Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο

0

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Άλισον Μπρούκς, η πανδημία ανάγκασε τους αρχιτέκτονες να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε μικρότερες αλλά πιο σημαντικές ανέσεις που όλοι οι άνθρωποι έχουν στα σπίτια τους. Μία από αυτές είναι και τα μπαλκόνια, τα οποία τους τελευταίους μήνες απέκτησαν μια πιο συμβολική διάσταση και έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς να ξεφύγουν –έστω και εν μέρει– από τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι.


Ακολουθούν δέκα από τα πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο με βάση τον αρχιτεκτονικό τους σχεδιασμό.


Ragnitzstrasse 36, Αυστρία

(Love Architecture and Urbanism)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Στην πόλη Γκραζ της Αυστρίας ξεχωρίζει μια πολυκατοικία που τα ξύλινα μπαλκόνια της έχουν σχήμα ζικ ζακ. Μάλιστα, παρά το ασυνήθιστο σχήμα τους, τα συγκεκριμένα μπαλκόνια προσθέτουν έναν επιπλέον χώρο 17 τ.μ. σε κάθε διαμέρισμα.

White Clouds, Γαλλία

(Poggi + More)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Χάρη στο πρότζεκτ White Clouds, τα παραπάνω μπαλκόνια στη Γαλλία θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με λευκά κελιά. Εκεί, οι κάτοικοι μπορούν είτε να αποθηκεύσουν τα πράγματά τους είτε να απλώσουν τα ρούχα τους.

Västra Kajen, Σουηδία

(Tham & Videgård Arkitekter)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας Tham & Videgård Arkitekter ήταν να δημιουργήσει μια πρόσοψη κτιρίου που αφενός να παρέχει μια προστασία και αφετέρου να είναι διαφανής. Κάπως έτσι κατέληξαν στον σχεδιασμό αυτών των αλουμινένιων μπαλκονιών που μοιάζουν με κρεμασμένα δίχτυα.

L'Arbre Blanc, Γαλλία

(Sou Fujimoto)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Το εμφανώς ιδιαίτερο στοιχείο της παραπάνω πολυκατοικίας στη Γαλλία είναι ότι καθένα από τα μπαλκόνια της προεξέχει με διαφορετικό τρόπο και μέγεθος από το διπλανό του. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να επικοινωνούν πιο άνετα μεταξύ τους ή ακόμη και να χαζεύουν τι γίνεται στο διπλανό διαμέρισμα.

95 Peckham Road, Ηνωμένο Βασίλειο

(Peter Barber Architects)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Σε αυτή την πολυκατοικία του Λονδίνου, που ξεχωρίζει για τα ανοιχτόχρωμα τούβλα της στο εξωτερικό, ο αρχιτέκτονας Peter Barber ευελπιστεί ότι μελλοντικά οι ένοικοι θα βάλουν φυτά ή και ομπρέλες προκειμένου να «συνεχίσει να εξελίσσεται ο χαρακτήρας του κτιρίου».

Rodin 33, Μεξικό

(Carlos Marin)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Η μακρόστενη πρόσοψη αυτής της πολυκατοικίας, που του πλάτος της είναι μόλις 7,8 μέτρα, δεν εμπόδισε τον αρχιτέκτονα Carlos Marin από το να διαμορφώσει υπέροχους εξωτερικούς χώρους για τους κατοίκους. Το σχήμα τους είναι αρκετά ιδιαίτερο γιατί σου δίνει την αίσθηση ότι κόβει ένα μέρος του σπιτιού στη μέση, αφήνοντας παράλληλα μια ανοιχτή σχέση ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.

Grand Parc Bordeaux, Γαλλία

(Frédéric Druot Architecture, Lacaton & Vassal Architectes και Christophe Hutin Architecture)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Τα ανοιχτά μπαλκόνια στο Μπορντό της Γαλλίας δίνουν τη δυνατότητα στο φως του ήλιου να μπει άπλετο μέσα στους χώρους, ενώ η μίνιμαλ αισθητική τους οφείλεται στις κομψές κολόνες.

Terrassenhaus Berlin, Γερμανία

(Brandlhuber+ Emde, Burlon and Muck Petzet Architekten)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Ο λόγος που αυτά τα μπαλκόνια της πολυκατοικίας του Βερολίνου αποτελούν ένα πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σύνολο αποδίδεται στο ότι είναι σχεδιασμένα κλιμακωτά, ενώ στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει και γκαλερί.

Garden Tower, Ελβετία

(Buchner Bründler Architekten)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Τα ασύμμετρα μπαλκόνια στο χωριό Wabern της Ελβετίας είναι το ιδανικό μέρος για αναρριχώμενα φυτά, τα οποία μετατρέπουν την πρόσοψη του κτιρίου σε ένα καταπράσινο αρχιτεκτονικό κόσμημα.

Independence Library and Apartments, Η.Π.Α.

(John Ronan Architects)

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο Facebook Twitter

Σχεδιασμένα για να σπάσουν το μπρουτάλ μοτίβο που ισχύει κατά βάση στην αρχιτεκτονική του Σικάγο, αυτά τα πολύχρωμα μπαλκόνια κινούνται σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου: από έντονο γαλαζοπράσινο μέχρι λαμπερό κίτρινο.

Με πληροφορίες από Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ