Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ Facebook Twitter
Με το «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» υπέγραψε ένα από τα αναμφισβήτητα και πλέον ριζοσπαστικά ορόσημα του ερωτικού σινεμά ή αλλιώς αυτό που η περιβόητη κριτικός Πολίν Κέιλ περιέγραψε ως «την πιο απελευθερωτική ταινία στα χρονικά του κινηματογράφου».
0

Με την ψηφιακή κόπια του «Τελευταίου Αυτοκράτορα» σε τρεις διαστάσεις (3D) ξεκίνησε χθες το αφιέρωμα στις ταινίες μυθοπλασίας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ενός από τους κορυφαίους του παγκόσμιου σινεμά, που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας μέχρι και τις 8 Μαΐου στο Ιντεάλ.

Η ρετροσπεκτίβα που περιλαμβάνει όλες τις ταινίες του Μπερτολούτσι σε μεγαλοπρεπείς κόπιες των 35mm, δίνει μια πλήρη εικόνα ολόκληρου του έργου του, από τον «Βίαιο Θάνατο» του 1962, μέχρι το «Εγώ κι Εσύ» του 2012.


Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι υπήρξε μέχρι τον θάνατό του το 2018 ένας οραματιστής που τόλμησε να αποτυπώσει τα bigger than life όνειρά του σε εικόνες, ένας director αλλά κι ένας auteur, ένας κινηματογραφόφιλος σφοδρής έντασης και πυρηνικής εμβέλειας, ένας θαρραλέος ανατόμος γιγάντιων θεμάτων όπως η Ιστορία, η ψυχανάλυση, η ανθρώπινη φύση, η πολιτική, ο έρωτας κι ο θάνατος και ένας απαράμιλλος κινηματογραφιστής που παρέδιδε υπερπαραγωγές ζηλευτού θεάματος και υψηλής αισθητικής με την ίδια άνεση που σκηνοθετούσε τα πιο διακριτικά δράματα.

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι υπήρξε μέχρι τον θάνατό του το 2018 ένας οραματιστής που τόλμησε να αποτυπώσει τα bigger than life όνειρά του σε εικόνες.


Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι αποτελεί έναν μέγιστο καλλιτέχνη, ίσως γιατί στο σύνολο της καριέρας του πραγματοποίησε μια σειρά από γνήσιες κινηματογραφικές επαναστάσεις.

Στάθηκε ο μοναδικός σκηνοθέτης στον οποίο επιτράπηκε το γύρισμα στην Απαγορευμένη Πόλη της Κίνας για λογαριασμό του βραβευμένου με 9 Όσκαρ «Τελευταίου Αυτοκράτορα», ενός από τα ανυπέρβλητα έπη της μεγάλης οθόνης.

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ Facebook Twitter
Στάθηκε ο μοναδικός σκηνοθέτης στον οποίο επιτράπηκε το γύρισμα στην Απαγορευμένη Πόλη της Κίνας για λογαριασμό του «Τελευταίου Αυτοκράτορα».

Με τον αριστουργηματικό «Κομφορμίστα» μετέτρεψε ένα θρυλικό βιβλίο του Αλμπέρτο Μοράβια, και έναν σύνθετο στοχασμό πάνω στη θέση του ατόμου απέναντι στην Ιστορία, σε μια από τις σπουδαιότερες (και πιο εκθαμβωτικά όμορφες) δημιουργίες όλων των εποχών.

Με το «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» υπέγραψε ένα από τα αναμφισβήτητα και πλέον ριζοσπαστικά ορόσημα του ερωτικού σινεμά ή αλλιώς αυτό που η περιβόητη κριτικός Πολίν Κέιλ περιέγραψε ως «την πιο απελευθερωτική ταινία στα χρονικά του κινηματογράφου».

Με το διαρκείας πεντέμισι ωρών «1900» δημιούργησε μια αποστομωτική τοιχογραφία εποχής – το κινηματογραφικό αντίστοιχο ενός μεγάλου κλασικού μυθιστορήματος.

Με το μαγευτικό «Τσάι στη Σαχάρα» έβαλε τον Τζον Μάλκοβιτς και τη Ντέμπρα Γουίνγκερ να περιπλανηθούν στις δικές τους υπαρξιακές ερήμους, διασκευάζοντας υποδειγματικά τις αλησμόνητες σελίδες του Πολ Μπόουλς.

Με τη «Στρατηγική της Αράχνης», αυτή την εκπληκτική πραγματεία πάνω στις αλήθειες, τους μύθους και τους αχανείς λαβύρινθους της Ιστορίας, χάρισε στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες τη φιλμική διασκευή που του άξιζε.

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ Facebook Twitter
Η Ρέιτσελ Βάις και η Λιβ Τάιλερ στην «Κλεμμένη Ομορφιά».

Αναλυτικά, οι ταινίες που θα προβληθούν από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη 8/5 στο Ιντεάλ είναι οι εξής:

Παρασκευή 3/5

18:00 Βίαιος Θάνατος| La commare secca (1962)

Μια πόρνη βρίσκεται δολοφονημένη σ' ένα πάρκο της Ρώμης. Η αστυνομία ανακρίνει όσους θεωρούνται ύποπτοι για το φόνο, καθένας από αυτούς όμως δίνει τη δική του εκδοχή για τη μοιραία νύχτα. Βασισμένο σε σενάριο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπερτολούτσι επιχειρεί την ανατομία μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Παίζουν: Φρανσέσκο Ρούιου, Τζιανκάρλο Ντε Ρόζα, Βιτσέντζο Τσικόρα.

Διάρκεια: 95'


20:00 Πριν την επανάσταση | Prima della rivoluzione (1964)

Ένας ευκατάστατος νεαρός προσπαθεί να εναντιωθεί στην υποκρισία και τη στασιμότητα της κοινωνικής τάξης του μέσα από έναν απαγορευμένο έρωτα. Γυρισμένη με παλμό και νεανική ορμή, η δεύτερη ταινία του Μπερτολούτσι εγκαινιάζει τις πολιτικές, αισθηματικές και υπαρξιακές ανησυχίες που θα γίνονταν σήμα κατατεθέν του έργου του.

Παίζουν: Φραντσέσκο Μπαρίλι, Αντριάνα Άστι, Κριστίνα Παρισέτ.

Διάρκεια: 115'


22:30 Ο κομφορμίστας | Il conformista (1970)

Με εκπληκτική δεξιοτεχνία, ο μόλις 29 ετών Μπερτολούτσι μετέτρεψε ένα θρυλικό βιβλίο του Αλμπέρτο Μοράβια, και έναν σύνθετο στοχασμό πάνω στη θέση του ατόμου απέναντι στην Ιστορία, σε μια από τις σπουδαιότερες και πιο εκθαμβωτικά όμορφες δημιουργίες όλων των εποχών.

Παίζουν: Ζαν - Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι, Ντομινίκ Σαντά.

Διάρκεια: 115'

 

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ Facebook Twitter
Με τον αριστουργηματικό «Κομφορμίστα» μετέτρεψε ένα θρυλικό βιβλίο του Αλμπέρτο Μοράβια σε μια από τις σπουδαιότερες (και πιο εκθαμβωτικά όμορφες) δημιουργίες όλων των εποχών.


Σάββατο 4/5

17:45 Εγώ κι Εσύ | Io e Te (2012)

Ένας μοναχικός και εσωστρεφής έφηβος, που αποφασίζει να απομονωθεί για λίγες μέρες από τον περίγυρό του, βλέπει τον κόσμο του να αναστατώνεται από την αιφνίδια επίσκεψη της θετής, μεγαλύτερης αδερφής του. Οι επιθυμίες, τα όνειρα, οι αγωνίες και οι απογοητεύσεις δυο νεαρών ανθρώπων δοσμένες με τρυφερότητα στον κινηματογραφικό αποχαιρετισμό του Μπερτολούτσι.

Παίζουν: Τζάκοπο Όλμο Αντινόρι, Τέα Φάλκο, Σόνια Μπεργκαμάσκο, Βερόνικα Λαζάρ.

Διάρκεια: 103'

20:00 Οι ονειροπόλοι | The Dreamers (2003)

Με φόντο ένα Παρίσι που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον εκρηκτικό Μάη του 1968, κι ενώ οι γονείς λείπουν από το σπίτι, ένα πανέμορφο κορίτσι και ο αδερφός της φιλοξενούν έναν Αμερικανό συμφοιτητή τους και μαζί του εξερευνούν τις παραμέτρους και τα όρια της σεξουαλικής τους αφύπνισης. Νιότη, έρωτας, κινηματογραφοφιλία και πολιτική δίνουν ραντεβού σε μια από τις πιο τολμηρές δημιουργίες των τελευταίων δεκαετιών.

Παίζουν: Εύα Γκριν, Μάικλ Πιτ, Λουί Γκαρέλ, Άννα Τσάνσελορ, Ρόμπιν Ρενούτσι.

Διάρκεια: 116'


22.30 Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι| Ultimo tango a Parigi (1972)

Για να ξεπεράσει το χαμό της γυναίκας του, ένας μεσήλικας άντρας ξεκινά μία καθαρά σεξουαλική και γεμάτη ένταση σχέση με μία νεότερη κοπέλα που συναντά σε ένα άδειο διαμέρισμα, στο Παρίσι. Ένα από τα πιο διαχρονικά και πλέον ριζοσπαστικά ορόσημα του ερωτικού σινεμά.

Παίζουν: Μάρλον Μπράντο, Μαρία Σνάιντερ, Ζαν - Πιέρ Λεό, Μάσιμο Τζιρότι.

Διάρκεια: 131'

 

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ Facebook Twitter
Νιότη, έρωτας, κινηματογραφοφιλία και πολιτική δίνουν ραντεβού στους «Ονειροπόλους».


Κυριακή 5/5

17:00 Ο μικρός Βούδας | Little Buddha (1993)

Ένα εννιάχρονο αγόρι από το Σιάτλ ενδέχεται να είναι η μετενσάρκωση ενός ιερού βουδιστή ηγέτη. Προκειμένου να εξακριβωθεί κάτι τέτοιο το αγόρι καλείται να ταξιδέψει με τους γονείς του στο Νεπάλ, δίνοντας στον Μπερτολούτσι την ευκαιρία για μια φαντασμαγορική διήγηση που κινείται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, ενώνοντας την περίπτωση του παιδιού με τη μυθική ιστορία του Βούδα.

Παίζουν: Κιάνου Ριβς, Μπρίτζετ Φόντα, Κρις Άιζακ.

Διάρκεια: 142'

19:45 Τσάι στη Σαχάρα | The sheltering sky (1990)

Παντρεμένο ζευγάρι Αμερικανών σε κρίση, ο Τζον Μάλκοβιτς και η Ντέμπρα Γουίνγκερ περιπλανιούνται στην Ταγγέρη και στις δικές τους υπαρξιακές ερήμους καθώς ο Μπερτολούτσι διασκευάζει μαγευτικά τις αλησμόνητες σελίδες του Πολ Μπόουλς, ο Βιτόριο Στοράρο τις κινηματογραφεί εκθαμβωτικά και ο Ριουίτσι Σακαμότο τις ντύνει με τις θεσπέσιες μουσικές του.

Παίζουν: Τζον Μάλκοβιτς, Ντέμπρα Γουίνγκερ, Κάμπελ Σκοτ, Τίμοθι Σπολ.

Διάρκεια: 138'

22:30 Πολιορκία μιας γυναίκας | Besieged (1998)

Όταν η χώρα της βρεθεί υπό δικτατορικό καθεστώς και ο σύζυγός της φυλακιστεί για τα φρονήματά του, μια αφρικανικής καταγωγής γυναίκα αναζητά καταφύγιο στη Ρώμη και πιάνει δουλειά ως οικονόμος στο σπίτι ενός εκκεντρικού Άγγλου πιανίστα ο οποίος δεν αργεί να την ερωτευτεί. Δύο μοναχικοί άνθρωποι και δυο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται στην αισθηματική κινηματογραφική σονάτα του Ιταλού σκηνοθέτη.

Παίζουν: Τάντι Νιούτον, Ντέιβιντ Θιούλις, Κλαούντιο Σανταμαρία.

Διάρκεια: 93'

 

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ Facebook Twitter
Η Τάντι Νιούτον στο «Besieged» του 1998.


Δευτέρα 6/5

17.30 Σύντροφος | Partner (1968)

Ένας νεαρός καθηγητής βλέπει την τακτοποιημένη ζωή του να καταρρέει όταν μια μέρα συναντά από το πουθενά τον δολοφονικό σωσία του. Η πιο πειραματική δημιουργία του Μπερτολούτσι, και ίσως η πιο σπάνια όλης της φιλμογραφίας του, ενώνει τον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, τη γαλλική νουβέλ βαγκ, τα ταραχώδη sixties και την ψυχανάλυση σε έναν ατίθασο συνδυασμό.

Παίζουν: Πιέρ Κλεμεντί, Τίνα Ομόν, Σέρτζιο Τόφανο, Ρομάνο Κόστα.

Διάρκεια: 109'


19.45 Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου | La tragedia di un uomo ridicolo (1981)

Όταν ο γιος του απάγεται από τρομοκράτες ένας αυτοδημιούργητος εργοστασιάρχης βρίσκεται σε δίλημμα: να πληρώσει άμεσα τα λύτρα που απαιτούνται για την απελευθέρωση του γιου του ή να τα κρατήσει και να σώσει την ασθμαίνουσα επιχείρησή του; Βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών για τον Ούγκο Τονιάτσι σε μια ταινία που ισορροπεί ανάμεσα στο δραματικό και το σκοτεινά χιουμοριστικό.

Παίζουν: Ούγκο Τονιάτσι, Ανούκ Αιμέ, Λάουρα Μοράντε, Βίκτορ Καβάλο.

Διάρκεια: 116'


22: 00 Η στρατηγική της αράχνης | Strategia del ragnο (1970)

Σε ένα από τα αριστουργήματα της καριέρας του, ο Μπερτολούτσι εμπνέεται από ένα αφήγημα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες και το μεταφέρει σε μια κωμόπολη του ιταλικού Βορρά. Ένας νέος φτάνει εκεί με σκοπό να βρει τους δολοφόνους που παλιότερα σκότωσαν τον πατέρα του και να μάθει όλη την αλήθεια. Μια αλήθεια την οποία δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκαλύψει.

Παίζουν: Τζούλιο Μπρότζι, Αλίντα Βάλι, Πίπο Καμπανίνι, Φράνκο Τζιοβανέλι.

Διάρκεια: 102'

 

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ Facebook Twitter
Στρατηγική της Αράχνης, 1970.


Τρίτη 7/5

18:30 Κλεμμένη ομορφιά | Stealing beauty (1996)

Λουσμένη καλοκαιρινό φως και γυρισμένη σε μερικές από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες της Ιταλίας, αυτή είναι η ακαταμάχητα ελκυστική ιστορία μιας νεαρής Αμερικανίδας η οποία έρχεται για διακοπές σε οικογενειακούς φίλους, που ζουν στην Τοσκάνη, κι εκεί γνωρίζει την ερωτική και σεξουαλική της συνειδητοποίηση.

Παίζουν: Λιβ Τάιλερ, Τζέρεμι Άιρονς, Ρέιτσελ Βάις, Ζαν Μαρέ.

Διάρκεια: 118'


21:00 Το Φεγγάρι | La luna (1979)

Μια Αμερικανίδα ντίβα της όπερας, η οποία περιοδεύει στην Ιταλία, ξεκινά μια απελπισμένη προσπάθεια να βοηθήσει τον μοναχικό και ηρωινομανή γιο της, έχοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη να του γνωρίζει τον αληθινό του πατέρα, την ύπαρξη του οποίου τού έκρυβε μέχρι πρότινος. Απαγορευμένα πάθη, οικογενειακοί δεσμοί, ψυχανάλυση και μεγαλειώδη συναισθήματα σε ένα εντυπωσιακά σκηνοθετημένο μελόδραμα.

Παίζουν: Τζιλ Κλέιμπουργκ, Μάθιου Μπάρι, Ρενάτο Σαλβατόρι, Βερόνικα Λαζάρ, Αλίντα Βάλι.

Διάρκεια: 142'

 

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ Facebook Twitter
Το Φεγγάρι, 1979.


Τετάρτη 8/5

18:00 1900 | Novecento (1976)

Με ένα εκπληκτικό επιτελείο ηθοποιών και μεγαλεπήβολες σκηνοθετικές διαστάσεις, ο Μπερτολούτσι δημιούργησε μια αποστομωτική τοιχογραφία εποχής για την Ιστορία της Ιταλίας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, μέσα από τη μακροχρόνια φιλία δύο αντρών που μεγαλώνουν μαζί. Ο ένας είναι αριστοκράτης και ο άλλος χωρικός.

Παίζουν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Στεφανία Σαντρέλι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Ντομινίκ Σαντά.

Διάρκεια: 317'

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: όλες οι ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη σε μια ρετροσπεκτίβα στο Ιντεάλ Facebook Twitter
Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο «1900».

Info

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: Ο Τελευταίος Ονειροπόλος

Ιντεάλ, Πανεπιστημίου 46

Εισιτήρια: 5,00 Ευρώ

Κάρτες διαρκείας των 6 προβολών: 19,00 Ευρώ

Είσοδος Ελεύθερη, με την επίδειξη της κάρτας τους, σε ανέργους και άτομα με αναπηρία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η στρατηγική του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Οθόνες / Η στρατηγική του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Αυτό που βασικά ενδιέφερε τον πολυβραβευμένο Ιταλό σκηνοθέτη που πέθανε σαν σήμερα στα 77 του χρόνια ήταν ο άνθρωπος μέσα στη δίνη της Ιστορίας και της πολιτικής, η ψυχή του και οι επιθυμίες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ