Υπάρχει ένας χώρος στην Αθήνα, που τα όσα προβάλλονται στις σκοτεινές του αίθουσες, διαδόθηκαν κυριολεκτικά από στόμα σε στόμα, ένα πραγματικό urban μυστικό για όσους αγαπούν τα ντοκιμαντέρ, τις ιδιαίτερες προβολές και ταινίες - μικρά διαμάντια, μακριά από τη "σφιχτή" εμπορική ζώνη των blockbusters. 

 

Ο λόγος για το "Exile Room" που δύο φορές κάθε μήνα - πάντα Πέμπτη και πάντα στις 21.00 - έχει να παρουσιάσει μοναδικά ντοκιμαντέρ: από τη μουσική και τη διαπολιτισμική αξία της, μέχρι μία διαφορετική ματιά γύρω από τις δυνάμεις ενός... μύκητα, αλλά και ντοκιμαντέρ - αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, άγνωστες πτυχές καλλιτεχνών, animation, αλλά και ανοιχτές βραδιές και συζητήσεις του κοινού απευθείας με τους δημιουργούς.  Τι είναι, λοιπόν, το Exile Room; Σε ποιους απευθύνεται; Είναι μόνο για σινεφίλ ή λοξοκοιτάει και προς τους επαγγελματίες της κινηματογράφησης; Ο υπεύθυνος προγράμματος προβολών του "Exile", Θανάσης Πατσαβός, εξηγεί. 

 

"To Exile Room είναι ένας μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός οργανισμός,που δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία της Ελληνο-Αμερικανίδας Βάλερι Κοντάκου. Η Βάλερι ήρθε στην Ελλάδα πριν από 13 χρόνια, και καθώς είναι και η ίδια σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ, μία από τις πρώτες της σκέψεις ήταν να δημιουργήσει στην Αθήνα ένα μέρος αφιερωμένο αποκλειστικά στο ντοκιμαντέρ και ανοιχτό στο κοινό, σε μια εποχή που, εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον, το είδος ήταν σχεδόν ταυτισμένο με μια συμβατική, τηλεοπτική αισθητική και σπανίως προβαλλόταν στους κινηματογράφους. Έτσι γεννήθηκε το Exile Room, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2009".

 

To μυστικό του "Exile Room" διαδόθηκε κυριολεκτικά από στόμα σε στόμα, φτιάχνοντας έναν μικρό ναό σημαντικών προβολών στο κέντρο της Αθήνας
To μυστικό του "Exile Room" διαδόθηκε κυριολεκτικά από στόμα σε στόμα, φτιάχνοντας έναν μικρό ναό σημαντικών προβολών στο κέντρο της Αθήνας

 

"Δεδομένου και του ότι οι προβολές μας είναι πάντοτε χωρίς εισιτήριο, το Exile Room απευθύνεται σε όλους –ούτε καν μόνο στους σινεφίλ– όσοι θέλουν να έρθουν σε επαφή με μια «διαφορετική» ματιά πάνω στο ντοκιμαντέρ... Και το ίδιο το κοινό μάς έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι ανοιχτό ακόμα και στις πιο ιδιαίτερες και απαιτητικές προτάσεις. Από εκεί και πέρα, φυσικά και αποτελεί στόχο μας να έρθουμε σε επαφή και με τους επαγγελματίες του χώρου, δίνοντάς τους ερεθίσματα και φυσικά την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες που μπορεί να μην πρόσεχαν σε άλλη περίπτωση, να συζητήσουμε μαζί τους και να ανταλλάξουμε απόψεις. Άλλωστε, υπάρχει και το αδελφάκι του Exile Room, η Exile Films, μέσα από την οποία κάνουμε τις δικές μας παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, πάντα με βασικό αντικείμενο το ντοκιμαντέρ".

 

—Και κάθε πότε προγραμματίζονται οι προβολές και ποιο είναι το κριτήριο επιλογής της κάθε ταινίας;

"Οι σταθερές μας προβολές προγραμματίζονται συνήθως δύο φορές το μήνα (πάντοτε Πέμπτη, και πάντοτε στις 21:00), κάθε μήνα κάτω από μία χαλαρή θεματική ομπρέλα. Το βασικό κριτήριο είναι να παρουσιάζουμε ταινίες που ως επί το πλείστον δεν έχουν ξαναπροβληθεί στην Αθήνα, και που επιδεικνύουν όσο το δυνατόν περισσότερο το εύρος, αισθητικό ή θεματικό, αυτού που λέμε ντοκιμαντέρ: από διάσημες, πολυβραβευμένες ή ακόμα και οσκαρικές ταινίες, μέχρι άγνωστα αλλά εξίσου –ή πολλές φορές ακόμα πιο– ενδιαφέροντα και συναρπαστικά φιλμ, που ωστόσο δεν έχουν λάβει την αναγνώριση που τους αξίζει, ταινίες που συνδυάζουν ενημέρωση και ψυχαγωγία, ή διαθέτουν μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ή αισθητική άποψη. Στο πλαίσιο αυτό, συχνά επιλέγουμε βαθιά προσωπικές δημιουργίες, ταινίες που δοκιμάζουν τα όρια μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών, φλερτάροντας με τη μυθοπλασία, τα εικαστικά και το animation, ή ακόμα και πειραματικά δείγματα του είδους. Φυσικά, πρέπει πρωτίστως να πρόκειται για ταινίες που ενθουσιάζουν εμάς τους ίδιους και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να πουν! Επίσης, συχνά διοργανώνουμε αφιερώματα σε δημιουργούς, καλώντας ενίοτε τους ίδιους τους σκηνοθέτες να παρουσιάσουν το έργο τους, αλλά και να παραδώσουν εργαστήρια, επίσης ανοιχτά στο κοινό".

 

—Τι θα δούμε στα "προσεχώς";  Τι έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες 5 προβολές; 

"Στις 25 Φεβρουαρίου θα κλείσουμε την ενότητα των... διαφορετικών φυσιοδιφικών ντοκιμαντέρ, που ξεκίνησε με το υποψήφιο για Όσκαρ "Virunga", με το άκρως εκκεντρικό "The Creeping Garden" (2014) των Τζάσπερ Σαρπ και Τιμ Γκράμπχαμ, μια ταινία αληθινής επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστή έναν αλλόκοτο μύκητα, φορέα μιας ιδιόμορφης νοημοσύνης, ο οποίος εμπνέει επιστήμονες, καλλιτέχνες και μουσικούς!

 

 

Επιλέγουμε βαθιά προσωπικές δημιουργίες, ταινίες που δοκιμάζουν τα όρια μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών, φλερτάροντας με τη μυθοπλασία, τα εικαστικά και το animation, ή ακόμα και πειραματικά δείγματα του είδους.


"Ο Μάρτιος είναι αφιερωμένος στη διαπολιτισμική δύναμη της μουσικής, με δύο ταινίες που βάζουν τα γυαλιά στο δημοφιλές "Buena Vista Social Club". Η πρώτη, με τίτλο "Junun" (2015), διαθέτει την ηχηρή υπογραφή ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανούς σκηνοθέτες, Πολ Τόμας Άντερσον («Ξέφρενες Νύχτες», "Magnolia", «Θα Χυθεί Αίμα», "The Master"), ο οποίος σκηνοθετεί εδώ το πρώτο του ντοκιμαντέρ, και ιχνηλατεί το μελωδικό ταξίδι του Τζόνι Γκρίνγουντ των Radiohead στο Ρατζαστάν, όπου θα περάσει τρεις εβδομάδες πυρετικής δημιουργίας σε συνεργασία με σπουδαίους Ινδούς –και όχι μόνο– μουσικούς.

 

"The Creeping Garden"
"The Creeping Garden"

 

"Το ξεσηκωτικό "Song of Lahore" (2015), από την άλλη, ακολουθεί μια ομάδα βιρτουόζων μουσικών από το Πακιστάν, οι οποίοι έχοντας παλέψει να επιβιώσουν από τον εξισλαμισμό που απαγόρευσε ουσιαστικά τη μουσική στη χώρας τους, γίνονται διάσημοι μέσω του youtube, χάρη σε μια σειρά διασκευών δυτικών τζαζ κομματιών με παραδοσιακά όργανα της πατρίδας τους, και δέχονται την πρόσκληση του Γουίντον Μαρσάλις, προκειμένου να εμφανιστούν ζωντανά στη Νέα Υόρκη, μαζί με τη διάσημη τζαζ ορχήστρα του. (Ημερομηνίες προβολών: 10 & 24 Μαρτίου).

 

"Junun"
Φωτό: @Shin KATAN
"Junun" Φωτό: @Shin KATAN


"Τον Απρίλιο θα μας επισκεφτεί ο Ισπανοβραζιλιάνος ντοκιμαντερίστας  Σέρχιο Οξμάν για να μας δείξει πώς γίνεται μια ταινία για το ποδόσφαιρο χωρίς να πάει ποτέ ούτε σε ένα ματς! To "On Football" είναι ο τελευταίος φεστιβαλικός του θρίαμβος, που μαζί με μια αναδρομή σε παλιότερες δουλειές του ("The Beautician", "A Story for the Modlins", "Notes on the Other") θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη μοναδική του ικανότητα να μπολιάζει την πραγματικότητα με μια προσεκτικά υπολογισμένη δόση φαντασίας.

 

 

"Song of Lahore"
"Song of Lahore"

 

"Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με ένα διήμερο εργαστήριο πάνω στην κινηματογραφική διάσταση της πραγματικότητας. Πώς επιλέγει κανείς τον χαρακτήρα που θα μετατρέψει σε πρωταγωνιστική φιγούρα, πώς τον αφήνεις να αναπνεύσει ελεύθερα, δίνοντάς του ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη φωνή, πώς και πότε κάνεις τον εαυτό σου μέρος της ιστορίας, και πώς χτίζεις την πλοκή που θα σε οδηγήσει με αμείωτη ένταση μέχρι το φινάλε; (ημερομηνίες προβολών: 7 & 14 Απριλίου – η ημερομηνία του εργαστηρίου εκκρεμεί). Τέλος, για τον Μάιο το Exile Room ετοιμάζει ένα αφιέρωμα με ταινίες όπου το σινεμά συναντά την αρχιτεκτονική, με φόντο το σύγχρονο αστικό τοπίο".

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι το "Exile Room" διευρύνει πλέον σταδιακά τις δραστηριότητές του και πέρα από το ντοκιμαντέρ και τον συγκεκριμένο χώρο.

 

"Πλέον διοργανώνουμε εργαστήρια animation για παιδιά και ενήλικες, ενώ έχουμε καθιερώσει το πρόγραμμα "Ντοκιμαντέρ με Ρόδες", με το οποίο περιοδεύουμε στην επαρχία με μια επιλογή ταινιών και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο την αγαπημένη μας δραστηριότητα του film curation, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια προγραμμάτων για φεστιβάλ και άλλους οργανισμούς. Πρώτος μας σταθμός θα είναι η Σαρδηνία, όπου τον Μάρτιο θα βρεθούμε προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Terre di Confine, για να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που επιμεληθήκαμε, με ξεχωριστές ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, κάτω από τη γενική θεματική της κρίσης.

 

 

Info
Exile Room
Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι (έναντι ΜΕΤΡΟ),

τηλ: 210 3223395, Fax: 210 3223396, www.exileroom.gr

επικοινωνία: exile.room@gmail.com

 

Extra Note: Οι ταινίες δεν έχουν υπότιτλους, παρά μόνον αγγλικούς, όταν προβάλλεται ταινία σε άλλη ευρωπαϊκή ή μη γλώσσα. 

 

Trailers:

 

"The Creeping garden" 

 

 

"Junun"

 


"Song of Lahore"