Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΝΤΙΟ HAYRI ATAK ΓΙΑ ΕΝΑ BOUTIQUE HOTEL ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

© Hayri Atak
© Hayri Atak

 

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Hayri Atak είχε την ιδέα για το σχεδιασμό του παραπάνω boutique hotel στην άκρη ενός απότομου βράχου στη Νορβηγία, το οποίο διαθέτει μια εντυπωσιακή γυάλινη πισίνα για όσους τολμηρούς θέλουν να κολυμπήσουν μερικά μέτρα πάνω από τα φιόρδ.

Το στούντιο, με έδρα του την Κωνσταντινούπολη, πρότεινε την κατασκευή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου σε μια τοποθεσία 600 μέτρων πάνω από τον γκρεμό Preikestolen - πρόκειται για έναν απότομο βράχο και εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό σημείο στα δυτικά της Νορβηγίας, που προεξέχει στα φιόρδ Lysefjorden.

Σκοπός της εταιρίας είναι να αναδημιουργήσει τον ενθουσιασμό που αισθάνεται κανείς, όταν πηγαίνει για πεζοπορία γύρω από τον βράχο και παράλληλα να επαναφέρει το αίσθημα του να ζεις "μέσα και πέρα από τα άκρα."

 

© Hayri Atak
© Hayri Atak

 

"Για μένα το Preikestolen είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη που έχω δει στη ζωή μου. Μια μέρα μία φίλη μου μού έστειλε φωτογραφίες από τον βράχο, που είχε φωτογραφίσει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στη Νορβηγία" ανέφερε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αρχιτεκτονικού στούντιο Hayri Atak. "Παρόλο που δεν ήμουν εκεί, ένιωσα την αδρεναλίνη του να ζεις στα άκρα. Στη συνέχεια, ονειρεύτηκα το πως θα ήταν να ζω κι εγώ πέρα από τα άκρα. Πρακτικά, αυτή η ιδέα με ενέπνευσε στο να δημιουργήσω το σχέδιο για το παραπάνω boutique hotel."

 

Τα οπτικά, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο Hayri Atak, απεικονίζουν την είσοδο του ξενοδοχείου στην κορυφή του γκρεμού, του οποίου η επιφάνεια είναι εκ φύσεως επίπεδη. Μάλιστα, η επιφάνεια αυτή στα μάτια του κοινού φαντάζει σαν μια γιγαντιαία πλατφόρμα, που είναι ορατή από κάθε πλευρά.

Ακολουθώντας την ευθεία πορεία της πισίνας, οι επισκέπτες οδηγούνται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, το οποίο έχει εννέα σουίτες και ένα κοινό σαλόνι κι όλα αυτά ασφαλώς βρίσκονται μέσα στον βράχο. Οι σουίτες χωρίζονται σε τρεις ορόφους, ενώ σε κάθε όροφο υπάρχει ένα κοινό μπαλκόνι, που προεξέχει από τον βράχο, και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χαζέψουν τη μαγευτική θέα των φιόρδ και τα βουνά που βρίσκονται τριγύρω. 

 

© Hayri Atak
© Hayri Atak

 

Στον κάτω όροφο, το σαλόνι έχει ένα κοινόχρηστο μπαλκόνι, που εκτείνεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τα αντίστοιχα των πάνω ορόφων, ενώ το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στον συγκεκριμένο όροφο είναι ασφαλώς η γιγαντιαία, γυάλινη πισίνα, που στηρίζεται σε δύο δοκούς πάνω στον βράχο. Σχεδιασμένη για τους πιο "περιπετειώδεις" επισκέπτες, η μακρόστενη πισίνα εκ πρώτης όψεως δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας δεδομένου ότι βρίσκεται στην άκρη του μπαλκονιού και είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από γυαλί, πράγμα που επιτρέπει στους λουόμενους να απολαύσουν τη μοναδική θέα του τοπίου. 

 

"Πιστεύω ότι η εμπειρία του να κολυμπάς σε αυτήν την πισίνα είναι ισότιμη με το να κολυμπάς σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα. Στην αρχή του πρότζεκτ, μάλιστα, η πισίνα ήταν το μοναδικό σχεδιαστικό στοιχείο", προσθέτει μέλος του Hayri Atak. "Το ξενοδοχείο μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος ή και προέκταση του βράχου. Θεώρησα ότι μια τέτοια εμπειρία στο άκρο ενός γκρεμού είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα μέσα σε μια πισίνα παρά σε ένα απλό μπαλκόνι."Πηγή: Dezeen

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην πισίνα με 14 ταλαντούχους Αθηναίους
Ένα καλοκαιρινό απόγευμα στην πισίνα του Grand Hyatt Athens με 14 ταλαντούχους Αθηναίους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας
Σχεδιασμένο για το νέο οικονομικό κέντρο, το Tower C πρόκειται να γίνει ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης.
Ποιος είναι ο αληθινός Μπλεκ;
Ο χάρτινος ήρωας, πριν «εισβάλλει στο Καπιτώλιο», γνώρισε μέρες δόξας τις δεκαετίες του '70 και του '80, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή του κόμικ στην Ελλάδα.
Τα ταμπάκικα της Χάρμαινας: αρχιτεκτονική δίχως αρχιτέκτονες
Κοντά στους Δελφούς η παράδοση μιας παλιάς Ελλάδας υπάρχει ακόμη
Οι κρυμμένες Παράγκες της Βουλιαγμένης
Ανάμεσα στα ψηλά πεύκα, πάνω στα μεγάλα και πλατιά βράχια της αθηναϊκής Ριβιέρας, μια ανάσα από τον Αστέρα, βρίσκονται κρυμμένες οι Παράγκες της Βουλιαγμένης, παλιές παραθεριστικές κατοικίες που προσφέρονταν σε ένα είδος δημοπρασίας προς ενοικίαση κάθε καλοκαίρι.
Στο κατεχόμενο Βαρώσι, τα έργα ενός καλλιτέχνη για ένα night club αποκαλύπτονται 46 χρόνια μετά
Η φωτογράφος και δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου και η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Χριστοδουλίδου φέρνουν στο φως τις τσιμεντογραφίες του επιφανούς Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα από το εσωτερικό του διάσημου κέντρου διασκέδασης «Perroquet» στο Βαρώσι.
5 απροσδόκητες συνεργασίες του 2020 από τον κόσμο του ντιζάιν
Ο David Adjaye με την Aston Martin, η BIG με τη NASA και ο Frank Gehry με το Hennessy ήταν μερικά μόνο από τα απροσδόκητα ντουέτα που συνεργάστηκαν το 2020.
To Smile στη Νέα Υόρκη είναι εμπνευσμένο από την ιστορία και τον πολιτισμό του Χάρλεμ
Το κτίριο, που πήρε το όνομά του από την καμπυλωτή του κάτοψη περιλαμβάνει έναν παιδικό σταθμό στο ισόγειο και 223 διαμερίσματα κατοικιών στους υπόλοιπους ορόφους.
Ένα μπαρ εμπνευσμένο από το «Mad Men»
Η τηλεοπτική σειρά «Mad Men» ενέπνευσε τη ρετρό αισθητική αυτού του μπαρ στην Γκουανγκτζού της Κίνας.
Ένα διαμέρισμα στο Μιλάνο φιλοξενεί αποκλειστικά ανερχόμενους influencers
Σύννεφα στο πάτωμα και φωτεινοί διάδρομοι είναι μερικά από τα διασκεδαστικά χαρακτηριστικά που έχει συμπεριλάβει ο art director John Pentassuglia στο Defhouse, ένα σπίτι που έχει σχεδιαστεί για νέους influencers των social media.
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα
Η Καναδή αρχιτέκτονας Natalie Dionne ολοκλήρωσε ένα καταφύγιο στο δάσος του νοτιοανατολικού Κεμπέκ, το οποίο υψώνεται σε ξυλοπόδαρα για να έχει καλύτερο φως και θέα.
Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Οι αρχιτέκτονες Diana Salvador και Javier Mera έχτισαν μια αγροτική καμπίνα με σκοπό να ησυχάζουν και να επανασυνδέονται με τη φύση.
Ένα λευκό πυργόσπιτο στην Πούλια
Ο αρχιτέκτονας Lorenzo Grifantini έχτισε ένα σπίτι στην Απουλία της Ιταλίας για προσωπική χρήση.
Ένα μουσείο σε σχήμα βότσαλου από τo αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid
Το νέο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σεντσέν της Κίνας που θα ολοκληρωθεί το 2023.
9 εξώφυλλα που θα θυμίζουν την εποχή του κορωνοϊού
Μερικά από τα πιο δυνατά πρόσφατα εξώφυλλα περιοδικών που περιέγραψαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο στιγμές μιας ταραγμένης χρονιάς.
Εικόνες από το νέο μουσείο της Κίνας που σχεδίασε ο Tadao Ando
Κυκλοφόρησαν νέες φωτογραφίες του κυλινδρικού μουσείου He Art του βραβευμένου με Pritzker Tadao Ando, το οποίο ολοκληρώθηκε στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή