Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Τα γραφεία-παγόβουνο που πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα του Τελ Αβίβ

Το κτίριο με τους 28 ορόφους που θυμίζει παγόβουνο και έχει ως στόχο να αφήσει το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα

Ο Βρετανός-Ισραηλινός σχεδιαστής και αρχιτέκτονας Ron Arad έχει πλέον ολοκληρώσει έναν πύργο με γραφεία στο Τελ Αβίβ παίρνοντας έμπνευση από ένα παγόβουνο. 

 

Πρόκειται για μια γυάλινη εξωτερικά κατασκευή της οποίας το μέγεθος διευρύνεται στο κέντρο και βρίσκεται στη γειτονιά Nahalat Yitsak στην πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο πύργος ToHΑ, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει 28 ορόφους και φαίνεται πως θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της πόλης. 

 

 

 

«Το ίδιο το κτίριο έχει εμπνευστεί από ένα παγόβουνο», ανέφερε ο Arad στο Dezeen. H ιδέα ήταν να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή με το έδαφος, έτσι ώστε να δημιουργεί το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα. Βέβαια, για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, έπρεπε το μέγεθος του κτιρίου να είναι μεγαλύτερο στο κέντρο απ'ό,τι στην οροφή και στο έδαφος».

 

Φωτο:  Ron Arad Architects
Φωτο: Ron Arad Architects

 

Το ToHA στηρίζεται πάνω σε τρεις μεγάλους πυλώνες και στο κέντρο αυτών, δηλαδή κάτω από το κτίριο, βρίσκεται μια μοναδική πλατεία. «Επιθυμία μας ήταν να επέμβουμε πάνω στο Γη με τέτοιον τρόπο που να αφήσουμε το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα και γι'αυτό δημιουργήσαμε ένα καινούργιο πάρκο στην πόλη, παρόλο που δεν υπήρχε χώρος για κάτι τέτοιο». 

 

Φωτο:  Ron Arad Architects
Φωτο: Ron Arad Architects

 

Ο Arad, που για την υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ έχει συνεργαστεί με τον τοπικό αρχιτέκτονα Avner Yashar, επέλεξε να τοποθετήσει ζώνες με φυτά στο έδαφος και όχι στην κορυφή του κτιρίου, προκειμένου η τελευταία να μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ταράτσα. Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου, τουλάχιστον όσον αφορά τη βάση του, είναι επενδυμένο με Dekton, ένα χειροποίητο αλλά αρκετά συμπαγές υλικό της εταιρίας Cosentino.

 

Φωτο:  Ron Arad Architects
Φωτο: Ron Arad Architects

 

Μάλιστα, χάρη στο υλικό αυτό εξασφαλίζεται και ο εξαερισμός του κτιρίου, ενώ παράλληλα προσδίδει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική γοητεία. Πέρα, όμως, από τη βάση, το Dekton χρησιμοποιείται επίσης στο εσωτερικό: στο έδαφος, στο ταβάνι, στους τοίχους και στα πάνελ. 

 

Φωτο:  Ron Arad Architects
Φωτο: Ron Arad Architects

 

Στο εσωτερικό του πύργου, το πάτωμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι είναι σχεδιασμένο με βάση το ποιοι έχουν νοικιάσει τους εκάστοτε χώρους.

 

Φωτο:  Ron Arad Architects
Φωτο: Ron Arad Architects

 

Ο ToHA είναι ένας από τους δύο πύργους που θα κατασκευαστούν στην περιοχή με τον δεύτερο να είναι ήδη σε εξέλιξη και το ύψος αναμένεται να ξεπεράσει αυτό του πρώτου, καθώς θα έχει 75 ορόφους (εν αντιθέσει με τους 28 του ToHA). Συγχρόνως, η σύνδεση ανάμεσα στα δύο εντυπωσιακά κτίρια πρόκειται να γίνει μέσω ενός διαδρόμου. 

 

Φωτο:  Ron Arad Architects
Φωτο: Ron Arad Architects

 

Η πλήρης ολοκλήρωση του ToHA αναμένεται το 2024, ενώ η κατασκευή ενός πρώτου τμήματος της τελικής του μορφής αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο. Όταν, όμως, ολοκληρωθεί αυτό το έργο, τότε θα αποτελέσει τον υψηλότερο πύργο στο Ισραήλ. 

 

Φωτο:  Ron Arad Architects
Φωτο: Ron Arad Architects

 

Προς το παρόν, το υψηλότερο κτίριο της χώρας είναι το Azrieli Sarona Tower, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το γραφείο Moshe Tzur Architects, και βρίσκεται αρκετά κοντά στον πύργο ToHA του Arad. H ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ουρανοξύστη έγινε το 2017, έχει 61 ορόφους και ύψος 238.5 μέτρα. 

 

Φωτο:  Ron Arad Architects
Φωτο: Ron Arad Architects

 

Φωτο:  Ron Arad Architects
Φωτο: Ron Arad Architects

 

 

Με πληροφορίες από Dezeen

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα μετα-μοντέρνο ξενοδοχείο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης που πριν ήταν γραφεία και διαμερίσματα
Ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης αποκτά νέο χαρακτήρα με παλιά αισθητική
Μπήκαμε στα γραφεία του Skroutz.gr
Οpen space χώροι και παροχές που στοχεύουν στη χαρά του εργαζομένου κάνουν πολλούς να συγκρίνουν τα γραφεία του Skroutz με αυτά της αμερικάνικης Google
Ένα γραφείο στην Ομόνοια με meeting rooms μέσα σε εσωτερικούς κήπους
Σε ένα κτίριο γραφείων με παλιό μοντέλο ανάπτυξης αναδημιουργούνται τα μοντέρνα και καταπράσινα γραφεία μιας εταιρείας πληροφορικής, ενθαρρύνοντας την ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφίζοντας ένα λιμναίο σπίτι στην αιγυπτιακή όαση της Σίβας
Ο Χρίστος Παπαδόπουλος επισκέπτεται ένα σπίτι στην όαση της Σίβα, χτισμένο από λάσπη, αλάτι και κορμούς χουρμαδιάς.
Η επιστροφή των μωσαϊκών στις πολυκατοικίες της Αθήνας
Πώς το μωσαϊκό, ένα στοιχείο που χαρακτήριζε την αθηναϊκή πολυκατοικία για δεκαετίες, πέρασε από την περίοδο της παρακμής και του ευτελισμού στην αναγέννηση.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας
Σχεδιασμένο για το νέο οικονομικό κέντρο, το Tower C πρόκειται να γίνει ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης.
Ποιος είναι ο αληθινός Μπλεκ;
Ο χάρτινος ήρωας, πριν «εισβάλλει στο Καπιτώλιο», γνώρισε μέρες δόξας τις δεκαετίες του '70 και του '80, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή του κόμικ στην Ελλάδα.
Τα ταμπάκικα της Χάρμαινας: αρχιτεκτονική δίχως αρχιτέκτονες
Κοντά στους Δελφούς η παράδοση μιας παλιάς Ελλάδας υπάρχει ακόμη
Οι κρυμμένες Παράγκες της Βουλιαγμένης
Ανάμεσα στα ψηλά πεύκα, πάνω στα μεγάλα και πλατιά βράχια της αθηναϊκής Ριβιέρας, μια ανάσα από τον Αστέρα, βρίσκονται κρυμμένες οι Παράγκες της Βουλιαγμένης, παλιές παραθεριστικές κατοικίες που προσφέρονταν σε ένα είδος δημοπρασίας προς ενοικίαση κάθε καλοκαίρι.
Στο κατεχόμενο Βαρώσι, τα έργα ενός καλλιτέχνη για ένα night club αποκαλύπτονται 46 χρόνια μετά
Η φωτογράφος και δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου και η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Χριστοδουλίδου φέρνουν στο φως τις τσιμεντογραφίες του επιφανούς Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα από το εσωτερικό του διάσημου κέντρου διασκέδασης «Perroquet» στο Βαρώσι.
5 απροσδόκητες συνεργασίες του 2020 από τον κόσμο του ντιζάιν
Ο David Adjaye με την Aston Martin, η BIG με τη NASA και ο Frank Gehry με το Hennessy ήταν μερικά μόνο από τα απροσδόκητα ντουέτα που συνεργάστηκαν το 2020.
To Smile στη Νέα Υόρκη είναι εμπνευσμένο από την ιστορία και τον πολιτισμό του Χάρλεμ
Το κτίριο, που πήρε το όνομά του από την καμπυλωτή του κάτοψη περιλαμβάνει έναν παιδικό σταθμό στο ισόγειο και 223 διαμερίσματα κατοικιών στους υπόλοιπους ορόφους.
Ένα μπαρ εμπνευσμένο από το «Mad Men»
Η τηλεοπτική σειρά «Mad Men» ενέπνευσε τη ρετρό αισθητική αυτού του μπαρ στην Γκουανγκτζού της Κίνας.
Ένα διαμέρισμα στο Μιλάνο φιλοξενεί αποκλειστικά ανερχόμενους influencers
Σύννεφα στο πάτωμα και φωτεινοί διάδρομοι είναι μερικά από τα διασκεδαστικά χαρακτηριστικά που έχει συμπεριλάβει ο art director John Pentassuglia στο Defhouse, ένα σπίτι που έχει σχεδιαστεί για νέους influencers των social media.
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα
Η Καναδή αρχιτέκτονας Natalie Dionne ολοκλήρωσε ένα καταφύγιο στο δάσος του νοτιοανατολικού Κεμπέκ, το οποίο υψώνεται σε ξυλοπόδαρα για να έχει καλύτερο φως και θέα.
Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Οι αρχιτέκτονες Diana Salvador και Javier Mera έχτισαν μια αγροτική καμπίνα με σκοπό να ησυχάζουν και να επανασυνδέονται με τη φύση.
Ένα λευκό πυργόσπιτο στην Πούλια
Ο αρχιτέκτονας Lorenzo Grifantini έχτισε ένα σπίτι στην Απουλία της Ιταλίας για προσωπική χρήση.
Ένα μουσείο σε σχήμα βότσαλου από τo αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid
Το νέο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σεντσέν της Κίνας που θα ολοκληρωθεί το 2023.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή