Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
18.08.2018
Στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν όλοι τους μια ωραία «ειρωνική συνύπαρξη»
CASUS BELLI

Στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν όλοι τους μια ωραία «ειρωνική συνύπαρξη»

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη η χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Μόνο θλίψη αλλά και τροφή για σκέψη

Υστερόβουλη και ανιστόρητη βρίσκω την ισοπεδωτική, προσπάθεια ταύτισης από κάποιους κύκλους των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων με τις τωρινές εθνικιστικές ως τάχα διαπνεόμενες από τα ίδια λαϊκίστικα αισθήματα. Φωτο: Eurokinissi
Υστερόβουλη και ανιστόρητη βρίσκω την ισοπεδωτική, προσπάθεια ταύτισης από κάποιους κύκλους των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων με τις τωρινές εθνικιστικές ως τάχα διαπνεόμενες από τα ίδια λαϊκίστικα αισθήματα. Φωτο: Eurokinissi

Ήταν μια σίγουρα μεγάλη συγκέντρωση, όχι πάντως «η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων», όπως τη διαφήμιζαν και την επιθυμούσαν κάποιοι που ανάμεσα 2010-12 προφανώς «διάβαζαν», ούτε καν αρκετή για να «σειστεί η Αθήνα», όπως φαντασιώνονταν όσοι προσδοκούσαν μια κάθοδο των... εκατομμυρίων.

 

Σύμφωνα με τις ψυχραιμότερες εκτιμήσεις, ο αριθμός των «αυθόρμητων» και ακομμάτιστων (προπαντός!) Νεομακεδονομάχων του Συντάγματος ήταν σαφώς μικρότερος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία και μάλλον ισχνός αν υπολογίσει κανείς δύο πράγματα:

 

Ότι α) επρόκειτο υποτίθεται για κρίσιμο θέμα «εθνικόν» και ταυτόχρονα αφορμή αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας, το προσκλητήριο ήταν πανελλαδικό και η μετακίνηση «επιχορηγούμενη», και β) είχε τις «ευλογίες» του Μίκη, του... παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ (Κασιμάτης), της ανεπισημοεπίσημης Εκκλησίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρκετών συστημικών ΜΜΕ που είδαν «φως» και μπήκαν, του... συγκυβερνητικού εταίρου, σύσσωμης της ακροδεξιάς, ουκ ολίγων τάχα μου «κεντρώων» από αυτούς που σπεύδουν πάντα να πατήσουνε σε δυο βάρκες, διάφορων εθνικά πελαγωμένων αριστερών, ψευδώνυμων και μη (από το ΚΚΕ που απλώς δεν κατέβηκε μέχρι τη Ζωή, τη ΛΑΕ, τον Καραμπελιά και κάτι άλλους που τα θεωρούν όλα αυτά αμερικανονατοϊκή συνωμοσία), του λεγόμενου «βαθέως κράτους» βεβαίως συν ενός αστερισμού πιθανών και απίθανων εθνοπατριωτικών και τοπικιστικών συλλόγων.

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε άθελά του και χάρη σε ένα του σαρδάμ τον ιδανικότερο τίτλο στο συλλαλητήριο της Αθήνας όταν αντί για «ειρηνική συνύπαρξη» αναφέρθηκε σε «ειρωνική»...


• Την ιδεολογικά ανέκαθεν αλλοπρόσαλλη περίπτωση Μίκη, με το τεράστιο καλλιτεχνικό εκτόπισμα αλλά το αδύναμο, δεκαετίες τώρα, αντίστοιχο πολιτικό, την έχουν ήδη αναλύσει πολλοί και καλύτερα από μένα.

 

Είναι όμως ο ορισμός του τραγικού να ξεπλένεις με ροδόνερο στα γεράματα αυτό που μια ζωή υποτίθεται πως πολεμούσες, να μιλάς για «αδέρφια φασίστες», για «εθνομηδενιστές» και «κατεβασμένα παντελόνια», να σε χειροκροτούν και να συγχαίρουν δημόσια με περισσή χαιρεκακία υπόδικοι νεοναζί συμμορίτες και απόγονοι χουντικών βασανιστών, αυτοί που είχαν κιόλας αναλάβει να σε «περιφρουρούν» στην εξέδρα.

 

Να κηρύσσεις εσύ, ένας εμβληματικός κάποτε Λαμπράκης με φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια στο πετσί σου εθνικιστικούς «ανένδοτους» ξεχνώντας μέχρι τις δικές σου παλιότερες συναυλίες φιλίας στα Σκόπια.

 

Όμως όχι Μίκη μας, η Ελλάδα δεν «έχει περισσότερο από κάθε φορά την ανάγκη από πατριώτες», ψωνίσαμε πολλές φορές από το εμπόρευμα αυτό και σκάρτο πάντοτε μας βγήκε - ανάγκη έχει από πολίτες συνειδητούς, ελεύθερους, ανοικτόμυαλους και δημοκράτες. Άκου τουλάχιστον την κόρη του φίλου και συντρόφου σου κάποτε Γιάννη Ρίτσου, που εξανέστη για τη χρησιμοποίηση μελοποιημένων από σένα ποιημάτων του στο εθνοκάπηλο «καρναβάλι» του Συντάγματος.

 

Να κηρύσσεις εσύ, ένας εμβληματικός κάποτε Λαμπράκης με φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια στο πετσί σου εθνικιστικούς «ανένδοτους» ξεχνώντας μέχρι τις δικές σου παλιότερες συναυλίες φιλίας στα Σκόπια.  Φωτο: Eurokinissi
Να κηρύσσεις εσύ, ένας εμβληματικός κάποτε Λαμπράκης με φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια στο πετσί σου εθνικιστικούς «ανένδοτους» ξεχνώντας μέχρι τις δικές σου παλιότερες συναυλίες φιλίας στα Σκόπια. Φωτο: Eurokinissi


• Έδωσε όμως άθελά του και χάρη σε ένα του σαρδάμ τον ιδανικότερο τίτλο στο συλλαλητήριο της Αθήνας όταν αντί για «ειρηνική συνύπαρξη» αναφέρθηκε σε «ειρωνική»...


• Λύση στο όνομα (τυπικά, γιατί ουσιαστικά έχει ήδη καθιερωθεί διεθνώς σαν Μακεδονία νέτη-σκέτη) θα δοθεί έτσι κι αλλιώς γιατί αυτό επιτάσσουν οι διεθνείς ισορροπίες και τα συμφέροντα των ισχυρών και γιατί εμείς οι ίδιοι αρνηθήκαμε σύνθετη ονομασία το '92.

 

Οι τωρινοί κυβερνητικοί χειρισμοί στο «Μακεδονικό» μπορεί να είναι λίγο τσαπατσούλικοι και ανακόλουθοι, η βασική κατεύθυνση όμως είναι, πραγματιστικά μιλώντας, η σωστή και η συγκυρία να είναι πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης εκσυγχρονιστής όπως ο Ζάεφ, ιδιαίτερα ευνοϊκή για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής – τυπικά πάντα – λύσης.

 

Άμα τώρα ξεμπλέξουμε μεν με το όνομα αλλά επεκτείνουμε τις αξιώσεις μας σε γλωσσικούς και εθνικούς προσδιορισμούς, βράσε ρύζι σαν αυτό που καλλιεργείται στις όχθες του Βαρδάρη.

 

• Ξέρω, είναι να θλίβεσαι που δέκα χρόνια μετά τον Δεκέμβρη '08 και πέντε σχεδόν από τις τελευταίες μεγάλες αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις, με την πλήρη κιόλας κινηματική «άπνοια» την τελευταία τριετία, παρά την ολοένα αγριότερη λιτότητα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να βγαίνουν να διαδηλώνουν ξανά για το «βρυκολακιασμένο» μακεδονικό.

 

Είναι σαν όλη αυτή η αποκαθήλωση του παλιού πολιτικού συστήματος, και της συνδεδεμένης με αυτό κατάστασης πραγμάτων που μεσολάβησε να μη μας άγγιξε ποτέ. Δεν είναι όμως έτσι.

 

Η ιστορία κύκλους κάνει, οι γενεές ανακυκλώνονται και η Ελλάδα δεν είναι μία αλλά πολλές, ανάλογα με την ταξική προέλευση, την ηλικία και την κουλτούρα, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε χώρα. Κι εκείνη που κατέβηκε χτες στο Σύνταγμα δεν ήταν σίγουρα η «δική μου».

 

Με την κρίση αξιών στο κόκκινο, τον συντηρητικό-εθνικιστικό λόγο σε έξαρση, με το κατά τεκμήριο αξιότερο, δυναμικότερο και προοδευτικότερο κομμάτι της νεολαίας ξενιτεμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, τα τωρινά «μακεδονικά» συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ήταν μεγάλα μεν αλλά σαφώς μικρότερα σε όγκο και παλμό από εκείνα της δεκαετίας του '90, δείγμα ότι ωριμάσαμε κάπως.

 

Ούτε εξάλλου στη γειτονική χώρα οι μεγαλοϊδεάτες εθνικιστές «πουλάνε» πια όσο παλιά, ξύπνησε βλέπεις κι εκεί ο κόσμος και ειδικά η νεολαία όπως έδειξε ο ξεσηκωμός του '15, σταμάτησε να χορταίνει με πατριδοκάπηλα φούμαρα.

 

Φωτο: Eurokinissi
Φωτο: Eurokinissi


• Φούμαρα τέτοια προσπάθησε βέβαια αφότου εξελέγη πρωθυπουργός να μας ταΐσει και ο Τσίπρας, όταν ο αριστερός λόγος γρήγορα έγινε «πατριωτικός» ώστε να γίνει ευρύτερα αποδεκτός αλλά και να ευαρεστηθεί ο κυβερνητικός εταίρος.

 

Η αντίσταση στις παράλογες μνημονιακές ντιρεκτίβες έγινε «εθνική υπόθεση» χωρίς ταξικό πρόσημο, στα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου που λίγο αφότου εκλέχτηκε υιοθέτησε έναν σοσιαλιστικό εθνικισμό τύπου Μπάαθ με αντίστοιχη συνθηματολογία, «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες κ.λπ.» . Όταν όμως παίζεις δίπλα στον εθνικιστικό βούρκο, αναπόφευκτο είναι να λασπωθείς αν δεν πέσεις και μέσα.


• Ούτε πετύχανε τον υπερφιλόδοξο στόχο τους οπότε, ούτε νέο ηγέτη ή κόμμα «βγάλανε» τα παραπάνω συλλαλητήρια, δεν είναι όμως και να εφησυχάζει κανείς διασκεδάζοντας με τις αρχαιόπληκτες γραφικότητες, ούτε να κάνει ότι δεν βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο στο όνομα κάποιων αυθαίρετα δοσμένων «ίσων αποστάσεων».

 

Εκκολαπτήριο εκτροπής είναι, στέγη για ακροδεξιούς τυχοδιώκτες και παρακρατικούς – απόδειξη η πυρπόληση της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη, οι ανενόχλητες από τις αρχές προκλήσεις φασιστοειδών στο κέντρο αλλά και τα Εξάρχεια, η επίθεση στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.


• Υστερόβουλη και ανιστόρητη βρίσκω επίσης την ισοπεδωτική, προσπάθεια ταύτισης από κάποιους κύκλους των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων με τις τωρινές εθνικιστικές ως τάχα διαπνεόμενες από τα ίδια λαϊκίστικα αισθήματα.

 

Ναι, υπήρχαν και τότε οι δημαγωγοί και οι εθνοψεκασμένοι, η «Πάνω Πλατεία» που λέγαμε, υπήρχε όμως και πολύς κόσμος με εντελώς αλλιώτικο – σωστό ή λάθος, άλλη κουβέντα - όραμα, πρόταση και στάση ζωής πέρα και πάνω από τέτοιες ιδεοληψίες, έναν κόσμο που ούτε για δείγμα δεν θα δεις σε συγκεντρώσεις όπως η χτεσινή στο Σύνταγμα, που διαμόρφωσαν μια κοινωνική συνείδηση διαφορετική και που συνιστούν μια από τις λίγες ελπίδες κάτι κάποτε μπορεί να πάει καλύτερα στην έρμη τούτη χώρα.

 

Μαθήτευσε στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και το αθηναϊκό underground press. Ως επαγγελματίας γραφιάς συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τις εκδόσεις Τερζόπουλος, τον ΔΟΛ, την Ελευθεροτυπία, το free press Metropolis, τα περιοδικά 01, 10% και Υποβρύχιο. Aρθρογραφεί τακτικά στην έντυπη και την ηλεκτρονική Lifo. Έχει επίσης ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
84 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 12 Επόμενα
avatar atman 5.2.2018 | 13:05
μιλανε για συντηριτικο λογο αυτοι εχουν μεινει σε αναλυση των μοντελων παραγωγης 200 χρονια πισω.
avatar xristosd 5.2.2018 | 15:34
Για τα μοντέλα παραγωγής... αν κάποιοι δεν τα αναλύανε (και αγωνιζόντουσαν ενάντια στην τάξη που ακολουθείς ) θα ήσουνα ακόμα στην κατάσταση του εργάτη του 18ου αιώνα. Το αυτό και στην ανάλυση των δικαιωμάτων και πολλών πολλών άλλων.
avatar Γράφων 5.2.2018 | 16:42
Καλέ μου άνθρωπε,
διάλογο σε άλλο επίπεδο από "us vs them" σημερινός "αριστερός" δεν μπορεί να κάνει;

Που ξέρεις εσύ τι ακολουθεί και τι όχι ένας ανώνυμος ιντερνετικός σχολιαστής. Εκτίθεστε...
Master Kenobi Master Kenobi 5.2.2018 | 17:37
διάλογο σε άλλο επίπεδο από "us vs them" σημερινός "αριστερός" δεν μπορεί να κάνει; Πηγή: www.lifo.gr

Χωρίς αυτή την "κόντρα" απλά δεν έχει λόγο ύπαρξης
avatar atman 5.2.2018 | 21:31
αγαπητε χριστοντ κοιτα τωρα τι γινεται και πως αποκαλυπτεται η θρησκευτικη προσεγγιση των πραγματων της αριστερας: ειπα εγω οτι στην ΕΠΟΧΗ τους δεν ειχαν αξια αυτα τα μοντελα αναλυσης;;; Ειπα οτι ειναι ξεπερασμενα οικτρα.
Επισης για δικαιωματα αν ειχατε διαβασει λιγο Καμυ θα βλεπατε οτι η αριστερα της ορθοδοξιας ειναι φυσει αντιθεση με τα δικαιωματα και την ελευθερια, δεν μπορεσε να λυσει ποτε την αντιφαση ισοτητα βσ ελευθερια.
avatar Γράφων 5.2.2018 | 13:39
Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική χώρα για να εφαρμόσουμε εδώ copy-paste μεταμαρξιστικές αναλύσεις για τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. Η Ελλάδα υπήρξε αποικία. Η Ελλάδα δεν γνώρισε ποτέ βιομηχανική επανάσταση για να φτιάξει αστική τάξη έτσι όπως την εννοούν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί κι Ιταλοί, δηλ. έτσι όπως την εννοούσε ο Μαρξ. Δεν έχει καν καθεστηκυία τάξη εμπόρων έχοντας φροντίσει και γι' αυτό η ελληνική "αριστερά": Μινιόν, Κατράντζος κτλ κτλ...

Χριστοφοράκος, Αβέρωφ και άλλοι πέντε δεν είναι αστική τάξη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλούτος (μέσα παραγωγής, τα έκλεισε η "αριστερά" με τη χρόνια πάλη της). Υπάρχουν μόνο πλούσιοι. Αν αυτούς τους γδάρεις δεν έχεις κερδίσει τίποτα παρά το τομάρι τους.

Η ταξική μας συνείδηση είναι διεθνής και εθνική: η ταξική μας συνείδηση είναι αυτή της αποικιοκρατούμενης χώρας. Γι' αυτό ο Θοδωράκης ήταν σαφής: είμαι διεθνιστής πατριώτης, ήτοι συντάσσομαι με άλλους λαούς που είναι στην από κάτω και οι εντός τους ταξικές διαφορές είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με το διεθνές τους στάτους. Αλλά τι να πεις για αριστερούς που εξαντλούν το θεωρητικό τους απόθεμα σε πέντε sessions στο Ρακουμέλ και στον Εξωστρεφή;

Η κόρη Ρίτσου καλά θα έκανε να γνωρίζει ότι κριτική στον Μίκη έχει κάνει επαρκώς ο Σιδηρόπουλος στο μακρινό (πλέον) 1985 με το τραγουδάκι Μίκη Μάου(ς) αλλά ο ίδιος ως καλλιτέχνης είχε πει ότι το καλλιτέχνημα όταν φύγει από τον δημιουργό του έχει αυτόνομη πορεία. Δεν μπορεί ο δημιουργός να το μαζέψει και να πει άλλο εννοούσα. Ποσώ δε μάλλον η κόρη του δημιουργού, η οποία έχει μόνο τα πνευματικά και όχι τα ερμηνευτικά δικαιώματα του έργου του σαφώς μεγαλύτερου διαμετρήματος πατρός της!

Τον Ζάεφ τον βάλαν οι Αμερικάνοι γιατί ο Γκρουέφσκι έκανε δουλειές με τους Ρώσους. Και προκειμένου να μην επιτρέψουν στους Ρώσους να πιάσουν κολλητιλίκια και με τον Ζάεφ είπαν να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Είναι φοβερό πώς η ελληνική "αριστερά" συντάσσεται με τους Αμερικάνους όταν αυτό βολεύει. Ή με τα επιχειρήματα των Γερμανών "κατακτητών" για τη "Μακεδονία", τα οποία είναι και αυτά κοπυπάστε (μικρή χώρα, ακίνδυνη, έτσι κι αλλιώς όλοι έτσι την λένε κτλ). Ο πολιτικός οπορτουνισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Ένας ιδεολογικός αχταρμάς (Libertatia et al. λες και για τους νεκρούς της Marfin φταίνε όσοι ήταν στην πορεία και όχι οι αναρχοταλιμπάν), ένα μπέρδεμα, μια θολούρα επί παντός επιστητού.

Το μόνο καλό με αυτά τα συλλαλητήρια (με τα οποία διαφωνώ) είναι ότι αυτή ακριβώς η λογική, ένας θολός διεθνισμός που δίνει πάτημα στον εθνικισμό του γείτονα, έχει αρχίσει πλέον και καρφώνεται. Καθίσταται μη ανεκτή πλέον.

Το μόνο κακό είναι ότι και πάλι ελέω της ελληνικής αριστεράς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ελίτ προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν αυτήν τη δυναμική.

Έχουμε μια "αριστερή" κυβέρνηση που απλά θέλει ένα μεγάλο πελατειακό κράτος το οποίο θα λειτουργεί με την υπερφορολόγηση του "κεφαλαιοκράτη", ήτοι του μ@λακα που δεν τρούπωσε στο δημόσιο...

Έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση η οποία έχει από τώρα καταδικάσει στη γραφικότητα κάθε φωνή αντίστασης για τα επόμενα 100 χρόνια. Μια κυβέρνηση που πρωτίστως στο διανοητικό επίπεδο θα παραδώσει καμένη γη: από τα αργυρώνητα trolls μέχρι τον φωτογραφικό νόμο Παρασκευόπουλου που έβγαλε έξω κάθε απόβρασμα...

Και τολμά αυτή η κυβέρνηση και κάνει κριτική σε όσους της κάνουν κριτική. Αλλά ας απαντήσουμε με τον τίτλο ενός βιβλίου-βίβλου για τους συγκυβερνήτες του Σύριζα: ο καιρός γαρ εγγύς...
avatar pastitchu 5.2.2018 | 15:58
Κακώς δεν κατέβηκες πάντως, όλα αυτά που γράφεις είναι η πλήρης αντανάκλαση του πνεύματος του χθεσινού συλλαλητηρίου. Η συνάντηση δηλαδή της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας με την αντίστοιχη σταλινική, για να μην ξεχνάμε και ποιο ιστορικό καθεστώς ήταν αυτό που μπόλιασε στην αριστερά τον εθνικισμό και έφερε τον κάθε πολιτικό απατεώνα στο προσκήνιο, για λίγη δόξα και για λίγη (ή πολύ) εξουσία.

Τα ναζιστικά συνθήματα, με τα οποία βρώμισαν τόσους και τόσους τοίχους δεν τα δες παρεπιπτόντως; Ο αχταρμάς βρίσκεται στο κεφάλι σας. Κάνατε ένα συλλαλητήριο δίνοντας το καλύτερο πάτημα στους ναζί να ξαναβγούν στο προσκήνιο, αποτύχατε παταγωδώς και τώρα ανάγετε όλη τη θεσμική, πολιτική, οικονομική και πολιτισμική χρεωκοπία μόνο στη δράση της αριστεράς. Εσείς σε ποια πραγματικότητα είσασταν όμως; Είσασταν απλά αδύναμοι όταν είχατε την πλήρη μετεμφυλιακή κυριαρχία;

Κάποια στιγμή πρέπει να μεγαλώσει και η κακομαθημένη ελληνική δεξιά, που όλο τις παίρναν τα παιχνίδια και συνεχώς έβαζε και βάζει το κεφάλι της ελληνικής κοινωνίας μέσα σε λακούβες, διαπαιδαγωγόντας τη στον πιο χυδαίο στρουθοκαμηλισμό. Οι λάκοι όμως τώρα έχουν μέσα τα φίδια που λαχταράνε το κορμί μιας ρημαγμένης χώρας.
avatar Γράφων 5.2.2018 | 16:40
Θέλω να μου υποδείξεις ακριβώς ποια είναι η ακροδεξιά συνωμοσιολογία την οποία υποστηρίζω (;) άλλως να ανακαλέσεις.

Συγγνώμη, είναι αλήθεια ότι δεν κατέβηκα αλλά και να κατέβαινα και να έβλεπα τα ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους θα άλλαζε κάτι σε ό,τι έχω πει; Ξέρεις εσύ σε πόσες πορείες έχω πάει και φεύγοντας έμεναν πίσω αριστερά αποκαΐδια (Δεκ. του '08 ήμουν εκεί, Marfin ήμουν εκεί για να πω τα πιο πιασάρικα);

Ειλικρινά τον αχταρμά που φέρνει στη λογική η αριστερίστικη σκέψη δεν μπορώ να τον προσεγγίσω!

Λες "κάνατε ένα συλλαλητήριο"... Γιατί απευθύνεσαι σε εμένα, αφού το λέω ρητά ότι διαφωνώ.

Αυτά για τα φίδια και τους λάκους στα επιστρέφω αυτούσια μιας και τα τελευταία 40 χρόνια άνθρωποι μιλώντας "αριστερά" έχουν ρημάξει την Ελλάδα. Από τον εθινάρχη που διόρισε την Άρτα και τα Γιάννενα (και τον αντέγραψε ο ανεψιός του) μέχρι τον Τσιπραλέξη, ασχέτως κόμματος όλοι μιλούσαν "αριστερά"...

Πριν να κάνεις κριτική στο τι γράφει ο άλλος βεβαιώσου ότι ξέρεις ανάγνωση και κατανόηση κειμένου. Επίσης, θερμή παράκληση κόψε αυτά τα "ήσασταν και ήμασταν" (παρατατικός με ήτα, ενεστώτας με έψιλον γιώτα, ήμουν αλλά είμαι). Είναι ακριβώς η καρδιά του προβλήματος της ελληνικής αριστεράς: η εμφυλιολαγνεία. Η αποκόμιση ταυτότητας από την ανακάλυψη ενός εχθρού. Η παντελής αδυναμία αυτοκριτικής.

Κι ένα τελευταίο: όταν κάποιος νιώθεις ότι σου κάνει κριτική μπορεί να μην είναι απέναντί σου, μπορεί να είναι και δίπλα σου και απλά εσύ να έχεις ξεφύγει πολύ!
Double Helix Double Helix 5.2.2018 | 16:41
Μου αρέσει αυτό το "κάνατε" λές και ο γραφών ήταν διοργανωτής. Πολώστε και άλλο τον κόσμο χαλαρά όλα!

Υ.Γ. γέμισαν τοίχοι ναζί συνθήματα oh really; Τόσα χρόνια που γράφει ο κάθε πικραμένος το μακρύ του και το κοντό του σε τοίχους, σε σχολές, στα πανεπιστήμια , σε διατηρητέα κτήρια δεν ενοχληθήκατε;
avatar σκύλος 5.2.2018 | 18:43
Μπράβο ρε Γράφων!
avatar pastitchu 5.2.2018 | 17:56
Γράφων γράφεις "Τον Ζάεφ τον βάλαν οι Αμερικάνοι" αυτό δηλαδή τι είναι πολιτική ανάλυση; Ξεχνάς ότι το 2015 ο κόσμος στη Μακεδονία είχε ξεσηκωθεί ενάντια στην κυβέρνησή του; Το συμπληρώνεις και με μια αντινατοϊκή γαρνιτούρα, αλλά ειλικρινά δε θέλω να μπω σε μία κριτική λέξη προς λέξη.

Ξεκίνησα με μια αρχική υπόθεση, η οποία βασίστηκε στην αντιαριστερή ψύχωση που διαπνέει απ'την αρχή μέχρι το τέλος όλο το σχόλιό σου, αυτό εξηγεί το 2ο πληθυντικό και τη συσχέτιση που σου έκανα με το συλλαλητήριο.

Τώρα άμα ο παππούς Καραμανλής μιλούσε "αριστερά", τότε μάλλον ο Ντε Γκωλ πρέπει να'ταν ο γάλλος Λένιν. Αγνοείς βασικά πράγματα για τον κεϋνσιανισμό που επικράτησε μεταπολεμικά για 40 χρόνια (και ο οποίος δεν ήταν αριστερή, ούτε καν σοσιαλδημοκρατική πολιτική) και τις οθωμανικές δομές του ελληνικού κράτους τις οποίες χρησιμοποίησε μετεμφυλιακά η ελληνική δεξιά για να βολέψει τα παιδιά της, βιολογικά ή νώθα (βλέπε Γεωργαλά που από το σταλινικό στρατόπεδο πέρασε στο καραμανλικό και μετά στο χουντικό). Δεν είναι εμφυλιολαγνεία να μιλάς γι'αυτά εκτός κι αν είναι ταμπού όταν θες να χρεώσεις την Άρτα και τα Γιάννενα στην αριστερά.

Ιδιαίτερα χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου για την ορθογραφία, είναι βέβαια ένας τρόπος για να ξεγλιστρήσεις απ'την ουσία της συζήτησης. Την κατακλείδα σου την προσυπογράφω. Ο όρος αριστερά άλλωστε δε με εκφράζει, τον χρησιμοποίησα με τη διασταλτική έννοιά του για να επικοινωνήσουμε, χωρίς να πρέπει να ορίζουμε το καθετί.
avatar Γράφων 5.2.2018 | 18:17
Ο Καραμαν-αλης, άλλος πολιτικός απο τον πρι-χουντικο Καραμανλή, νομιμοποίησε το ΚΚΕ και παράλληλα κόντρα στις οικονομικές τάσεις του κόμματος του διόγκωσε τον δημόσιο τομέα. Το έκανε βέβαια για να κλέψει ψηφαλακια από τα αριστερά αλλά η πράξη έμεινε.

Αν διαφωνείς για τον Ζαεφ διαφωνείς και με την ξενοκινητη χούντα εδώ το '67;

Μην κρύβεσαι πίσω από ονοματα για τα οποία γνωρίζεις λίγα (Κέυνς). Stay focused.

Στην Ελλάδα η αριστερά κέρδισε ιδεολογικά τον εμφύλιο. Από το 1974 και μετά έχει καταστεί τυραννική και επηρμενη. Τα τελευταία χρόνια δε ξεχαρβαλωνει συστηματικά τα πάντα (παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση κτλ) ενώ παράλληλα έχει βγει παγανιά προς ανακάλυψη οχτρων, προκειμένου να κρύψει την ιδεολογική της γύμνια.

Κανένα συγχωροχάρτι.
avatar pastitchu 5.2.2018 | 20:53
Γράφων η έπαρση είναι όλη δική σου, αν δεν το'χεις καταλάβει. Να τον αφήσουμε τον Κέυνς, να πιάσουμε τις εύπεπτες συνωμοσιολογικές εξηγήσεις, μάλιστα. Κατανοώ την αγωνία σου να εξηγήσεις τα πάντα με τη λύδια λίθο της αντιαριστερής ψύχωσης, αλλά αν τη συμεριστώ απλά θα σε αφήσω μες στις ψευδαισθήσεις σου.

Εγώ ένα πράγμα έχω καταλάβει καλά και το έχουμε ζήσει στο πετσί μας, ευτυχώς όχι στην ένταση άλλων εποχών και άλλων τόπων. Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων, δεξιών ή αριστερών. Είτε λέγεσαι Γκρουέφσκι ή Ψωμιάδης, Θεοδωράκης ή Μιχαλολιάκος, ο λόγος που επικαλείσαι την υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα σου (ζητώντας μάλιστα και με ύφος ανακριτή εξηγήσεις απ'όσους είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτό σου τον υποκριτικό ζήλο) είναι η διεκδίκηση της εξουσίας και της δόξας. Αν κάποιος είναι τόσο αθώος για να πιστεύει στα λόγια των παραφρόνων, ε τότε όσο καλός άνθρωπος και να'ναι είναι άξιος της μοίρας του. Το ανησυχητικό είναι που στην εποχή του ψυχαναγκαστικού εορτασμού η αθωότητα γίνεται ο κανόνας. Μοιραία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την παραφροσύνη.
avatar Γράφων 6.2.2018 | 00:24
Α. Δεν έχω ζητήσει τίποτα από κανέναν.

Β. Ζω και δουλεύω στο κέντρο. Τα τελευταία 40 χρόνια δεν το καίνε, σπάνε, βανδαλίζουν δεξιοί. Αυτοπροσδιοριζομενοι αριστεροί συστηματικά καταστρέφουν ή/και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όποιος δεν το βλέπει είναι ιδεοληπτικος υποκριτής. Ή απλά έχει ψευδαισθήσεις.

Γ. Η απατεωνία τα τελευταία 40 χρόνια πλειοψηφικά ανήκει στην αριστερά. Πριν την μεταπολίτευση ήταν τούμπα. Left is the new right. Τι να κάνουμε; Από τον ΣΠΦ στον Άκη που σήμερα θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Ad hoc: έγινε μια συγκέντρωση δήλωσης εθνικής ταυτότητας και έχετε φαγωθεί να τους βγάλετε Χίτλερ. Πάτε καλά;

Ε. Πιπιλάς τον Κέυνς που τον εφάρμοσε ο Αντρέας. Τι σχέση έχει με την κουβεντα; Καμία. Ας πω κι εγώ Αϊζενχάουερ. Α, είπα κάτι ψαρωτικο...

Στ. Θέλω να μου υποδείξεις πού η "αντιαριστερή ψύχωση" από την οποία πάσχω δεν εδράζεται σε πραγματικά περιστατικά.

Ζ. Την παραφροσύνη την αντιμετώπισα πέρσι πουχε έρθει ο Ομπάμα, είχαμε τα Γρηγοροπουλεια 2016 και 17Ν. Για είκοσι μέρες ένα μήνα δεν υπήρχε κάδος, φανάρι σε όλο το κέντρο. Καιγοντουσαν αυτοκίνητα κάθε τόσο. Αλλά φταίει ο Ψωμιάδης. Ή ο Σφακιανάκης. Πάντως όχι αυτοί που τα καίνε, τα σπάνε και σε καταδικάζουν να ζεις σε ένα παρηκμασμένο και βομβαρδισμενο τοπίο. Ωριμάστε επιτέλους!

Η. Τι σχέση έχει ο Ψωμιάδης ή ο Μιχαλολιακος; Καμία. Name dropping.

ΥΓ Δεν είμαι δεξιός. Δεν προσβαλλομαι από κακά λόγια για δεξιούς πολιτικούς. Μπορεί και να συμφωνώ για να είμαι ακριβής. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα από τα παραπάνω.
Double Helix Double Helix 6.2.2018 | 08:52
φίλτατε pastitchu ωραίο ανακάτεμα στερεότυπων, εξουσία και δόξα θέλουν μόνο οι πατριώτες/εθνικιστές/δεξιοί, οι υπόλοιποι ουδέποτε μεροληπτούν προσκολλημένοι σε μια δογματική ιδεολογία.
avatar sara 5.2.2018 | 13:40
Ναι, είμαστε η γενέτειρα του Τραγικού σε όλο του το μεγαλείο. Κλαυσίγελος. Δεν ξέρω τι άρωμα είχε χτες η μάζωξη, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να πάω και να μου έρθει στη μύτη μια ξινισμένη ελληνοαντρίλα που διαμαρτύρεται για κάτι που είμαι σίγουρη πως δεν ξέρει καν, κι ούτε είναι ικανή να μάθει, παραληρώντας γα ανυποταξία (χαχαχαχα κλάμα!) σε μια χώρα που έχει χρεωκοπήσει -αλλά για αυτό δεν είναι έτοιμος να κάνει τίποτα κανείς- και που η λέξη "καθρέφτης" της είναι εντελώς άγνωστη. Επιλέγω όμως να μένω εδώ, γιατί το καλτ έχει πάρει διαστάσεις διασκέδασης πια, και το σουρεάλ έχει γίνει τρόπος ζωής. Μπράβο για το άρθρο.
Βαγγέλης Βαγγέλης 5.2.2018 | 15:12
Αγαπητή Σάρα, κάνε υπομονή με όσους "μαζώχτηκαν" χθες στο Σύνταγμα και παραλίγο να σου χαλάσουν τη διάθεση. Αυτό είναι το τίμημα για τους έξυπνους ανθρώπους όπως εσύ: περιτριγυρίζονται από ηλίθιους.
avatar sara 5.2.2018 | 16:41
Αγαπητέ Βαγγέλη, το πληρώνω το τίμημα εδώ και πολύ καιρό. Με μισθό πείνας και ανώτατη μόρφωση. Μπορεί όλοι αυτοί οι γραφικοί τύποι να δουν πραγματικά τι θα πει "χάνεις την υπομονή σου" όταν άτομα σαν εμένα αρχίσουν να χαλάνε τη δική τους διάθεση. Και τότε θα φανεί ποιος έχει ψυχή και ποιος όχι. Ποιος είναι πραγματικός ήρωας χωρίς παραληρήματα και σημαιούλες στα χέρια. Γι' αυτό σε παρακαλώ, την ειρωνεία σου, αλλού. Ναι, με τον ηλίθιο δεν μπορείς να τα βάλεις ποτέ, είναι ανίκητος.
avatar Γράφων 5.2.2018 | 17:27
Αγαπητή sara,
εδώ βγήκε το Όχι, χορέψαμε τσάμικα, χωνέψαμε τα capitals και καταστρέψαμε την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών οι οποίες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα τα οποία είχε δανειστεί το ελληνικό δημόσιο.

Μήπως θυμώνεις σε λάθος μεριά;
λukum (το) λukum (το) 5.2.2018 | 18:30
Αγαπητή Σάρα, κάτι είναι ανώτερο ή ανώτατο όταν υπάρχει και κάτι κατώτερο. Ανώτατη μόρφωση έχουμε όλοι.

Όλοι αυτοί χθες που εσύ θεωρείς γραφικούς λυπάμαι που θα στο χαλάσω αλλά πολλοί από αυτούς έχουν πτυχία, ακριβώς όπως εσύ.
avatar sara 5.2.2018 | 18:15
Αγαπητέ Γράφων, άσε με να θυμώνω όπου μου αρέσει εμένα και κρίνω. Ακριβώς αυτό λέω, εδώ έχει χρεωκοπήσει η χώρα και τα φασισταριά εκατέρωθεν κάνουν πάρτι. Για μένα όλα τα προβλήματα είναι ταξικά. Και συμφωνώ ότι ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των παλιανθρώπων και θα το φωνάζω όσο ζω και χωρίς να επιτρέπω σε κανέναν να μου επιβάλει την ταυτότητά μου να είναι εθνικιστική. Γιατί δεν θα είναι ποτέ. Ο εχθρός είναι αλλού, εν προκειμένω μέσα μας..παλεύουμε καθαρά με τον εαυτό μας.
Λουκού, ως καθηγητής είμαι υποχρεωμένος να βάλω κάτω από τη βάση στην κατανοήση -απλού, απλούστατου- κειμένου:
Το ανώτατη μόρφωση δεν αντιδιαστέλει την γράφουσα από κάποιους άλλους (με αντίθετη γνώμη από αυτήν)τους οποίους αντιμετωπίζει συγκαταβατικά, αλλά υποδηλώνει την αναντιστοιχία με τον μισθό της.
Τόσο απλά.
Κατά προτίμηση να διαβάζεις προσεκτικότερα (εκτός κι αν είσαι απλά κακόπιστος)
λukum (το) λukum (το) 5.2.2018 | 20:05
«Ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των παλιανθρώπων και θα το φωνάζω όσο ζω και χωρίς να επιτρέπω σε κανέναν να μου επιβάλει την ταυτότητά μου να είναι εθνικιστική. Γιατί δεν θα είναι ποτέ. Ο εχθρός είναι αλλού, εν προκειμένω μέσα μας..παλεύουμε καθαρά με τον εαυτό μας.»

Εθνομηδενισμός accomplished.
Ειστε μία «πολίτης του κόσμου» ή μήπως «μία εργαζόμενη του κόσμου»;
Όπου γη και Πατρίς λοιπόν, περιπλανώμενοι εργαζόμενοι όπου υπάρχει δουλειά.
Και κάπως έτσι διαλύονται οι χώρες. Τα έθνη οι κουλτούρες και γίνονται όλα μία άμορφη μάζα όπου κανείς δεν διεκδικεί τίποτα πέρα από ψεύτικα likes στο Facebook.
λukum (το) λukum (το) 5.2.2018 | 20:41
Κύριε καθηγητά, καυτηριάζω μάλλον το γεγονός πως σε μια χώρα με τόσα πολλά πανεπιστήμια (παραλογισμός) το ανώτατη μόρφωση δεν λέει απολύτως τίποτα. Και το να το αναφέρει κάποιος δεν έχει κανένα νόημα.

Υποδείξτε μας πως θα θέλατε να το γράψουμε για να το καταλάβετε.
avatar sara 6.2.2018 | 01:50
Lukum, όντως παίρνεις κάτω από τη βάση στην κατανόηση. Ξέρεις πόσους φίλους έχω στο εξωτερικό; Αυτοί διέλυσαν τη χώρα, μιλάς σοβαρά; Πες ό,τι θες για το εθνομηδενισμό, που αμφιβάλλω αν ξέρεις καν τι είναι. Απλώς δεν με ενδιαφέρουν οι πατριωτικές κορώνες αλλά δεν θα αφήσω εσένα ούτε κανέναν να μου πει αν και κατά πόσο αγαπώ τη χώρα μου ή όχι. Δεν είσαι καν αρμόδιος για κάτι τέτοιο. Απλώς να ξέρεις, αν σε βιάζουν, δεν έχει σημασία αν είναι Έλληνες ή "ξένοι". Για μένα είναι βιασμός και έγκλημα. Και αυτό εσύ είσαι έτοιμος να το δικαιολογήσεις. Εγώ ποτέ. Καληνύχτα, Κεμάλ, και ναι, η χώρα μου χρωστάει σε μένα, δεν της χρωστάω εγώ. Αν θέλω να βελτιώσω το επίπεδο της ζωής μου, μέχρι και στο φεγγάρι θα έφτανα.
avatar Γράφων 6.2.2018 | 08:14
Αγαπητή sara,
Ο υποκειμενισμός σου (να θυμώνεις όπου εσύ κρίνεις, για σένα όλα τα προβλήματα είναι ταξικά, στη σπάει η ξινισμενη ελληνοαντριλα) καίτοι είναι δικαίωμα σου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Οπωσδήποτε ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη του. Απλά επειδή σε βλέπω ότι περί αλλοτριων τυρβαζεις. Είπα να στο πω. Όπως σου λέει ένας στο τρόλλεϋ ότι έχεις μια κουτσουλια στην πλάτη. Δεν είναι δουλειά του αλλά για καλό το λέει.
λukum (το) λukum (το) 6.2.2018 | 08:34
Σάρα, παίρνετε άριστα στην παπαγαλία.
Καλό ταξίδι.
avatar Βεβαιως 7.2.2018 | 12:16
Σαρα, συμφωνω με πολλα απ αυτα που λες αλλα δεν ειναι τοσο σημαντικο. Μ αρεσει οτι μεσα σε τοσους αντρες εχεις "λεβεντια", λογο και αξιοπρεπεια. Προσωπικα ειμαι πολυ σκεπτικος για το αν ολα ειναι ταξικα, ιδιαιτερα οταν η αριστερα αιχμαλωτισε τον ορο και τον εχει σαν καραμελα για την δικη της και μονο επιβιωση. Οχι πως δεν υπαρχουν ανισοτητες η οτι ολοι ειμαστε ιδιοι, δεν ειμαστε, αλλα πολλα εχουν αλλαξει απ την εποχη που ο Μαρξ εγραψε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Στην Ελλαδα ομως δεν δημιουργηθηκε ποτε μια αξιολογη "αστικη ταξη" και λογω ελλειψεως βιομηχανιων εμεινε και η "εργαγατικη ταξη" ανεμικη.
Αν εννοουμε γενικα τους εργαζομενους, τους φτωχους, ανεργους, αστεγους κλπ ως εργατικη ταξη τοτε υπαρχει αλλα ισως τοτε μπερδευουμε την εργατικη ταξη με τη "φτωχολογια".
Στη χωρα που ζω, εφυγα γιατι ειδα πως δεν υπηρχε τροπος εξελιξης και ουσιαστικης επικοινωνιας, ουτε σε προσωπικο επιπεδο, εχουν δυο λεξειε για την "πατριδα", η μια σημαινει τροφος, παιδαγωγος και η αλλη εθνικιστης. Η δευτερη χρησιμοποιειται μονο απο
αυτους που εσυ αναφαιρεις. Ομως η πατριδα ειμαστε ολοι μας, τι νοημα θα της δοσουμε, δεν εχει απο μονη της νοημα, θα ξαρτηθει απο μας, ειναι, διστυχως η ευτυχως θεμα πλειοψηφιας. Αυτο δεν σημαινει οτι οι πλειοψηφιες ξρουν παντα τι λενε και κανουν, ιστορικα παραδειγματα υπαρχουν παρα πολλα.
Ευχομαι να βρεις την ακρη που ψαχνεις, μην ξεχνας ομως οτι μπορει ο εαυτος μας να ειναι εχθρος αλλα ειναι, η πρεπει να ειναι, και ο καλυτερος φιλος μας. Δεν χρειαζεται τοση παλη μαζι του, ισως μια συζητηση, μια προσπαθεια κατανοησης του αγνωστου εγω ειναι αυτο που πρεπει να γινει.
Καλη τυχη, μη μπεις στην παγιδα των επεξηγησεων, δε ν προκειται να βγαλεις ακρη ποτε, η εκουσια/ακουσια δυσκολια κατανοησης θα γινεται ολο και πιο δυσκολη.
avatar atman 5.2.2018 | 21:36
"σε μια χώρα που έχει χρεωκοπήσει -αλλά για αυτό δεν είναι έτοιμος να κάνει τίποτα κανείς- και πο Πηγή: www.lifo.gr" σου εχω μια ιδεα για το τι μπορεις να κανεις: διεκδικησε στο διεθνη καταμερισμο εργασιας και παραγωγης το δικο σου προνομιακο πεδιο. Ακομα και αν ειναι τα ρακομελαδικα στα εξαρχεια, εδω ξεπουληθηκε ολοκληρο πανκ, καντε γκαιντεντ τουρ επαναστασης (ηδη γινονται)
avatar atman 6.2.2018 | 10:43
α και κατι αλλο, η νεα γενια ειναι στο εξωτερικο στις νεοφιλελε Ολανδιες, Σουηδιες και Δανιες γιατι ΑΝΕΧΤΗΚΕ ΕΑΑΚ στις σχολες, ανεχθηκε ενα μετριο επιπεδο, που δεν θα το ανεχοταν ποτε εξωτερικο, γενικα γιατι κατεστρεψε και αυτη τη χωρα με την ανοχης της και την εθελοτυφλια της τι σημαινει 2018 και οχι 1968.

Αρα οι αριστεροι του λαιφσταιλ μην παραπονιεστε που βρισκεστε σε χωρες που δεν ειχατε ευακιρια να καταστρεψετε με την ψηφο και την ανοχη σας οπως κανατε στην Ελλαδα.
avatar ShootingStar 6.2.2018 | 09:14
Sara μου, νομίζεις οτι είσαι η μόνη με ανώτατη μόρφωση? ή νομίζεις οτι λόγω της ανώτατης μόρφωσης σου είσαι αρκετά πιο έξυπνη ώστε να μην πας στο συλλαλητήριο? Δεν είχε μόνο "αμορφωτους" το συλλαλητήριο..
avatar sara 6.2.2018 | 13:10
Είπα εγώ ότι είμαι η μόνη; Ελληνικά δεν μιλάω; Είπα ότι οι άλλοι είναι αμόρφωτοι; Μάθετε ελληνικά και τα ξαναλέμε. Είπα ότι είμαι πιο έξυπνη κάπου; Το δικαίωμά μου να έχω άλλη άποψη είπα που κάποιοι το χαρακτηρίζουν. Είστε κομπλεξικοί μήπως; Συγκρίνω απλώς μισθό-μόρφωση στη διαλυμένη χώρα μου. Όλοι εκεί της ΧΑ είστε ανίκανοι στην κατανόηση κειμένου; Έλεος.
avatar ShootingStar 7.2.2018 | 12:46
Aχ, Τώρα είμαστε και ΧΑ? Πες μας και άλλα. Τι άλλο δεν ξέρουμε για τον εαυτό μας ?
Με την ανώτατη μόρφωση σου έφτασες σε αυτό το συμπέρασμα, ή απλώς τσουβαλιάζεις όλους όσους διαφωνούν μαζί σου ως ΧΑ?
Μιλάς για τον lumidy ότι είναι ο μόνος συζητήσιμος , και απο την πλευρά σου μιλάς σου υπόλοιπους χαρακτηρίζοντας τους ως ΧΑ, κομπλεξικούς, άλλους ως ηλίθιους..
Ι rest my case, εαν αυτος είναι ο τρόπος συζήτησης σου..
Lumidy Lumidy 6.2.2018 | 11:14
Sara, και εγώ πήγα συλλαλητήριο. Δεν πήγα όμως από αγνό πατριωτισμό/εθνικισμό ούτε γιατί ένιωθα υποχρεωμένος μην με πουν προδότη κλπ. Ούτε φασίστας είμαι, ούτε παλιάνθρωπος. Γενικά πήγα ως βόλτα. Κοινώς αδιαφορούσα. Πήγα για δικούς μου λόγους, άλλους.

Συμφωνώ, όμως, στο "σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει -αλλά για αυτό δεν είναι έτοιμος να κάνει τίποτα κανείς-" και σε όσους το έχω πει έχουν ξινίσει. Είναι όμως άδικο να τσουβαλιάζεις όλους όσους πήγαν ως "ξινισμένη ελληνοαντρίλα" που διαμαρτύρεται για κάτι που δεν ξέρει καν. Σε πληροφορώ ότι πήγαν και άνθρωποι που ξέρανε γιατί πήγανε και πήγανε και πτυχιούχοι άνθρωποι, ίσως και απ' την σχολή σου. Γιατί νομίζεις ότι είσαι ανώτερη και πιο έξυπνη; Επειδή δεν πήγες; Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν πήγες. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Καλό θα ήταν να το υιοθετήσεις και εσύ αυτό και να μην ασχολείσαι τόσο με το ποιοι πήγαν και γιατί.

Ο μισθός πείνας δεν είναι φταίξιμο της γενιάς μας, συμφωνώ. Αλλά και εμείς δεν κάνουμε κάτι καλύτερο ως γενιά.
avatar sara 6.2.2018 | 13:13
Δεν είπα ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ ότι είμαι ανώτερη ή πιο έξυπνη. Πραγματικά απορώ. Κι επειδή φαίνεσαι από τους λίγους συζητήσιμους εδώ μέσα, πες μου γιατί πήγες, θέλω να μάθω.
Lumidy Lumidy 7.2.2018 | 13:32
@sara δεν ξέρω. Απλά πήγα. Ούτε σημαία δεν πήρα, ούτε φώναξα συνθήματα. Ίσως πήγα για τον χαβαλέ. Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκη ήταν πολλά υποσχόμενο από άποψη χαβαλέ και απ' το να κάτσω μια Κυριακή μέσα είπα να βγω μια βόλτα. Ίσως ήθελα να καταλάβω το "προφίλ" των συμμετεχόντων (κυρίως ηλικία 50+).
Και όσον αφορά την ανωτερότητα, κατάλαβα λάθος, συγγνώμη.
greeko25 greeko25 5.2.2018 | 13:42
Διαφωνω με τα συλλαλητηρια και θεωρω οτι αυτην η μαχη η Ελλαδα την εχει χασει ακριβως λογο της απολυτοτας της παλιας θεσης της και της αδυναμιας γενικα των λαων στα Βαλκανια να συνεργαστουν και να μην βλεπουν παντου εχθρους και πιθανες συνομωσιες εναντιων τους . Για την παρουσια του Μικη , αυτο που εχω να πω ειναι πως οπως παλιοτερα τον χρησιμοποιησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πουλησει "δικαιη αγανακτηση" , το ιδιο καποιοι κανουν σημερα για να πουλησουν "πατριωτισμο" .Οι ανθρωποι του σαφως και δεν τον προστατευουν τα τελευταια χρονια . Διαφωνω ομως και με την προσεγγιση γενικα του κ.Αντωνοπουλου , δημοσιογραφου που δεν θεωρω αντικειμενικο και ειδικα στην τελευταια παραγραφο που λεει " ναι, υπήρχαν και τότε οι δημαγωγοί και οι εθνοψεκασμένοι, η «Πάνω Πλατεία» που λέγαμε, υπήρχε όμως και πολύς κόσμος με εντελώς αλλιώτικο – σωστό ή λάθος, άλλη κουβέντα - όραμα, πρόταση και στάση ζωής ". Θα ηθελα διευκρινισεις για το 'όραμα' και τη 'σταση ζωης' που διεκδικουσαν ολοι εκεινοι τοτε και πως αυτο θα εκλπηρωνωταν . Θεωρω οτι ο συγκεκριμενος αρθρογραφος συνεβαλε σε αυτο που λεμε διχασμος σε 'καλους' και 'κακους' διαδηλωτες , τον θυμαμαι να ειρωνευεται τις συγκεντρωσεις κατα του δημοψηφισματος του Τσιπρα λεγοντας μας οτι "¨εμεις μενουμε Ελλαδα!" ( αντι του "μενουμε Ευρωπη" που θελανε να περασουνε οι φοβισμενοι διαδηλωτες του ΟΧΙ - αληθεια τι ειναι πιο θαραλλεο και δυσκολο να κανεις στην Ελλαδα ? να τυλιχτεις με μια σημαια της ΕΕ και να μιλησεις για διαλογο η' να παρεις μια ελληνικη και να φωναζεις για τους κακους ξενους και τραπεζες που δολοπλοκουν εναντιον σου ? ) .

Η σκληρη αληθεια ειναι οτι μεγαλη μεριδα του κοσμου χειραγωγειται πολυ ευκολα και οπως χειραγωγηθηκε τοτε απο ατομα σαν τον Τσιπρα ή τον Βαρουφακη , ετσι και τωρα ακουει νουμερα οπως ο Καμμενος ( τον ρολο του οποιου αποφευγει να σχολιασει ο αρθρογραφος, διαφοροι παπαδες , ο στρατηγος Φραγκος , ο Καραμανλης junior junior κλπ .

Το να ειμαστε μονιμως εκτος διεθνης πραγματικοτητας ειτε οικονομικης , ειτε γεωπολιτικης δεν ευνοει κανεναν . Εγω δεν ζω πλεον στη χωρα , μεταναστευσα ακριβως οταν γινανε τα capital control και παρατηρω απο αποσταση την πολιτικη υστερια και τα ιδια αδιεξοδα στην πατριδα μου . Συλλαλητηρια γινανε και καποτε για το παντελως ανουσιο θεμα τον ταυτοτητων με το οποιο διεκδικουσε ο τοτε ακρως επικοινωνιακος Αρχιεπισκοπος ουσιστικα να κανει ντου στο χωρο της πολιτικης . Ελπιζω οτι και τα τωρινα θα αγνοηθουν και θα βρεθει μια ψυχραιμη μεση λυση .
avatar tktk 5.2.2018 | 16:34
Α μπράβο. Πέστα. Κρίμα που έφυγες, αλλά νομίζω θα είναι για το καλό σου.
Η Ελλάδα ζει ακόμα με παραμύθια.
Αντιμνημονιακά, πατριωτικά, θρησκευτικά κλπ κλπ
λukum (το) λukum (το) 5.2.2018 | 18:26
Παρεμπιπτόντως μιάς και μεταναστεύσατε, σύμφωνα με τους αριθμούς λόγω της φυγής των νέων –βλέπε εργασιακές σχέσεις ρυθμισμένες από τους καλούς δανειστές και τις καλές τράπεζες– αλλά και λόγω της υπογεννητικότητας (βλέπε τους παραπάνω λόγους) οι αυτόχθονες Έλληνες σε 60 χρόνια θα ανέρχονται σε 5-6 εκατομμύρια.

Το τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα μελλοντικά, λόγω και της θέσης της δεν θέλει και μεγάλη φαντασία.

Επίσης καλό θα ήταν ενώ έχετε αυτομολήσει να μην κουνάτε και το δάχτυλο σε όσους έχουν μείνει εδώ και αντιδρούν όπως μπορούν...
Προς Λουκούμιον : και πάλι σε πιάνωα διάβαστο.
Το ρήμα "αυτομολώ" σημαίνει "προσχωρώ εκούσια στο εχθρικό στρατόπεδο".
Εννοείς δηλαδή ότι ο μεταναστεύσας εντάχθηκε στους εθνικιστές"τρισκατάρατους γείτονες"; Ξέρεις κάτι που εμείς δεν ξέρουμε ή απλά ο όρος σου φάνηκε πιο βαρύγδουπος, πιο "ελληνοπρεπής";
Ο σωστός όρος είναι "λιποτακτώ".
Επί τη ευκαιρία, να τον τουφεκίσουμε τον "λιποτάκτη" μόλις ξαναπατήσει το πόδι του στα πάτρια εδάφη;
Εκτός από ορθότητα λεξιλογίου, λίγη ψυχραιμία στους χαρακτηρισμούς δεν βλάπτει...
λukum (το) λukum (το) 5.2.2018 | 20:27
Ευχαριστώ για τα μαθήματα ελληνικών, αλλά όταν κάποιος εργάζεται σε μία ξένη χώρα, δίνοντας όλη του την παραγωγικότητα υπέρ του ΑΕΠ μιας άλλης χώρας πέραν αυτής που έχει επενδύσει σε αυτόν, κάνει ακριβώς αυτό, αυτομολεί. Κάνει τη χώρα του λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με μια άλλη.

Συνεπώς, ελάτε από εδώ να μας πείτε για τους καλούς δανειστές και την καλή Ε.Ε.
Όταν θα δουλεύετε 12ωρα για 540 +ένα σκασμό φόρων.

Εάν δεν σας δινόταν η ευκολία της φυγής από την καλή Ε.Ε. και μένατε στη χώρα σας θα ήσασταν αναγκασμένος να διεκδικήσετε κάτι καλύτερο και αυτή που τώρα σας έχει υποδεχθεί δεν θα εκμεταλλευόταν την εξειδικευμένη παραγωγικότητα σας δίχως να έχει επενδύσει σε αυτήν.

Συνεπώς ξέρουν πολύ καλά οι open Borders γιατί τα βάζουν με τον πατριωτισμό.

Είμαστε όλοι εργάτες του κόσμου (εξειδικευμένοι και μη)

greeko25 greeko25 5.2.2018 | 19:18
λukum (το) οπως οι διαφοροι που πηγαν στο συλλαλητηριο εχουν το δικαιωμα της γνωμης τους και πηγαν να το φωναξουν , ετσι και οι υπολοιποι εχουμε το δικαιωμα να εκφρασουμε την γνωμη μας και να το κρινουμε . Δεν κουναμαι το δαχτθλο σε κανεναν .
Η μεταναστευση δεν ειναι διακοπες και το οτι ζω πλεον εξω , θα πει οτι εχω αποκτησει και μια οπτικη γωνια των πραγματων περαιτερω η οποια πιστεωα καλο ειναι να την μοιραζομαι .
Οσο για το σχολιο για την υπογεννητικοτητα , υποθετω πως θελεις να πεις οτι στο μελλον θα πρεπει να φοβομαστε την πιθανη αυξηση του αριθμου των διαφορων Αλβανων , Σκοπιαννων ή και Βουλγαρων αλλα εγω θελω να ελπιζω πως ισως στο μελλον χαρη στην κακη ΕΕ , να εχουμε εξομαλοποιημενες σχεσεις με τους γειτονες και να πηγαινουμε εκει για δουλειες και τουρισμο , οπως γινεται σε ολα τα αλλα μερη της ειρηνικης πλεον Ευρωπης πλην των Βαλκανιων . Αν ειναι να φοβαμαι ποιος γενναει πιο πολυ και με βαση αυτο να κανω διπλωματια , σωθηκαμε . Τελος να πω οτι η ελληνικη προσεγγιση στα πραγματα δεν ειναι μοναδικο φαινομενο , στα Βαλκανια ο καθενας λεει την ιστορια οπως γουσταρει και μονο αυτος ειναι 100% δικιο , ολοι οι αλλοι εχουν αδικο . Οποτε εμεις θα μιλαμε για Βορεια Ηπειρο , οι Αλβανοι για Τσαμηδες , τα Σκοπια για την Μακεδονια και το Μεγα Αλεξανδρο , εμεις για την Μακεδονια και το Μεγα Αλεξανδρο , την Τουρκια δεν την βαζω καν στην εξισωση γιατι οντως θεωρω οτι σαν κρατος παντα ηταν απροβλεπτο και επιθετικο . Η ευθυνη ειναι συλλογικη , ολων δηλαδη των εθνων της περιοχης . Οποτε γιατι να λυνουμε τα προβληματα ? Ας ειμαστε μια ζωη εχθροι και να κανουμε επαοριστον συλλαλητηρια . Γι αυτο οντως τα Βαλκανια ειναι η πιο υποαναπτυκτη ασταθης περιοχη ακομα σε ολη την ηπειρο .
avatar Supertrouper 5.2.2018 | 14:21
Ποναει που ο Μικης ειπε την αληθεια κ μιλησε για αριστεροστροφο φασισμο εε;;η κορη του Ριτσου εχει παρει εργολαβια την ποιηση του πατερα της;οταν η ρωμιοσυνη ακουγοτανε το 80 στις συγκεντρωσεις της Πασοκαριας ηταν καλα;που θα ηταν η ποιηση του Ριτσου χωρις τη μουσικη του Μικη; κατα τα αλλα η καθε μποφιλιου μπορει να βγαινει κ να λεει βλακειες για δικτατορια της Ε.Ε...αλλα μοκο για τις κομμουνιστικες δικτατοριες...Και γω δε θα κατεβαινα στο χθεσινο συλλαλητηριο αλλα ιναφ με τις αριστεριες κ την ιδεοληψια
Γραφικός Γραφικός 5.2.2018 | 15:18
Να θυμίσω ότι το 2015, ανεξαρτήτως αν ήταν καλό ή κακό το δημοψήφισμα, το όχι συγκέντρωσε τόσα ψηλά ποσοστά ακριβώς εξαιτίας του μαζικού βομβαρδισμού των ΜΜΕ υπέρ του Ναι. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ σύνθετης ονομασίας κράτους, εθνικότητας, γλώσσας. Αλλά όταν όλοι λένε αφ' υψηλού πως όλοι όσοι πήγαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν νεοναζί, φασίστες, συνοδοιπόροι και γραφικοί, το μόνο που κάνεις είναι να δυναμώνεις την αντίδραση.
avatar tktk 5.2.2018 | 16:37
Τα συλλαλητήρια ξέπλυναν τους ναζί. 2-3% να χασει πάλι η ΝΔ και να παει στη ΧΑ είναι η επιτυχία του Τσίπρα. Δεν τον νοιαζει φυσικά το όνομα ουτε η οικονομία.
λukum (το) λukum (το) 5.2.2018 | 17:29
Η συμμορία αυτή (Χ.Α.) έχει έναν πολύ καλό λόγο που υπάρχει. Υπάρχει για να ταυτίζεται μαζί της οποιοσδήποτε αρθρώσει λόγο ενάντια στον εθνομηδενισμό που προωθείται εδώ και χρόνια.

Σαν να βάζουμε να διαφημίζει προγράμματα γυμναστικής και υγιεινής διατροφής ένα μοντέλο στα όρια του θανάτου από ανορεξία. Όλοι θα στραφούν στα χάμπουργκερ λόγω της ταύτισης μαζί του.

Απλό μάρκετινγκ.
Γραφικός Γραφικός 5.2.2018 | 17:35
Ακριβώς αυτή η λογική επιτρέπει στους φασίστες να καπελώνουν τον πατριωτισμό...
Βαγγέλης Βαγγέλης 5.2.2018 | 15:42
Το θέμα των Σκοπίων ήρθε σαν δώρο εξ ουρανού (σαν αυτογκόλ βασικά) για να θυμηθεί ο κόσμος που τον τρελάνατε με τα "σαράντα χρόνια" και το "ηθικό πλεονέκτημα", τι σημαίνει πραγματικά ΣΥΡΙΖΑ.

Τον αντέγραψε σε πολλά ο Αλέξης τον Αντρέα -στα κακά κυρίως, που ήταν και πολλά άλλωστε- αλλά στα εθνικά θέματα μάλλον απουσίαζε από το μάθημα. Θα ήταν σε καμιά πορεία με την Τασία.
Αλιόσα Αλιόσα 5.2.2018 | 19:44
Ακριβώς. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποία λογική άνοιξε τώρα θέμα σκοπιανού. Τρελό αυτογκόλ.

Υ.Γ.Τα ρέστα μου για την απάντηση στην @sara...
"ξινισμένη ελληνοαντρίλα που διαμαρτύρεται Πηγή: www.lifo.gr"...
Από το naieisaimysogynhs αντέγραψε ρητορική;
Βαγγέλης Βαγγέλης 5.2.2018 | 22:37
Χα χα. Ευχαριστώ. Με εκνευρίζουν όσοι γίνονται διεθνιστές από μίσος προς τους συμπατριώτες τους. Εγώ εννοώ τον διεθνισμό ως διευρυμένη αγάπη για την πατρίδα. Πολίτης του κόσμου είναι ο Μίκης. Αυτοί είναι απλά τουρίστες.
Αλιόσα Αλιόσα 5.2.2018 | 23:11
Ο διεθνισμός έχασε εδώ την (όντως θετική!)σημασία του όταν χρησιμοποιήθηκε απο τους τους εγχώριους αριστεριστές με έναν τρόπο μετά-χιπικοειδή. Οικουμενικός είναι ο Μίκης, και εχθές ήταν και συγκινητικότατος και πέρα για πέρα αληθινός είτε τον έιδε κάποιος επι τόπου έιτε εκ του μακρόθεν... Ειδικά στην εισαγωγή του. Έφηβος!
Να σαι καλά.
λukum (το) λukum (το) 5.2.2018 | 15:58
Ήταν μια σίγουρα μεγάλη συγκέντρωση, όχι πάντως «η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων»...

Είχε περισσότερο κόσμο από κάθε συγκέντρωση των αγανακτισμένων και σίγουρα περισσότερο από την ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα πριν το δημοψήφισμα που ο Κόσμος έφτανε μέχρι λίγο πιο πάνω από τη Βουλή.

Συνεπώς ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων και...


avatar tktk 5.2.2018 | 16:38
Ακόμη περισσοτεροι αφελείς δηλαδή. Μνημόνια 100 χρόνια πάμε...
λukum (το) λukum (το) 5.2.2018 | 17:23
Σωστός, οι ξύπνιοι κάθονται ξαπλωτοί διαβάζοντας χαριτωμένα αγαπησιάρικα μικροπράγματα κάνοντας κριτική με ανασηκωμένο φρύδι και κλείνοντας το επόμενο εισιτήριο δίχως επιστροφή για την Ευρώπη.

Είχες παέι τον Οκτώβριο του 11 στην γιγάντια συγκέντρωση;
Τότε θα καταλάβαινες.
Βέβαια, αν δεν πήγες, αδύνατον να ξέρεις, γιατί τα ΜΜΕ δεν πρόβαλαν ούτε μια ικόνα της...
λukum (το) λukum (το) 6.2.2018 | 00:51
Ήμουν εκεί, πράγματι ο κόσμος ήταν πολύς όμως επειδή η Β. Σοφίας ήταν κλειστή τότε δεν έχω σαφή εικόνα.
Citellus citellus Citellus citellus 5.2.2018 | 16:01
"Λύση στο όνομα (...) θα δοθεί έτσι κι αλλιώς"

Βαρυγδουπη δήλωση επιπέδου Ζουραρι ότι πάντα θα παίρνουμε πίσω τα νησιά μας.

Δε ξέρω τι εκσυγχρονιστης σοσιαλδημοκρατης είναι ο Ζαεφ κύριε Αντωνοπουλε, αλλά η Ελλάδα έχει για πρωθυπουργό ένα σκοταδιστη τυχοδιωκτη. Αντί να κάνει τις απαραίτητες συνεννόησεις με τα κόμματα της αντιπολιτευσης, επιτέθηκε στη ΝΔ για να τη διασπασει. Από τότε χάθηκε το παιχνίδι, η πλατεία ειναι απλά το μπούμερανγκ του τυχοδιωκτισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
avatar Abyssal 5.2.2018 | 16:56
Αυτό το άρθρο είναι ό,τι λείπει από την Ελλάδα. Αντικειμενικότητα.

Η πλειοψηφία έχει κολλήσει ένα πρόσημο πάνω από το κεφάλι της και πορεύεται με αυτό σαν γνώμονα. Ήθος, αξίες, αν υπήρχαν ποτέ, έχουν χαθεί μέσα σε έναν εκφυλισμένο πατριωτισμό με αποτέλεσμα το πανηγύρι των συλλαλητηρίων. Σε κανέναν από αυτούς που πήγαν δεν μπορούσες να αλλάξεις γνώμη. Είναι τόσο προσηλωμένοι στην πραγματικότητα τους που αδυνατούν να δουν την μακροπρόθεσμη ζημιά που κάνουν. Αδυνατούν να δουν τις αξίες που πατάνε, αν τις είχανε ποτέ, βαδίζοντας σε ένα συλλαλητήριο που ενισχύει τον σκοταδισμό. "Φιλελεύθεροι δεξιοί" εκπρόσωποι τους προοδευτισμού -υποτίθεται- έδωσαν το παρόν σε μια πορεία τόσο μακρυά από τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη που με σθένος προασπίζουν. Για τους παρόντες αριστερούς από την άλλη τι να πει κανείς. Η απόλυτη ξεφτίλα.

Όταν βέβαια θα πεις ότι ξέρετε κάτι, δεν είναι σωστό, δεν είναι ηθικό να κατεβαίνεις σε μια πορεία με την χρυσή αυγή θα σου κολλήσουν την ταμπέλα του ανθέλληνα. Γιατί; Εγώ νοιάζομαι λιγότερο για την πατρίδα μου επειδή δεν θέλω να πέσουν θύματα προπαγάνδας οι συμπολίτες μου;

Δυστυχώς δεν είχανε όλοι την ευκαιρία να μορφωθούν σωστά σε αυτή την χώρα. Δεν είχανε την ευκαιρία να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Δεν είναι ντροπή, είναι απλή τύχη που κάποιοι είχαν ευκολότερη ζωή από άλλους. Αλλά εμείς, που κατανοούμε τι εστί χρυσή αυγή, τι εστί ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, στρατηγοί και εκφυλισμένα σύμβολα πρέπει να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους από τον σκοταδισμό. Ό,τι πρόσημα και αν μας κολλήσουν πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μην ξυπνήσουμε μια μέρα και η δυστοπία που τόσο φοβόμαστε γίνει πραγματικότητα.

Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε πριν γίνουν όντως φασίστες.
avatar Γράφων 5.2.2018 | 17:43
Η ΧΑ είναι ένας οχετός τον οποίο το ελληνικό κράτος έχει στείλει στα δικαστήρια. Τα αναρχοχαρούμενα να δούμε πώς θα ξεφορτωθούμε που πουλάνε και ηθική ανωτερότητα του τύπου "ναι καίμε και σπάμε αλλά έχουμε καλό σκοπό".

Τη ΧΑ ακόμα και οι δεξιοί την καταδικάζουν. Τους αναρχοταλιμπάν τους γλείφει η μισή Ελλάδα (συγκεκριμένα: από τον Παρασκευόπουλο μέχρι την ακαδημαϊκή κοινότητα και από τους μισούς δημοσιογράφους ↑ μέχρι πολιτικά κόμματα όπως η ΛΑΕΝ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Ελπίζω να γνωρίζετε ότι ο πρώτος φασίστας ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από μαύρος αναρχικός (Μουσολίνι).

ΥΓ Γι' αυτό το άρθρο μπορείτε να πείτε πολλά ΕΚΤΟΣ από το ότι είναι αντικειμενικό.

ΥΓ2 Ειλικρινά γνωρίζετε τι πάει να πει ελληνική ορθόδοξη εκκλησία;
Ποιοι είναι τελικά οι ''φασίστες'' σε αυτή τη χώρα; μήπως ήρθε η εποχή που οι φασίστες είναι τελικά όσοι ομνύουν κατά του ''φασισμού'';
avatar atman 6.2.2018 | 10:45
Σαρα στο "προτιμω να μορφώνομαι σε ξένα πανεπιστήμια Πηγή: www.lifo.gr" ε ναι, εφοσον εκει δεν τα εχει διαλυσει η ΕΑΑΚ και η αριστεριλα που ανεχομαστε εδω.

Αντιμετωπιζουμε την χωρα μας οπως το πεζοδρομιο εξω απο το σπιτι μας. Αδιαφορια.
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, κι ας μασάνε όλη την ώρα σαν τσίχλα τη λέξη "εθνομηδενιστές". Κοντεύουν να ξεσαγωνιαστούνε...
Πάντως, αυτό που με εκνευρίζει πάνω από όλα είναι ότι με όλα αυτά, αρχίζει να μου γίνεται κάπως συμπαθής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
avatar sara 6.2.2018 | 02:46
Χαχαχα, από τις καλύτερες απαντήσεις, Μαύρε Γάτε! Εγώ μόνο για τους Άιρον Μέιντεν θα κατέβαινα Σύνταγμα πάντως. Κι αν κάποιοι θεωρούν μόνο τον Μίκη πολίτη του κόσμου και τους άλλους περήφανους, μορφωμένους, ξενιτεμένους, αγαπημένους ανθρώπους μου που επιλέγουν μια άλλη ζωή και κουλτούρα τουρίστες, λυπάμαι που θα τους το χαλάσω, προτιμώ να παντρευτώ Τούρκο, να μορφώνομαι σε ξένα πανεπιστήμια και να ακούω Μέιντεν από Μίκη χαλαράαααα και τουριστικά. Ρε κάτι δημοκράτες που έχουμε στη χώρα της δημοκρατίας. Ειρωνεία.
avatar Γράφων 6.2.2018 | 07:36
Ο αριστερός ναρκισσισμός είναι ο λόγος που από το 1990 και μετά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Ξέρετε, κε καθηγητά, το τείχος έπεσε. Το γκρέμισαν αυτοί που το χτισαν. Η έννοια του έθνους έχει αποδειχτεί κοινωνικά χρήσιμη. Βοηθάει τα κράτη και άρα τις μονάδες, τα άτομα, που κατοικουν εντός τους.

Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να συμβάλλετε στην εθνική αυτοχειρία. Αλλά πλέον δεν μπορείτε να το κάνετε επικροτουμενος και δίχως απάντηση.

Μη σας φαίνεται ανορθόδοξος ο όρος εθνομηδενιστές. Είναι αυτοί που μισούν την κοινωνική συνοχή, που προσπαθούν να βγάλουν τους άλλους ακραίους κρατώντας για τον εαυτό τους τον ρόλο του γερο-σοφου, που χαίρονται με το μπάχαλο διότι σε αυτό κρύβουν τις δικές τους ανεπάρκειες, είναι αυτή που σε μια κουβέντα για αρχαία Ελλάδα θα πουν "γιατί κι αυτοί δεν είχαν σκλαβους;" ή "οι γυναίκες όμως δεν ψήφιζαν".

Αυτοί έχουν μια ξινισμενη αριστεριλα, για να τροποποιήσω ελαφρώς τα λεγόμενα της αγαπητής sara.

Κι αν τους ίδιους τους ρωτήσεις περί αριστεράς είναι ανίδεοι: δεν ξέρουν αν είναι κομμουνιστές, δικαιωματιστές, κοινωνικά φιλελεύθεροι, αναρχικοί, μποφιλικοί τροτσκιστές, επαναστατες του φρέντο ή παραμελημενα παιδιά που αποζητούν την προσοχή της μαμάς κοινωνίας και του μπαμπά κράτους.

Απλά άνθρωποι σαν εσάς, από ότι έχω καταλάβει από τα γραφόμενα σας, είστε ετεροπροσδιοριζομενοι. Αν δεν ανακαλύψετε "φασίστες" δεν ξέρετε που πατάτε και που βρίσκεστε. Και όσο περισσότεροι "φασίστες" τόσο πιο μάγκες νιώθετε. Τόσο πιο δικαιωμένοι για τη μοναδική επιλογή σας. Νιώθετε λίγο ήρωες, σαν τον Γλέζο όταν κατέβαζε τη σημαία.

Αλλά καλέ μου άνθρωπε, ο Γλέζος πολεμούσε και μισούσε έναν στυγνό κατακτητή. Όχι τον γείτονα του. Καταδικάζετε την ελληνική κοινωνία σε ένα μόνιμο energy drain. Με τη βοήθεια βέβαια γραφιαδων όπως του υπογράφοντας.
Προηγούμενα 12 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ