Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Έτσι θα είναι το (βυθισμένο) Λονδίνο το 2090, λόγω της κλιματικής αλλαγής

ΜΙΑ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ SQUINT/OPERA ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Το στούντιο ψηφιακού σχεδιασμού Squint/Opera επανεξέδωσε μια σειρά από θεωρητικά σχέδια για το πως πρόκειται να είναι το Λονδίνο το 2090, όταν πλέον η κλιματική αλλαγή θα έχει αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η σειρά με τίτλο Flooded London, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες χρειάζεται να προσαρμοστούν στην καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας.

 

"Ο κόσμος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πιθανής κλιματικής καταστροφής κι επομένως, οι εικόνες αυτές δε θα μπορούσαν να είναι πιο σχετικές με αυτό που αναμένεται να συμβεί", ανέφερε η διευθύντρια της εταιρίας Squint/Opera εξηγώντας έτσι τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να επανεκδώσει τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.  

 

Η εταιρία Squint/Opera επανεξέδωσε τη φωτογραφική σειρά με τίτλο Flooded London
Η εταιρία Squint/Opera επανεξέδωσε τη φωτογραφική σειρά με τίτλο Flooded London

 

Ο κόσμος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πιθανής κλιματικής καταστροφής κι επομένως, οι εικόνες αυτές δε θα μπορούσαν να είναι πιο σχετικές με αυτό που αναμένεται να συμβεί

 

"Μάλιστα, τον περασμένο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που εξέπεμψε βοήθεια αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, και κάπως έτσι αισθανθήκαμε ότι ήταν η πλέον κατάλληλη στιγμή για να επανεκδώσουμε αυτές τις φωτογραφίες θέλοντας μ'αυτόν τον τρόπο να προβληματιστούν οι Λονδρέζοι γύρω από το πως η θεωρητικά αφηρημένη έννοια της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επηρεάσει τις ζωές τους σε καθημερινό επίπεδο και όλο αυτό το μέσα από σημεία της πόλης, που είναι οικεία σε όλους."

 

Οι κάτοικοι του πλημμυρισμένου Λονδίνου φαίνονται παραδόξως αρκετά χαλαροί
Οι κάτοικοι του πλημμυρισμένου Λονδίνου φαίνονται παραδόξως αρκετά χαλαροί

 

Οι εικόνες αυτές, τις οποίες η Squint/Opera περιγράφει ως "περιέργως ουτοπικές", είχαν αρχικά δημιουργηθεί για μια έκθεση, που έγινε στο Λονδίνο το 2008, και απεικονίζουν την όψη της πόλης το 2090. Μία από αυτές τις εικόνες δείχνει έναν άνδρα ντυμένο με μαγιό, ο οποίος ετοιμάζεται να βουτήξει από τη Whispering Gallery στον πλημμυρισμένο Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, ο οποίος είναι ασφαλώς εγκαταλελειμμένος και καταπράσινος. Παράλληλα, μία άλλη φωτογραφία δείχνει το νότιο προάστιο του Λονδίνου Honor Oak, όπου η ταράτσα ενός σπιτιού σε Βικτωριανό στιλ εξαφανίζεται κάτω από τα πλημμυρικά ύδατα, ενώ ένας άνδρας επιχειρεί να επισκευάσει το υποβρύχιό του. 

 

 

 

"To γενικό σενάριο διαδραματίζεται σε περίπου 80 χρόνια από τώρα, όταν πια η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει σημαντικά", έγραψε η εταιρία Squint/Opera το 2008, έτος δημιουργίας της παραπάνω έκθεσης. "Η καταστροφική πλευρά της θάλασσας θα είναι εμφανής σε λίγα χρόνια, με τις πέντε αυτές εικόνες να δείχνουν τους ανθρώπους σε καθημερινές δραστηριότητες της ζωής τους, αφού θα έχουν πλέον αποδεχθεί αυτή τη νέα περιβαλλοντική συνθήκη παγκοσμίως. Οι σκηνές απεικονίζουν το Λονδίνο σαν μια ήρεμη ουτοπία, ενώ οι άνθρωποι φαίνονται αρκετά χαλαροί και ευτυχισμένοι στο περιβάλλον τους."

 

Σε μια άλλη εικόνα, δύο γυναίκες ψαρεύουν σε ένα εγκαταλελειμμένο γραφείο στο Canary Wharf, ενώ σε μία τρίτη ένας άνδρας και μια γυναίκα, στα απομεινάρια της γκαλερί τέχνης Tate Modern, προσπαθούν να παράξουν ενέργεια χρησιμοποιώντας ένα πεντάλ από μηχανήματα, που βρήκαν εκεί. Η τελευταία εικόνα της συγκεκριμένης σειράς είναι μια υποβρύχια λήψη του ναού St. Mary Woolnoth, που βρίσκεται στο Λονδίνο και σχεδιάστηκε από τον Nicholas Hawksmoor το 1727, στον οποίο τα ψάρια κολυμπούν κατά ομάδες και περνούν κάτω από τη βυθισμένη σιδερένια πύλη, ενώ μια κωπηλατική λέμβος επιπλέει στα ήρεμα νερά. 

 

Οι εικόνες παρουσιάζουν το Λονδίνο σαν μια "ήρεμη ουτοπία".
Οι εικόνες παρουσιάζουν το Λονδίνο σαν μια "ήρεμη ουτοπία".

 

"Τα installations είναι αισιόδοξα και αποκαλύπτουν ότι δεν είναι απλώς μια τραγωδία, καθώς οι πλημμύρες έχουν οδηγήσει σε έναν πιο βελτιωμένο τρόπο ζωής στην πρωτεύουσα", αναφέρει το στούντιο Squint/Opera, το οποίο χρησιμοποίησε τη φωτογραφία, τις τρισδιάστατες απεικονίσεις και άλλες ψηφιακές τεχνοτροπίες στην προσπάθειά του να δημιουργήσει εικόνες που αποτίουν φόρο τιμής στα εξιδανικευμένα τοπία των Βικτοριανών ζωγράφων. "Ειλικρινά εντυπωσιαστήκαμε από το μέλλον των πόλεων, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι άνθρωποι σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει μέσα από την τεχνολογία και την ανθρώπινη συμπεριφορά", ισχυρίζεται η Britton. 

 

Οι εικόνες δείχνουν την όψη της πόλης το 2090
Οι εικόνες δείχνουν την όψη της πόλης το 2090

 

 

"Ως εταιρία που ασχολείται με ζητήματα επικοινωνίας, τεχνολογίας και περιβάλλοντος, θέλαμε να δώσουμε μια φρέσκια οπτική στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ίσως ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή, οραματιζόμενοι ένα μέλλον που είναι περιέργως ουτοπικό." Ενώ οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή θα συμβάλλει στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών, ορισμένες μελέτες προβλέπουν μια ευρεία γκάμα πιθανών σεναρίων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα με το πιο αισιόδοξο σενάριο να κάνει λόγο για αύξηση της στάθμης στα 50 εκατοστά και το λιγότερο αισιόδοξο να αγγίζει ακόμη και τα δύο μέτρα, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. - Με στοιχεία από το Dezeen

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς αλλοιώνεται την ώρα που μιλάμε το κλίμα του ελληνικού καλοκαιριού. Μια ειδικός απαντά.
Το αθηναϊκό κλίμα και η πλανητική υπερθέρμανση στο «μικροσκόπιο»: Μια διεξοδική συζήτηση με την έμπειρη ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ. Δήμητρα Φουντά.
Κλιματική αλλαγή: Επιστήμονες προτείνουν να φυτέψουμε ένα τρισεκατομμύριο νέα δέντρα
Μια μαζική δενδροφύτευση παγκόσμιας κλίμακας θα μπορούσε να αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ένα κατακόκκινο ναυαγισμένο πλοίο «τρυπάει» τον ουρανό της Πράγας
Ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης στην πρωτεύουσα της Τσεχίας που αναμένεται να γίνει το ψηλότερο κτίριο της χώρας
Οι «ναυαγισμένες» ξύλινες καμπίνες στους αμμόλοφους της Ναμίμπια
«Shipwreck Lodge»: Ένα αρχιτεκτονικό πρότζεκτ που στηρίζεται πάνω στους κατάλευκους αμμόλοφους της αφρικανικής χώρας
H ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας - Δείτε το πρότζεκτ και τα σχέδια που κέρδισαν τον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό
Η πρόταση που κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Αθήνας από την Tense Architecture Network, το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο
Η παρεξηγημένη «ανώνυμη» αρχιτεκτονική της καθημερινότητας
O καθηγητής αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φιλιππίδης αποτυπώνει στο βιβλίο του «Ανώνυμη αρχιτεκτονική - Μια άρρητη παρουσία» όλα εκείνες τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες που προσπερνάμε καθημερινά.
Οι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες σκάλες του κόσμου
Από τους ουρανοξύστες του Μανχάταν μέχρι το Τσάντ Μπάορι της Ινδίας
 Ένα σχολείο στη Γερμανία που έχει σχήμα γάτας
Το πρωτότυπο σχολείο στην πόλη Καρλσρούη της Γερμανίας σκέφτηκε ότι απέναντι στη Σφίγγα της Αιγύπτου, ανέτως θα στεκόταν μια μεγάλη γάτα με μάτια από παράθυρα
The Naxos Apothecary: το καινούριο εγχείρημα του Γιώργου Κορρέ βάζει στο επίκεντρο τα βότανα της Nάξου
Το παλαιότερο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Αθήνας μεταφέρθηκε στο κέντρο και θα μας κάνει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για τα φαρμακεία
Αυτός είναι ο πιο ψηλός ουρανοξύστης του Πεκίνου
Ο ουρανοξύστης με τους 109 ορόφους που είναι ορατός ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της πόλης
Ο Yiakou μοιράζεται το ίδιο «Πάθος για Ζωή» με τη Renault
Με αφορμή τον φετινό συμβολικό αγώνα «Greece Race for the Cure», ο γνωστός Αθηναίος street artist Yiakou μιλάει στο LiFO.gr στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.
The Twist: Μια νέα γκαλερί τέχνης της Νορβηγίας που "κρέμεται" πάνω από δύο ποτάμια
Μια εντυπωσιακή κατασκευή που συνδυάζει την τέχνη με το υψηλό design
Ένα αναποδογυρισμένο λεωφορείο που έγινε δημόσια πισίνα
Ο Benedetto Bufalino δημιούργησε το πιο καλοκαιρινό πρότζεκτ στη βόρεια Γαλλία
9 τουρκικά χαλιά μεγάλης αξίας
Δεν σου λείπουν τα ζώα και οι άνθρωποι σε αυτό το εκτυφλωτικό ευκλείδειο Ισλάμ
Πυθαγόρειο. Το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό αριστούργημα στα Μέγαρα
Είναι το γνωστό ως Τρίγωνο Σπίτι
Ένας YouTuber μετατρέπει τα λογότυπα γνωστών brands σε Pokemon
Ο Shin βλέπει την Coca-Cola, τα Starbucks και το Facebook σαν φιγούρες Pokemon
Στα κεραμικά της Τερψιχόρης οι φιγούρες δείχνουν να βαριούνται
Η Τερψιχόρη Σαββάλα κατάφερε να ξορκίσει την πλήξη της καθημερινότητας φτιάχνοντας υπέροχα κεραμικά
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
To 2090 θα τα βλέπουν αυτά και θα γελάνε. Όπως γελάμε εμεις με τις κάρτες του Jean-Marc Cote για τη Γαλλία του 2000. Υπομονή , να δούμε πότε θα συνειδητοποιήσει το είδος μας οτι 200 χρόνια τεχνολογικού πολιτισμού δε μας κάνουν Θεούς.
Αν και υποτίθεται ότι πρόκειται για εικόνες "καταστροφής", αυτές οι εικόνες είναι υπερβολικά αισιόδοξες, έως αφελείς.
Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις της διεθνούς ομάδας επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή (και κυρίως εάν αποδειχθεί ότι το "πλέον μαύρο" σενάριο από τη δέσμη σεναρίων που εκπονούν ήταν τελικά μάλλον αισιόδοξο), η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα καταστάσεις Μαντ Μαξ, όπου συμμορίες αδίστακτων ενόπλων θα μάχονται για την εξασφάλιση των λιγοστών πόρων τροφίμων, νερού και ενέργειας.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή