Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Έτσι θα είναι το (βυθισμένο) Λονδίνο το 2090, λόγω της κλιματικής αλλαγής

ΜΙΑ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ SQUINT/OPERA ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Το στούντιο ψηφιακού σχεδιασμού Squint/Opera επανεξέδωσε μια σειρά από θεωρητικά σχέδια για το πως πρόκειται να είναι το Λονδίνο το 2090, όταν πλέον η κλιματική αλλαγή θα έχει αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η σειρά με τίτλο Flooded London, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες χρειάζεται να προσαρμοστούν στην καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας.

 

"Ο κόσμος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πιθανής κλιματικής καταστροφής κι επομένως, οι εικόνες αυτές δε θα μπορούσαν να είναι πιο σχετικές με αυτό που αναμένεται να συμβεί", ανέφερε η διευθύντρια της εταιρίας Squint/Opera εξηγώντας έτσι τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να επανεκδώσει τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.  

 

Η εταιρία Squint/Opera επανεξέδωσε τη φωτογραφική σειρά με τίτλο Flooded London
Η εταιρία Squint/Opera επανεξέδωσε τη φωτογραφική σειρά με τίτλο Flooded London

 

Ο κόσμος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πιθανής κλιματικής καταστροφής κι επομένως, οι εικόνες αυτές δε θα μπορούσαν να είναι πιο σχετικές με αυτό που αναμένεται να συμβεί

 

"Μάλιστα, τον περασμένο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που εξέπεμψε βοήθεια αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, και κάπως έτσι αισθανθήκαμε ότι ήταν η πλέον κατάλληλη στιγμή για να επανεκδώσουμε αυτές τις φωτογραφίες θέλοντας μ'αυτόν τον τρόπο να προβληματιστούν οι Λονδρέζοι γύρω από το πως η θεωρητικά αφηρημένη έννοια της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επηρεάσει τις ζωές τους σε καθημερινό επίπεδο και όλο αυτό το μέσα από σημεία της πόλης, που είναι οικεία σε όλους."

 

Οι κάτοικοι του πλημμυρισμένου Λονδίνου φαίνονται παραδόξως αρκετά χαλαροί
Οι κάτοικοι του πλημμυρισμένου Λονδίνου φαίνονται παραδόξως αρκετά χαλαροί

 

Οι εικόνες αυτές, τις οποίες η Squint/Opera περιγράφει ως "περιέργως ουτοπικές", είχαν αρχικά δημιουργηθεί για μια έκθεση, που έγινε στο Λονδίνο το 2008, και απεικονίζουν την όψη της πόλης το 2090. Μία από αυτές τις εικόνες δείχνει έναν άνδρα ντυμένο με μαγιό, ο οποίος ετοιμάζεται να βουτήξει από τη Whispering Gallery στον πλημμυρισμένο Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, ο οποίος είναι ασφαλώς εγκαταλελειμμένος και καταπράσινος. Παράλληλα, μία άλλη φωτογραφία δείχνει το νότιο προάστιο του Λονδίνου Honor Oak, όπου η ταράτσα ενός σπιτιού σε Βικτωριανό στιλ εξαφανίζεται κάτω από τα πλημμυρικά ύδατα, ενώ ένας άνδρας επιχειρεί να επισκευάσει το υποβρύχιό του. 

 

 

 

"To γενικό σενάριο διαδραματίζεται σε περίπου 80 χρόνια από τώρα, όταν πια η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει σημαντικά", έγραψε η εταιρία Squint/Opera το 2008, έτος δημιουργίας της παραπάνω έκθεσης. "Η καταστροφική πλευρά της θάλασσας θα είναι εμφανής σε λίγα χρόνια, με τις πέντε αυτές εικόνες να δείχνουν τους ανθρώπους σε καθημερινές δραστηριότητες της ζωής τους, αφού θα έχουν πλέον αποδεχθεί αυτή τη νέα περιβαλλοντική συνθήκη παγκοσμίως. Οι σκηνές απεικονίζουν το Λονδίνο σαν μια ήρεμη ουτοπία, ενώ οι άνθρωποι φαίνονται αρκετά χαλαροί και ευτυχισμένοι στο περιβάλλον τους."

 

Σε μια άλλη εικόνα, δύο γυναίκες ψαρεύουν σε ένα εγκαταλελειμμένο γραφείο στο Canary Wharf, ενώ σε μία τρίτη ένας άνδρας και μια γυναίκα, στα απομεινάρια της γκαλερί τέχνης Tate Modern, προσπαθούν να παράξουν ενέργεια χρησιμοποιώντας ένα πεντάλ από μηχανήματα, που βρήκαν εκεί. Η τελευταία εικόνα της συγκεκριμένης σειράς είναι μια υποβρύχια λήψη του ναού St. Mary Woolnoth, που βρίσκεται στο Λονδίνο και σχεδιάστηκε από τον Nicholas Hawksmoor το 1727, στον οποίο τα ψάρια κολυμπούν κατά ομάδες και περνούν κάτω από τη βυθισμένη σιδερένια πύλη, ενώ μια κωπηλατική λέμβος επιπλέει στα ήρεμα νερά. 

 

Οι εικόνες παρουσιάζουν το Λονδίνο σαν μια "ήρεμη ουτοπία".
Οι εικόνες παρουσιάζουν το Λονδίνο σαν μια "ήρεμη ουτοπία".

 

"Τα installations είναι αισιόδοξα και αποκαλύπτουν ότι δεν είναι απλώς μια τραγωδία, καθώς οι πλημμύρες έχουν οδηγήσει σε έναν πιο βελτιωμένο τρόπο ζωής στην πρωτεύουσα", αναφέρει το στούντιο Squint/Opera, το οποίο χρησιμοποίησε τη φωτογραφία, τις τρισδιάστατες απεικονίσεις και άλλες ψηφιακές τεχνοτροπίες στην προσπάθειά του να δημιουργήσει εικόνες που αποτίουν φόρο τιμής στα εξιδανικευμένα τοπία των Βικτοριανών ζωγράφων. "Ειλικρινά εντυπωσιαστήκαμε από το μέλλον των πόλεων, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι άνθρωποι σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει μέσα από την τεχνολογία και την ανθρώπινη συμπεριφορά", ισχυρίζεται η Britton. 

 

Οι εικόνες δείχνουν την όψη της πόλης το 2090
Οι εικόνες δείχνουν την όψη της πόλης το 2090

 

 

"Ως εταιρία που ασχολείται με ζητήματα επικοινωνίας, τεχνολογίας και περιβάλλοντος, θέλαμε να δώσουμε μια φρέσκια οπτική στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ίσως ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή, οραματιζόμενοι ένα μέλλον που είναι περιέργως ουτοπικό." Ενώ οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή θα συμβάλλει στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών, ορισμένες μελέτες προβλέπουν μια ευρεία γκάμα πιθανών σεναρίων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα με το πιο αισιόδοξο σενάριο να κάνει λόγο για αύξηση της στάθμης στα 50 εκατοστά και το λιγότερο αισιόδοξο να αγγίζει ακόμη και τα δύο μέτρα, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. - Με στοιχεία από το Dezeen

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς αλλοιώνεται την ώρα που μιλάμε το κλίμα του ελληνικού καλοκαιριού. Μια ειδικός απαντά.
Το αθηναϊκό κλίμα και η πλανητική υπερθέρμανση στο «μικροσκόπιο»: Μια διεξοδική συζήτηση με την έμπειρη ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ. Δήμητρα Φουντά.
Κλιματική αλλαγή: Επιστήμονες προτείνουν να φυτέψουμε ένα τρισεκατομμύριο νέα δέντρα
Μια μαζική δενδροφύτευση παγκόσμιας κλίμακας θα μπορούσε να αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέλιος Κόης, αρχιτέκτονας: «Η κατοικία, ειδικά τώρα, επανεκτιμάται ως το δοχείο της προσωπικής ζωής»
Ο ταλαντούχος αρχιτέκτονας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
Ο Νίκος Γεωργόπουλος είναι ο art director πίσω από το πρώτο co-living brand στην Ελλάδα
Έχει συνεργαστεί με το Frieze Art Fair, το Βρετανικό Ίδρυμα Αρχιτεκτονικής, και τον Leon of Athens, ενώ πιο πρόσφατα, επανασυστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσα από το πρότζεκτ του «Η φαντασιακή οπτική ταυτότητα των ξενοδοχείων Ξενία».
Στη μετά-κορωνοϊού εποχή, ο designer Ρομπέρτο Παλόμπα λέει πως θα αλλάξουν οι ζωές, οι πόλεις και τα σπίτια μας
Pandemic Architecture: Πώς το design και η αρχιτεκτονική μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα ασφαλέστερο, στα πλαίσια της πανδημίας, μέλλον για την ανθρωπότητα, τις πόλεις, την οικονομία και τις κοινότητες
Pandemic Architecture: Διεθνής Διαγωνισμός: Τι μπορεί να κάνει η Αρχιτεκτονική για την υγεία μας;
Όταν αλλάζουν οι ανάγκες των πολιτών, τότε αλλάζουν και οι πόλεις και οι κατοικίες τους
Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας
Ποια είναι η ιστορία του μεγαλύτερου λαβυρίνθου στον κόσμο και πώς αυτή συνδέεται με τον Λουίς Μπόρχες;
Θύμα του κορωνοϊού ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Μάικλ Σόρκιν
'Eφυγε χτες από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών από επιπλοκές που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Πιρούνι, ρολόι, μπάνιο, καναπές: Οι συναρπαστικές ιστορίες των πιο γνωστών οικιακών αντικειμένων
Το νέο βιβλίο της ιστορικού του ντιζάιν Amy Azzarito, «The Elements of a Home», αφηγείται τις παράξενες ιστορίες που κρύβονται πίσω τα αντικείμενα που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια.
11 ντοκιμαντέρ για την αρχιτεκτονική και το design
Το Dezeen επέλεξε μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν.
Οι γιατροί, οι πραγματικοί ήρωες των τελευταίων ημερών, «αγιοποιήθηκαν»
Ο designer Duyi Han αποτίει φόρο τιμής στους ανθρώπους που δίνουν τα πάντα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Νέοι δημιουργοί απ’ όλες τις πτυχές του design παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Ρομάντσο
Ένας από αυτούς, ο κεραμίστας Γιάννης Μαμουτζής, μας συστήνεται.
Βρείτε τον ζωδιακό σας δαίμονα σε αυτό τον σπάνιο μυστικιστικό περσικό οδηγό
Στο Τμήμα Σπάνιων Βιβλίων και Ειδικών Συλλογών του Princeton βρίσκεται ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο με θέμα τη μαγεία και την αστρολογία από το Ιράν που περιλαμβάνει 56 ζωγραφισμένες απεικονίσεις δαιμόνων και αγγέλων.
Ο Γκάυ Στεφάνου εμπνέεται από τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του και σχεδιάζει πρωτότυπα χειροποίητα έπιπλα
Ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της εταιρείας design, d.Mod, μιλά για όσα τον εμπνέουν και του δίνουν έναυσμα για δημιουργία.
8 δημιουργικά γραφεία σχεδιάζουν για τη LiFO αποκριάτικες μάσκες
Οι πιο ξεχωριστές μάσκες για να μπείτε σε αποκριάτικο mood.
Minu: Μια «αστική ζούγκλα» σε ένα στενάκι του Ψυρρή
Ένας νέος χώρος για όσους αγαπούν τα φυτά εσωτερικού χώρου, το ντιζάιν και τον καλό καφέ.
Το σπίτι του Λούις Άρμστρονγκ στη Νέα Υόρκη είναι ένα εκπληκτικό μνημείο design των μέσων του 20ου αιώνα
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar
Ανώνυμος/η 7.8.2019 | 16:14
To 2090 θα τα βλέπουν αυτά και θα γελάνε. Όπως γελάμε εμεις με τις κάρτες του Jean-Marc Cote για τη Γαλλία του 2000. Υπομονή , να δούμε πότε θα συνειδητοποιήσει το είδος μας οτι 200 χρόνια τεχνολογικού πολιτισμού δε μας κάνουν Θεούς.
Αν και υποτίθεται ότι πρόκειται για εικόνες "καταστροφής", αυτές οι εικόνες είναι υπερβολικά αισιόδοξες, έως αφελείς.
Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις της διεθνούς ομάδας επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή (και κυρίως εάν αποδειχθεί ότι το "πλέον μαύρο" σενάριο από τη δέσμη σεναρίων που εκπονούν ήταν τελικά μάλλον αισιόδοξο), η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα καταστάσεις Μαντ Μαξ, όπου συμμορίες αδίστακτων ενόπλων θα μάχονται για την εξασφάλιση των λιγοστών πόρων τροφίμων, νερού και ενέργειας.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή