H τελευταία συνέντευξη του Τάκη Κανελλόπουλου στον Χρήστο Παρίδη Facebook Twitter
«Δεν φοβήθηκα ποτέ τίποτα. Κινδύνεψα πολλές φορές, και από τον θάνατο ακόμα».

H τελευταία συνέντευξη του Τάκη Κανελλόπουλου στον Χρήστο Παρίδη

0

Την 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως έλεγαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις αρχές του, το 1960, οπότε προβλήθηκε ο «Μακεδονικός Γάμος» στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους –εκεί ακριβώς όπου γίνονται και τώρα οι προβολές‒, ο μόλις εικοσιεπτάχρονος Σαλονικιός Τάκης Κανελλόπουλος χρίσθηκε μέσα σε μία βραδιά η μεγάλη ελπίδα του ελληνικού κινηματογράφου.

Γόνος γνωστής οικογένειας της πόλης, τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν διέψευσε όσους πίστεψαν σ' αυτόν αλλά οτιδήποτε δικό του, ταινία, ασπρόμαυρα ντοκιμαντέρ και λυρικές ταινίες μεγάλου μήκους, παρότι δεν είχε καμία τύχη στις αίθουσες από άποψη εισιτηρίων, θριάμβευε στα διεθνή φεστιβάλ.

Ο Φρανσουά Τριφό δίδασκε την «Εκδρομή» στην παριζιάνικη IDHEC, ο Φελίνι είχε προσέξει το ταλέντο του και είχε μιλήσει θετικά γι' αυτόν, τα διεθνή έντυπα αναφερόντουσαν σε αυτόν ως εκπρόσωπο του νέου ευρωπαϊκού σινεμά, τα φεστιβάλ τον βράβευαν και οι ταινιοθήκες του ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη και της Cinémathèque Française στο Παρίσι εξασφάλισαν κόπιες της.

Ο ωραίος και μελαγχολικός Τάκης δεν ενέδιδε στις σειρήνες, δεν εγκατέλειπε τη γενέτειρά του, εξακολουθούσε να γυρίζει μικρά αριστουργήματα στον βορειοελλαδικό χώρο ‒ άλλωστε, ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το συννεφιασμένο μακεδονικό τοπίο πολύ πιο πριν από τον Αγγελόπουλο, κυκλοφορούσε στην πόλη με μια χαρακτηριστική λευκή Alfa Romeo convertible, σύχναζε στο Ντορέ, το στέκι των φεστιβαλιστών απέναντι από τον Λευκό Πύργο, και στο αριστοκρατικό Φλόκα στην Τσιμισκή, συνδεόταν με τις ωραιότερες Ελληνίδες, άσημες και διάσημες, της εποχής του και αποτελούσε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης.

Ο κινηματογράφος για μένα είναι δύο πράγματα: ή ένα πρόβλημα που βάζει ο σκηνοθέτης να λύσουν οι θεατές, όπως ο «Πολίτης Κέιν», ή ένα ταξίδι που σε παίρνει μαζί του, όπως τα «Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο». Εγώ ήμουν πάντα υπέρ του ταξιδιού.


Μέχρι που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Με το που μπήκε η δεκαετία του '70, ο κινηματογράφος του ανήκε ήδη στο παρελθόν, οι ταινίες του δεν είχαν πια ούτε το σφρίγος των προηγούμενων ούτε εξέφραζαν την πολιτικοποιημένη γενιά που σε λίγο θα έπαιρνε τα ηνία στην κοινωνική αλλά και στην καλλιτεχνική ζωή.

Ο Κανελλόπουλος, που άλλωστε ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο πλατύ κοινό, σταδιακά απομονώθηκε, έπαψε να ανήκει στην πρωτοκαθεδρία των αγαπημένων του νεανικού κοινού του Φεστιβάλ, ο εξώστης, που έτσι κι αλλιώς δεν ήξερε από τρόπους, τον γιουχάιζε, αδιαφορώντας για τη συμβολή του στην εξέλιξη του ελληνικού σινεμά.

H τελευταία συνέντευξη του Τάκη Κανελλόπουλου στον Χρήστο Παρίδη Facebook Twitter
«Εκδρομή»
H τελευταία συνέντευξη του Τάκη Κανελλόπουλου στον Χρήστο Παρίδη Facebook Twitter
«Ρομαντικό Σημείωμα»

Τη συνέντευξη που ακολουθεί την πήρα χάρη στην παλιά του φίλη Χρύσα Κυριακίδου, τη γυναίκα του θρυλικού φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη, για λογαριασμό του σαλονικιώτικου περιοδικού SL. Συνάντησα τον ξεχασμένο από πολλούς πλέον σκηνοθέτη στον παλιό Τόττη της παραλιακής λεωφόρου Νίκης. Κάπνιζε αδιάκοπα και ήταν σκεφτικός. Χάρηκε που κάποιος τον θυμήθηκε και μου ανοίχτηκε.

Μου ζήτησε να μη χρησιμοποιήσω μαγνητόφωνο, μου είπε όσα ήθελε να καταθέσει και σύντομα διέκοψε τη συνομιλία μας. Κλείστηκε και πάλι στον εαυτό του. Πρέπει να ήταν οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου ή αρχές Σεπτέμβρη του 1990. Τη συνέντευξη δεν την είδε ποτέ τυπωμένη.

Πέθανε στις 21 Σεπτέμβρη σε ηλικία 57 ετών από έμφραγμα, πικραμένος και μόνος. Εκείνη τη μέρα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τού ενέκρινε το τελευταίο του σενάριο με τίτλο «Ο χτεσινός κόσμος». Είχε προλάβει να μας αφήσει 10 ταινίες, κάποιες από αυτές μεγάλης πνοής και λυρισμού. Το 33ο Ευρωπαϊκό Πανόραμα Κινηματογράφου, με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του, προβάλει online τις ταινίες του «Εκδρομή», «Ουρανός», «Ρομαντικό σημείωμα».

  

— Πολλοί σάς συνδέουν με τα τραπεζάκια του παλιού Φλόκα που δεν υπάρχει πια και ήταν για χρόνια το αγαπημένο σας στέκι.

Ήταν μεγάλη η απογοήτευσή μου όταν έκλεισε. Έπρεπε να το είχε πάρει ο δήμος.


— Για όλα υπάρχει ημερομηνία λήξης.

Για μερικά πράγματα δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, είναι κληρονομιά. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για την ψυχή. Ο άνθρωπος πεθαίνει, αλλά αφήνει μια ολόκληρη ιστορία. Κι άλλους τους θυμούνται με αγάπη γι' αυτή την ιστορία τους κι άλλους με μίσος. Κάποτε, κάποιος στρατηγός είπε: «Όταν φύγω από τη ζωή, θ' αφήσω τριανταφυλλιές και θάλασσες». Αυτό είναι το σπουδαίο. Τι αφήνεις όταν φεύγεις.


— Μιλάτε με έναν ρομαντισμό ξένο για την εποχή μας. Οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο ωμοί και υπολογιστές.

Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν κάποτε σπουδαίοι άνθρωποι που δεν υπάρχουν πια, και δεν εννοώ μόνο καλλιτέχνες. Άνθρωποι αριστοκράτες, άρχοντες ‒ δεν μιλάω ταξικά, για το κέντρο της πόλης και τους πλούσιους. Μιλώ για την Πάνω Πόλη, την Καλαμαριά, το Ντεπό, για τον Βαρδάρη. Παντού υπήρχε μια αλήθεια, ένας σεβασμός, μια ευγένεια που δεν υπάρχει πια. Μπορούσες να στηριχτείς σ' έναν φίλο, να έχεις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

H τελευταία συνέντευξη του Τάκη Κανελλόπουλου στον Χρήστο Παρίδη Facebook Twitter
Ο Τάκης Κανελλόπουλος στη χοροεσπερίδα της Πρώτης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη (1960). Φωτό: Ψηφιακό Αρχείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


— Νομίζω, αναφέρεστε σε μια Θεσσαλονίκη μακρινή.

Είναι η Θεσσαλονίκη των παιδικών και νεανικών μου χρόνων και επειδή ακριβώς είναι αδύνατο να διώξω τις αναμνήσεις μου από τότε, πάντα θα την αγαπώ. Εδώ γνώρισα τους πρώτους μου έρωτες και τις πρώτες μου λύπες. Εδώ πέρασα μερικά από τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής μου, στο Αμερικανικό Κολέγιο, μαζί με σπουδαίους καθηγητές που μου έμαθαν να αγαπώ την Ελλάδα. Σε μια Θεσσαλονίκη μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι η Αθήνα είναι αυτή που με αγάπησε και με ανέδειξε. Εκεί έζησα δεκαέξι χρόνια, γνώρισα ανθρώπους σπάνιους που με αγάπησαν και με στήριξαν πολύ. Η Αθήνα, κακά τα ψέματα, είναι αυτή που δίνει τη μεγάλη ευκαιρία για οποιοδήποτε επάγγελμα.

— Μιλήστε μου για την καριέρα σας.

Πολύ νέος ήθελα να γίνω δημοσιογράφος, αλλά ένας δημοσιογράφος σε φωτιές και πολέμους, όχι κλεισμένος σ' ένα γραφείο. Δούλεψα στον «Ελληνικό Βορρά» έναν χρόνο, αλλά εφόσον δεν μου δόθηκε η ευκαιρία για τέτοιες αποστολές, αποφάσισα να γίνω σκηνοθέτης κινηματογράφου. Σπούδασα στην Αθήνα για έναν χρόνο, στη Σχολή Σταυράκου, αλλά έφυγα αμέσως στο Μόναχο, όπου έμεινα επίσης έναν χρόνο, παρακολουθώντας γυρίσματα στα στούντιο Bavaria. Η δεύτερη ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου είναι αυτή του Μονάχου. Γυρίζοντας στην Ελλάδα, δούλεψα ως ραδιοσκηνοθέτης, μεταφράζοντας αμερικανικό θέατρο, μέχρι που βρήκα παραγωγό για τον «Μακεδονικό Γάμο».


— Είχατε παρακολουθήσει και τα γυρίσματα της «Στέλλας» του Κακογιάννη.

Ναι, είχα την τύχη να είμαι εκεί, στη δημιουργία αυτού του αριστουργήματος. Ο Μιχάλης Κακογιάννης, όπως και ο Νίκος Κούνδουρος, υπήρξαν δύο μεγάλα ταλέντα του ελληνικού κινηματογράφου από καταβολής του. Ο Κούνδουρος, ένας σκληρός ποιητής, ο Κακογιάννης, λυρικός και φιλόσοφος. Μετά από αυτούς υπάρχουν τα εξαιρετικά ταλέντα του Βασίλη Γεωργιάδη, του Γιώργου Τζαβέλλα και του Γρηγόρη Γρηγορίου. Ο Αγγελόπουλος είναι ένα φαινόμενο. Άλλοι είναι παθιασμένοι μαζί του και άλλοι τον θεωρούν τίποτα. Εμένα δεν με εντυπωσιάζουν οι διεθνείς κριτικές και τα βραβεία που πήρε, αλλά έχω να πω ότι ο «Θίασος» είναι μια μεγάλη ιστορική αλήθεια και γι' αυτό τον συγχαίρω.

H τελευταία συνέντευξη του Τάκη Κανελλόπουλου στον Χρήστο Παρίδη Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης Τάκης Κανελλόπουλος με τους ηθοποιούς Λίλη Παπαγιάννη και Άγγελο Αντωνόπουλο, στην επίσημη προβολή της ταινίας «Εκδρομή» (1966). Φωτό: Ψηφιακό Αρχείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


— Γράψατε κι εσείς ιστορία μέσα από τις ταινίες σας.

Εμένα στον κινηματογράφο με ενδιαφέρει η αλήθεια. Έκανα ταινίες στις οποίες μίλησα για την πατρίδα, για τον έρωτα, για τη φτώχεια, για τον πόλεμο, για την ελευθερία. Τελείωσα το '81 και σταμάτησα, συνεπής όπως πάντα με τον εαυτό μου. Δεν είχα τίποτε άλλο να πω.

— Γενναία στάση. Φαντάζομαι ότι κάποιος που έχει τέτοιες αξίες έρχεται σε ρήξη με πολλούς.

Πολλοί είναι οι φίλοι, με τους οποίους δεν έχω πια καμία σχέση. Οι περισσότεροι, άλλωστε, βρίσκονται στο εξωτερικό. Αν και τον περισσότερο καιρό είμαι μόνος, δεν είμαι μοναχικός άνθρωπος. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται την αλήθεια κι εγώ την αλήθεια πάντα την έλεγα.

— Δεν φοβηθήκατε γι' αυτό;

Δεν φοβήθηκα ποτέ τίποτα. Κινδύνεψα πολλές φορές, και από τον θάνατο ακόμα.


— Η «αλήθεια» είναι το μόνο που σας ενδιαφέρει στον κινηματογράφο;

Ο κινηματογράφος για μένα είναι δύο πράγματα: ή ένα πρόβλημα που βάζει ο σκηνοθέτης να λύσουν οι θεατές, όπως ο «Πολίτης Κέιν», ή ένα ταξίδι που σε παίρνει μαζί του, όπως τα «Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο». Εγώ ήμουν πάντα υπέρ του ταξιδιού.


— Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Θεωρώ τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ τον μεγαλύτερο συγγραφέα του 20ού αι. Ήταν άφοβος, δεν φοβόταν ούτε τον θάνατο, αγαπούσε μοναδικά τις γυναίκες και έγραφε μόνο την αλήθεια. Θεωρώ, επίσης, ότι το μεγαλύτερο φιλοσοφικό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ είναι οι «Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ. Όπως αγαπώ πολύ το επικό βιβλίο του Σολόχοφ «Ήρεμος Δον».

H τελευταία συνέντευξη του Τάκη Κανελλόπουλου στον Χρήστο Παρίδη Facebook Twitter
«Ουρανός»

— Έχετε εκδώσει κι εσείς βιβλία.

Δεν είμαι συγγραφέας. Αν γράφω κάτι, είναι γιατί επέστρεψα στο παλιό όνειρο της δημοσιογραφίας. Τα βιβλία που γράφω υπάρχουν άνθρωποι που τ' αγαπούν πολύ για την απλότητα και την αλήθεια που περιέχουν. Τα ποσοστά μου τα χαρίζω σε ορφανοτροφεία. Είναι βιβλία απλά, με βαθιές αλήθειες. Εμένα θα με θυμούνται πάντα ως σκηνοθέτη.


— Στα βιβλία αυτά, όπως και στις ταινίες σας, υμνείτε τον έρωτα.

Εγώ ήμουν άνθρωπος της περιπέτειας. Όχι της καλοπέρασης, αλλά της βαθιάς αλήθειας σε μια ερωτική σχέση, όσο κι αν κρατούσε αυτή η σχέση. Θεωρώ πολύ σπουδαίους τους ανθρώπους αυτούς που ξέρουν να ερωτεύονται αληθινά. Είναι μεγάλο πράγμα να ξέρεις ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι. Όπως είναι και μεγάλο πράγμα να βρίσκεις ευτυχία στο να δίνεις παρά να παίρνεις. Ερωτεύτηκα δύο φορές στη ζωή μου μέχρι θανάτου. Το ένα ήταν ένα κορίτσι από την Πελοπόννησο και το άλλο ένα κορίτσι από το Μόναχο.


— Μιλήστε μου για τη μεγάλη σας αγάπη για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει επιδείξει στο παρελθόν μεγαλουργήματα και στη ζωή και στην τέχνη και στον πόλεμο. Με θλίβει η σημερινή νεολαία και το κατάντημά της. Μια νεολαία χωρίς ιδανικά, βουτηγμένη στην ασυνειδησία. Θα σκύψω το κεφάλι στη γενιά που θα συνέλθει από αυτό το κατάντημα, που θα σεβαστεί και θ' αγαπήσει αυτή την πατρίδα, όπως την αγάπησα εγώ.

H τελευταία συνέντευξη του Τάκη Κανελλόπουλου στον Χρήστο Παρίδη Facebook Twitter
Ο Τάκης Κανελλόπουλος (με το λευκό παντελόνι) στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με συνεργάτες της ταινία του «Ρομαντικό Σημείωμα» (1978). Φωτ.: Από τον τόμο «Τάκη Κανελλόπουλος» που αφιέρωσε στον σκηνοθέτη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

To 33ο Ευρωπαϊκό Πανόραμα Κινηματογράφου, με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του, προβάλει online τις ταινίες του Τάκη Κανελλόπουλου «Εκδρομή», «Ουρανός», «Ρομαντικό σημείωμα».

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ