αθήνας.
Ταπεινοί θησαυροί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Ο προέδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης γράφει για μια παλιά ελληνική έκδοση των «Αθλίων» του Βίκτωρος Ουγκό.
Μέσα στην παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής απαθανάτισε το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης λίγο πριν τη μετεγκατάστασή της στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες από το νέο μουσείο της Κίνας που σχεδίασε ο Tadao Ando
Κυκλοφόρησαν νέες φωτογραφίες του κυλινδρικού μουσείου He Art του βραβευμένου με Pritzker Tadao Ando, το οποίο ολοκληρώθηκε στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.
 8  εκκλησίες που χτίστηκαν το 2020, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική
Πλωτοί, ξύλινοι και μοντέρνοι χώροι λατρείας που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2020.
Ένα γυάλινο σπίτι με ξύλινη περίφραξη που κρέμεται πάνω από έναν γκρεμό
Ένα εντυπωσιακό σπίτι από γυαλί στη Χιλή, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Santiago Valdivieso και Stefano Rolla.
 Ένα σπίτι από μαύρο ξύλο στις όχθες μια λίμνης στα σύνορα Δανίας-Γερμανίας
Φιλόξενα δωμάτια από ξύλο βελανιδιάς βρίσκονται πίσω από τη μαύρη ξύλινη πρόσοψη του Fjord Boat House, μιας παραθεριστικής κατοικίας δίπλα στη λίμνη που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Norm Architects.
Το τέλος του κόσμου έρχεται το 2021! Δώδεκα σενάρια σε ένα φανταστικό ημερολόγιο
Ένα ημερολόγιο για το νέο έτος από το αθηναϊκό design agency Bob Studio ξορκίζει τα δεινά της χρονιάς που τελειώνει με τον πιο ευφάνταστο και αστείο τρόπο.
 Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Η κατοικία βρίσκεται σε ένα συγκρότημα του Λονδίνου που σχεδιάστηκε και χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από τους Chamberlin, Powell και Bon, τους ίδιους αρχιτέκτονες που είναι υπεύθυνοι για το Barbican.
Ένα μίνιμαλ μπαρ γεμάτο γλυπτά
Το Flow of Ecstatic στο Ντονγκουάν της Κίνας είναι ένα μπαρ σε γκρι αποχρώσεις με ένα γλυπτό από μπαμπού στην οροφή.
Η γραμματοσειρά Kama Sutra δείχνει το σεξ ως «βαθιά ευχάριστη και μερικές φορές αστεία πράξη»
Γυμνά σώματα σε διαφορετικές στάσεις του σεξ σχηματίζουν τα γράμματα του αλφαβήτου στο βιβλίο Kama Sutra A-Z από τη Γαλλίδα εικονογράφο Malika Favre.
Ένα υπέροχο σπίτι στο Βέλγιο χτισμένο από μεταχειρισμένα τούβλα
Το βελγικό στούντιο BLAF Architecten χρησιμοποίησε τούβλα από δεύτερο χέρι για να χτίσει αυτό το σπίτι στη Γάνδη.
Σαν από ταινία sci-fi: Ένα καταφύγιο στην Ουκρανία για την επόμενη παγκόσμια κρίση
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Sergey Makhno οραματίστηκε το «Underground House Plan B», ένα οχυρό που μπορεί να αντέξει τις «δυσάρεστες εκπλήξεις» στον μετα-πανδημικό κόσμο.
Ένα μοναδικά διακοσμημένο διαμέρισμα στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Το γραφείο Home Studios χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό από έπιπλα κατά παραγγελία και vintage αντικείμενα για να ανανεώσει αυτό το οικογενειακό διαμέρισμα στη γειτονιά NoHo της Νέας Υόρκης.
Το Archipelago House είναι ένα μίνιμαλ οικογενειακό καταφύγιο στη Σουηδία
Η Norm Architects ολοκλήρωσε μια παραθεριστική κατοικία στην ακτή της Σουηδίας που έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει τόσο τη σκανδιναβική όσο και την ιαπωνική αισθητική.
 Ένα ρετιρέ στο Σικάγο γεμάτο έργα τέχνης
Μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης συμπληρώνεται από βιομηχανικές λεπτομέρειες, ξύλινο δάπεδο και γήινα χρώματα σε αυτό το διαμέρισμα που σχεδίασαν οι Wheeler Kearns Architects για δύο συλλέκτες τέχνης.
Ένα ονειρεμένο σπίτι μέσα στο δάσος του Πόρτλαντ
Το Royal House είναι χτισμένο στην καρδιά ενός αστικού δάσους από έλατα και σφένδαμα στο Πόρτλαντ και είναι υπόδειγμα της σύγχρονης, λειτουργικής αρχιτεκτονικής.
Ένα εξοχικό σπίτι σε πευκοδάσος της Σουηδίας με έμπνευση από την Ιαπωνία
Ο αρχιτέκτονας Johan Sundberg δανείστηκε στοιχεία από παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια για να δημιουργήσει το Sommarhus T, μια εξοχική κατοικία στη νότια ακτή της Σουηδίας.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή